| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
FIZIČNA IN PSIHIČNA PRIPRAVA BOLNIKA NA BRONHOSKOPIJO
Fredi Tajnšek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta prikazani anatomija in fiziologija pljuč, opisane pa so najpogosteje izvajane invazivne diagnostične in terapevtske metode v pulmologiji, s poudarkom na bronhoskopiji. Sodobna medicinska oprema in izurjena bronhoskopska ekipa bolniku bistveno olajšata to preiskavo, vendar je tako s psihičnega kot fizičnega vidika za bolnika še vedno zelo naporna in stresna. Najprimernejša zdravstvenovzgojna metoda v sklopu psihične priprave na bronhoskopijo je voden razgovor z bolnikom. Za zmanjšanje strahu pred preiskavo strokovnjaki priporočajo takšen pristop, pri katerem bolnik dobi informacije v avditivni in vizualni obliki. Pri fizični pripravi bolnika mora medicinska sestra upoštevati standarde zdravstvene nege. V empiričnem delu je predstavljena raziskava, ki je bila izvedena med 78-imi bolniki, ki smo jim v Bolnišnici Topolšica opravili bronhoskopijo marca in aprila 2011. Ugotoviti smo želeli, ali je psihična priprava bolnika na bronhoskopijo v tej ustanovi skladna s sodobnimi smernicami za pripravo na tovrstno preiskavo in ali so bolniki zadovoljni s pristopom oz. odnosom medicinske sestre ter z njeno komunikacijo. Ugotovili smo, da zdravstveno osebje v tej ustanovi neposredno pred preiskavo bolniku potek samo opiše in da ob tem ne uporablja nobenega pripomočka. Kljub temu si večina bolnikov dobro predstavlja, kako bo preiskava potekala in si mnogi med njimi pred tem niti ne bi želeli ogledati videoposnetka. Pri večini bolnikov se po pogovoru z medicinsko sestro zmanjša strah pred preiskavo. Zadovoljni so tudi z opremo bronhoskopske enote. Kljub lokalni anesteziji še vedno visok odstotek bolnikov bronhoskopijo doživlja kot bolečo. Če bi bolnike, ki jih pošljejo na bronhoskopijo, zdravniki izčrpneje seznanili s potekom te preiskave in če bi medicinske sestre v sklopu psihične priprave na bronhoskopijo uporabile informativni pristop ter bolnike naučile eno od tehnik za večjo sprostitev, bi bila morda preiskava posledično zanje tudi manj boleča.
Keywords: Ključne besede: bolnik, medicinska sestra, bronhoskopija, psihična priprava, fizična priprava.
Published: 14.06.2011; Views: 4107; Downloads: 475
.pdf Full text (2,33 MB)

2.
ZDRAVSTVENA NEGA PACIENTA S TORAKALNO DRENAŽO
Nadja Povh, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema opis zdravstvene nege pacienta s torakalno drenažo. Predstavljena je torakalna drenaža, vrste torakalnih drenaž, prednosti in slabosti torakalnih drenaž, sam kirurški postopek vstavljanja torakalnega drena, spremljanje bolečine pri bolnikih s torakalno drenažo in odstranitev torakalnega drena. Raziskava je temeljila na deskriptivni metodi dela s študijem domače in tuje literature. Raziskavo smo izvedli s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika, ki je vključeval 28 zaposlenih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov na Oddelku intenzivne kirurgije Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj. V raziskavi smo želeli ugotoviti, ali so medicinske sestre in zdravstveni tehniki dovolj strokovno usposobljeni oziroma ali se jim zdi, da imajo na tem področju dovolj znanja o torakalni drenaži in alibi si ga želeli pridobiti še več. Skozi diplomsko nalogo smo ugotovili, da si vsi anketiranci želijo dodatna znanja s področja obravnave pacienta s torakalno drenažo.
Keywords: Ključne besede: torakalna drenaža, torakalni dren, medicinska sestra, pacient, psihična in fizična priprava bolnika in zdravstvena nega.
Published: 06.08.2013; Views: 4469; Downloads: 1347
.pdf Full text (1,71 MB)

3.
Odličnost glasbenega nastopanja
Ženet Vidovič, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga je sestavljena iz teoretičnega in empiričnega dela. Namen magistrske naloge je predstaviti veščine uspešne psihične priprave na glasbeni nastop. Cilj je opredelitev glasbenega nastopanja, predstavitev kriterijev odličnosti glasbenega nastopanja in dejavnikov, ki vplivajo na glasbeno nastopanje. Poglaviten cilj je predstaviti optimalno psihično pripravo na glasbeni nastop in strategije za doseganje le-te. Magistrsko delo na to tematiko prinaša novosti in je odprto za raziskovanje, zato je metodološko razdeljeno na že znane (znanstvene) vire, primerjave le-teh in morebitna nova odkritja. V empiričnem delu s pomočjo vodenja doživljajskega dnevnika lastnih zunanjih in notranjih vplivov in občutij na telo pred, med in po glasbenih nastopih spoznavam, ali strategije optimalne psihične priprave in zunanji dejavniki vplivajo na moje glasbene nastope.
Keywords: glasbeno nastopanje, osebnost, kriteriji odličnosti, psihična priprava, strategije psihične priprave
Published: 11.06.2019; Views: 636; Downloads: 92
.pdf Full text (505,71 KB)

4.
Komunikacija in priprava pacienta na planiran operativni poseg ter njegove pravice
Maja Zapušek, 2020, master's thesis

Abstract: Izhodišča: Komunikacija in priprava pacienta na planiran operativni poseg ter njegove pravice so ključni del dobre priprave pacienta na operativni poseg in zdravljenje po njem. Namen magistrskega dela je opisati komunikacijo in pripravo pacienta na planiran operativni poseg ter njegove pravice in dolžnosti. Metode: Raziskava magistrskega dela je temeljila na kvantitativni metodologiji raziskovanja. Izvedli smo deskriptivno študijo. Uporabili smo inferenčno statistično metodo in deskriptivno statistično metodo. Rezultati: Rezultati so pokazali, da med spremenljivkama elementi komunikacije in varnostjo pacienta obstaja močna pozitivna povezanost (rs = 0,796; p < 0,001). Med spremenljivkama elementi komunikacije in upoštevanje pravic pacientov prav tako obstaja pozitivna povezanost (rs = 0,739; p < 0,001). Mann-Whitney test je pokazal, da ni statistično pomembnih razlik med predhodnimi operacijami in informiranostjo pacienta. Ugotavljamo tudi, da so pacienti, stari do 40 let, v povprečju višje ocenili upoštevanje pravic kot pacienti, starejši od 40 let (U = −2,077; p = 0,038), in da pacienti z osnovnošolsko, poklicno in srednješolsko izobrazbo v povprečju nižje ocenjujejo upoštevanje dolžnosti kot pa pacienti, ki imajo višješolsko izobrazbo in več (U = −2,693; p = 0,007). Diskusija in zaključek: Pomembna kazalnika dobre priprave pacienta na planiran operativni poseg sta dobra komunikacija in poznavanje pravic in dolžnosti pacienta. Ključni pokazatelji so dobra psihična in fizična priprava pacienta in dobro poznavanje samega postopka zdravljenja.
Keywords: spoštovanje, informiranje, zaupanje, varnost, psihična in fizična priprava pacienta, pojasnilna dolžnost, pravice.
Published: 19.02.2020; Views: 435; Downloads: 119
.pdf Full text (1,24 MB)

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica