| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vegetativno razmnoževanje debelačke (Pachysandra terminalis Siebol & Zucc)
Jasmina Horvat, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Raziskava v diplomski nalogi je bila opravljena na trajnici, debelački (Pachysandra terminalis Siebol & Zucc). Namen diplomske naloge je bil proučiti ukoreninjanje potaknjencev v poletno-jesenskem obdobju. Potaknjence smo rezali iz nasada rastlin v mariborskem mestnem parku. V raziskavi smo proučevali vpliv časa rezanja potaknjencev, vlogo rastnih regulatorjev pri razmnoževanju s potaknjenci in vpliv različnih okolij ukoreninjanja (megljenje in ukoreninjanje pod polietilensko folijo). Debelačko razmnožujemo s potaknjenci zelo uspešno od julija do sredine oktobra. V poskusu so se bolje ukoreninili v okolju z neposrednim prekrivanjem s folijo (100 %) v primerjavi z okoljem megljenja (77 %). Uporaba rastnega regulatorja (IBA) v koncentraciji 0,8 % vpliva na povečanje kakovosti razvijajočega se koreninskega sistema.
Keywords: debelačka, Pachysandra terminalis Siebol & Zucc, vegetativno razmnoževanje, potaknjenci, rastlinski hormoni, okolje koreninjenja.
Published: 15.10.2010; Views: 2516; Downloads: 150
.pdf Full text (629,23 KB)

2.
RAZMNOŽEVANJE VRSTE Hydrangea serrata Thunb. S POTAKNJENCI V POLETNO – JESENSKEM OBDOBJU
Maja Bedenik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Raziskava v diplomski nalogi je bila opravljena na hortenziji Hydrangea serrata Thunb. Namen diplomske naloge je bil proučiti ukoreninjanje potaknjencev v poletno – jesenskem obdobju. Potaknjence smo rezali v Botaničnem vrtu v Pivoli. V raziskavi smo proučevali vpliv termina rezanja potaknjencev, vlogo rastnih regulatorjev na ukoreninjenost potaknjencev ter vpliv koncentracije rastnega regulatorja na morfološke lastnosti ukoreninjenih potaknjencev. Hortenzije zelo uspešno razmnožujemo s potaknjenci konec julija in začetek avgusta, saj je bil odstotek ukoreninjenih potaknjencev 100 %. Tretiranje potaknjencev z rastnim regulatorjem vpliva na odstotek ukoreninjenosti in na morfološke lastnosti ukoreninjenih potaknjencev. Rezultati raziskave nakazujejo, da je optimalna koncentracija rastnega regulatorja odvisna od stopnje olesenelosti lesa potaknjenca.
Keywords: hortenzija / Hydrangea serrata Thunb. / potaknjenci / vegetativno razmnoževanje / rastlinski hormoni
Published: 27.06.2011; Views: 2577; Downloads: 254
.pdf Full text (6,02 MB)

3.
4.
VPLIV KONCENTRACIJE RASTNEGA REGULATORJA NA UKORENINJENJE POTAKNJENCEV SIBIRSKE SVIBE (Cornus alba 'Sibirica') V POLETNO - JESENSKEM OBDOBJU
Jana Cehtl, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Raziskava v diplomski nalogi je bila opravljena na Sibirski svibi (Cornus alba 'Sibirica'). V okviru raziskave smo proučili vpliv rastnega regulatorja indol-3-maslene kisline (IBA) na koreninjenje in morfološke lastnosti ukoreninjenih potaknjencev. Dvo-nodijske potaknjence smo potikali v petih terminih v poletno-jesenskem obdobju in jih tretirali s štirimi koncentracijami IBA (0 %, 0.1 %, 0.3 %, 0.5 %). Potaknjence smo rezali iz matične rastline, ki raste v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru. Ugotovili smo, da rastni regulator IBA ne vpliva na uspeh koreninjenja potaknjencev. Potaknjenci so se najbolje ukoreninili v drugi dekadi avgusta.. V tem terminu so se netretirani potaknjenci in tisti, ki smo jih tretirali z rastnim regulatorjem IBA v koncentraciji 0,3 % ukoreninili 100 %. Pri analizi morfoloških značilnosti ukoreninjenih potaknjencev ugotavljamo, da so potaknjenci tretirani z rastnim regulatorjem IBA tvorili signifikantno večje število korenin daljših od 2 mm.
Keywords: Dren, Cornus alba »Sibirica«, vegetativno razmnoževanje, potaknjenci, rastlinski hormoni
Published: 22.04.2016; Views: 638; Downloads: 78
.pdf Full text (2,36 MB)

5.
Določanje vsebnosti rastlinskim hormonom podobnih substanc v japonskem dresniku (fallopia japonica) in kanadski zlati rozgi (solidago canadensis) s pomočjo biotestov (triticum test in avena test)
Larisa Gorenjak, 2019, master's thesis

Abstract: Japonski dresnik (Fallopia japonica) in kanadska zlata rozga (Solidago canadensis) sta v Sloveniji pogosti invazivni tujerodni vrsti. V naši raziskavi smo poskušali z biotesti na rastlinske hormonom podobne substance določiti hormonski status obeh vrst. Biotesti so enostavna, cenovno ugodna metoda za določanje rastlinskih hormonov in njim sorodnih substanc. Uporabili smo Avena (ovseni) biotest za avksinom podobne substance in Triticum (pšenični) biotest za citokininom podobne substance. V proučevanih rastlinah smo v različnih stadijih rasti našli med 17 μg in 332 μg avksinov na gram suhe mase rastlin, tako v sušenem kot v liofiliziranem rastlinskem materialu. Citokininov z uporabljenimi biotesti nismo zaznali. Liofiliziran material je v primerjavi s sušenim vseboval nekoliko več rastlinskim hormonom podobnih substanc.
Keywords: invazivne tujerodne vrste, rastlinski hormoni, avksini, biotest, japonski dresnik, kanadska zlata rozga, Avena test, Triticum test
Published: 30.08.2019; Views: 62; Downloads: 5
.pdf Full text (1,49 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica