| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Organiziranost projektnega dela v izobraževalni instituciji
Neža Jurčević, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu se osredotočamo na organiziranost projektnega dela v opazovani izobraževalni inštituciji. Na podlagi teoretičnih osnov in predstavljenega obstoječega stanja smo v organizaciji prepoznali področja, kjer je mogoče uvesti izboljšave. V diplomski nalogi smo pripravili dva predloga, za katera menimo, da bi pripomogla k bolj učinkovitemu obvladovanju projektov v prihodnje: vzpostavitev projektne pisarne in uvedbo projektnega informacijskega sistema.
Keywords: projektni management, procesi projektnega managementa, projektna pisarna, projektni informacijski sistem
Published: 26.08.2020; Views: 141; Downloads: 53
.pdf Full text (1,13 MB)

2.
Prenova vodenja in upravljanja projektov v Vasco d.o.o.
Gregor Vovk, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Podjetje za računalniški inženiring Vasco d.o.o. izdeluje programske rešitve za področje računovodstva, trgovine in vodenja evidenc v šolah. V poslovanju podjetja se prepletajo vzdrževanje programov in razvijanje novih funkcionalnosti obstoječih programov ter razvoj novih izdelkov. Organizacija podjetja se premalo posveča organiziranju projektno usmerjenih procesov, kar zmanjšuje učinkovitost poslovanja. Problem narašča z vedno večjim številom projektov, ki se pogosto izvajajo sočasno. Večprojektno poslovanje potrebuje podporo projektne pisarne in prilagoditev informacijskega sistema. V diplomskem delu smo najprej povzeli bistven del teorije projektnega managementa. V aplikativnem delu smo predstavili in analizirali večprojektno okolje podjetja in obstoječi informacijski sistem. Proučili smo mnenja ključnega kadra o projektnem vodenju, določili nivo zrelosti projektnega vodenja in ocenili pripravljenost zaposlenih na spremembe. Analizo smo opravili na podlagi vprašalnikov za ključne zaposlene, za oceno pripravljenosti na spremembe pa smo izvedli anketo. Za zagotovitev učinkovitejše projektne organizacije smo predlagali uvedbo projektne pisarne, ki bo usklajena s spremenjeno organiziranostjo podjetja. Oblika, naloge, zaposleni in organizacijsko mesto predlagane projektne pisarne so prilagojeni velikosti podjetja, številu in vrsti projektov. Predlog uvedbe projektne pisarne smo dopolnili še s predlogom nadgradnje informacijskega sistema, ki podpira prenovljene procese projektnega vodenja. Diplomsko delo smo zaključili z oceno učinkov in pogoji za uvedbo predlaganih rešitev ter predstavili možnosti za nadaljnji razvoj.
Keywords: projekt, projektni management, projektna pisarna, projektni informacijski sistem
Published: 29.06.2016; Views: 1109; Downloads: 90
.pdf Full text (1,46 MB)

3.
BAZA PODATKOV ZA PROJEKTNI INFORMACIJSKI SISTEM NA PODROČJU SISTEMOV TANKOSLOJNIH FASAD
Marko Majerič, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava izdelavo podatkovne baze na področju tankoslojnih fasadnih sistemov v informacijskem sistemu XPERT. Za izbrane vire slovenskih proizvajalcev oziroma dobaviteljev smo izvedli podrobno analizo, ter jih ovrednotili, oblikovali in s pomočjo definicije pojmov ter nomenklature uredili v smiselno tabelo kalkulativnih in stvarnih virov. Tabela je nato služila kot osnova za vnos podatkov v bazo XBASE. Izdelali smo tudi normative za izdelavo fasadnih sistemov ter tabelo parametrov za oblikovanje standardnih postavk za popise del. Ti so bili vneseni v informacijski sistem XPERT. Pripravljena baza virov v sistemu XPERT služi kot podpora pri izvajanju poslovno-tehničnih procesov v fazi priprave na gradnjo in same gradnje ter pokriva vrzel med dokumentnimi, poslovnimi in tehničnimi CAD programskimi rešitvami.
Keywords: gradbeništvo, gradbena informatika, projektni informacijski sistem, upravljanje gradbenih projektov, fasadni sistemi, tankoslojna fasada.
Published: 26.02.2015; Views: 1277; Downloads: 255
.pdf Full text (18,62 MB)

4.
PROJEKTNA PISARNA KOT PODPORA UČINKOVITI IZVEDBI PROCESOV PROJEKTNEGA MANAGEMENTA NA BIOTEHNIŠKEM CENTRU NAKLO
Nuša Žibert, 2014, master's thesis

Abstract: Izobraževalne ustanove se s pridobivanjem in izvajanjem projektov večinoma ne ukvarjajo načrtno in sistematično. Projekte ob svojem rednem delu prijavljajo in izvajajo učitelji, ki za to nimajo ustrezne sistemske podpore. Glavni problem organiziranosti projektnega dela na Biotehniškem centru Naklo je, da od leta 2009 ni več zaposlene osebe za sistematično delo na razvoju in implementaciji projektnega managementa ter na razvoju in prijavljanju novih projektov. Vse to se odraža v upadu novopridobljenih projektov na Centru. S pomočjo sinteze bistvenih teoretičnih izhodišč, posnetka in analize trenutnega stanja smo sestavili model ustrezne projektne pisarne za Biotehniški center Naklo. Predstavljeni model bi povečal učinkovitost projektnega dela in pripravljenost učiteljev za delo na projektih v vlogi strokovnih sodelavcev. Ključno pri modelu je, da bi Biotehniški center Naklo zaposlil osebo, ki bi razvijala, nadgrajevala in uvajala sistem projektnega vodenja, imela svetovalno funkcijo za vodje projektov in konstantno delala na razvoju in prijavi novih projektov. Vse to zagotavlja dolgoročni obstoj projektne pisarne.
Keywords: - projekt - projektni management - projektna pisarna - projektni informacijski sistem
Published: 26.02.2014; Views: 1070; Downloads: 138
.pdf Full text (2,27 MB)

5.
IMPLEMENTACIJA PROJEKTNE PISARNE IN PROJEKTNEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA V GRADBENEM PODJETJU
Tine Čuš, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Gradbena podjetja temeljijo na številni delovni sili, obvladovanju dokumentacije, širni komunikaciji in medsebojnem koordiniranju procesov za doseganje zastavljenih ciljev - projektov. Ker se v gradbenih podjetjih izvaja istočasno veliko število projektov, prihaja do multiprojektnega okolja. Številne povezave in prepleteni odnosi okarakterizirajo projekte kot izjemno kompleksne. Organizacijsko vedenje gradbenih podjetij je večinoma zelo metodično, kar se izraža v izrazito hierarhični organizacijski strukturi, ki v globalni konkurenci s stalno spremenljivostjo okolja ne omogoča potrebne kreativnosti in s tem kontinuirane, samoorganizirajoče prilagodljivosti na zunanje spremembe, v smislu družbenega ter informacijsko tehnološkega napredka. Da lahko omogočimo vsem sodelujočim v vseh fazah projekta izmenjavo in dostop do vitalnih informacij, potrebujemo na podlagi naklonjenosti vrhnjega managementa povsem nov organizacijski koncept. Tak koncept spontano sproži željo po spremembah in uvajanju sistemskih tehnologij. Zaradi učinkovitejšega projektnega managementa je nujna implementacija projektne pisarne kot organizacijske enote z dobro IT podporo, ki jo znajo akterji v projektu usklajeno in učinkovito izkoriščati.
Keywords: gradbeništvo, organiziranost podjetij, gradbeni management, vodenje projektov, informacijsko komunikacijske rešitve, projektni management, gradbena informatika, informacijski sistem, podpora projektov, projektna pisarna
Published: 29.10.2010; Views: 3690; Downloads: 202
URL Link to full text

6.
Nadgradnja informacijskega sistema za vodenje projektov v IT podjetjih
Janez Košir, 2010, master's thesis

Abstract: Pri prenovi procesov lahko informacijska tehnologija odigra zelo pomembno vlogo. Res pa je, da lahko nepravilna uporaba informacijske tehnologije pripelje do rešitev, ki so delne, ki ne upoštevajo celote in dajejo v splošnem zelo slabe rezultate. Pravi pristop pri reševanju težav je tako dvostopenjski. Na prvi stopnji je treba opredeliti potrebne značilnosti poslovnega procesa, ki poteka v organizaciji, in ga temeljito prenoviti. Na drugi stopnji pa je treba prenovljenemu poslovnemu procesu zagotoviti organizacijsko in informacijsko podporo. V magistrskem delu je predstavljen model nadgradnje informacijskega sistema za vodenje projektov v IT podjetjih z metodologijo CMMI in Scrum. Teoretični del magistrskega dela je namenjen raziskavi in obdelavi teoretičnih spoznanj o prenovi poslovnih procesov, informatizaciji poslovnih procesov, projektnem vodenju, sestavljenemu modelu zrelostnih nivojev - metodi CMMI (Capability Maturity Model Integrated), agilni metodologiji razvoja programske opreme - metodologiji Scrum in povezovanju teh dveh metodologij. Ugotovitve teoretičnega dela so uporabljene v aplikativnem delu raziskave, kjer je opisan potek prenove projektnega informacijskega sistema Prosis. Zaključki raziskave nas pripeljejo do ugotovitve, da lahko na podlagi uporabljenih teoretičnih in metodoloških izhodišč, sestavimo model informacijskega sistema za vodenje projektov, ki ga je možno učinkovito vpeljati v IT podjetja, ki imajo omejeno število zaposlenih. Pri tem je nadgrajeni informacijski sistem za vodenje IT projektov v skladu z tretjim zrelostnim nivojem modela CMMI in z modelom Scrum. Z upoštevanjem navodil za izboljšave lahko podjetje pristopi k formalni uvedbi modela CMMI in Scrum ter tako pridobi večjo dodano vrednost na že zasičenem in vse zahtevnejšem svetovnem trgu izdelave programske opreme.
Keywords: projektni informacijski sistem, prenova poslovnih procesov, metoda CMMI, metodologija Scrum
Published: 03.09.2010; Views: 2388; Downloads: 360
.pdf Full text (2,92 MB)

7.
8.
9.
10.
Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica