| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Doživljanje migrantske krize z vidika policista ter prostovoljcev kot predstavnikov nevladnih organizacij
Jernej Lešnjak, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo soočanje in doživljanje migracijskih tokov z vidika policistov in predstavnikov nevladnih organizacij v času največje migrantske krize v letu 2015. Opravili smo intervjuje s policisti, ki so bili neposredno udeleženi s tovrstno krizo, s člani nevladnih organizacij in drugimi ter jih primerjali med seboj. Na tako zbranih podatkih smo preverjali vpliv migracijskih tokov na mnenje in odnos udeleženih do v migrantski krizi udeleženih migrantih in beguncih. V nadaljevanju primerjamo doživljanje migrantske krize na formalno in neformalno delovanje, sodelovanje med aktivnimi udeleženci migrantske krize, doživljanje posameznega udeleženca pri obravnavi migrantov in beguncev ter osebno razmišljanje.
Keywords: migracije, migranti, begunci, azilanti, migrantska kriza, policija, policisti, prostovoljci, humanitarne organizacije, diplomske naloge
Published: 15.06.2017; Views: 935; Downloads: 139
.pdf Full text (927,56 KB)

2.
Motivi dijakov in študentov zdravstvenih smeri za prostovoljstvo
Lea Šelekar, 2016, master's thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: K zagotavljanju kakovostne in celostne oskrbe pacientov veliko pripomore vključevanje prostovoljcev v zdravstveno varstvo. Pomembno je vključevanje mladih, bodočih zdravstvenih delavcev, ki lahko pripomorejo k izboljšanju vpeljevanja in sprejemanja prostovoljskega dela v zdravstveno okolje. Namen raziskave je bil ugotoviti kateri so prevladujoči motivi, ki vodijo mlade v opravljanje prostovoljskega dela in kako jim le-te aktivnosti približati. Metodologija raziskovanja: Uporabili smo kvantitativno metodologijo raziskovanja. Vprašalnik so respondenti reševali v pisni in elektronski obliki. Vprašanja so zajemala seznanitev mladih s prostovoljstvom, mesto opravljanja prostovoljskega dela ter osrednji sklop, kjer so ocenjevali motive za opravljanje prostovoljskega dela. V raziskovalni vzorec je bilo vključenih 236 dijakov in 74 študentov zdravstvenih smeri. Analiza podatkov je potekala z opisnimi in inferenčnimi statističnimi metodami v programu IBM SPSS Statistics 20. Rezultati: Med respondenti prevladuje seznanitev s prostovoljstvom ob začetku srednješolskega izobraževanja s 36,77 %. Takoj za tem z 32,26 % pa seznanitev v krogu družine. Prostovoljsko delo opravlja 31,94 % respondentov. Med vsemi respondenti je glaven razlog za neopravljanje prostovoljskega dela, da jim šolske obveznosti zavzamejo večino prostega časa (2 (3, N = 211) = 4,728, p = 0,193). Dijaki bi najraje opravljali prostovoljsko delo na pediatričnem področju, ki tudi statistično odstopa (F(3, 943) = 7,75, p < 0,01). Prevladujoč motiv za opravljanje prostovoljskega dela, je kategorija Razvoj in učenje pri študentih s povprečno oceno 5,36 (SD = 1,66) in statističnim odstopanjem (F(3, 295) = 9,89, p < 0,01). Enaka kategorija izstopa tudi pri dijakih s povprečno oceno 5,18 (SD = 1,70), kjer pa statistično odstopa (F(3, 943) = 45,62, p < 0,01) še Razvoj poklicne poti s 4,42 (SD = 1,91). Sklep: Razvoj in izvajanje prostovoljskega dela v zdravstveni dejavnosti največ doprinese pacientu, saj pripomore k izboljšanju kakovosti in dostojnosti življenja pacienta, ki potrebuje zdravstveno oskrbo. Izobraževalne institucije imajo pomembno vlogo pri promociji in vključevanju mladih v prostovoljstvo. Med mladimi prevladuje glavni motiv vključevanja v prostovoljstvo zaradi razvoja, učenja in pridobivanja spretnosti za opravljanje poklicnega dela. Na tem pa naj temeljijo strategije za razvoj in boljšo vključenost mladih v prostovoljsko delo, ki mora biti organizirano in priznano.
Keywords: prostovoljstvo, mladi prostovoljci, motivi, zdravstveno varstvo
Published: 11.11.2016; Views: 807; Downloads: 169
.pdf Full text (1023,28 KB)

3.
NEPROFITNE ORGANIZACIJE IN ODNOSI Z JAVNOSTMI
Tara Holcman, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem seminarju so obravnavane neprofitne organizacije in njihovo upravljanje odnosov z javnostmi, ki postajajo zaradi velike konkurence v neprofitnem sektorju zanje vse bolj pomembni. Neprofitne organizacije so organizacije, katerih smisel je delovanje v splošno družbeno korist in njihov temeljni namen ni ustvarjanje dobička, ki bi povečeval premoženje lastnikov oziroma članov organizacije. Delitev neprofitnih organizacij, ki je relevantna je delitev glede na formalno-pravno priznani neprofitni status neprofitne organizacije in delitev glede na dejavnost, ki jo neprofitna organizacija izvaja. Za neprofitne organizacije je odločilnega pomena to kakšne odnose z javnostmi uspevajo vzpostavljati. Strokovnjaki za marketinško komuniciranje pravijo za pozornost, ki je rezultat upravljanja odnosov z javnostmi, da je dragocena in zaslužena. Zelo pomembno je dolgoročno in letno strateško načrtovanje odnosov z javnostmi. To poteka v več korakih, ki so naslednji: identificiranje relevantnih javnosti, ugotavljanje percepcije neprofitne organizacije pri relevantnih javnostih, ustvarjanje imidža neprofitne organizacije in določanje ciljev v zvezi z javnostmi, oblikovanje strategij odnosov z javnostmi, priprava na krizo odnosov z javnostmi, izbira konkretnih orodij za obvladovanje odnosov z javnostmi, izvajanje akcij in vrednotenje učinkov. Javnosti na katere se neprofitne organizacije pri tem osredotočajo so navadno javnost zaposlenih in prostovoljcev, mediji, donatorji, uporabniki in postavljavci zakonov ter predpisov. V empiričnem delu diplomskega seminarja je obravnavana neprofitna organizacija Rotary klub Maribor in analizirani so njeni odnosi z javnostmi.
Keywords: neprofitne organizacije, strateško upravljanje odnosov z javnostmi, mediji, donatorji, prostovoljci, zaposleni, uporabniki, neprofitno zastopništvo javnosti.
Published: 04.12.2014; Views: 1507; Downloads: 190
.pdf Full text (786,18 KB)

4.
Kritična ocena prostovoljnega dela : magistrsko delo
Tadeja Krajnc, 2010, master's thesis/paper

Keywords: prostovoljno delo, prostovoljci, usposabljanje, nevladne organizacije, magistrska dela
Published: 12.10.2010; Views: 2834; Downloads: 484
.pdf Full text (682,67 KB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica