| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Programski paket za tehtanje surovin z uporabo tehnologije RFID
Rado Marin, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomske naloge smo razvili program, ki omogoča operaterju lažji nadzor in obdelavo tehtanja surovin v podjetju v krajšem času. Program omogoča prikaz identifikacijskih podatkov operaterja, razpoložljivih surovin, časa tehtanja, mase in posnetka nadzornih kamer. Podatke o operaterju pridobivamo z bralnikom RFID, podatke o razpoložljivih surovinah pa pridobimo iz podatkovne baze, kamor se tudi shranjujejo podatki posameznega tehtanja.
Keywords: kamionsko tehtanje, radiofrekvenčna identifikacija, surovina
Published in DKUM: 07.11.2018; Views: 997; Downloads: 73
.pdf Full text (2,37 MB)

2.
Varovanje knjižničnega gradiva s pomočjo sistema radiofrekvenčne identifikacije in elektromagnetne tehnologije : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Miha Žižek, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Varovanje knjižničnega gradiva je ključnega pomena pri ohranjanju kulturne dediščine. Skozi zgodovino so se ob razvoju knjig in knjižnic pojavile tudi tatvine knjižničnega gradiva, kar pa knjižnicam povzroča velike težave tudi danes. Elektronski sistemi za varovanje knjižničnega gradiva skozi čas niso razvili kakšne nove revolucionarne metode, zato varovanje z radiofrekvenčno identifikacijo in elektromagnetnimi varnostnimi nalepkami še danes ostajata glavni varovalni tehniki v knjižnicah. Zgodovinski podatki v literaturi kažejo, da so bile kraje gradiva v knjižnicah zmeraj prisotne. Ob pregledu razvoja metod za varovanje knjig – od najbolj primitivnih, kot so bila tako imenovana knjižna prekletstva, pa vse do modernih elektronskih sistemov – ugotovimo, da je kraj gradiva ob modernih sistemih veliko manj. Že sama vidna prisotnost varovalnega sistema in opozorilne nalepke o varovanju gradiva v knjižnici marsikaterega potencialnega tatu odvrnejo od morebitne kraje. Uspešnega varovanja knjižničnega gradiva pa ne moremo zagotoviti samo z elektronskimi varnostnimi sistemi, saj le-ti niso popolnoma zanesljivi, kar nam danes priznajo tudi nekateri ponudniki določenih sistemov. V največji možni meri bomo za varovanje knjižničnega gradiva poskrbeli še z ostalimi varnostnimi sistemi in ukrepi, kot so varnostne kamere in varnostno osebje knjižnice, oziroma v sodelovanju z zasebnimi varnostnimi podjetji. K zmanjševanju možnosti odtujevanja knjižničnega gradiva pripomoreta tudi obvezna oddaja oblačil v garderobo in možnost uporabe omaric za shranjevanje osebnih predmetov. Tudi sodelovanje vseh zaposlenih v knjižnici je nujnega pomena za varnost knjižničnega gradiva, ki ga je potrebno ohraniti še za naslednje generacije.
Keywords: knjižnice, knjižnično gradivo, varovanje, tehnično varovanje, radiofrekvenčna identifikacija, RFID, elektromagnetna tehnologija, diplomske naloge
Published in DKUM: 11.01.2018; Views: 1849; Downloads: 173
.pdf Full text (595,36 KB)

3.
Razvoj hibridnega simulacijskega modela za izboljšanje delovanja urgentnega oddelka bolnišnice
Stanko Grabljevec, 2016, doctoral dissertation

Abstract: V disertaciji obravnavamo vpliv uvedbe elektronske table, ki vključuje radiofrekvenčno sledenje pacientov, na delovanje urgentnega oddelka ter zajem vhodnih podatkov za simulacijski model. Ugotovili smo, da je uvedba elektronske table zahtevna, tako s tehničnega kot organizacijskega vidika. Elektronska tabla zahteva stalno tehnično podporo osebju urgentnega oddelka. Ocenjujemo, da v našem primeru prav zaradi pomanjkanja le-te nismo dosegli pričakovanega učinka. Z anketno raziskavo in statističnim testiranjem smo potrdili, da uporaba elektronske table brez ustrezne podpore in izobraževanja ne izboljša percepcije trenutnega stanja delovnega procesa. Razvili smo koncept avtomatskega zajemanja podatkov o trajanju aktivnosti, ki so vključene v simulacijski model urgentnega oddelka, s pomočjo radiofrekvenčnega sledenja pacientov. Razvoj elektronske table v sodelovanju z osebjem urgentnega oddelka je pokazal, da potrebuje osebje prek elektronske table pregled nad tistimi ključnimi fazami obravnave pacientov, ki so jih že v preteklosti raziskovalci vključili v generične simulacijske modele urgentnih oddelkov. V okviru našega dela smo izdelali generični simulacijski model, ki temelji na kombinirani uporabi diskretne dogodkovne simulacije in agentnega modeliranja. Z eksperimentiranjem na modelu smo potrdili, da bi s strani zaposlenih predlagane organizacijske spremembe doprinesle k skrajšanju časa obravnave pacientov. Opredelili smo pristop k modeliranju po principih sistemske dinamike, dogodkovne simulacije in agentno orientirane simulacije ter orisali relacije med omenjenimi paradigmami. V disertaciji predstavimo razvoj hibridnega simulacijskega modela širjenja gripe v populaciji in pretoka pacientov v bolnišnici. Razvili smo metodologijo uporabe hibridnega modela za strateško pripravo na krizno situacijo zaradi širjenja sezonske ali pandemske gripe ter za taktično prilagajanje organizacije izvedbe oskrbe pacientov.
Keywords: zdravstvo, simulacija, hibridna simulacija, diskretna dogodkovna simulacija, agentna simulacija, sistemska dinamika, modeliranje, radiofrekvenčna identifikacija, elektronska tabla
Published in DKUM: 17.10.2016; Views: 2184; Downloads: 151
.pdf Full text (4,31 MB)

4.
UPORABA TEHNOLOGIJE IDENTIFIKACIJE RF V PODPORNEM ŽIVLJENJSKEM OKOLJU
Mihael Baler, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili izvedbo funkcionalnosti v podpornem življenjskem okolju, ki s pomočjo tehnologije RFID (radiofrekvenčna identifikacija) nadzoruje stanje živil v shrambi. Funkcionalnost smo izvedli na platformi Raspberry pi, na kateri je izvajana programska koda, ki v okviru podpornega življenjskega okolja predstavlja nadzorno enoto. Tehnologijo radiofrekvenčne identifikacije smo uporabili pri pridobivanju podatkov s čitalcem v simulirani shrambi in značko na simuliranih izdelkih. V diplomskem delu najprej predstaviljamo podporno življenjsko okolje in radiofrekvenčno identifikacijo. V drugem delu pa platformo Raspberry pi in izvedbo sistema.
Keywords: podporna življenjska okolja, radiofrekvenčna identifikacija, raspberry pi
Published in DKUM: 12.11.2015; Views: 1291; Downloads: 96
.pdf Full text (2,42 MB)

5.
VAROVANJE ELEKTRONSKIH IZDELKOV S TEHNOLOGIJO RFID
Blaž Predikaka, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Varovanje izdelkov je že dolgo pomembna panoga v trgovinskem sektorju. Tehnologijo in osnovne principe tehničnega varovanja je mogoče preslikati in uveljaviti tudi v sorodnih aplikacijah in tako je dobre prakse smiselno uporabiti kjerkoli, kjer se za takšno varovanje pojavi potreba in je tehnično izvedljivo. Tehnologija RFID omogoča skoraj neomejeno uporabo za identifikacijo in zaznavo označenih predmetov, kar smo tudi izkoristili za varovanje specifičnih izdelkov. Tehnologija RFID je brezžična ter nikakor ne omejuje uporabe varovanih izdelkov, obenem pa je enostavno zaznati, ko je izdelek izven varovanega območja, in generirati alarm. V diplomskem delu sta predstavljena tudi razvoj in delovanje aplikacije, implementirane specifično za varovanje z uporabo tehnologije RFID.
Keywords: programska oprema, radiofrekvenčna identifikacija, varnostni sistem, tehnično varovanje
Published in DKUM: 16.10.2015; Views: 1588; Downloads: 125
.pdf Full text (1,86 MB)

6.
NAČRTOVANJE SISTEMA RFID
Luka Blatnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je podrobneje predstavljeno načrtovanje sistema RFID, ki temelji na standardu ISO14443A. Cilj projekta je bil spoznanje ter izdelava RFID čitalnika za branje identifikacijske oznake RFID odzivnikov omenjenega standarda. Mikrokrmilniki RFID čitalnika, ki skrbijo za krmiljenje vezja, branje ID oznake in pošiljanje podatkov na računalnik, so v nalogi opisani podrobno. Predstavljena je tudi izvedba tiskanine, programske opreme ter uporabniškega vmesnika za komuniciranja z računalnikom.
Keywords: radiofrekvenčna identifikacija, čitalnik RFID, odzivnik, standard ISO14443A, mikrokrmilnik
Published in DKUM: 25.09.2013; Views: 2278; Downloads: 246
.pdf Full text (2,83 MB)

7.
PRENOVA SISTEMA NAROČANJA OBROKOV V CINKARNI CELJE
Matej Suša, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje sodobnejši sistem naročanja obrokov, ki ga je vpeljala Cinkarna Celje v želji, da bi uredila in izboljšala zadovoljstvo svojih uslužbencev. S tem je podjetje svojim zaposlenim in zunanjim obiskovalcem omogočilo prijaznejšo obliko naročanja in plačevanje toplih obrokov v obliki brezkontaktne pametne kartice. Preučili smo standardne komponente strojne opreme in funkcije, ki se uporabljajo v sistemu naročanja, z RFID tehnologijo. Opisali smo koncept sistema naročanja obrokov in navedli pomembnejše komponente ter prikazali osnovno delovanje sistema naročanja toplih obrokov v Cinkarni Celje. Izvedli smo anketo med uporabniki sistema naročanja in ugotovili, da se rezultati večinoma ujemajo z naprej pričakovanimi kompetencami.
Keywords: FERI –Fakulteta za elektrotehniko računalništvo in informatiko, RDIF – Radiofrekvenčna identifikacija, XML – Razširljiv označevalni jezik, IT –Informacijska tehnologija, OF – Oracle Forms, ISO – Mednarodna organizacija za standarizacijo, RAM – Bralno-pisalni pomnilnik, ROM – Bralni pomnilnik, EEPROM – Električno zbrisljiv in programirljiv bralni pomnilnik, SQL –Strukturirani povpraševalni jezik za delo s podatkovnimi bazami, EAN – Črtna koda
Published in DKUM: 27.11.2012; Views: 2013; Downloads: 114
.pdf Full text (2,02 MB)

8.
RFID TEHNOLOGIJA IN NJENE KORISTI PRI UPORABI V IGRALNICAH
Petra Plecity, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena radiofrekvenčna identifikacijska tehnologija in njen razvoj skozi čas, in sicer od prvih zametkov do uporabe v sedanjosti pa tudi njen razvoj v prihodnosti. Predstavljene so njene komponente, eno poglavje pa je namenjeno tudi temi zasebnosti, ki je večna spremljevalka vsake nove implementacije te tehnologije. Glavna pozornost je usmerjena v radiofrekvenčno identifikacijsko tehnologijo v igralništvu. Predstavljene so smernice razvoja te tehnologije v igralništvu v tujini in v slovenskem prostoru. Dokazano je, da je implementacija radiofrekvenčne identifikacijske tehnologije smiselna in učinkovita za vse igralnice.
Keywords: RFID - radiofrekvenčna identifikacija, Igralnica, Igralništvo, Žeton, Čip
Published in DKUM: 05.01.2012; Views: 1898; Downloads: 236
.pdf Full text (4,17 MB)

9.
10.
Uporaba radiofrekvenčne identifikacije (RFID) v Slovenski vojski : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa Gospodarska in tehniška logistika
Renato Brezner, 2009, undergraduate thesis

Abstract: RFID je tehnologija, ki bazira na elektromagnetnem valovanju in identifikaciji oz. označevanju virov v njenem dometu. Prednost njene uporabe je v racionalizaciji stroškov in dela, olajšanem sledenju kontejnerjev, optimizaciji skladiščenja ter zmanjševanju človeških napak. Z uporabo RFID načina označevanja lahko operiramo z neprimerno večjo količino podatkov kot pri drugih načinih označevanja (npr. črtna koda). Osnovna slabost RFID tehnologije je v visoki ceni in velikem zagonskem strošku zaradi avtomatizacije informacijske logistične podpore. V Slovenski vojski RFID tehnologijo za zdaj uporabljamo pri registraciji delovnega časa in kontroli nadzora prostorov ter objektov posebnega pomena. Uporabo bi lahko razširili na področja spremljanja in sledenja virom na krizna žarišča, tako kot to uporabljajo v nam primerljivih državah NATO zavezništva. V diplomskem delu sem preučil različne možnost uporabe in predstavil rešitve vključitve RFID tehnologije pri povezovanju Slovenske vojske z NATO standardi.
Keywords: Slovenska vojska, avtomatska identifikacija, informacijski sistemi, sledenje, radiofrekvenčna identifikacija
Published in DKUM: 28.08.2009; Views: 3561; Downloads: 355
.pdf Full text (1,38 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica