| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 84
First pagePrevious page123456789Next pageLast page
1.
Načrtovanje in razvoj multimedijskega sistema miRadio za upravljanje spletnih digitalnih radijskih vsebin
Jan Pomer, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi opišemo razvoj sistema miRadio. Sistem deluje kot inteligentni radio, ki omogoča integracijo s pametnimi zvočniki. V nadaljevanju raziščemo ogrodje MapReduce za analizo velike količine podatkov. Opišemo arhitekturo sistema miRadio in nato uporabo ogrodja MapReduce za analizo podatkov v sistemu.
Keywords: MapReduce, Alexa, Google Assistant, miRadio, inteligentni radio
Published: 09.03.2020; Views: 372; Downloads: 40
.pdf Full text (857,26 KB)

2.
Zasnova in razvoj aplikacije miRadio za pametne zvočnike Google Home
Matej Drobnič, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi opisujemo razvoj multimedijske aplikacije za pametne zvočnike Google Home. Pregledali smo trg pametnih zvočnikov in platformi Actions on Google ter DialogFlow, ki sta potrebna za delovanje aplikacije. Analizirali smo tudi kodiranje FLAC. Na podlagi vseh ugotovitev smo nato izdelali aplikacijo, ki sprejema uporabnikove ukaze iz zvočnika Google Home in se na te ukaze odzove z ustreznim odgovorom.
Keywords: pametni asistent, pametni zvočnik, Google Assistant, Actions on Google, Dialogflow, inteligentni radio
Published: 03.02.2020; Views: 440; Downloads: 52
.pdf Full text (687,80 KB)

3.
Zasnova in razvoj aplikacije miRadio za pametne zvočnike Amazon
Dominik Korošec, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu opišemo zasnovo in razvoj multimedijske aplikacije za pametne zvočnike Amazon, ki predstavlja uporabniški del multimedijskega izdelka miRadio podjetja InovaIT, d. o. o. V teoretičnem delu najprej preučimo delovanje sistema pametnih zvočnikov Amazon ter predstavimo njihove ranljivosti, ki lahko ogrožajo varnost in zasebnost uporabnika. Nato opišemo in analiziramo kodek Opus, ki ga pametni zvočniki uporabljajo za kodiranje zvočne vsebine. V praktičnem delu opišemo arhitekturno zasnovo naše aplikacije ter njene gradnike, s katerimi dosežemo glasovno upravljanje digitalnih radijskih vsebin na multimedijski platformi miRadio.
Keywords: pametni zvočniki, pametni asistenti, pametni radio, avdiokodek Opus, Amazon Alexa, komplet spretnosti Alexa, glasovna storitev Alexa
Published: 31.01.2020; Views: 592; Downloads: 101
.pdf Full text (1,58 MB)

4.
Radio in podkasti
Boštjan Budna, 2019, master's thesis

Abstract: Podkasti so internetno dostopne zvočne vsebine, ustvarjene namensko ali kot prenos radijskih vsebin. V magistrskem delu smo želeli ugotoviti, kakšno je stanje podkastinga v Sloveniji. Opravili smo anketo, intervjuje z ustvarjalci in radijci ter analizo slovenskih podkastov. Radio Slovenija v obliki podkastov ponuja številne oddaje. Podkasti so dostopni na najrazličnejše načine, njihove glavne prednosti so svoboda pri izbiri vsebin, časovno prilagajanje in možnost poslušanja kjerkoli. 48 aktualnih slovenskih samostojnih podkastov zajema različna tematska področja, izražajo pa se predvsem v pogovorni novinarski obliki. 30 % anketirancev je podkast poslušalo v zadnjem mesecu.
Keywords: podkast, podkasting, radio, poddaje, radijske vsebine
Published: 22.11.2019; Views: 424; Downloads: 75
.pdf Full text (588,88 KB)

5.
Lokalni komercialni radio na družbenih omrežjih
Katja Gregorec, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu želimo predstaviti, kako pomembna so družbena omrežja, v našem primeru Instagram in Facebook za »tradicionalne medije« ter za radio. Internet in z njim povezana družbena omrežja omogočajo hitro iskanje vsebin in informacij na zahtevo, zato mlajše generacije vse raje uporabljajo nove medije. Pomemben pojem, s katerim smo se ukvarjali v magistrskem delu, je pojem konvergence, ki združuje tradicionalne in nove medije. Zanimalo nas je predvsem, kako radio predstaviti na družbenih omrežjih in privabiti tudi mlajše občinstvo. Magistrsko delo je potekalo na primeru lokalnega komercialnega radia, Radia City. Radio City ima v svojem lokalnem okolju veliko stopnjo poslušanosti, vendar na družbenih omrežjih ni tako aktiven
Keywords: lokalni, komercialni, radio, družbena omrežja, Instagram, Facebook
Published: 22.11.2019; Views: 422; Downloads: 122
.pdf Full text (2,27 MB)

6.
SPREJEMNIK FREKVENČNO MODULIRANEGA SIGNALA
Matevž Bratina, 2018, diploma project paper

Abstract: Cilj projekta je bil izdelati sprejemnik frekvenčno moduliranega signala, ki bo majhen, prenosljiv, poceni, energijsko varčen in baterijsko napajan. Preučili smo več vrst sprejemnikov. Odločili smo se za izdelavo sprejemnika na superheterodinskem principu. Pred izdelavo končnega izdelka smo izdelali tri prototipe. Za razvoj prototipov smo uporabili razvojno platformo Arduino. Po razvoju prototipov je sledila izdelava končnega izdelka oziroma tiskanine, ki odpravi potrebo po Arduino platformi. Sprejemnik omogoča izbiro med radijskimi frekvencami in pomnjenje izbranega števila radijskih postaj. Delovna frekvenca je prikazana na zaslonu s tekočimi kristali. Demoduliran signal oziroma zvok je predvajan na zvočniku. Zaključni projekt zajema načrtovanje in razvoj sprejemnika, izbiro strojnih komponent, pisanje programske kode, razvoj treh prototipov in končnega izdelka, vključno z njegovim testiranjem. Končni izdelek predstavlja izhodišče za nadaljnji razvoj sprejemnika. Možne so številne izboljšave oziroma dodatne funkcionalnosti: avtomatski frekvenčni odziv sprejemnika, prilagajanje kontrasta zaslona s pomočjo senzorja za svetilnost, programska nastavitev glasnosti in izdelava vodoodpornega ohišja.
Keywords: elektromagnetno valovanje, radio, mikrokrmilnik, sprejemnik
Published: 05.02.2019; Views: 560; Downloads: 83
.pdf Full text (2,64 MB)

7.
Primerjalna analiza osebnosti slovenskega radia
Nuša Osojnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je ugotoviti, do katere mere je nedosledna raba slovenskega knjižnega jezika radijskih osebnosti za uporabnika kot prejemnika informacij še dopustna, da ne zmoti njegove pozornosti. Da bi to dosegli, si bomo pomagali z analizo, ki jo je leta 2010 postavila Lengar Verhovnikova. Ker nas zanima, kakšen vpliv ima raba slovenskega knjižnega jezika na poslušalca, bomo analizirali šest govorov iz različnih časovnih obdobij. Analizirali bomo različne naglase, poudarke, hitrost govora in premore. Predvidevamo, da radijski govorniki na lokalnih radijskih postajah ne uporabljajo popolnoma pravilnega knjižnega jezika, zato smo z anketo prišli do ugotovitev, da manjše napake pri govoru za poslušalce niso moteče in ne vplivajo na poslušalčevo zbranost in razumevanje. Predvidevamo, da je na komercialnih radijskih postajah (npr. Radio Center, Radio 1) uporaba neknjižnega jezika bolj sprejemljiva kot na javnih radijskih postajah (npr. radiotelevizija Slovenija).
Keywords: radio, radijski govor, osebnosti slovenskega radia, primerjalna analiza
Published: 08.11.2018; Views: 592; Downloads: 42
.pdf Full text (2,11 MB)

8.
Drugi program radia slovenije - analiza oddaje Spetek
Sara Zmrzlak, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta predstavljena Drugi program Radia Slovenija in analiza oddaje Spetek. Opisani so programska shema radijskega programa, vloga in poslanstvo javnega medija ter programska umestitev oddaje Spetek. Prek različnih elementov je analizirana oddaja Mihe Šaleharja, hkrati pa je primerjan koncept oddaje Spetek z oddajami na komercialni radijski postaji. Prav tako so proučene možnosti za umestitev tovrstne oddaje v komercialno programsko shemo Radia City. Za potrebe raziskovalnega dela pa so bili opravljeni intervjuji z Mirkom Štularjem, odgovornim urednikom Vala 202, Miho Šaleharjem, avtorjem oddaje Spetek, in Borom Greinerjem, odgovornim urednikom Radia City.
Keywords: Radio Slovenija, Drugi program Radia Slovenija, Val 202, Spetek, Miha Šalehar, Radio City.
Published: 24.10.2018; Views: 670; Downloads: 87
.pdf Full text (885,78 KB)

9.
Jezikovna uredniška politika in slovenski radijski mediji
Tina Lengar Verovnik, 2018, original scientific article

Abstract: V prispevku ugotavljam, koliko so medijska zakonodaja in drugi relevantni prav- ni dokumenti odločevalcem lahko v pomoč pri oblikovanju jezikovne uredniške politike radijskega medija; kdo sploh so oblikovalci in usmerjevalci jezikovne uredniške politike (radijskega) medija; kdo in na kakšen način skrbi za jezikovno podobo (radijskega) medija – tako v smislu kakovosti kot družbene sprejemljivosti izražanja. Do ugotovitev sem prišla s pomočjo odgovorov na usmerjena vprašanja, vključena v anketo, izvedeno v okviru ciljnega raziskovalnega projekta Jezikovna politika Republike Slovenije in potrebe uporabnikov, ter s pomočjo strukturiranih intervjujev z uredniki izbranih radijskih programov.
Keywords: jezikovna uredniška politika, radio, uredniki, lektorji, novinarji
Published: 11.10.2018; Views: 826; Downloads: 93
.pdf Full text (759,25 KB)
This document has many files! More...

10.
Širokopasovna mikrovalovna stimulacija resonančne komore na osnovi polprevodniške tehnologije
Žan Brus, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisana zasnova in izvedba sistema za širokopasovno mikrovalovno stimulacijo resonančne komore na osnovi polprevodniške tehnologije. V predstavljenem delu so opisane fizikalne osnove elektromagnetnega segrevanja, delovanje resonančnih komor in generatorjev mikrovalov ter naprav za meritev karakteristik resonančne komore. Naloga vsebuje natančno predstavitev zgradbe celotnega sistema vse od nivoja strojne opreme do aplikacijskega nivoja. Predstavljena je zgradba in umestitev programirljive logike kot veznega člena med zunanjo strojno opremo in procesnim sistemom. Opisan je algoritem adaptacije vzbujevalnega signala in njegov pomen v končni rešitvi. Pravilno delovanje sistema je preverjeno s pomočjo testov, rezultati so ustrezno predstavljeni in analizirani.
Keywords: mikrovalovi, širokopasovno, polprevodnik, resonančna komora, FPGA, programsko definiran radio, stimulacija
Published: 09.10.2018; Views: 417; Downloads: 49
.pdf Full text (3,70 MB)

Search done in 0.25 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica