| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
EKONOMSKI UČINKI PRI UVEDBI ERGONOMSKIH UKREPOV
Klavdija Kimovec, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno ter raziskano medsebojno prepletanje ergonomije z ekonomijo v podjetjih. Področje dela je usmerjeno v pomen ergonomskih ukrepov ter njihov vpliv na poslovanje podjetja. Raziskovanje je osredotočeno na pomanjkanje ergonomskih ukrepov pri rutinsko monotonem delu za tekočim trakom. Pri delavcih v proizvodnji so prisotne preobremenitve, te vplivajo na fizično in psihično stanje zaposlenih, kar se nato odraža na ekonomskem področju podjetja. Prikazane so negativne posledice za podjetja, do katerih prihaja zaradi pomanjkanja ergonomije, oziroma pozitivni učinki na poslovanje podjetja ob večjem poudarku na tem področju. Na danem primeru smo predstavili prenovo podjetja, kakšne so možne rešitve za izboljšanje sedanjega stanja ter omejitve, s katerimi se pri tej prenovi sooča podjetje. Vloga vodilnih v podjetju na tem področju je zelo pomembna, zato smo se osredotočili tudi na problematiko, kako tem osebam predstaviti pomen ergonomije z ekonomskega stališča. S pomočjo raziskave smo prikazali stanje v podjetjih na ergonomskem področju, kakšna je povezava med delovnim okoljem in delovnim učinkom, kako se s tem soočajo v podjetjih ter ali podjetja izboljšujejo delovne razmere. Iskali smo ustrezne metode, kako izboljšati ozaveščenost o pomembnosti primernega delovnega okolja in njegovih vplivih na ekonomske učinke poslovanja. S pomočjo znanja na področju ekonomije smo predstavili posledice pomanjkanja ergonomije v podjetjih ter možne preventivne ukrepe, ki bi pripomogli k izboljšanju delovnih razmer v proizvodnji in posledično tudi k boljšemu ekonomskemu učinku podjetja.
Keywords: ergonomski ukrepi ekonomski učinki ergonomija delovnega okolja monotono delo v proizvodnji delovno okolje v podjetju racionalizacija dela delovne razmere
Published: 22.07.2009; Views: 2367; Downloads: 285
.pdf Full text (7,59 MB)

8.
RACIONALIZACIJA PROIZVODNJE V PODJETJU CARRERA OPTYL
Mira Štucl, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Glavni problem, obravnavan v diplomskem delu, je skrajšanje pretočnih časov izdelkov v proizvodnji Carrera Optyl d.o.o. s pomočjo racionalizacijskih ukrepov. Opisani in našteti so oddelki proizvodnje, pri tem pa so podane ideje izboljšav dela. Kot rešitvi skrajšanja pretočnih časov izdelkov sta podrobno analitično prikazani združenje delovnega mesta v oddelku Kontrola laka, dodelava in poliranje ter združenje delovnega mesta v oddelku Končne montaže. Rezultat združenj je skrajšanje pretočnega časa, zmanjšanje stroškov in ukinitev odvečnih prelaganj izdelkov.
Keywords: racionalizacija proizvodnje, oblikovanje proizvodnih celic, delo na več strojih, oblikovanje dela
Published: 08.07.2011; Views: 2404; Downloads: 112
URL Link to full text

9.
Racionalizacija izdelave namiznih prtov
Katja Kelc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Hitri tempo življenja nas vedno znova sili k razvijanju takšnega načina dela in življenja, da mu lahko sledimo. Vse, kar se vrti okoli nas, je povezano s časom, zato mnogokrat velja slovenski pregovor: čas je denar. Diplomsko delo sem razdelila v štiri sklope. V uvodu sem predstavila predmet obravnave diplomskega dela. Drugi del zajema opise dela v delavnici od naročil do končnega izdelka in opise pojmov, kot sta racionalizacija in kronometriranje. Tretji del sestavljajo izračuni in podatki, dobljeni z opažanjem poteka dela v delavnici. V zadnjem, četrtem delu naloge, pa so predstavljeni rezultati, ki sem jih dobila v tretjem delu naloge. Diplomsko delo zaokrožuje zaključek, ki predstavlja povzetek ključnih ugotovitev.
Keywords: racionalizacija, delovni proces, kronometriranje, stroškovna kalkulacija, norma dela
Published: 14.04.2015; Views: 939; Downloads: 48
.pdf Full text (1,01 MB)

10.
Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica