| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 64
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
Varnostni protokoli v prometu po pandemiji - primer Zahodni Balkan : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Aleksandar Tanasić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Pojav pandemije covida-19 je močno negativno vplival na poslovanje, predvsem na področju transporta. Zaradi strogih ukrepov in omejitev so prevozniki začasno omejili ali prekinili svojo dejavnost. Vpliv pandemije je bilo čutiti v vseh podjetjih, ne glede na njihovo velikost in delovanje. V diplomskem delu smo predstavili varnostne protokole in promet med in po pandemiji v državah Zahodnega Balkana. V teoretičnem delu smo predstavili zgodovino in vrste prometa, značilnosti, povezavo med prometom in turizmom ter varnostne protokole. Nato smo podrobneje predstavili območje Zahodnega Balkana in infrastrukturo držav, na katere se diplomsko delo nanaša. V drugem delu naloge smo na podlagi statističnih podatkov raziskovali število potnikov in prihodke v času pandemije in po njej, pri vodilnih podjetjih iz vseh vrst prometa. Podatke, ki smo jih potrebovali za analizo, smo dobili iz njihovih letnih finančnih poročil in statističnih portalov. Analizirani podatki so pokazali, da je število potnikov v cestnem, železniškem, vodnem in zračnem prometu po pandemiji večje, kot leta 2020, v zračnem in železniškem prometu pa celo že presega številke, ki so jih dosegli pred pandemijo. V vseh prevozniških podjetjih, ki smo jih analizirali, so se prihodki v primerjavi z letom 2020 povečali. Skozi strukturiran intervju, s predstavniki vodilnih podjetij, smo dobili podrobnejši vpogled v način poslovanja med in po pandemiji, varnostne protokole in ukrepe, ki so jih uvedli. Izvedeli smo, na katere varnostne izzive bodo pozorni v prihodnje in kakšne spremembe lahko potniki pričakujejo. Na podlagi rezultatov raziskave smo našteli več predlogov, ki bi izboljšali varnost, poslovanje in s tem povečali željo po potovanjih.
Keywords: Zahodni Balkan, covid-19, promet, varnost, varnostni protokoli.
Published in DKUM: 09.01.2024; Views: 273; Downloads: 41
.pdf Full text (1,42 MB)

2.
Razvoj sistema za testiranje funkcionalnosti avtomobilskih svetil
Jure Lednik, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje razvoj testnega sistema za testiranje avtomobilskih svetil. Najprej predstavi najpogosteje uporabljene komunikacijske protokole avtomobilske industrije. Za tem predstavi regulativne zahteve, ki se navezujejo na avtomobilske luči. Na koncu pa opišemo izdelavo in predstavimo uporabo razvitega testnega sistema.
Keywords: komunikacijski protokoli, testiranje nadzorna škatla
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 492; Downloads: 31
.pdf Full text (2,81 MB)

3.
Komunikacijski protokoli za realno-časovne več-igralske igre : diplomsko delo
Nik Volgemut, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Moderne računalniške igre ponujajo večigralnost preko spleta za vse več igralcev. Pri tem uporabljajo kar se da optimizirane komunikacijske protokole. V diplomskem delu se dotaknemo zgodovine večigralnosti v igrah, vrst večigralskih iger in predstavimo implementacije protokolov za 3 izbrane igre – Minecraft, Runescape in World of Warcraft. Predstavimo, kako protokoli vzpostavijo povezavo med odjemalcem in strežnikom in kako definirajo pakete za prenos informacij. Na koncu diplomskega dela s pomočjo eksperimenta predstavimo, kako se komunikacijski protokoli obnesejo ob večjih obremenitvah
Keywords: več-igralske igre, komunikacijski protokoli, Runescape, Minecraft, World of Warcraf
Published in DKUM: 13.10.2023; Views: 511; Downloads: 41
.pdf Full text (2,06 MB)

4.
Načrtovanje in integracija neodvisnih podsistemov hišne avtomatizacije : diplomsko delo
Tomaž Pevec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi bo predstavljena različna oprema in tehnologija za integracijo neodvisnih podsistemov hišne avtomatizacije s krmilnikom, ki poleg klasičnih rešitev podpira tudi povezovanje naprav IoT. Podsistemi, kot so razsvetljava, senčenje, HVAC, varnost, multimedija, se med seboj razlikujejo po zahtevah in lastnostih v delovanju, zato ni smiselno uporabiti enake opreme za njihovo avtomatizacijo. Lahko se odločimo za cenejšo, ki omogoča enakovredno delovanje z vso potrebno funkcionalnostjo. Njihova integracija s pomočjo različnih komunikacijskih protokolov bo shematsko predstavljena, nekateri primeri integracije bodo prikazani na primeru dobrih praks. Izpostavljene bodo prednosti in slabosti klasičnih sistemov avtomatizacije v primerjavi z novejšimi IoT tehnologijami.
Keywords: pametni dom, integracija, IoT, komunikacijski protokoli, varnost
Published in DKUM: 17.10.2022; Views: 456; Downloads: 33
.pdf Full text (2,82 MB)

5.
Varnostni protokoli pri registratorjih časa
Gregor Berčič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V sodobnem času je na voljo veliko komunikacijskih protokolov in načinov za prenos podatkov iz točke A do točke B. V diplomski nalogi smo jih opisali in ugotovili, kako delujejo. Na podlagi realnega podjetja smo naredili raziskavo o komunikacijskem vmesniku, ki ga uporabljajo njihove naprave, in ugotovili, da je večina naprav še vedno na zastarelem protokolu Wiegand, namesto na OSDP. Naredili smo tudi primerjavo med programsko opremo za beleženje evidence delovnega časa in ugotavljali, katera dodatna oprema je najprimernejša za souporabo. To smo preverili na primeru treh fiktivnih različno velikih podjetij.
Keywords: komunikacijski protokoli, Wiegand, OSDP, evidenca delovnega časa, registratorji časa
Published in DKUM: 26.08.2022; Views: 455; Downloads: 45
.pdf Full text (1,95 MB)
This document has many files! More...

6.
Spletno upravljanje s pametno hišo : diplomsko delo
Matic Repič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu smo razvili spletno aplikacijo namenjeno nadzoru pametne hiše, ki je preprosta za uporabo in sloni na implementaciji prosto dostopne centralne točke Eclipse Mosquitto in komunikacijskem protokolu MQTT. Za implementacijo spletne aplikacije smo uporabili programsko ogrodje Ionic s katerim smo dosegli možnost uporabe aplikacije na več različnih platformah. Za implementacijo strežniškega dela smo uporabili ogrodje Express.js. V sklopu diplomskega dela smo predstavili tudi koncept interneta stvari v sklopu koncepta pametne hiše.
Keywords: pametna hiša, internet stvari, komunikacijski protokoli, spletna aplikacija
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 1197; Downloads: 167
.pdf Full text (4,49 MB)

7.
Analgezija v predbolnišničnem okolju
Matej Ploder, 2020, master's thesis

Abstract: Uvod: Bolečina je eden izmed najpogostejših vzrokov, zaradi katerih se ljudje zatekajo po nujno medicinsko pomoč. Analgezija v predbolnišničnem okolju ima velik pomen. Namen magistrskega dela je ugotoviti, ali je bolečina prepoznana ter kako dobro in na kakšen način je zdravljena. Metode: Uporabljena je bila deskriptivna metoda dela s pregledom literature. Instrument zbiranja podatkov so bili pregledani protokoli nujne intervencije (PNI). Pridobljene podatke smo obdelali z uporabo deskriptivne in inferenčne statistike. Za obdelavo smo uporabili programsko orodje SPSS (IBM SPSS Statistics 21) in Microsoft Office Excel 2015. Rezultati: Študija je zajemala vsebino oz. pregled 100 protokolov nujne intervencije (PNI). Povprečna starost pacientov je bila pri moških 57,61 leta in pri ženskah 65,12 leta. V raziskavi smo obravnavali 42 poškodb in 58 bolezenskih stanj. Podatki kažejo, da je bila povprečna vrednost bolečine, ki so jo pacienti izrazili ob prihodu ekipe NMP, 5,59 po VAS-lestvici. Povprečna vrednost bolečine po aplikaciji NSAID, opioidnega analgetika ali kombinaciji obeh pa je znašala 2,33 po VAS, kar pomeni, da se je bolečina povprečno zmanjšala za 58,31 %. V raziskavi smo ugotovili, da je bil najpogosteje apliciran NSAID natrijev metamizolat v odmerku 2,5 g, v kategoriji opioidnih analgetikov je bil najpogosteje apliciran tramadol v odmerku 100 mg. V 29 primerih smo uporabili kombinacijo NSAID in opioidnega analgetika, najpogosteje natrijev metamizolat v kombinaciji s tramadolom. Interpretacija in zaključek: Podatki v raziskavi kažejo, da je bila bolečina vedno zdravljena in prepoznana. Izbrana analgezija je bila ustrezna, kar se je izkazalo po pacientovih izražanjih bolečine po VAS (vizualna/verbalna analogna skala).
Keywords: bolečina, analgetiki, NSAID, opioidi, vizualna/verbalna analogna skala, prehospitalna enota, protokoli, nujna intervencija
Published in DKUM: 24.07.2020; Views: 990; Downloads: 157
.pdf Full text (847,99 KB)

8.
Analiza varnosti omrežij WiFi v Mariboru
Matjaž Jakopič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Ob nenehnem naraščanju števila brezžičnih omrežij WiFi postaja varnost pri povezovanju v njih in pri izmenjavi podatkov preko takih omrežij kritičnega pomena. V začetnih poglavjih diplomskega dela so podane osnove delovanja in varnosti, prav tako so predstavljene nekatere grožnje pri povezovanju v brezžična omrežja WiFi. V nadaljevanju je predstavljena izvedba terenskega skeniranja dostopnih točk WiFi omrežij (wardriving) na izbranem območju v Mariboru. Podatke, ki smo jih pri tem zajeli, smo analizirali in na njihovi podlagi podali oceno varnosti WiFi omrežij, upoštevajoč teoretično ozadje varnosti, opisano v prvem delu. Izvedli smo še vizualizacijo podatkov v obliki zemljevidov dostopnih točk.
Keywords: WiFi, varnost, varnostni protokoli
Published in DKUM: 30.03.2018; Views: 1543; Downloads: 182
.pdf Full text (2,45 MB)

9.
Projekt hišne avtomatizacije pri obnovi dvorca Kulmer
Matija Hrupački, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo predstavlja projekt hišne avtomatizacije pri obnovi dvorca Kulmer. Pripravljen je zagonski elaborat, v katerem so pojasnjeni cilji projekta avtomatizacije, aktivnosti, tveganja, projektna organizacija in potrebna dokumentacija za začetek njegovega izvajanja. Podan je opis komunikacijskih protokolov, ki se uporabljajo pri povezovanju sistemov ogrevanja, hlajenja, prezračevanja, razsvetljave in tehniške zaščite. Poleg tega so opisani vgrajeni sistemi in oprema ki se vgrajuje v objekt. Pojasnjeni sta tudi integracija in vizualizacija naprav v sistemu samodejnega krmiljenja stavbe (BMS).
Keywords: projekt, BMS, avtomatizacija objektov, komunikacijski protokoli, KNX, M-Bus, Modbus, zagonski elaborat
Published in DKUM: 06.10.2017; Views: 1317; Downloads: 234
.pdf Full text (6,90 MB)

10.
Model za izbiro komunikacijskih protokolov pri razvoju rešitev za internet stvari
Denis Pocak, 2017, master's thesis

Abstract: Izzivi interneta stvari so najpogostejši razlog za neučinkovito delovanje rešitev. Za izvedbo teh so pomembni komunikacijski protokoli, ki delujejo na aplikacijskem nivoju. V magistrskem delu smo raziskali potencialne komunikacijske protokole (AMQP, CoAP, MQTT in XMPP). Uporabili smo metodo sistematičnega pregleda literature ter zbrali splošne podatke, kakor tudi podatke o izzivih (interoperabilnost, odkrivanje, povezovanje, poraba energije in varnost) interneta stvari. Na podlagi teh smo oblikovali ocenitveni model, v katerem smo komunikacijske protokole ocenili in podprli izbiro primernega glede na zahteve rešitve. Ugotovili smo, da se je za natančnejšo izbiro potrebno osredotočiti samo na tiste lastnosti komunikacijskih protokolov, ki jih rešitev zahteva.
Keywords: internet stvari, komunikacijski protokoli, aplikacijski nivo
Published in DKUM: 13.07.2017; Views: 1479; Downloads: 176
.pdf Full text (3,06 MB)

Search done in 0.74 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica