| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
MERJENJE VOLUMNA RASTLINJAKA S POMOČJO LASERSKEGA MERILNIKA
Ana Kikl, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi smo se osredotočili na merjenje profesionalnih rastlinjakov s pomočjo laserskega tipala SICK LMS111, s ciljem preučiti uporabnost merjenja dimenzij rastlinjakov in plastenjakov. V obeh primerih smo trikrat v sezoni izmerili širine in višine komor, določili volumen ter ugotavljali, ali na meritve vplivajo zunanji dejavniki, kot je npr. sončna svetloba. Izmerjene meritve iz senzorja so v delu primerjane z merami iz načrta, v kolikor je ta bil na voljo, in z dejanskimi meritvami, ki smo jih izmerili s tračnim merilom. Glede na izmerjene podatke je ugotovljeno, da zunanji pogoj (sončna svetloba) ne vplivajo na zajem podatkov. Meritve so bile uspešne v vseh ponovitvah tako v rastlinjaku kot tudi steklenjaku, kjer v obeh primerih dobimo podobno napako; v povprečju 2 % za steklenjak in 3,77 % za plastenjak.
Keywords: rastlinjaki, plastenjaki, laserski merilniki, merjenje volumna.
Published in DKUM: 28.10.2015; Views: 1480; Downloads: 94
.pdf Full text (1,51 MB)

2.
3.
POSODOBITEV OGREVALNEGA SISTEMA ZA POTREBE OGREVANJA RASTLINJAKOV
Primož Mrak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Pri pridelavi okrasnih rastlin in zelenjave potrebujemo v našem podnebnem pasu dodatno ogrevanje v hladnejših delih leta. V zadnjem času se zaradi ekološkega vidika in višanja cen fosilnih goriv, pojavlja potreba po alternativnih načinih ogrevanja. Namen diplomske naloge je bil preučiti, ali je ogrevanje na lesne sekance primerna alternativa oljnim pečem. Ker gre za dokaj nov način ogrevanja na vrtnarijah, je bilo pomembno raziskati tehnične pomanjkljivosti in rešitve, ki se lahko pojavijo pri adaptaciji ogrevalnega sistema. V kurilnem obdobju 2010/2011, ki je trajalo od 28. oktobra do 15. aprila je bilo skurjenih 450 m3 lesnih sekancev različnih drevesnih vrst. Izračunan ekvivalent porabljene količine kurilnega olja v istem obdobju pa bi znašal 35 549, 42 litrov. Zaradi cenejšega načina ogrevanja, bi znašala doba amortizacije 7 let. Ob upoštevanju dobljenih izračunov lahko z gotovostjo trdimo, da je ogrevanje vrtnarij na lesne sekance primerna alternativa oljnim pečem, kljub dejstvu da je začetna investicija še vedno visoka.
Keywords: lesna biomasa, oljne peči, rastlinjaki, toplotne izgube, porabljena količina goriva
Published in DKUM: 02.09.2011; Views: 3039; Downloads: 256
.pdf Full text (882,62 KB)

4.
MIKROKLIMATSKE RAZMERE IN DOLOČITEV OPTIMALNEGA PRENOSA TOPLOTE V RASTLINJAKU
Damijana Meža, 2011, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je analiziran vpliv sončnega obsevanja, odvisno od geografske lege, na postavitev rastlinjakov podjetja PUP Velenje d.d.. Predstavljeni so glavni vplivi na mikroklimo v rastlinjaku ter celovit pregled izmenjave toplote v rastlinjaku, ki je potreben za regulacijo mikroklimatskih parametrov v rastlinjaku. Omejeni so spremenljivi parametri s katerimi opišemo izračun toplotnega ravnotežja rastlinjaka v ekstremnih pogojih v kateremkoli klimatskem področju za različne kritine. Določeni so prihranki energije v primeru kritin kot so: enojno kaljeno steklo 4mm, dvojno izolacijsko steklo in polikarbonatne plošče. Analiza stroškov je izvedena z ekonomsko metodo NSV.
Keywords: prenos toplote, rastlinjaki, sevanje, mikroklima, stroški
Published in DKUM: 05.05.2011; Views: 4262; Downloads: 290
.pdf Full text (2,58 MB)

5.
6.
Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica