| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
PRIMERJAVA TROŠARIN MED SLOVENIJO IN IZBRANIMI DRŽAVAMI ČLANICAMI EU
Maja Kašnik, 2010, final seminar paper

Abstract: V diplomskem seminarju smo prikazali osnovne značilnosti trošarinskih izdelkov ter spremembe trošarin in predvideno gibanje trošarin v prihodnosti, ter naredili primerjavo trošarinskih stopenj izbranih držav članic Evropske unije, vključno Slovenije. Analizirali smo tudi vpliv trošarin na proračun Republike Slovenije in proračune izbranih držav članic Evropske unije. Višino trošarin si države članice določajo same, Evropska unija jim samo predpiše minimalno trošarino. Na osnovi višine trošarin med izbranimi državami članicami Evropske unije ugotavljamo, da so slovenske trošarine primerljive s trošarinami v izbranih državah članicah Evropske unije.
Keywords: Ključne besede: • Trošarinski izdelki • Proračun • Države članice Evropske unije • Trošarinska stopnja
Published in DKUM: 06.12.2010; Views: 3545; Downloads: 336
.pdf Full text (408,43 KB)

2.
GOLJUFIJA NA ŠKODO EVROPSKIH SKUPNOSTI
Jure Blažič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Kaznivo dejanje goljufije na škodo Evropskih skupnosti je Republika Slovenija v svoj pravni red uvedla z novim Kazenskim zakonikom, ki je v veljavi od 1. novembra 2008. S tem je izpolnila še zadnji del obveznosti, ki jih je sprejela s tem, ko je z zakonom ratificirala Konvencijo o zaščiti finančnih interesov Evropskih skupnosti, vključno z njenimi protokoli. Na podlagi navedene konvencije so bili v nedavni preteklosti sprejeti številni praktični ukrepi v boju zoper goljufije, ki imajo za posledico oškodovanje proračunskih sredstev Evropske unije. Ustanovljen je bil Evropski urad za boj proti goljufijam — OLAF. V vseh državah članicah podpisnicah konvencije delujejo operativne službe AFCOS, ki sodelujejo s tem uradom. Sprejetje in uveljavitev Lizbonske pogodbe, ki ustanavlja še tesnejšo zvezo med državami članicami, ponuja še dodatne ukrepe, ki se lahko sprejmejo na tem področju. Pravno urejanje na področju kazenskega prava bo mogoče tudi preko uredb in direktiv, kar bo olajšalo unifikacijo prava na tem področju. Prav tako je pomembna novost ustanovitev Evropskega javnega tožilstva, čigar naloga bo v prvi vrsti prav varovanje skupnih finančnih interesov. Prav tako se v prihodnosti pričakuje uveljavitev t.i. Corpus Iurisa kazenskopravnih določb, ki bo prav tako urejal predmetno tematiko. Z vsemi navedenimi ukrepi se nudijo realne možnosti za izgradnjo trdnega sistema javnih financ v okviru Evropske unije, to pa vodi k tesnejši nadnacionalni zvezi in k večjemu zaupanju evropskih državljanov v njene institucije.
Keywords: goljufija na škodo Evropskih skupnosti, proračun Evropske unije, Konvencija o zaščiti finančnih interesov Evropskih skupnosti, Evropski urad za boj proti goljufijam – OLAF, Anti-Fraud Coordination Service – AFCOS
Published in DKUM: 04.05.2010; Views: 4439; Downloads: 541
.pdf Full text (338,47 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica