| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
KRMILJENJE IZOBRAŽEVALNEGA MODELA RASTLINJAKA
Aleš Razboršek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil ta, da smo na podlagi modela prikazali izboljšave dejanskega procesa krmiljenja rastlinjaka. Za model rastlinjaka smo izvedli analizo potrebnih krmiljen in naprav. Na osnovi te analize smo izbrali ustrezne senzorje, motorje, mikrokrmilnik. V programu e-plan smo narisali električni načrt, nato smo zgradili model rastlinjaka in v programu PIC C razvojnem okolju napisali ustrezen program v C-jeziku. Program smo v mikrokrmilnik prenesli s pomočjo programatorja. Delovanje izobraževalnega modela rastlinjaka smo eksperimentalno preverili. Na osnovi modela rastlinjaka smo analizirali izboljšave, ki jih lahko prenesemo na realen sistem. V diplomskem delu smo zajeli avtomatizacijo namakalne letve za zalivanje, merjenje višine vode v vodnjaku s pomočjo ultrazvoka in avtomatizacijo prezračevalnega sistema.
Keywords: krmiljenje, rastlinjak, mikrokrmilnik.
Published: 14.06.2013; Views: 1004; Downloads: 122
.pdf Full text (5,38 MB)

2.
ANALIZA ENERGETSKIH POTREB RASTLINJAKOV
Suzana Cvijetinović, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je analiziran prenosu toplote v rastlinjaku in izvedena primerjava različnih ogrevalnih sistemov. Preračun temelji na statistični analizi klimatskih razmer področja, kjer se rastlinjak nahaja. Glede na konstrukcijske tipe rastlinjaka z enojnim kaljenim steklom, dvojnim izolacijskim steklom in polikarbonatnimi ploščami je izračunan letnei primanjkljaj toplote. Toplotne izgube so razdeljene na: izgube zaradi prehoda toplote skozi material, izgube zaradi kondenzacije na površini stene in izgube zaradi ventilacije. Vmodelu je upoštevan toplotni dobiček s sončnim obsevanjem. Na podlagi dobljenih vrednosti letnega primanjkljaja toplote je narejena ekonomska analiza uporabe različnih načinov ogrevanja (kotel na lesne sekance in plinski kotel) in njihova kombinacija (kogeneracija). Izbiral se je optimalen sistem za boljši izkoristek prostora.
Keywords: rastlinjak, toplotne izgube, sončno sevanje, ogrevalni sistem, ekonomska analiza
Published: 28.07.2016; Views: 697; Downloads: 117
.pdf Full text (3,00 MB)

3.
Uravnavanje temperature v rastlinjaku s pomočjo toka tekočine med dvema steklenima ploščama
Boštjan Vuzem, 2016, master's thesis

Abstract: Zaradi pregrevanja zraka v običajnih rastlinjaku v poletnih mesecih smo prišli na misel, da bi s tankim slojem tekočine med dvema steklenima stenama prestregli del vpadne toplote in obenem hladili notranjost rastlinjaka. Tako smo najprej izračunali temperaturo za običajni rastlinjak in nato še za z 1cm debelim slojem vode hlajeni. Pri tem smo morali izračunati vse toplotne tokove, ki vstopajo in izstopajo v rastlinjak. Še posebej pa je pomembna določitev absorpcije dela toplote v vodi. Izračunali smo tudi, kako se spreminja temperatura v rastlinjaku ob spreminjanju vstopne hitrosti hladilne tekočine in ob spremembah vstopne temperature hladilne tekočine. Nekatere rezultate smo preverili s simulacijo v programu Ansys CFX. Računi so pokazali , da bi bilo mogoče s primerno nizko vstopno temperaturo in primerno hitrostjo hladilne tekočine regulirati temperaturo zraka v rastlinjaku.
Keywords: uravnavanje temperature, rastlinjak, tok tekočine, absorpcija toplote
Published: 11.10.2016; Views: 713; Downloads: 64
.pdf Full text (3,53 MB)

4.
PROIZVODNI RASTLINJAK
Alen Zečevič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Začetni teoretični del diplomskega dela opisuje zgodovino rastlinjakov in predstavlja vrste zavarovanega prostora za gojenje rastlin. V nadaljevanju so predstavljene možnosti in podane smernice za zasnovo proizvodnega rastlinjaka, kot prostora, ki nudi optimalne pogoje za rast in razvoj rastlin, v smislu oblike, konstrukcijskega in pokrivnega materiala, delovanja in opreme ter postavitve v prostor. V praktičnem delu je, z upoštevanjem ustreznih predpisov, prikazano projektiranje rastlinjaka (plastenjaka) tlorisnih dimenzij 10 x 50 m.
Keywords: profesionalni rastlinjak, plastenjak, jeklene konstrukcije
Published: 13.10.2016; Views: 484; Downloads: 95
.pdf Full text (6,62 MB)

5.
Avtomatski sobni rastlinjak za pridelavo feferonov
Tomaž Robič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil razviti sistem za gojenje feferonov, sposoben samodejnega uravnavanja umetnega okolje, v katerega je postavljen, da je le ta primeren za gojenje feferonov. V nadaljevanju smo primerjali cene podobnih izdelkov s trga napram našemu ter opisali postopek naše implementacije sistema. Implementacija je narejena na računalniku Raspberry Pi, na katerem teče strežnik ter spletna aplikacija, narejena v orodju Angular. Računalnik za branje stanja v sistemu komunicira z mikrokontrolerjem STM32F411E-DISCO, na katerega so priključeni senzorji vlage v zemlji ter releji.
Keywords: internet stvari, sobni rastlinjak, feferoni, Raspberry Pi, mikrokontroler STM32F411E-DISCO
Published: 11.11.2019; Views: 120; Downloads: 26
.pdf Full text (2,28 MB)

6.
Enodružinska hiša z rastlinjakom
Maks Mavri, 2019, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi predstavljamo zasnovo enodružinske hiše, locirane v agrarnem okolju v Spodnjem Dupleku. Cilj projektne naloge je zasnova enodružinske hiše z rastlinjakom, ki bo smiselno umeščena v prostor, prijetna za bivanje v vseh letnih časih, povezana z naravo in okolico ter glede na značaj prostora tudi ustrezno naravno osvetljena.
Keywords: Arhitektura, rastlinjak, enodružinska hiša, lesena gradnja, betonska gradnja.
Published: 12.09.2019; Views: 119; Downloads: 56
.pdf Full text (19,04 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica