| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
OPTIMIRANJE PROIZVODNJE V PODJETJU ALMONT D.O.O.
Danijel Meglič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi je predstavljeno podjetje Almont d.o.o, podrobneje strojna obdelava, ter sestava. Opisane in naštete so različne razmestitve delovnih mest. Predstavljen in opisan je proizvodni proces v podjetju v sedanjem stanju in kakšen bi bil po optimiranju. Predstavljen je postopek izdelave aluminijastih vrat. Po metodi mrežnega načrtovanja je prikazan potek operacij v sedanjem stanju in potek po novi postavitvi.
Keywords: Ključne besede: logistika, razmestitev delovnih mest, oblikovanje dela, mrežno načrtovanje, CPM – Metoda kritičnih poti ...
Published: 15.10.2010; Views: 2351; Downloads: 221
.pdf Full text (1,00 MB)

6.
IZBOLJŠANJE ORGANIZACIJE PROIZVODNJE
Boris Sevšek, 2011, final seminar paper

Abstract: Možnost pravočasnega zadovoljevanja potreb potrošnikov je v današnjem času, ko imajo potrošniki na voljo široko paleto izdelkov s primerljivo kakovostjo, konkurenčna prednost, vendar je potrebno za njeno doseganje imeti možnost proizvajanja čim večjega števila izdelkov. V želji po povišanju produktivnosti brez velikih investicijskih stroškov, ki jih prinaša gradnja dodatnih proizvodnih obratov, se moramo ozreti k izboljšanju organizacije proizvodnje v obstoječih obratih. Skrbna analiza trenutnega stanja nam omogoči vpogled v delovanje sistema, pri čemer odkrijemo dejavnike, ki sistem omejujejo, s tem pa se razkrijejo potencialne možnosti za povišanje produktivnosti. Tako razkrijemo ozka grla in z zvišanjem njihove produktivnosti omogočimo večjo izkoriščenost vseh delovnih mest, ki so od njih odvisna. S prerazporejanjem delovnih opravil med posameznimi delovnimi mesti poiščemo načine za večjo sinhronizacijo med delovnimi procesi, s čimer se zmanjša potrebna zaloga. Pri tem ne smemo pozabiti na razmestitev delovne opreme, ki v pravilni izvedbi zmanjša čas transporta in s tem dejanski pretočni čas izdelkov. Izboljšanje organizacije proizvodnje končamo s izboljšanjem managementa delovne sile, saj so navsezadnje zaposleni največje bogastvo podjetja.
Keywords: Proizvodni proces, omejitve procesa, razmestitev, zmogljivosti, pretok procesa, management delovne sile
Published: 18.11.2011; Views: 2120; Downloads: 284
.pdf Full text (1,31 MB)

7.
OPTIMIZACIJA DELOVNEGA PROCESA S POSTAVITVIJO VALJČNEGA TRANSPORTERJA
Gregor Auer, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen problem razmeščanja delovnih mest in opreme (layout). Optimalna razmestitev delovnih mest bo v proizvodnem sistemu izboljšala tok predmetov dela, tok informacij in energije. Proces pretvorbe bomo najučinkoviteje izvedli s postavitvijo valjčne proge. Tako bomo zmanjšali čas transportiranja materiala med delovnimi mesti, dosegli pa tekoč prehod obdelovancev z minimalnimi čakalnimi časi med operacijami. Za uspešno in humano izvedbo dela moramo imeti ergonomsko oblikovano delovno mesto, na katerem so obremenitve in obremenjenosti človeka znotraj dovoljenih meja
Keywords: snemanje časa, analiza dela, razmestitev (LAYOUT), Just in Time (JIT), pretočni časi, materialni tok, ozko grlo, slika delovnega dne (SDD), metoda trenutnih opažanj (MTO).
Published: 23.05.2012; Views: 2329; Downloads: 286
.pdf Full text (4,26 MB)

8.
Analiza linijske razmestitve opreme v proizvodnem podjetju
Tadej Pungartnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema pregled različnih modelov razmestitev proizvodne opreme v proizvodnih obratih. Prav tako so predstavljeni vsi pomembnejši dejavniki, ki vplivajo na izbiro ustrezne razmestitve proizvodne opreme in tudi sam pomen ustrezne izbire razmestitve. V teoretičnem delu so obdelani štirje različni modeli razmestitve in sicer pozicijska, procesna, celična in linijska razmestitev. Še posebej smo se osredotočili na analizo linijske razmestitve opreme podjetju. Predstavljen je tudi realen primer linijske razmestitve opreme v slovenskem podjetju.
Keywords: razmestitev proizvodne opreme, linijska razmestitev, layout, planiranje razmestitve
Published: 14.11.2012; Views: 1497; Downloads: 144
URL Link to full text

9.
Predlog ureditve notranjih logističnih procesov v podjetju Maroles d. o. o.
Katarina Užmah, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje Maroles d. o. o., ki se nahaja v središču mesta Šentjur, se ukvarja z izdelavo pohištva iz lesa in ostale notranje opreme. Trenutna proizvodna hala je najemniška in zgrajena v treh povezanih delih, zato se je podjetje odločilo, da prestavijo celotno proizvodnjo v novo halo, ki bi bila od sedanje oddaljena 2 kilometra. Na žalost ima podjetje finančne težave, zato bi moral del proizvodnje, kjer je lakirnica ostati v sedanji hali. Notranji logistični procesi v sedanji hali so slabo organizirani in neracionalni. Kapaciteta proizvodnje je zaradi razmestitve strojev, ki nima nobene povezave s proizvodnjo izdelkov, majhna in neekonomična. Proizvodni čas je zato daljši, kar pomeni, da so stroški večji, saj je potrebno veliko transportnih manipulacij, ki pa zahtevajo veliko časa. V diplomskem delu smo predstavili predlog ureditve notranjih logističnih procesov v novi proizvodni hali, ki temeljijo predvsem na krajšanju transportnih poti, pravilnejši oziroma optimalnejši razmestitvi strojev in delovnih površin, boljšemu pristopu k organizaciji proizvodnje ter komunikaciji med delavci, tehnologi in upravo. S temi predlogi bi podjetje lahko privarčevalo in tudi povečalo kapaciteto proizvodnje ter si tako utrdilo mesto na Slovenskem in tujem trgu.
Keywords: prenova proizvodnega procesa, proizvodnja, notranja logistika, notranji transport, razmestitev strojev, proizvodni čas, manipulacije
Published: 28.10.2012; Views: 1454; Downloads: 111
.pdf Full text (4,96 MB)

10.
Organizacija proizvodnje v podjetju Transpak d.o.o.
Jan Berden, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo se soočili s problemom razmestitve delovnih mest v podjetju Transpak. V teoretičnem delu smo predstavili organizacijo proizvodnje in tudi tipe organizacijskih struktur. Pod poglavjem organizacija proizvodnje smo prikazali tudi postopek preračuna optimalnih kapacitet sistema in razmestitve delovnih mest. To teorijo smo potem aplicirali na praktičnem primeru podjetja Transpak d.o.o. in podali primerne predloge za rešitev problema. Po preračunu smo ugotovili, da je v podjetju možno pridobiti dodaten prostor, katerega lahko uporabimo za različne namene.
Keywords: Optimizacija proizvodnje, organizacija podjetja, razmestitev delovnih mest, Transpak d.o.o.
Published: 17.10.2013; Views: 1493; Downloads: 351
.pdf Full text (1,90 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica