| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
SISTEM ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA V SLOVENIJI IN PRIMERJAVA Z EVROPSKO UNIJO
Tanja Štruc, 2010, final seminar paper

Abstract: Zdravstveno zavarovanje zagotavlja ustrezno zdravstveno in socialno varnost v času bolezni ali poškodbe. Pokriva stroške za tveganja če slučajno zbolimo, se poškodujemo ali če imamo kakšne druge zdravstvene potrebe. Zdravstveno zavarovanje je obvezno in prostovoljno. Obvezno zdravstveno zavarovanje izvaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, prostovoljno zdravstveno zavarovanje pa izvajajo druge zdravstvene zavarovalnice. Pravica do zdravstvenega varstva ni samo pravica posameznika, ampak je ena izmed človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Vsa sredstva s področja zdravstvenega varstva, razdelimo na javna ter zasebna. Javno zdravstvo je financirano iz sredstev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ter iz proračuna. Zasebno zdravstvo pa se financira iz premij prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja.
Keywords: Zdravstveno zavarovanje, obvezno zdravstveno zavarovanje, prostovoljno zdravstveno zavarovanje, pravice zavarovancev, zdravstveno varstvo, modeli sistemov zdravstvenega varstva.
Published: 23.12.2010; Views: 4044; Downloads: 1122
.pdf Full text (905,20 KB)

2.
PRIMERJAVA ZDRAVSTVENEGA SISTEMA V SLOVENIJI IN ŠPANIJI
Katja Janžekovič, 2011, final seminar paper

Abstract: Zdravje je neprecenljivo, njegove vrednosti pa se pogosto zavemo šele, ko zbolimo ali se poškodujemo. Razne inštitucije nam dajejo možnost, da se zavarujemo za stroške, ki bi nastali zaradi bolezni ali poškodb. Zdravstveni sistem je spremenljiv organizacijski sistem, ki je nepogrešljiv in prisoten povsod po svetu. V Sloveniji imamo že od leta 1992 razvit sistem socialne varnosti, ki temelji na načelih obveznega zdravstvenega zavarovanja. Po svetu imajo različne zdravstvene sisteme, ker sem primerjala Španijo in Slovenijo, sem izpostavila predvsem Bismarckov in Beveridgeev sistem. Značilnost slednjega je, da najpomembnejši del financiranja predstavljajo davki. Španski zdravstveni sistem velja za enega zelo dobrih sistemov, saj se financira iz enakega deleža javnih sredstev in prispevkov za socialno zavarovanje, med tem ko se slovenski iz prispevkov.
Keywords: zdravstveno varstvo, zdravstveno zavarovanje, obvezno in prostovoljno zavarovanje, financiranje zdravstvenega zavarovanja, modeli sistemov zdravstvenega varstva.
Published: 06.12.2011; Views: 3830; Downloads: 657
.pdf Full text (1023,98 KB)

3.
Zaznana povezanost med komponentami zavarovalne storitve pri uporabnikih dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
Urban Šebjan, 2013, original scientific article

Abstract: V prispevku proučujemo odnose med komponentami storitve dopolnilno prostovoljno zdravstveno zavarovanje (DPZZ), ki jim uporabniki pripisujejo različno vlogo. Raziskovalni model s štirimi konstrukti (pomembnost kakovosti, dodatnih kritij, cenovnih popustov storitve dpzz in ugleda zavarovalnice) in indikatorjem pomembnost zavarovalne premije dpzz smo preverili z modeliranjem strukturnih enačb (SEM) na vzorcu 300 slovenskih uporabnikov storitve DPZZ. Ugotovili smo, da se pomen komponente storitve DPZZ (zavarovalna premija), ki ji ga pripisujejo uporabniki, kaže v zaznani pomembnosti drugih komponent storitve DPZZ (dodatna kritja, kakovost, cenovni popusti in ugled zavarovalnice).
Keywords: storitve, zdravstveno zavarovanje, prostovoljno zdravstveno zavarovanje, komponente zavarovalne storitve, zavarovalnice
Published: 21.12.2015; Views: 392; Downloads: 43
.pdf Full text (119,68 KB)
This document has many files! More...

4.
Problematika financiranja in stroškov servisiranja medicinskih pripomočkov v sloveniji iz obveznega zdravstvenega zavarovanja
Lara Švetak, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Dandanes se soočamo s procesom staranja prebivalstva, ki za državo predstavlja veliko obremenitev kot so rast izdatkov za zdravstvo, pokojnino in za druge s staranjem povezane izdatke. Bistvena razloga, da se v Sloveniji prebivalstvo neprestano stara sta relativno nizka rodnost in podaljševanje povprečne pričakovane življenjske dobe. Podaljševanje pričakovanega trajanja življenja je tesno povezano z zdravstvenimi spremembami oziroma spremembami v zdravstvenem stanju prebivalstva nasploh. V teoretičnem delu diplomske naloge smo predstavili obvezno zdravstveno zavarovanje, ki ga izvaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Spoznali smo ZZVZZ ( Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju), ki določa vrste pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in njihovo uveljavljanje na podlagi Pravil iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Predstavili smo tudi načine financiranja obveznega zdravstvenega zavarovanja in pomen prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. Nadalje smo predstavili področje medicinskih pripomočkov, ki so pravica zavarovanih oseb v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Analizirali smo podatke o stroških izdanih, izposojenih in servisiranih medicinskih pripomočkov, financiranih iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ter predstavili skupine medicinskih pripomočkov, ki določilno vplivajo na skupne stroške za medicinske pripomočke.
Keywords: obvezno zdravstveno zavarovanje, prostovoljno zdravstveno zavarovanje, medicinski pripomočki, pravice zavarovanih oseb do medicinskih pripomočkov, servisiranje medicinskih pripomočkov.
Published: 13.12.2019; Views: 127; Downloads: 9
.pdf Full text (1,80 MB)

5.
PRAVICE ZAVAROVANIH OSEB DO MEDICINSKIH PRIPOMOČKOV IZ OBVEZNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA
Danijela Prodan, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Vpliv demografskih sprememb ter druge socialne in ekonomske okoliščine spreminjajo potrebe prebivalstva po vse večjem obsegu zdravstvenih storitev, kar pa predstavlja velik izziv za ZZZS, ki z zbiranjem in razdeljevanjem finančnih sredstev iz blagajne javnega zdravstva zagotavlja pokritje zdravstvenih storitev. V teoretičnem delu smo spoznali splošne pojme, ki so potrebni za razumevanje delovanja sistema zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji. Predstavili smo obvezno zdravstveno zavarovanje, katerega izvaja ZZZS, kot javni in neprofitni zavod. Predstavili smo obseg pravic in vrste pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja zavarovanih oseb, ki so določene z Zakonom o ZZVZZ, ter postopek njihovega uveljavljenja, ki ga določajo Pravila OZZ. Predstavili smo tudi pomen dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ponudnike prostovoljnega zavarovanja. Predvsem pa je namen diplomske naloge, podrobno predstaviti poznavalcu in nepoznavalcu področje medicinskih pripomočkov, ki so pravica zavarovanih oseb iz OZZ. V praktičnem delu smo analizirali pomet medicinskih pripomočkov v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Primerjali smo podatke o stroških MP po skupinah pripomočkov na celotnem območju ZZZS in na območni enoti Koper. V zadnjem delu diplomske naloge smo namenili predstavitvi ukrepov ZZZS za obvladovanje stroškov na področju medicinskih pripomočkov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. ZZZS z obsežnimi dopolnitvami na področju delovanja informacijskega sistema, z vgrajenimi avtomatskimi kontrolami, izboljšuje nadzor nad predpisovanjem MP na naročilnico, da se le te izvajajo skladno s pravili za uresničevanje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ter še bolj točen obračun storitev in materialov. Dolgoročno tako Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije omogoča večji vpliv na zniževanje odhodkov za medicinske pripomočke na letni ravni, ki se zagotavljajo v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Keywords: Zdravstveno zavarovanje, Obvezno zdravstveno zavarovanje, pravice zavarovancev do medicinskih pripomočkov, prostovoljno zdravstveno zavarovanje.
Published: 03.08.2016; Views: 632; Downloads: 77
.pdf Full text (1,06 MB)

6.
TRŽENJE DOPOLNILNIH PROSTOVOLJNIH ZDRAVSTVENIH ZAVAROVANJ V TRIGLAV, ZDRAVSTVENI ZAVAROVALNICI, D.D.
David Opalk, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili poslovanje Triglav, Zdravstvene zavarovalnice, d. d., na slovenskem trgu zdravstvenih zavarovanj, delovanje oddelka trženja in njegov pomen za obstoj podjetja. Gre za oddelek, poln kompleksnih nalog, ki zahtevajo ogromno znanja, sposobnosti ter časovne in tehnične koordinacije. V kolikor želi podjetje dobro poslovati, mora natanko poznati politično, demografsko, ekonomsko in kulturno okolje, v katerem deluje. Podjetje Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d. d., vse od svojega nastanka uspešno posluje na trgu zdravstvenih zavarovanj. Izbrane strategije trženja so se pokazale za učinkovite, saj je podjetje leta 2015 prevzelo drugo mesto in tako izrinilo Adriatic Slovenico, d. d., gledajoč tržni delež dopolnilnih prostovoljnih zdravstvenih zavarovanj v Sloveniji.
Keywords: Trženje, zdravstvena zavarovanja, dopolnilno prostovoljno zdravstveno zavarovanje, promocija, trženjske aktivnosti, akcija »Urejeno!«
Published: 04.07.2016; Views: 436; Downloads: 53
.pdf Full text (458,33 KB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica