| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv razpršenih virov, polnilne infrastrukture pri e-mobilnosti in ogrevanja na elektrodistribucijsko omrežje
Zdenko Škraban, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je namenjeno proučitvi ključnih izzivov, ki so zaradi vedno večjega števila priključenih razpršenih virov in vedno večjega odjema za ogrevanje in e-mobilnost pred distribucijskim omrežjem za električno energijo. Zaradi tega je slovensko distribucijsko omrežje soočeno s spremembami, ki občutno posegajo v dosedanji način njegovega načrtovanja, vodenja, upravljanja in obratovanja. V diplomskem je bilo ugotovljeno, da smo dejansko v obdobju revolucije v nizkonapetostnem distribucijskem omrežju. Zato bodo na eni strani potrebne investicije v njegovo nadgradnjo s hitro ponovno elektrifikacijo, na drugi strani pa investicije v njegovo učinkovito in zanesljivo upravljanje s pomočjo informacijsko-komunikacijskih tehnologij, ki bodo usklajene z mednarodnimi standardi.
Keywords: distribucijsko omrežje, razpršeni viri, e-mobilnost, toplotne črpalke
Published: 21.12.2020; Views: 285; Downloads: 27
.pdf Full text (1,75 MB)

2.
Razpršena proizvodnja električne energije in njen vpliv na elektroenergetsko omrežje
Primož Bestijanič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Raba električne energije se v Sloveniji iz leta v leto povečuje, zato je treba ustvariti ustrezno energijsko politiko, ki bo porabo zmanjšala in proizvodnjo zvišala. Vsako leto se v omrežje priključuje vse več razpršenih virov, kar ima vpliv na elektroenergetsko omrežje. Diplomsko delo obravnava pozitivne in potencialno negativne vplive razpršenih virov na omrežje in kakovost dobavljene električne energije.
Keywords: razpršeni viri, sončna elektrarna, harmoniki, flikerji, elektroenergetski sistem
Published: 22.10.2019; Views: 986; Downloads: 95
.pdf Full text (1,07 MB)

3.
VPLIV RAZPRŠENIH VIROV NA DISTRIBUCIJSKO OMREŽJE
Gregor Kupec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V Sloveniji se poraba električne energiji z leti povečuje. Treba bo ustvariti ustrezno energijsko politiko, ki bo povečala pridobivanje električne energije in zmanjšala porabo le-te. Od leta 2005 se v slovensko distribucijsko omrežje priključuje vedno več razpršenih virov. Število le-teh in njihova priključna moč vplivata na kakovost električne energije. V diplomski nalogi je analiziran daljnovod 20 kV Podčetrtek, ki je priključen na srednjenapetostne zbiralke 20 kV v RTP 110/20 kV Rogaška Slatina. S pomočjo treh metod, izračuna po navodilih SONDO, modela v programskem orodju GREDOS in meritev z merilnimi instrumenti, je narejena primerjava porasta napetosti z razpršenimi viri in brez njih na daljnovodu 20 kV Podčetrtek. Na podlagi pridobljenih podatkov je ugotovljeno, ali se lahko priključijo dodatni razpršeni viri glede na priključno moč in porast napetosti.
Keywords: distribucijsko omrežje, razpršeni viri energije, kakovost električne napetosti, priključna moč, kratkostična moč, razdelilna transformatorska postaja, SONDO, GREDOS
Published: 09.09.2016; Views: 1718; Downloads: 154
.pdf Full text (3,54 MB)

4.
Analiza vpliva razpršenih virov električne energije na distribucijsko omrežje Zgornje Savinjske doline
Damjan Hrastnik, 2016, master's thesis

Abstract: V sodobnih sistemih vodenja distribucijskih omrežij je ena izmed glavnih funkcij izračun pretokov energije. V tem magistrskem delu je izračun pretokov energije po eni izmed obstoječih metod uporabljen v kombinaciji z optimizacijskim algoritmom na realnem primeru distribucijskega omrežja Zgornje Savinjske doline, natančneje na daljnovodih Rastke in Logarska dolina. Ovrednoten je vpliv električne energije proizvedene iz razpršenih virov na obravnavano omrežje. S postopkom optimizacije so določene referenčne vrednosti za generacijo delovne in jalove moči razpršenih virov, ki so priključeni na nizkonapetostni strani transformatorskih postaj. Pri tem je analiziran vpliv generacije delovne in jalove moči na profil napetosti ter na izgube v obravnavanem srednjenapetostnem omrežju. Preverjena je robustnost in uporabnost predlaganega algoritma za različna obratovalna stanja.
Keywords: distribucijsko omrežje, razpršeni viri, pretoki energije, optimizacija, napetostni profil, izgube
Published: 14.07.2016; Views: 1032; Downloads: 117
.pdf Full text (4,81 MB)

5.
VPLIV TRANSFORMATORJA Z REGULACIJSKIM STIKALOM NA OBRATOVANJE DISTRIBUCIJSKEGA OMREŽJA
Aleksander Veber, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava vpliv transformatorja z regulacijskim stikalom na obratovanje distribucijskega omrežja. Za ovrednotenje vpliva transformatorja z regulacijskim stikalom je izdelan simulacijski model dela distribucijskega omrežja, v katerega so vključene tudi sončne elektrarne. V modelu omrežja je klasični transformator zamenjan s transformatorjem z regulacijskim stikalom. Izvedeni so simulacijski izračuni na obstoječem nizkonapetostnem omrežju in na omrežju s transformatorjem z regulacijskim stikalom. Izračuni so izvedeni za različna obratovalna stanja proizvodnih virov in odjemalcev električne energije. Izvedena je bila analiza vpliva spreminjanja nastavitev transformatorja z regulacijskim stikalom na napetostni profil omrežja. Rezultati simulacijskih izračunov kažejo, da lahko s transformatorjem z regulacijskim stikalom v veliki meri uravnavamo napetostna odstopanja od standarda SIST EN 50160.
Keywords: distribucijsko omrežje, regulacijski transformator, razpršeni viri, profil napetosti
Published: 26.02.2015; Views: 1215; Downloads: 177
.pdf Full text (2,82 MB)

6.
ZAGOTOVITEV NORMALNEGA OBRATOVANJA BIOELEKTRARNE ŠALOVCI NA 20 kV OMREŽJU
Beno Bonifarti, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo skušali rešiti problematiko delovanja bioplinarne Šalovci. Opisali smo elektroenergetski sistem, predstavili bioplinarno in elektroenergetsko omrežje, v katerega je vključena bioplinarna. Opisali smo problematiko delovanja in v programskem paketu PSCAD in simulirali delovanje omrežja pod različnimi obremenitvami. S tem smo dokazali problematiko in skušali poiskati nekaj smiselnih rešitev.
Keywords: bioplinarna, elektroenergetski sistem, elektroenergetsko omrežje, razpršeni viri.
Published: 18.12.2014; Views: 1044; Downloads: 166
.pdf Full text (3,31 MB)

7.
KRITIČNA ANALIZA PAMETNIH ELEKTROENERGETSKIH OMREŽIJ
Valentin Novak, 2013, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava področje nadgradnje obstoječih elektroenergetskih omrežij v pametna omrežja. Temeljno vprašanje, s katerim se ukvarja je ugotoviti ali koncept temelji na dejanski potrebi ali le ustvarjanju potrebe s strani IT industrije, ki si s tem odpira nov trg in nove tržne možnosti. Delo zato predstavi obstoječa ter pametna omrežja in prikaže vzroke, zaradi katerih se zdi nadgradnja neizogibna. V osrednjem delu izpostavlja bistvene gradnike pametnih omrežij. Tu se delo dotakne še informacijsko komunikacijskih tehnologij, ki predstavljajo samo jedro nadgradnje omrežij. Obravnava tudi grožnje varnosti in zasebnosti v pametnih omrežjih, tako z informacijskega stališča, kot s stališča strojne opreme. Nadalje delo prikaže stanje razvojnih, demonstracijskih in že izvedenih projektov na področju pametnih omrežij v Sloveniji, Evropski uniji in širše. Izpostavi še pozitivne učinke pametnih omrežij s stališča onesnaževanja okolja in vpliva na klimatske spremembe ter prikaže možnosti nadaljnjega razvoja.
Keywords: pametno omrežje, napredna merilna oprema, pametni števec, razpršeni viri električne energije, integracija porabnikov.
Published: 02.07.2013; Views: 1402; Downloads: 197
.pdf Full text (2,50 MB)

8.
ANALIZIRANJE NAPETOSTNIH RAZMER V RAZDELJEVALNEM OMREŽJU
Boštjan Podhraški, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Predmet raziskave v diplomski nalogi je razdeljevalno omrežje, uporabniki in razpršen vir, ki se vključuje v omrežje. Zaradi vse večjega porasta razpršenih virov na področju fotonapetostnih elektrarn, lahko klasičen koncept elektroenergetskega sistema postane nezanesljiv in nezmožen za varno in ekonomično oskrbo z električno energijo. Meritve kvalitetne električne energije na izvodu transformatorske postaje, kjer je priključena mala fotonapetostna elektrarna in uporabniki, so pokazale, da vključevanje manjšega števila razpršenih virov nima negativnih vplivov na omrežje.
Keywords: razpršeni viri, razpršena proizvodnja, razdeljevalno omrežje, kvaliteta električne energije, meritve kvalitete električne energije, mala fotonapetostna elektrarna, oskrba odjemalcev z električno energijo
Published: 02.07.2013; Views: 1437; Downloads: 221 
(1 vote)
.pdf Full text (13,87 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica