| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
TRDNOSTNA ANALIZA NOSILNEGA OKVIRJA PRITRDIŠČ VARNOSTNIH PASOV
Peter Tavčer, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena trdnostna analiza nosilnega okvirja pritrdišč varnostnih pasov. Trdnostna analiza je izvedena s pomočjo računalniških simulacij po metodi končnih elementov, prikazan je postopek priprave numeričnega modela, ki zajema izdelavo MKE modela, mreže končnih elementov, definiranja robnih pogojev obremenitev in vpetja modela. Predstavljeni so rezultati numeričnih analiz več različic nosilnega okvirja pritrdišč varnostnih pasov in tudi rezultati dejanskih testiranj modelov, ki so bili predhodno simulirani. Na osnovi numeričnih simulacij in možnosti sprememb na konstrukciji smo določili optimalni nosilni okvir. Obremenilni testi nosilnega okvirja so potrdili numerično analizo nosilnega okvirja.
Keywords: Nosilni okvir pritrdišč varnostnih pasov, trdnostna analiza, poves, napetost, računalniška simulacija, metoda končnih elementov.
Published: 07.12.2010; Views: 1729; Downloads: 112
.pdf Full text (5,00 MB)

8.
NUMERIČNA ANALIZA PRŠILNEGA STOLPA RAZŽVEPLJEVALNIKA DIMNIH PLINOV
Jure Braniselj, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Pospešen razvoj industrije v zadnjih desetletjih je doprinesel k povečani porabi električne energije. Proizvodnja te vrste energije, zlasti iz fosilnih goriv, je botrovala k znatnemu onesnaževanju okolja. Zato je posledično svetovna skupnost sprejela ukrep Kjotskega protokola in okoljskega certifikata po standardu ISO 14001, ki narekujeta sistem za varovanje okolja. V sledenju teh ukrepov je razvoj čistilnih naprav skokovito narastel. V tej diplomski nalogi je natančno predstavljena naprava za razžvepljevanje dimnih plinov, saj je njen eksakten namen odstranjevanje teh strupenih spojin. Namen te diplomske naloge je analiza hidrodinamike dimnih plinov in razpršenih kapljic v mokrem pralniku pilotne naprave za razžvepljevanje dimnih plinov, ter ugotovitev možne izboljšave absorpcije žveplovega dioksida. Ker se v razvojno naravnanem modernem strojništvu, vedno pogosteje uporabljajo programski paketi za računalniško dinamiko tekočin (ang. CFD), je bila analiza opravljena s CFD programom Ansys Fluent. Rezultati numeričnega izračuna so vizualno predstavljeni v zaključku tega diplomskega dela in vzporedno kolacionirani s predhodno dobljenimi rezultati sorodnega programa Ansys CFX. Na podlagi teh rezultatov je možno predvideti optimalne rešitve pri dimenzioniranju naprave.
Keywords: Računalniška dinamika tekočin, Ansys Fluent, Numerična analiza, Razžvepljevalnik dimnih plinov (RDP)
Published: 02.11.2010; Views: 2021; Downloads: 196
.pdf Full text (3,51 MB)

9.
Parametrična analiza pretoka skozi aortno zaklopko
Renato Brodar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: S pomočjo računalniškega programa na osnovi računalniške dinamike tekočin smo parametrično analizirali pretok skozi aortno zaklopko. Osredotočili smo se na primerjavo aortnih zaklopk z različnimi stopnjami pojavnosti insuficience. Želeli smo prikazati odvisnost med stopnjo obolelosti aortne zaklopke z insuficienco in posledicami v delovanju človekovega organizma. Numerični model je upošteval kri kot nenewtonsko tekočino s potenčnim zakonom ter predpostavljal neelastično geometrijo. Rezultati kažejo, da je delovanje aortne zaklopke v organizmu zelo pomembno, insuficienca pa bistveno spremeni tokovne razmere pri delovanju srca.
Keywords: aortna zaklopka, računalniška dinamika tekočin, parametrična analiza
Published: 25.10.2012; Views: 1467; Downloads: 145
.pdf Full text (3,82 MB)

10.
MODELIRANJE GIBOV GLEDE NA GLASBO
Tina Korošec, 2015, undergraduate thesis

Abstract: To diplomsko delo predstavlja sistem za krmiljenje 3D modelov z glasbo. S pomočjo računalniškega programa Cinema 4D smo v ta namen izdelali 3D model z okostjem, ki smo ga v vizualnem programskem jeziku XPresso povezali z orodjem za obdelavo glasbe. Tako ustvarjen podatkovni tok omogoča samodejno gibanje 3D modela glede na ritmične poudarke v poljubni skladbi. Natančnost izvedenih gibov smo nadzirali z uporabo frekvenčnih filtrov, s katerimi smo izvedli tudi sestavljeno gibanje, ki spominja na preprosto obliko plesa. Ustvarjene animacije smo primerjali z videoposnetki podobnih gibov. Rezultati te primerjave so pokazali, da lahko s predstavljenim postopkom dosežemo zadostno stopnjo realizma, vendar pa zaradi pomanjkanja kontrole nad gibi ni mogoče posnemati vseh detajlov. Vseeno lahko s takšnim sistemom občutno poenostavimo delo oblikovalcem in tako zmanjšamo čas, ki ga ti potrebujejo za izdelavo animacije.
Keywords: 3D modeliranje, računalniška animacija, frekvenčna analiza, samodejno generiranje gibov.
Published: 22.05.2015; Views: 779; Downloads: 76
.pdf Full text (4,79 MB)

Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica