| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
LESEN RAZGLEDNI STOLP NA GOLEKU PRI ZREČAH
Darko Makovec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Namen diploske naloge je računska analiza in dimenzioniranje novega lesenega razglednega stolpa na Goleku pri Zrečah po predpisih Eurocode. Razgledni stolp je skupne višine 25.29m, njegova tlorisna površina je 6.30 x 6.30 m. Stolp je temeljen na štirih točkovnih temeljih. Zgrajen iz bukovega lesa kvalitete D50 in zavetrovan z jeklenimi palicami kvalitete S355/510. Razdeljen je na šest segmentov. Pokrit z štirikapno streho prekrito iz skodel. Stopnišče se nahaja znotraj stolpa in je sestavljeno iz šestih stopniščnih ram. V prvem delu diplome smo se odločili o tipu in izgledu stolpa. Določili smo njegove dimnzije in ga izrisali. V drugem delu smo se lotili računske analize z pomočjo računalniškega orodja TOWER in ga z dimenzionirali v skladu z Eurocodi 1,3,5,8.
Keywords: gradbeništvo, lesene konstrukcije, leseni stolp, razgledni stolp, evropski standardi, analiza konstrukcij, dimenzioniranje
Published: 10.06.2010; Views: 3816; Downloads: 263
.pdf Full text (3,61 MB)

5.
ZASNOVA PROJEKTA PLEZALNO-RAZGLEDNEGA STOLPA Z RAČUNSKO ANALIZO JEKLENE KONSTRUKCIJE
Vitjan Muršec, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga prikazuje projekt plezalno razglednega stolpa. Obravnavana je funkcionalna in arhitekturna zasnova konstrukcije stolpa. Podrobneje je razdelana analiza obtežb, statična analiza in dimenzioniranje jeklene konstrukcije, spojev posameznih elementov in temeljev. Diplomsko delo ima projektni pristop do problema, kar zajema vsebinsko zasnovo projekta plezalno razglednega stolpa. V zasnovi je definirana potreba po takšnem objektu, oblika konstrukcije in njeni materiali, lokacija objekta, potrebna so dovoljenja in soglasja, varnost uporabe, upravljanje in varovanje objekta, viri financiranja in možnost izvedbe tekmovanj. Obravnavana je tudi analiza projekta s cilji, taktiko izvedbe in planom projekta, prav tako tudi ekonomika projekta s stroškovno analizo investicije.
Keywords: gradbeništvo, plezalni stolp, umetne plezalne stene, razgledni stolp, jeklene konstrukcije, statična analiza, dimenzioniranje, priprava projekta, analiza in ekonomika projekta, športno plezanje.
Published: 04.05.2015; Views: 1005; Downloads: 105
.pdf Full text (18,42 MB)

6.
RAZGLEDNI STOLP PARABOLIČNE OBLIKE VIŠINE 30 m
Alen Nahberger, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je dimenzioniranje razglednega jeklenega stolpa parabolične oblike višine 30 m na Donački gori. Naredili smo tridimenzionalni model konstrukcije v računalniškem programu Tower 7, Radimpex. Izvedli smo analizo obtežb po Evrokodu 1 – Vpliv na konstrukcije in kombinacije obtežb v skladu s pravili Evrokod 0 – Osnove projektiranja konstrukcij, katerih podatki so bili ključni za nadaljnje dimenzioniranje jeklenega stolpa v skladu s pravili mejnega stanja nosilnosti in uporabnosti, kjer smo upoštevali Evrokod 3- Projektiranje jeklenih konstrukcij.
Keywords: gradbeništvo, jekleni stolp, razgledni stolp, jeklene konstrukcije, analiza konstrukcij, dimenzioniranje
Published: 18.08.2016; Views: 865; Downloads: 114
.pdf Full text (4,03 MB)

7.
APARTMAJSKI STOLP
Miha Štefl, 2019, master's thesis

Abstract: Zaključna naloga je projektna naloga, v kateri zagovarjamo idejno zasnovo enoapartmajskega stolpa, ki sprejme do pet ljudi. Dvajset metrov visoka jeklena konstrukcija, obdana s steklom, služi kot zasebni razgledni stolp, namenjen oddajanju v najem. Osnovni motiv pri oblikovanju je vzet iz pohorske steklarske tradicije v preteklosti. Oblika stolpa spominja na podolgovat kos lomljenega stekla, zapičenega v zemljo. Telo nepravilne oblike je dvanajststrani konveksni polieder oziroma dvajsetogliščni tridesetrobnik, pri čemer nobena od ploskev ni trikotna. Algoritmično določeno telo smo kasneje raztegnili v vertikalno smer in v višino nanizali sedem nadstropij. Prvo, najmanjše, meri slabih 5 m2, terasa zgoraj pa dobrih 15 m2. Skupna bivalna površina je 70 m2. Od spodaj navzgor se prostori razvrstijo v sledečem vrstnem redu: vhod, kuhinja, otroška soba, kopalnica, spalnica, dnevna soba, terasa. Povezuje jih lestev v notranjosti in večnamensko panoramsko dvigalo na fasadi. Do vhodne ploščadi se s pomočjo lestve preko olesenelega debla in vej povzpnemo na višino štirih metrov, od koder vstopamo v objekt. Njegova največja posebnost je ošiljena konica, ki pri tleh zaseda le dober kvadratni meter površine. Z jeklenimi vrvmi je stolp povezan z nekoliko širšim podzemnim betonskim prostorom.
Keywords: stolp, bivalni stolp, razgledni stolp, turizem, arhitektura
Published: 02.07.2019; Views: 418; Downloads: 124
.pdf Full text (52,78 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica