| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Idempotenti in projektorji
Gregor Štebih, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo idempotentne matrike kot operatorje ter njihove lastnosti. Opišemo lastnosti idempotentnih matrik imenovanih projektorji. Pogledamo kdaj je projektor ortogonalen in lastnosti takih projektorjev. Odgovorili bomo kdaj je vsota, razlika ali produkt dveh projektorjev tudi projektor. Ugotovimo, da je linearni operator projektor tedaj in samo tedaj, ko je tudi idempotent. Za vsoto, razliko in produkt dveh projektorjev pokažemo kdaj je spet projektor ter spoznamo relacijo delne urejenosti.
Keywords: linearen operator, idempotent, projektor, matrika, ortogonalni projektor
Published: 03.02.2021; Views: 134; Downloads: 11
.pdf Full text (311,82 KB)

2.
Vpliv interaktivnosti na učinkovitost poučevanja biologije z IKT
Peter Žnuderl, 2016, master's thesis

Abstract: V Sloveniji je v letih 2011–2014 potekal projekt E-učbeniki pri naravoslovnih predmetih v osnovni šoli. Rezultat projekta so učbeniki za naravoslovne predmete v osnovni in srednji šoli. Med obveznimi naravoslovnimi predmeti niso pripravili le učbenika za biologijo. Da bi ugotovili, kako bi delo z interaktivnim elektronskim učbenikom pri biologiji vplivalo na pridobivanje znanja, smo sami pripravili vzorčne aktivnosti z orodji in po smernicah, ki so bile uporabljene za izdelavo ostalih učbenikov. Na začetku raziskave smo si zastavili dve glavni raziskovalni vprašanji: (1) Ali interaktivnost vpliva na pridobivanje znanja? in (2) Ali na pridobivanje znanja vpliva format učbenika? Poleg tega so nas zanimale razlike med uporabniki. Preučili smo vplive odnosa učencev do predmeta, učnega sklopa, načina dela, učitelja ter vpliv izkušenj glede na način dela. Za namene raziskave smo izdelali učni sklop elektronskega učbenika na temo čutil s tremi podenotami: 1. Vid, 2. Sluh, 3. Vonj, okus in tip. Uporabili smo orodje ExeCute 3.5, ki je bilo uporabljeno tudi za izdelavo učbenikov pri prej omenjenem projektu. Pridobljeno znanje smo ovrednotili z razliko točk med predtestom in potestom, ki so ga učenci rešili pred aktivnostjo in po njej. Aktivnosti smo izvedli na tri različne načine: delo s tablico, pri katerem je bil uporabljen elektronski učbenik, delo s projektorjem, kjer je prav tako bil uporabljen elektronski učbenik, ter delo s klasičnim učbenikom, ki je bil vsebinsko enak elektronskemu učbeniku z manjšimi prilagoditvami za fizični format učbenika. Za ugotavljanje razlik med učenci smo sestavili vprašalnik, s katerim smo ovrednotili čustva do predmeta, odnos do učnega sklopa, načine dela in učitelja ter mnenje o izkušnjah glede na način dela. K sodelovanju v raziskavi smo povabili šole, ki so sodelovale v projektu, njihovi učenci in učitelji pa so imeli izkušnje z uporabo elektronskih učbenikov. Ugotovili smo, da interaktivnost ni vplivala na pridobivanje znanja. Delo z elektronskim in klasičnim učbenikom je imelo primerljiv vpliv na pridobljeno znanje. Učenci so najmanj znanja pridobili z delom s projektorjem, ki je bil najbolj pasiven način dela v raziskavi. Pri delu s projektorjem je bil uporabljen elektronski učbenik, tako format učbenika ni vplival na pridobivanje znanja. Razlike med skupinama A in B so bile večinoma ali nepomembne ali manj pomembne, nekoliko bolj je odstopala skupina C. Pri analizi testov so rezultati sklopa o vonju, okusu in tipu pri vseh skupinah, ne glede na način dela, odstopali od sklopov o vidu ter sluhu. Ker se je odstopanje pojavilo pri vseh skupinah, ni bistveno vplivalo na skupen rezultat, je pa onemogočilo določitev povezave med različnimi odnosi (do učitelja, predmeta, sklopa ter načina dela) in izkušnjami z uporabo posameznih učnih pripomočkov (tablica, projektor in klasični učbenik) ter pridobljenim znanjem.
Keywords: elektronski učbenik, klasični učbenik, projektor, interaktivnost, čustva, izkušnje, pridobivanje znanja.
Published: 02.12.2016; Views: 917; Downloads: 90
.pdf Full text (3,23 MB)

3.
PREGLED REŠITEV ZA IZDELAVO NAPREDNIH PREDSTAVITEV
Tine Hamler, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo vsebuje pregled ter primerjalno analizo izbranih rešitev za izdelavo naprednih predstavitev. V prvem in drugem poglavju smo na kratko predstavili trende podajanja predstavitev in opisali osnovne vizualne elemente, ki jih pri tem uporabljamo. V nadaljevanju smo se posvetili predstavitvi rešitev za izdelavo naprednih predstavitev in najbolj obetavne podrobneje analizirali. V okviru tega dela smo definirali tudi kriterije, s pomočjo katerih smo izvedli primerjalno analizo. V praksi smo izdelali testno napredno predstavitev in na ta način sami preizkusili ves nabor izbranih rešitve. V zaključku smo potrdili oz. ovrgli podane hipoteze in obrazložili dobljene rezultate primerjalne analize.
Keywords: pregled, rešitve, predstavitev, prezentacija, diapozitiv, prosojnica, projektor, powerpoint, keynote, prezi, show, slides
Published: 14.03.2016; Views: 698; Downloads: 100
.pdf Full text (13,16 MB)

4.
On some equations in prime rings
Maja Fošner, Joso Vukman, 2007, original scientific article

Abstract: The main purpose of this paper is to prove the following result. Let ▫$R$▫ be a prime ring of characteristic different from two and let ▫$T : R to R$▫ be an additive mapping satisfying the relation ▫$T(x^3) = T(x)x^{2} - xT(x)x + x^{2} T(x)$▫ for all ▫$x in R$▫. In this case ▫$T$▫ is of the form ▫$4T(x) = qx + xq$▫, where ▫$q$▫ is some fixed element from the symmetric Martindale ring of quotients. This result makes it possible to solve some functional equations in prime rings with involution which are related to bicircular projections.
Keywords: matematika, algebra, prakolobar, polprakolobar, funkcijska identiteta, odvajanje, jordansko odvajanje, involucija, bicirkularni projektor, mathematics, algebra, prime ring, semiprime ring, functional identity, derivation, Jordan derivation, involution, bicircular projection
Published: 10.07.2015; Views: 606; Downloads: 65
URL Link to full text

5.
Some functional equations on standard operator algebras
Ajda Fošner, Joso Vukman, 2008, original scientific article

Abstract: Naj bo ▫$H$▫ kompleksni Hilbertov prostor, ▫$mathcal{B}(H)$▫ algebra vseh omejenih linearnih operatorjev na ▫$H$▫ ter ▫$mathcal{A}(H)$▫ standardna operatorska algebra, zaprta za adjungiranje. Če je ▫$T: mathcal{A}(H) to mathcal{B}(H)$▫ linearna preslikava, ki zadošča identiteti ▫$T(AA^ast A) = T(A)A^ast A - AT(A^ast)A + AA^ast T(A)$▫ za vsak ▫$A$▫ iz ▫$mathcal{A}(H)$▫, potem je ▫$T(A) = AB + BA$▫ za vsak ▫$A$▫ iz A(H), kjer je ▫$B$▫ operator iz ▫$mathcal{B}(H)$▫.
Keywords: matematika, algebra, kolobar, prakolobar, polprakolobar, Banachov prostor, Hilbertov prostor, standardna operatorska algebra, odvajanje, jordansko odvajanje, bicirkularni projektor, mathematics, algebra, ring, ▫$^ast$▫-ring, prime ring, semiprime ring, Banach space, Hilbert space, standard operator algebra, derivation, Jordan derivation, bicircular projection
Published: 10.07.2015; Views: 636; Downloads: 77
URL Link to full text

6.
Kaos v diskretnih homogenih kvadratičnih sistemih v ravnini
Milan Kutnjak, 2014, doctoral dissertation

Abstract: V doktorski disertaciji je obravnavan problem kaotičnosti v diskretnih homogenih kvadratičnih sistemih v ravnini. V uvodnem poglavju je podrobneje opredeljen glavni problem disertacije. V drugem poglavju je obravnavana enolična zveza med diskretnimi homogenimi kvadratičnimi sistemi v ravnini in realnimi dvodimenzionalnimi komutativnimi algebrami. Seznanimo se z osnovnimi pojmi teorije neasociativnih algeber in Markusovo klasifikacijo realnih komutativnih dvodimenzionalnih algeber. Pozornost posvetimo posebnim algebrskim elemetom, kot so nilpotenti reda 2 in projektorji. V tretjem poglavju obravnavamo osnove diskretnih dinamičnih sistemov. Med drugim definiramo (privlačnost) fiksne točke in bazen privlačnosti stabilne fiksne točke. Za opredelitev kaotičnosti uporabimo Devaneyevo definicijo, ki temelji na gostoti periodičnih točk, topološki tranzitivnosti in občutljivosti na začetne pogoje. Obravnavan je tudi pojem topološke konjugacije sistemov in zveza med linearno ekvivalentnimi sistemi ter obstojem izomorfizma med pripadajočimi algebrami. V četrtem poglavju je dokazano, da dinamika v diskretnih homogenih kvadratičnih sistemih v ravnini poteka po žarkih. Ugotovimo, da je koordinatno izhodišče privlačna fiksna točka in da se zanimiva dinamika odvija na robu območja privlačnosti koordinatnega izhodišča. Spoznamo, da se dinamika v diskretnem kvadratičnem sistemu, kjer pripadajoča algebra vsebuje nilpotent(e) reda 2, bistveno razlikuje od dinamike v ostalih sistemih. V petem poglavju je sistematično obravnavana dinamika v kvadratičnem sistemu, kjer pripadajoča algebra vsebuje nilpotent(e) reda 2. Ugotovimo, da bazen privlačnosti koordinatnega izhodišča ni omejena množica in da je, razen v primeru tako imenovane popolnoma periodične dinamike, dinamika dokaj preprosta (in vedno nekaotična). V šestem poglavju obravnavamo dinamiko v kvadratičnih sistemih, kjer pripadajoča algebra vsebuje ideale. Obstoj idealov omogoča redukcijo sistema, kjer je zaradi manjše dimenzije prostora dinamiko lažje obravnavati. V sedmem poglavju obravnavamo dinamiko v kvadratičnih sistemih, kjer pripadajoča algebra premore deljenje. Ugotovimo, da lahko v tem primeru dinamiko diskretnega homogenega kvadratičnega sistema v ravnini enolično povežemo z iteracijo posebnih kvadratnih racionalnih funkcij, kar omogoča dokazati kaotičnost dinamike v vseh teh primerih. V zadnjem poglavju so podani nekateri zaključki.
Keywords: kvadratični sistem, diskretni dinamični sistem, iteracija kompleksnih funkcij, racionalna funkcija stopnje 2, periodične orbite, kaos, komutativna algebra, neasociativna algebra, nilpotent reda 2, projektor.
Published: 05.05.2014; Views: 1809; Downloads: 106
.pdf Full text (1,05 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica