| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 119
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Programsko orodje Watson - študija primera
Luka Pisovec, Igor Belič, 2002, published professional conference contribution

Keywords: računalništvo, programska orodja, računalniški programi, Watson, baze podatkov, policija, študije primerov
Published in DKUM: 11.03.2024; Views: 93; Downloads: 1
.pdf Full text (289,82 KB)

2.
Algoritmi v pravu: določanje višine odškodnine za nepremoženjsko škodo s pomočjo računalniškega programa : določanje višine odškodnine za nepremoženjsko škodo s pomočjo računalniškega programa
Katja Piršič, 2019, master's thesis

Abstract: V modernem svetu nas na vsakem koraku spremlja množica podatkov, iz katerih težko izluščimo informacije. To se v sodnih postopkih lahko odraža tudi na kognitivni preobremenjenosti sodnikov, ki se posledično postopoma začnejo oddaljevati od načela enakosti in enakega varstva pravic. V magistrskem delu zato stremim k novi rešitvi, ki bi sodnikom lahko pomagala pri obvladovanju informacij, prejetih v pravdnem postopku zaradi nastale nepremoženjske škode. Magistrsko delo prikazuje zamišljeni koncept računalniškega programa »Nepremoženjska škoda v1.0«, ki temelji na algoritmu nadzorovanega strojnega učenja in bi sodniku v civilnem postopku pomagal pri določanju višine odškodnine za nepremoženjsko škodo. Zagovarjam tezo, da bi se s tako tehnološko rešitvijo, če bi jo v postopke vpeljali nemudoma, že spoštovalo ustavne in zakonske garancije do te mere, da bi bila njena uporaba zakonita. Poleg tega bi se z zamišljenim konceptom računalniškega programa zagotovila večja pravičnost in enakopravnost oškodovancev, sodniki bi bili zaradi nje kognitivno razbremenjeni, sodni zaostanki in poraba proračunskih sredstev bi se znižala, kar bi v javnosti povrnilo oziroma utrdilo zaupanje v sodni sistem. Prav tako ocenjujem, da bi bile z uporabo navedenega programa spoštovane določbe, ki se nanašajo na varstvo osebnih podatkov. Tovrsten program še vedno ne bi mogel nadomestiti sodnika na njegovem delovnem mestu, temveč bi mu lahko služil zgolj kot pripomoček. Ker se pravosodni sistem v Sloveniji v zadnjem desetletju z namenom optimizacije in objektivizacije sodnih postopkov trudi vzpostaviti nov, posodobljen sistem informacijskih rešitev, ne vidim ovire, da omenjenega konceptualnega programa v Sloveniji tako de facto kot de iure ne bi uporabljali že sedaj.
Keywords: Določanje višine odškodnine, nepremoženjska škoda, odškodnina, sodna praksa, osebni podatki, GDPR, načelo enakosti, avtomatizirano odločanje, algoritmi, umetna inteligenca, računalniški programi, veliko podatkovje.
Published in DKUM: 17.12.2019; Views: 1761; Downloads: 301
.pdf Full text (912,96 KB)

3.
Opazovanje planetov in nove tehnologije
Monika Emeršič, 2016, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je raziskati poznavanje in uporabo računalniških programov ter mobilnih aplikacij pri obravnavi astronomskih učnih vsebin. V preteklosti so nebo opazovali s prostim očesom, ali s pomočjo daljnogleda in teleskopa. Danes lahko opazujemo nebo tudi s pomočjo novih tehnologij. V teoretičnem delu magistrske predstavimo, kako so odkrivali in opazovali naše planete ter opazovali nebo in njegove objekte nekoč in kako to počnemo danes. Predvsem se osredotočimo na nove tehnologije, računalniške programe in mobilne aplikacije, s katerimi lahko danes še natančneje opazujemo nebo. V empiričnem delu naloge izvedemo empirično raziskavo na osnovnih šolah s pomočjo anketnega vprašalnika za učence in učitelje. Raziščemo, ali otroci opazujejo nočno nebo in s katerimi pripomočki si pri tem pomagajo. Preučimo tudi, kdo jim pri opazovanju pomaga in ali poznajo za to primerne računalniške programe ter mobilne aplikacije. Rezultati so pokazali, da učenci v večini primerov nebo ponoči opazujejo s prostim očesom. Malo je takšnih, ki za opazovanje uporabijo daljnogled in teleskop. Ugotovili smo tudi, da je malo učencev, ki za opazovanje nočnega neba uporabljajo računalniške programe in mobilne aplikacije. Rezultati so presenetljivi, saj smo predvidevali, da bodo učenci bolj seznanjeni z novejšo tehnologijo, ki se pojavlja na trgu. Pri učiteljih smo proučili, ali pri obravnavi učnih snovi uporabljajo sodobnejše tehnologije ter kaj od tega poznajo. Ugotovili smo, da tudi učitelji v veliki večini ne poznajo konkretnih računalniških programov in mobilnih aplikacij, ki bi jih lahko uporabljali pri pouku. Zato smo v zaključnem delu predlagali uvedbo seminarjev za učitelje. Z anketo smo ugotovili, da bi se velika večina učiteljev želela udeležiti tovrstnih seminarjev.
Keywords: astronomija, opazovanje planetov, računalniški programi, mobilne aplikacije, možnosti uporabe v šoli
Published in DKUM: 18.01.2017; Views: 1482; Downloads: 232
.pdf Full text (2,28 MB)

4.
VARNOST ELEKTRONSKEGA POSLOVANJA
Tjaša Marovt, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Elektronsko poslovanje je del našega vsakdanjega življenja in je skoraj že izpodrinilo klasično poslovanje. Vse večja uporaba elektronskega poslovanja prinaša vedno več groženj in nevarnosti. Sem spadajo nezaželena e-pošta, ribarjenje, računalniški virusi, računalniški črvi, zlonamerne programske opreme in ostale nevarnosti. Uporabniki morajo biti seznanjeni z nevarnostjo in se pred njimi zaščititi z ustreznimi varnostnimi mehanizmi, kot so šifriranje podatkov, elektronski podpis, digitalno potrdilo, požarni zid in protivirusni programi. V diplomskem projektu smo opredelili elektronsko poslovanje, predstavili njegovo zgodovino ter vrste in oblike ter prednosti in slabosti le-tega. V nadaljevanju diplomskega projekta smo podrobneje predstavili nevarnosti elektronskega poslovanja in varnostne mehanizme. Opisali smo varnostno politiko, ki je pomembna za zagotavljanje varnosti. Namen diplomskega projekta je bilo raziskati, kako varna je uporaba elektronskega poslovanja za študente Univerze v Mariboru.
Keywords: elektronsko poslovanje, grožnje, nevarnosti, nezaželena e-pošta, ribarjenje, računalniški virusi, računalniški črvi, zlonamerne programske opreme, varnostni mehanizmi, šifriranje podatkov, elektronski podpis, digitalno potrdilo, požarni zid, protivirusni programi, varnostna politika.
Published in DKUM: 15.11.2016; Views: 1893; Downloads: 365
.pdf Full text (2,02 MB)

5.
Preveritev in posodobitev izgorevanja goriva z uporabo ISOlib knjižnice v CORD-2 programu
Dušan Ćalić, 2016, doctoral dissertation

Abstract: Na Inštitutu Jožef Stefan se računalniški paket CORD-2 uporablja za preračune sredice lahkovodnih reaktorjev. CORD-2 se uporablja že od leta 1990 in je bil že večkrat verificiran za izdelavo projektnih izračunov Nuklearne elektrarne Krško. V ta namen smo znotraj doktorskega dela razvili postopke, s katerimi smo zamenjali obstoječi WIMSD-5B transportni modul za celični izračun z Monte Carlo programom Serpent 2. Razvili smo postopek efektivne homogenizacijske metode (EDH) za izračun presekov na modelu osnovne celice, ki se trenutno uporablja v CORD-2 programskem paketu. Z uporabo novega računskega orodja Serpent-GNOMER smo preverili izvedbo projektnih izračunov za Nuklearno elektrarno Krško. Izračune smo primerjali z eksperimentalnimi in vzporednimi CORD-2 preračuni, kjer smo opravili primerjavo ključnih parametrov. Rezultati analize so pokazali, da metoda Monte Carlo še ni primerna za rutinsko uporabo, lahko pa služi kot referenčna rešitev za preveritev determinističnih izračunov. CORD-2 obravnava zgorevanje goriva z uporabo predhodno generirane knjižnice izotopske sestave, tako imenovano knjižnico ISOlib. Le ta je generirana v odvisnosti od povprečnih obratovalnih pogojev med zgorevanjem. V trenutni verziji programa CORD-2 ne moremo upoštevati efekta hlajenja med remontom. Zato smo izpeljali faktorje hlajenja s katerimi izboljšamo izotopsko sestavo goriva. Izpeljali smo splošno obliko faktorjev, ki so odvisni od časa hlajenja, obogatitve goriva in končne zgorelosti goriva. Z uporabo empiričnih popravkov na enostavnem konzervativnem modelu dosežemo, da se razlika zaradi efekta hlajenja zmanjša.
Keywords: Monte Carlo, homogenizacija, deterministični, pomnoževalni faktor, porazdelitev moči, izotopska sestava, reaktorski izračuni, računalniški programi, hlajenje goriva, zgorevanje goriva, tlačnovodni lahkovodni reaktor
Published in DKUM: 31.08.2016; Views: 2318; Downloads: 236
.pdf Full text (29,72 MB)

6.
UPORABA RAČUNALNIŠKIH PROGRAMOV IN MOBILNIH APLIKACIJ PRI OPAZOVANJU NEBA
Vida Rogač, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Astronomija je veda, ki je spremljala že pračloveka. Ljudje so se že od nekdaj orientirali po zvezdah. Dandanes astronomije, razen znanstvenih raziskovanj, ne uporabljamo več v tovrstne namene, ampak je ta za večino le hobi. Ljudje se ozirajo v nebo in poskušajo prepoznati objekte, ki jih lahko opazijo na nebu. Pri tem si lahko s pomočjo novih tehnologij pomagamo kar sami. Poiščemo ustrezen računalniški program ali mobilno aplikacijo, ki nam točno poimenuje svetlo piko na nočnem nebu, ki jo opazujemo. Dostikrat v nebo pogledajo tudi otroci, ki so še bolj radovedni kot odrasli. Zanima jih, zakaj se nekatere zvezde premikajo, druge pa ne, zakaj luna spreminja obliko ipd. Zanimalo nas je, ali otroci kdaj opazujejo nočno nebo in kako ga opazujejo, ali pri tem uporabljajo kakšne pripomočke, ali jim kdo pri tem pomaga ter ali poznajo računalniške programe in mobilne aplikacije za opazovanje neba. To tematiko smo z anketnim vprašalnikom raziskali med učenci petih in devetih razredov ter ugotovili, da učenci dobro poznajo računalniške programe – tako smo tudi predvidevali – manj pa poznajo mobilne aplikacije. Raziskavo smo opravili tudi med učitelji razrednega pouka. Raziskali smo, ali se ti pri obravnavi učnih snovi poslužujejo sodobnejših tehnologij, ali jih poznajo in kako medtem šola spodbuja razvoj na področju astronomije. Ugotovili smo, da je malo učiteljev, ki pri učnem procesu uporabljajo sodobno tehnologijo, vendar pa je večina učiteljev pokazala interes za obisk seminarjev, ki bi jim lahko pomagali pri uporabi tovrstnih programov in aplikacij. Zato smo izdelali nekaj praktičnih napotkov za uporabo računalniških programov in mobilnih aplikacij pri pouku. Praktični napotki se nanašajo na vsebine iz astronomije in so usklajeni z učnimi načrti.
Keywords: astronomija, opazovanje neba, računalniški programi, mobilne aplikacije, aplikacije v šolski praksi, osnovna šola
Published in DKUM: 22.07.2015; Views: 1828; Downloads: 231
.pdf Full text (2,83 MB)

7.
8.
Poker program Rembrant
Gregor Vohl, Borko Bošković, Janez Brest, 2012, original scientific article

Keywords: računalniške igre, računalniški programi, poker
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1035; Downloads: 54
URL Link to full text

9.
10.
Search done in 5.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica