| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Energetski in varnostni vidiki fisijskega izkoriščanja jedrske energije
Sergej Pukšič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno področje izkoriščanja jedrske energije na principu jedrske cepitve oziroma fisije. Predstavljen je njen potek ter celoten proces pridobivanja električne energije. Opisana je tehnologija, ki se uporablja v jedrskih elektrarnah, prav tako so izpostavljeni varnostni vidiki oziroma nevarnosti, ki se lahko pojavijo tekom izkoriščanja jedrske energije. Opredeljen je proces radioaktivnega sevanja, problem radioaktivnih odpadkov ter vsesplošnega vpliva na okolje. Nadaljnje sta opisani dve najhujši jedrski nesreči in posledični vpliv le-teh na prihodnje razvojne trende. Zraven vsega navedenega so v diplomskem delu predstavljeni aktualni podatki, ki prikazujejo uporabo jedrske energije v svetu ter razvojne smernice nekaterih jedrskih tehnologij, ki bodo v uporabi v bližnji in daljni prihodnosti.
Keywords: elektrarna, fisija, reaktor, uran, radioaktivni odpadki, jedrska nesreča, radioaktivno sevanje, Černobil, atomska bomba
Published in DKUM: 06.04.2012; Views: 2012; Downloads: 273
.pdf Full text (8,67 MB)

2.
3.
RADIOAKTIVNO SEVANJE V VRTCIH
Andreja Strniša, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga je sestavljena iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu zasledimo zgodovino radioaktivnosti, življenjepis Marie Curie in njeno raziskovanje z možem Pierrom Curiejem ter s tem povezanim odkritjem radia. Sledi obširno razložen pojem radioaktivno sevanje ter definicije. V nadaljevanju je predstavljen problem z radonom v Idrijskem vrtcu. Empirični del predstavlja primerjavo rezultatov med mojimi meritvami in tistimi iz vrtca Idrija ter predpise varstva pred sevanji. Diplomska naloga prav tako vsebuje povzetek Zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti. Namen diplomskega dela je raziskovanje literature in podajanje informacij v povezavi s pojmom radioaktivnost, kakor tudi problem Idrijskega vrtca, kjer je prišlo do primera povišanega sevanja zaradi radona. Zasledimo tudi primerjavo sevanja z drugim vrtcem.
Keywords: radioaktivno sevanje, radioaktivnost, radij, radon, predpis varstva pred sevanji
Published in DKUM: 27.05.2009; Views: 2561; Downloads: 330
.pdf Full text (721,89 KB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica