| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PRESOJA ORGANIZIRANOSTI RAČUNOVODENJA ZALOG V TRGOVINSKEM PODJETJU
Mojca Dacinger, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava presojo organiziranosti računovodenja zalog v trgovinskem podjetju X. Računovodstvo lahko opravlja svoje funkcije le, če je ustrezno organizirano. Od organiziranosti je namreč odvisno, ali bodo računovodske informacije uporabne za notranje in zunanje uporabnike, torej, ali bodo kakovostne, relevantne, zanesljive, primerljive in razumljive. V raziskavi sem podala pregled veljavne zakonodaje, ki jo mora trgovinsko podjetje pri svojem delu upoštevati. Predstavljena je organiziranost računovodstva trgovskega blaga v trgovinskih podjetjih in sestavnih delov (knjigovodstva, računovodskega predračunavanja, računovodskega nadziranja in računovodskega analiziranja). Ugotavljam, da je v proučevanem podjetju računovodsko nadziranje dobro organizirano, računovodsko predračunavanje in računovodsko analiziranje pa imata določene pomanjkljivosti. Ugotovljene pomanjkljivosti so dopolnjene s predlogi za njihovo odpravo. Proučevano podjetje X je usmerjeno v trgovinsko dejavnost, zato večji del kratkoročnih sredstev predstavljajo zaloge trgovskega blaga. Zaloge potrebuje zaradi neprekinjenega toka poslovanja in redne preskrbe tržišča. Zaloge predstavljajo velik segment investiranega kapitala. Ugotovljene so pomanjkljivosti v zvezi z vodenjem zalog, ki pa sem jih dopolnila s predlogi za odpravo.
Keywords: zaloge, organiziranje računovodstva, računovodske funkcije, računovodsko predračunavanje, računovodsko analiziranje, računovodsko nadziranje, knjigovodstvo, trgovinsko podjetje
Published: 11.07.2011; Views: 1336; Downloads: 159
.pdf Full text (364,11 KB)

2.
POSEBNOSTI ORGANIZIRANOSTI RAČUNOVODSTVA V DRUŽINSKEM PODJETJU NA PRIMERU PODJETJA "X"
Karmen Žibrat, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Družinska podjetja so v svetu in v Sloveniji, ena izmed temeljnih oblik podjetništva. Od drugih podjetij se razlikujejo po svojih značilnih lastnostih, iz katerih izhajajo številne prednosti in slabosti. V vsakem podjetju je računovodstvo temeljna informacijska dejavnost, s katero odgovorni v podjetju pridobijo pomembne informacije za upravljanje podjetja. Uspešnost in učinkovitost računovodstva, pa je odvisna od same organiziranosti vseh štirih računovodskih funkcij: knjigovodstva, računovodskega predračunavanja, računovodskega nadziranja in računovodskega analiziranja. Organiziranje računovodstva v družinskem podjetju pa se razlikuje od organiziranja računovodstva drugih podjetij. Do razlik prihaja predvsem zaradi čustvene povezanosti med podjetjem in družinskimi člani, kar vpliva na sprejemanje odločitev in posledično tudi na uspešnost poslovanja podjetja. Primer družinskega podjetja »X« potrjuje, da so v mnogih pogledih družinska podjetja različna od drugih nedružinskih podjetij. Organizacija računovodstva je drugačna kot v večjih nedružinskih podjetjih. V računovodstvu podjetja »X« se pojavljajo pomanjkljivosti, ki jih bo potrebno odpraviti, da bo računovodstvo bolj učinkovito. Z bolj kakovostnimi informacijami bo podjetje sprejemalo boljše odločitve in bo uspešneje delovalo tudi na tržišču.
Keywords: Družinsko podjetje, majhno podjetje, računovodstvo, organiziranost, knjigovodstvo, računovodsko predračunavanje, računovodsko nadziranje, računovodsko analiziranje, računovodsko informiranje.
Published: 24.01.2012; Views: 1515; Downloads: 207
.pdf Full text (621,31 KB)

3.
Analiza poslovanja mednarodnih društev študentov
Ilire Rizvanaj, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomski seminar proučuje analizo poslovanja mednarodnih društev študentov. Razdeljena bo na teoretični in praktični del. V teoretične delu bomo opisali značilnosti društev in klujčne pojme analiziranja poslovanja društev. Praktični primer bo zavzemal naš primer analize poslovanja mednarodnega društva IAESTE LC MARIBOR. Za primerjavo s tem društvom smo si izbrali lokalno društvo in sicer Prostovoljno gasilsko društvo Maribor. Za obe društvi bomo naredli analizo premoženjsko-finančnega položaja, analizo članov društva, analizo dotacij in donacij v primerjavi s prihodki iz dejavnosti društva, ter analizo dogodkov, ki jih je društvo organiziralo v zadnjih preteklih letih.
Keywords: Društvo, analiza poslovanja društva, računovodstvo, računovodsko analiziranje, računovodski izkazi, analiza premoženjsko-finančnega položaja.
Published: 22.10.2015; Views: 322; Downloads: 36
.pdf Full text (1,50 MB)

4.
Organiziranost računovodskega analiziranja podjetja First, d. o. o.
Sandra Škafar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Realizacijo ciljev, ki jih posameznik ne bi mogel sam doseči in uresničiti, omogoča organizacija na vseh področjih. Zaradi tega je pomen organizacije omejen na celoto delovnih in življenjskih aktivnosti človeka, ne pa samo na gospodarsko dejavnost. Prav tako pomen organizacije izhaja iz narave človeka, ki je družbeno bitje in potrebuje komunikacijo z drugimi ljudmi ter delovanje v skupnosti. Neposrednih predpisov, ki bi urejali organizacijo delovanja računovodskih služb, ni na razpolago. V Zakonu o gospodarskih družbah, Slovenskih računovodskih standardih in v Kodeksu računovodskih načel obstajajo le splošna napotila glede organiziranosti. Tako vsaka računovodska služba ugotavlja interne potrebe podjetja in temu primerno pristopi. V diplomskem delu sta predstavljena podjetje First, d. o. o., iz Murske Sobote in način, kako je organizirano računovodsko analiziranje v podjetju. Ugotavljamo, da ima obravnavano podjetje dobro organizirano računovodsko analiziranje, saj ima računovodsko analiziranje materiala, storitev in plač urejeno skladno z obravnavano literaturo s tega področja. Kljub dobremu poslovanju podjetja First, d. o. o., so podani morebitni predlogi izboljšav.
Keywords: računovodsko analiziranje, računovodska poročila
Published: 09.11.2016; Views: 306; Downloads: 35
.pdf Full text (902,64 KB)

Search done in 0.08 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica