| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
ODLOŽENI DAVKI V KONSOLIDIRANIH RAČUNOVODSKIH IZKAZIH S PRAKTIČNIM PRIMEROM
Tanja Kovačec Grgić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje odloženih davkov ne poravna oziroma se mu ne povrnejo ob njegovem nastanku, ampak šele v enem oziroma kasnejših poslovnih obdobjih. Odloženi davki nastanejo iz začasnih razlik med davčno ter knjigovodsko vrednostjo sredstev in obveznosti v bilanci stanja. Podjetje obračuna odloženi davek z uporabo metode obveznosti po bilanci stanja. Začasne razlike delimo na obdavčljive, ki se kažejo v obveznostih za odloženi davek in odbitne, ki se kažejo v terjatvah za odloženi davek. Za obračunavanje odloženih davkov je potrebno dobro poznavanje davčne zakonodaje in računovodskih standardov, ki jih podjetje uporablja. Odloženi davki se evidentirajo tudi v konsolidiranih računovodskih izkazih. Konsolidirani računovodski izkazi so izkazi skupine podjetij. Skupino po Slovenskih računovodskih standardih sestavljajo obvladujoče podjetje in od njega odvisno podjetje. V diplomskem delu opisujemo opredelitev skupine po Mednarodnih standardih računovodskega poročanja in Zakona o gospodarskih družbah, ki je okvir za konsolidiranje. Osnovni namen diplomskega dela je opredeliti temeljne pojme v zvezi z odloženimi davki, njihovim izračunom, opredeliti konsolidirane računovodske izkaze, proučiti postopke konsolidiranja in posamezne korake sestavljanja konsolidiranih računovodskih izkazov ter podrobneje analizirati odložene davke v konsolidiranih računovodskih izkazih na primeru skupine.
Keywords: odloženi davek, računovodski dobiček, obdavčljivi dobiček, terjatve za odloženi davek, obveznosti za odloženi davek, obdavčljive začasne razlike, odbitne začasne razlike, povezane osebe, konsolidirani računovodski izkazi.
Published: 30.09.2016; Views: 803; Downloads: 98
.pdf Full text (5,14 MB)

2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
RAČUNOVODSKI IN DAVČNI VIDIK UDELEŽBE DELAVCEV PRI DOBIČKU
Anja Vencelj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Zakon o udeležbi delavcev pri dobičku (ZUDDob) ureja formalne postopke in davčne vidike udeležbe delavcev pri dobičku. Namen zakona je vsem delavcem omogočiti udeležbo pri dobičku podjetja, delovati vzpodbudno tako za podjetja kot za zaposlene in prispevati k povečanju gospodarske rasti. Zakon omogoča izbiro med denarno in delniško shemo. Denarna shema omogoča izplačilo v denarju, delniška shema pa predvideva izplačilo dobička v obliki delnic. Udeležba delavcev na dobičku družbe je mogoča v kapitalskih družbah (d.d., d.o.o., k.d.d., evropski delniški družbi). Udeležba v delniški shemi pa se uporablja le pri delniških družbah, katerih delnice kotirajo na borzi. Zakon določa omejitve pri zneskih. Družba lahko delavcem izplača največ 20% dobička posameznega leta, izplačilo ne sme presegati 10% letnega zneska bruto plač, izplačanih v obravnavanem letu in posameznik ne more prejeti višjega zneska izplačila dobička od 5000 EUR. Temeljna načela zakona so: načelo prostovoljnosti in neprenosljivosti, načelo enakosti ter načelo skrbnosti. Zelo pomembno področje tega zakona so davčne olajšava. Ob izpolnitvi določenih pogojev zakon predvideva davčne olajšave tako za pravne osebe, kot tudi za delavce. Do ugodnejše davčne obravnave pride šele, če se izplačilo za nekaj časa odloži. Takrat zakon priznava davčne olajšave pri davku od dohodkov pravnih oseb, pri dohodnini in prispevkih za socialno varnost. V primerjavi z Nemčijo ima Slovenija zelo podobno urejeno področje udeležbe delavcev pri dobičku. Nemčija ima daljšo tradicijo, in je udeležba delavcev v kapitalu družbe precej razširjena. Pomembno je izpostaviti dolžino vezave pripadajočega zneska dobička, ki je v Sloveniji določena za tri leta, kar je ugodneje od nemške ureditve, kjer zneska ni mogoče izplačati prvih šest let.
Keywords: Ključne besede: dobiček, udeležba delavcev pri dobičku, davčne olajšave, davčni in računovodski vidik udeležbe delavcev pri dobičku
Published: 05.08.2010; Views: 1719; Downloads: 265
.pdf Full text (343,38 KB)

10.
Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica