| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Uporaba oralne kontracepcije kot dejavnik tveganja za nastanek raka na materničnem vratu
Tia Zagernik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Rak materničnega vratu (RMV) še vedno predstavlja pogosto vrsto malignih obolenj pri ženskah, kljub učinkovitemu programu presejanja v Sloveniji in po svetu. Dejavnik tveganja, ki lahko povzroči RMV, je poleg humanih papiloma virusov (HPV) še uporaba oralne hormonske kontracepcije (OHK). Namen zaključnega dela je razložiti mehanizem delovanja OHK kot dejavnik tveganja za nastanek predrakavih ali rakavih sprememb materničnega vratu ter opisati pomen zdravstvene vzgoje na področju preprečevanja RMV in svetovanje medicinske sestre pri izbiri kontracepcijske metode. Metode: Uporabili smo deskriptivno in komparativno metodo dela, metodo kompilacije in analizo vseh v raziskavo vključenih virov, ki smo jih iskali v različnih podatkovnih bazah, in sicer: PubMed, Medline, CINAHL ter COBISS.SI. Zastavili smo si vključitvena in izključitvena merila glede na postavljeno raziskovalno vprašanje in predstavili potek sistematičnega iskanja in pregleda virov s PRISMA modelom. Rezultati: Pregledali in analizirali smo 17 člankov, objavljenih v angleškem jeziku. Na podlagi omenjenih je bilo mogoče ugotoviti, da dolgotrajna uporaba OHK (≥5 let), ob sočasni okužbi s HPV, povečuje verjetnost za nastanek sprememb materničnega vratu, povezanih z visoko rizičnimi onkogenimi HPV. OHK je lahko tudi samostojni dejavnik tveganja, povezan z malignimi spremembami materničnega vratu, vendar verjetno posredni (več okužb s HPV). Razprava in sklep: Uporaba OHK velja za varno in učinkovito metodo kontracepcije, vendar le ob doslednem vodenju in pravilni uporabi. Medicinska sestra je dolžna izvajati zdravstveno vzgojo žensk o možnostih učinkovite preventive pred nastankom RMV in svetovati pri izbiri kontracepcije z edukacijo o prednostih in slabostih določene metode.
Keywords: kombinirana oralna kontracepcija, progestogenska oralna kontracepcija, dejavnik tveganja, rak materničnega vratu, zdravstvena vzgoja
Published: 24.03.2021; Views: 509; Downloads: 310
.pdf Full text (1,40 MB)

2.
Stališča staršev do cepljenja proti humanem papiloma virusu
Petra Vrtarić, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Humani virusi papiloma (HPV) najpogosteje povzročajo genitalne bradavice in raka na materničnem vratu. Okužbo lahko preprečimo na več načinov, in sicer je najprimernejše cepljenje. V Sloveniji je cepljenje namenjeno deklicam starim med devet in štirinajst let. Najpomembnejše je ozaveščanje javnosti o pomenu cepljenja, da se bo delež precepljenih dvignil. Ugotovili smo, da 80 % staršev pozna okužbe s HPV, način prenosa ter cepljenje proti okužbi s HPV. 60 % staršev meni, da imajo dovolj informacij o cepljenju, katere v 22 % dobijo iz medijev, 37 % s spleta in 17 % od zdravstvenih delavcev. Pred cepljenjem se predavanja udeleži 13 % staršev, za cepljenje otrok pa 57 % staršev. Rezultati anketnega vprašalnika kažejo, da se starši ne udeležijo predavanj o cepljenju proti HPV, ki potekajo po šolah, zato bi bilo treba o teh predavanjih starše pomembno ozaveščati. Informacije, ki jih tam dobijo, morajo biti kakovostne. S tem se izniči dvom v varnost cepiva, saj starši dobijo pravilne informacije. Raziskavo bi bilo smiselno opraviti na večjem vzorcu.
Keywords: HPV (humani papiloma virus), cepljenje, rak materničnega vratu (RMV), zdravstveno-vzgojno delo medicinske sestre.
Published: 19.09.2018; Views: 843; Downloads: 128
.pdf Full text (630,20 KB)

3.
Preventiva in zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu v sloveniji in po svetu
Maja Slatinjek, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Rak materničnega vratu je četrti najpogostejši vzrok smrti žensk zaradi raka v svetu. Letno zboli več kot pol milijona žensk. Z odkritjem testa po Papanicolaou leta 1941 in kasnejšo uvedbo programov za zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu, predvsem v razvitih državah, se je breme bolezni močno zmanjšalo. K uspešnejšemu zdravljenju in obvladovanju bolezni je pripomoglo tudi odkritje vloge humanih papiloma virusov pri nastanku raka materničnega vratu ter uvajanje preventivnega cepljenja proti onkogenim tipom humanega papiloma virusa pri deklicah. Namen diplomskega dela je analizirati in primerjati preventivne pristope ter opredeliti uspešnost presejalnih programov za zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu v posameznih državah sveta ter jih primerjati s Slovenijo. Glavni problem v Sloveniji na področju obvladovanja raka materničnega vratu trenutno predstavljajo nizka precepljenost proti onkogenim humanim papiloma virusom ter ženske, ki se ne odzovejo na vabila presejalnega programa. S podobnimi težavami se soočajo tudi najbolj razvite države. Glavne izzive pri zdravljenju in obvladovanju raka materničnega vratu v manj razvitih državah pa predstavljajo vzpostavitev učinkovitih presejalnih programov, nizka odzivnost žensk ter pomanjkanje statističnih podatkov.
Keywords: Rak materničnega vratu, presejalni program, zgodnje odkrivanje, cepljenje proti HPV, register raka.
Published: 27.08.2018; Views: 730; Downloads: 112
.pdf Full text (1,03 MB)

4.
NADGRADNJA MODULA KONTROLNIH PREGLEDOV V PRESEJALNEM REGISTRU ZORA
Mojca Florjančič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu je najstarejši presejalni program za raka v Sloveniji, ki z aktivnim pristopom in presejanjem navidezno zdravih žensk s pregledom celic materničnega vratu pravočasno odkrije tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu. Register ZORA na Onkološkem inštitutu Ljubljana zbira vse izvide brisov materničnega vratu, histopatoloških preiskav in izvide triažnih testov HPV. Glede na to, da koordinacijski center programa ZORA pošilja vabila na preventivne preglede, lahko ženske s predhodnim patološkim izvidom brisa materničnega vratu ostanejo brez spodbude za kontrolni pregled, kar ni v skladu s strokovnimi smernicami. Cilj diplomske naloge je priprava funkcionalnih specifikacij za nadgradnjo modula kontrolnih pregledov v presejalnem registru ZORA in testiranje rešitve v praksi. Diplomsko delo sestavljata teoretični del, v katerem so prikazani trenutni procesi v Registru ZORA ter strokovne podlage za nadgradnjo modula, in praktični del, v katerem je prikazana rešitev nadgradnje modula z delnimi rezultati. Rezultat naloge so pripravljene funkcionalne specifikacije za pripravo modula za izbor in izpis žensk brez kontrolnega pregleda po patološkem izvidu brisa materničnega vratu z možnostjo vnosa odgovorov ginekologov in predstavitev programske rešitve nadgradnje modula. Za potrebe nadgradnje informacijskega sistema registra ZORA so popisani tudi trenutni procesi, ki potekajo v registru. Prvi rezultati nadgrajenega modula kažejo na uspešno izveden projekt, s katerim smo zajeli vse ženske, ki v izbranem obdobju niso bile obravnavane skladno s strokovnimi smernicami. Izvajalci programa ZORA — ginekologi, so odlično sprejeli spremembo, ki jim omogoča optimalnejše delo z manj stroški in boljšo obravnavo žensk.
Keywords: Državni program ZORA, register ZORA, kontrolni pregled, bris materničnega vratu
Published: 09.11.2016; Views: 708; Downloads: 50
.pdf Full text (1,77 MB)

5.
BIOINFORMATSKA ANALIZA MOLEKULARNO BIOLOŠKIH POTI RAKA MATERNIČNEGA VRATU
Maja Ferlež, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Rak je kompleksna genetska bolezen. Na nastanek in razvoj raka vplivajo tako okoljski dejavniki kot tudi sama genetika. Med vrste raka spada tudi rak materničnega vratu. V diplomski nalogi smo se opredelili na RMV in njegove podoblike ( SCC, AC, ASC, MM). RMV je eden od najpogostejših vzrokov smrti zaradi raka pri ženskah. Pojavlja se v različnih oblikah in je zelo heterogena bolezen. Glavni namen diplomske naloge je bil s podatkovnimi zbirkami genske ontologije in ustreznimi bioinformatskimi orodji ( DAVID 6.7, BioMart) identificirati oziroma raziskati genetiko posamezne podoblike RMV in na podlagi dobljenih zadetkov predpostaviti molekularno biološko pot nastanka različnih oblik RMV. Nadaljnji namen naloge je bil z bioinformatskimi orodji poiskati skupne gene in biološke mehanizme, ki vodijo do nastanka različnih oblik RMV. S pomočjo GWA študij smo dobili 6 skupnih genov in 4 biološke poti. Zaradi pomanjkanj raziskav RMV pa smo se opredelili tudi na gene, ki sodelujejo pri somatskih mutacijah. S pomočjo podatkovnih zbirk in orodij genske ontologije smo dobili 6 skupnih genov in 16 bioloških poti. Ti rezultati naj bi nam dali boljši vpogled v sam nastanek in razvoj te bolezni ter napredek pri iskanju novih možnosti za zdravljenje te bolezni.
Keywords: Rak materničnega vratu ( RMV), ploščatocelični karcinom ( SCC), adenokarcinom ( AC), ploščatocelični adenokarcinom ( ASC), maligni melanom ( MM), Gene Ontology (GO), DAVID 6.7, biološka pot, asociacijska študija ( GWA)
Published: 04.10.2016; Views: 1163; Downloads: 98
.pdf Full text (1,44 MB)

6.
Osveščenost staršev o cepljenju proti okužbam s HPV
Tina Topolovec, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Okužbe s humanim papiloma virusom so najpogostejše spolno prenesene okužbe, ki so tesno povezane z nastankom raka na materničnem vratu. Veliko tveganje za okužbo s HPV predstavljajo zgodnji in nezaščiteni spolni odnosi ter pogosta menjava spolnih partnerjev. V Sloveniji je na voljo brezplačno cepljenje deklic, ki se izvaja v šestem razredu osnovne šole. Cepivo deluje proti najpogostejšima genotipoma, ki povzročata okužbo s HPV in posledično RMV. Velik problem nastaja pri nezadostni osveščenosti staršev o cepljenju, saj so starši preslabo obveščeni o koristih cepljenja, zaradi česar se ne odločijo za cepljenje svoje deklice. Na aktualno temo je bila narejena raziskava, s katero smo želeli ugotoviti, ali so starši deklic dovolj osveščeni o cepljenju proti okužbam s HPV in njegovih prednostih ter ali bi želeli izvedeti še več informacij. Uporabili smo kvantitativno metodologijo dela, s strukturiranim anketnim vprašalnikom zaprtega tipa, ki je bil anonimen. V raziskavo je bilo zajetih 30 staršev deklic, katerim je cepljenje namenjeno. Raziskava je potekala v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, enota Nova vas, v dispanzerju za šolske otroke. Po rezultatih raziskave smo ugotovili, da je potrebno vložiti še veliko truda v zdravstveno vzgojo ter v proces ozaveščanja staršev o pomenu cepljenja, saj se več kot polovica staršev ne bi odločila za cepljenje svojega otroka. Iz dobljenih rezultatov smo ugotovili, da je večina staršev dobro informirana o raku na materničnem vratu ter njegovih stranskih učinkih in stranskih učinkih cepljenja proti HPV. Cepljenje proti okužbam s HPV je v Sloveniji novost, zato je potrebno starše čim bolje informirati, saj se bodo le tako odločili za cepljenje svoje deklice.
Keywords: okužba s HPV, rak materničnega vratu, cepljenje, osveščenost staršev, zdravstvena vzgoja
Published: 08.10.2014; Views: 1400; Downloads: 164
.pdf Full text (952,95 KB)

7.
Seznanjenost žensk o raku materničnega vratu
Barbara Rep, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Rak materničnega vratu je bolezen, pri kateri se normalne celice spremenijo v rakave. Spremembe v celicah potekajo postopoma, od blagih do hudih, do rakavih, kar traja od 10 do 15 let. Zato je zelo pomembno zavedanje, da je potrebno obiskati ginekologa, še preden se pojavijo težave in se pokažejo prvi znaki. Kljub temu je zavedanje, kako pomembno se je udeleževati preventivnih ginekoloških pregledov, še vedno slabo. Pri vsem tem ima pomembno vlogo medicinska sestra v dispanzerju za žene, da ozavešča pacientke o raku materničnega vratu in kako pomembno je, da se predrakave spremembe dovolj hitro odkrijejo in pričnejo zdraviti. Za raziskovanje smo uporabili deskriptivno metodo dela, kot predmet raziskovanja nam je služil anonimni anketni vprašalnik. V raziskavo smo zajeli 100 naključno izbranih žensk, ki obiskujejo ginekološko ambulanto zdravstvenega doma Ormož, dobljene podatke pa smo obdelali in prikazali s pomočjo računalniških programov. Iz dobljenih rezultatov raziskave smo ugotovili, da večina žensk dobro pozna RMV, preventivne ukrepe, dejavnike tveganja, znake RMV in državni program ZORA. Seznanjenost žensk o raku materničnega vratu je dokaj dobra, vendar bi njihovo znanje bilo še vedno dobro dopolniti. Obstaja namreč še nekaj takih žensk, ki o vseh informacijah niso povsem prepričane. Te informacije pa so zelo pomembne, saj ženske tako lahko pravočasno odkrijejo predrakave spremembe na materničnem vratu in pričnejo z zdravljenjem zgodaj, kar je najpomembnejše.
Keywords: Rak materničnega vratu, dejavniki tveganja, cepljenje proti HPV, program ZORA, zdravstvena vzgoja.
Published: 10.10.2013; Views: 1622; Downloads: 166
.pdf Full text (1,06 MB)

8.
Osveščenost žensk o brisu materničnega vratu - test PAP
Lea Kovačec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja osveščenost žensk o brisu materničnega vratu – test PAP, državni program ZORA, osnovne in dodatne preiskave za ugotavljanje raka na materničnem vratu in zdravstveno vzgojo diplomirane medicinske sestre. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V teoretičnem delu je predstavljen bris PAP, ki zajema definicijo, dejavnike tveganja za nastanek raka na materničnem vratu, metode za zgodnje odkrivanje raka na materničnem vratu, klasifikacijo citoloških preiskav materničnega vratu ter postopke pri nenormalnem izvidu testa PAP. Predstavljena sta tudi državni program ZORA in zdravstvena vzgoja žensk v Zdravstvenem domu Murska Sobota. V empiričnem delu diplomske naloge so predstavljeni rezultati raziskave, s katero smo želeli ugotoviti osveščenost žensk o pomenu testa PAP. Raziskava je bila opravljena v Zdravstvenem domu Murska Sobota. Anketiranje je bilo izvedeno v mesecu decembru 2011. Rezultati raziskave so pokazali, da večina žensk hodi na redne ginekološke preglede in da so vse anketiranke seznanjene s terminom test PAP.
Keywords: bris PAP, državni program ZORA, zdravstvena vzgoja, HPV, rak materničnega vratu.
Published: 12.06.2012; Views: 2373; Downloads: 293
.pdf Full text (1,12 MB)

9.
Osveščenost dijakinj o raku na materničnem vratu
Anja Bezjak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je osredotočeno na rak materničnega vratu (RMV). Na začetku je predstavljena definicija bolezni, sledijo osnovni epidemiološki podatki in etiologija nastanka bolezni. V nadaljevanju so opisani znaki in simptomi RMV, načela razvrstitve in osnovne diagnostične metode (PAP test, triažni test HPV). Predstavljeni so tudi različni načini zdravljenja RMV, cepljenje proti HPV ter različni dejavniki tveganja za nastanek RMV (npr. okužba s HPV, spolni odnosi v zgodnjih mladostnih letih, večje število porodov ipd.). Na koncu je opisan tudi program ZORA in zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre pri preventivni dejavnosti.
Keywords: rak materničnega vratu, dejavniki tveganja, zdravljenje, cepljenje proti HPV, program ZORA.
Published: 06.01.2012; Views: 2018; Downloads: 344
.pdf Full text (968,72 KB)

10.
Sodelovanje medicinske sestre v Državnem programu ZORA
Danijela Kaučič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: IZVLEČEK Dandanes so rakave bolezni zelo razširjene, ne samo pri nas, tudi v svetu, in zato je njihovo pravočasno odkritje in prepoznavanje simptomov zelo pomembno za nadaljnjo zdravljenje in rehabilitacijo. Rak materničnega vratu je v Sloveniji na osmem mestu razširjenosti vseh rakov, in kar na prvem mestu pri ženskah od 20–40 let starosti. Na žalost se dandanes, kljub promocijskem materialu, ženske premalo zavedajo pomembnosti preventivnih pregledov. V diplomskem delu z naslovom Sodelovanje medicinske sestre v Državnem programu ZORA, je predstavljen rak materničnega vratu in dodatni dejavniki, ki pospešujejo razvoj predstopenj v karcinom, in način odkrivanja predvsem z vlogo medicinske sestre, v okviru Državnega programa ZORA. Poudarjena je predvsem vloga medicinske sestre, z različnimi načini osveščanja žensk o preventivi raka materničnega vratu. Medicinska sestra lahko z osveščanjem ženske populacije prispeva k prepoznavnosti raka materničnega vratu. Metodologija raziskovanja. Z analizo in interpretacijo smo, iz primarnih in sekundarnih virov, z grafikoni predstavili zbrane podatke o vlogi medicinske sestre v Državnem programu ZORA. Predstavili smo tudi načine osveščanja žensk o odkrivanju raka materničnega vratu, ki ga medicinske sestre uporabljajo. Za raziskovanje smo uporabili deskriptivno metodo dela, s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika pa smo dobili želene rezultate. V raziskavo smo zajeli 32 medicinskih sester, iz različnih zdravstvenih domov zaposlenih v dispanzerju za ženske, ter zasebnih ginekoloških ambulant v Podravski in Pomurski regiji. Obdelane podatke pa smo s pomočjo računalniškega programa prikazali z grafikoni. Rezultati raziskave. Ugotovili smo, da medicinske sestre poznajo Državni program ZORA, in da s pomočjo različnih načinov osveščanja, želijo ženski populaciji sporočiti pomembnost preventivnih zdravstvenih pregledov na materničnem vratu. Sklep. Državni program ZORA deluje uspešno, saj se je število žensk zbolelih za rakom na materničnem vratu, od leta 2003–2008 zmanjšalo za 38 %. K temu so pripomogle tudi medicinske sestre, ki s svojim znanjem osveščajo ženske ter odpošiljajo vabila za preventivne zdravstvene preglede materničnega vratu.
Keywords: Ključne besede: Rak materničnega vratu, medicinska sestra, Državni program ZORA, osveščanje, preventiva, zdravljenje.
Published: 11.11.2011; Views: 1959; Downloads: 227
.pdf Full text (503,85 KB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica