| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 162
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Projektiranje nizkonapetostnega sestava močnostnega laboratorija
Jani Korez, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava načrtovanje nizkonapetostnega sestava energetskega laboratorija. Namen dela je, da se na primeru sestava pokaže postopek načrtovanja, predstavitev uporabljenih standardov in smernic, sama izvedba stikalne omare. Uvodoma je predstavljena vloga laboratorija, njegova oprema ter namen samega nizkonapetostnega sestava. V nadaljevanju je podano obstoječe stanje in prikaz meritev na dovodu v objektu G1. Sledi pregled podobnih laboratorijev in inštitutov. Osrednji del se osredotoča na projektno dokumentacijo od vsebine projektne dokumentacije, tehnične zakonodaje in standardizacije do karakteristike električnih inštalacij in sestavov. Zadnji del predstavlja tehnično poročilo projekta, v katerem so prikazi dobljeni rezultati in končni izdelek.
Keywords: projektiranje, nizkonapetostni sestav, močnostni simulator električnega omrežja, baterijski hranilnik energije, digitalni simulator elektroenergetskih sistemov v realnem času in v zaprti zanki
Published in DKUM: 13.01.2023; Views: 96; Downloads: 18
.pdf Full text (8,83 MB)

2.
Razvoj večnamenskega goseničarja za uporabo v vinogradništvu : diplomsko delo
Žan Sotošek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Danes živimo v časih, kjer tehnologija iz dneva v dan izboljšuje pogoje dela, predvsem kjer so težki delovni pogoji. Takšni pogoji lahko na ljudeh skozi čas pustijo določene vrste posledic, zato je še toliko bolj pomembno, da z implementacijo tehnologije odstranimo nevarnost za človeško življenje in olajšamo posamezniku delo. Prav takšne podobne pogoje pogosto srečamo v kmetijski panogi, kjer je še veliko dela narejenega ročno, kar pa zna biti včasih fizično naporno in tudi nevarno. Zato sem mnenja, da je treba razvoj novih strojev usmeriti v to smer na način, da se stvari nekoliko robotizirajo. Delo v vinogradu je lahko dokaj enostavno, če nam to dopušča sama lega vinograda, kar pomeni, da lahko vso delo opravimo strojno s pomočjo traktorske mehanizacije. V primeru, da pa je lega vinograda nekoliko bolj strma, pa se pojavi problem, saj je veliko dela še potrebno postoriti na roke. Sicer se na tržišču čedalje bolj pojavljajo tudi goseničarji, ki lahko odlično nadomestijo težko delo ljudi, vendar so še zaenkrat kar cenovno neugodna rešitev. Prav zato je glavni problem tega diplomskega dela v tem, da je potrebno razviti goseničarja, ki bo cenovno primeren slovenskemu kupcu, hkrati pa bo zadostoval vsem potrebnim standardom in bo zagotavljal visok nivo varnosti.
Keywords: goseničar, hidravlika, projektiranje
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 108; Downloads: 26
.pdf Full text (2,25 MB)

3.
Analiza možnosti vključevanja BIM v projektiranje elektroinštalacij : diplomsko delo
Simon Janžekovič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen postopek projektiranja elektroinštalacij v industriji, v konkretnem primeru projektiranje montažne hale. Na začetku so predstavljeni projektna dokumentacija ter osnovne zahteve za projektiranje, ki jih projektant mora upoštevati. V nadaljevanju so opisani BIM model ter njegove prednosti in slabosti. Opisani so tudi pojmi, ki so pomembni pri projektiranju. Na konkretnem primeru e prikazana primerjava klasičnega in BIM projektiranja z opisanimi postopki izdelave. Podana je tudi analiza o možnosti vključevanja BIM v projektiranje elektroinštalacij ter ocena trenutnega stanja na področju informacijskih modelov za gradnje.
Keywords: projektiranje elektroinštalacij, BIM, montažna hala.
Published in DKUM: 20.10.2021; Views: 444; Downloads: 35
.pdf Full text (1,61 MB)

4.
Delovna postaja mitsubishi electric - krmiljenje asinhronskega motorja : diplomsko delo
Matic Zelenik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje projektiranje in izdelavo delovne postaje Mitsubishi Electric. Delo prav tako opisuje vso uporabljeno programsko opremo in izvedbo krmiljenja asinhronskega elektromotorja. Delovna postajo sem najprej računalniško sprojektiral, nato pa fizično izdelal. Da sem lahko krmilil asinhronski motor, sem preučil programsko opremo. Na »HMI« sem prikazal animacijo delovanja. Prav tako sem izvedel signalizacijo s semaforjem. Pri diplomskem delu sem preučil vso Mitsubishijevo opremo, popisal manjkajoče elemente, izdelal 2D in 3D prikaz delovne postaje, izdelal električne sheme, sestavil postajo in vzpostavil napajalni in komunikacijski tokokrog, preučil programsko opremo, izdelal program in nosilec za motor, testiral delovanje in izvedel simulacije.
Keywords: Mitsubishi Electric, delovna postaja, krmiljenje asinhronskega motorja, projektiranje, HMI, programiranje
Published in DKUM: 13.10.2021; Views: 455; Downloads: 58
.pdf Full text (2,49 MB)

5.
Razvoj stroja za ponovno navijanje traku : diplomsko delo
Urška Steiner, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Obravnavana problematika diplomskega dela je ekscentrično navitje traku polizdelka na valjček. Cilj dela je razvoj nove vmesne enote, oziroma stroja, ki bo trak centrirano navil na nov valjček. Razvoj je opisan po korakih konstruiranja nove variante oziroma projektiranja. S pomočjo metode 3D modeliranja v programskem okolju Siemens NX, je rezultat dela konfekcijski stroj za ponovno previjanje traku.
Keywords: razvoj, projektiranje, konfekcijski stroj, 3D model
Published in DKUM: 23.09.2021; Views: 375; Downloads: 0

6.
Analiza vhodnih podatkov, potrebnih za uporabo računalniških programov za projektiranje cest : magistrsko delo
Anja Ježovita, 2021, master's thesis

Abstract: Namen magistrske naloge je predstaviti pomembnost ustreznih vhodnih podatkov za potrebe sodobnega projektiranja cest / cestne infrastrukture. sodobne načine izdelave projekta ceste. V teoretičnem delu so predstavljeni sodobni programi za računalniško projektiranje cestne infrastrukture, njihove značilnosti ter medsebojne razlike. Za uporabo sodobnih računalniških programov potrebujemo ustrezne vhodne podatke: izdelan model terena, projektno-tehnični elementi / parametri projektirane ceste ipd. Za potrebe izdelave projekta ceste smo na terenu izvedli geodetske meritve in s pomočjo pridobljenih podatkov izdelali geodetsko podlago za projektiranje. Uporabili smo metodo laserskega skeniranja in merjenje s totalno postajo. Lasersko skeniranje je napredovalo, tako se danes uporablja 3D skeniranje kot hiter in natančen način meritev. V magistrskem delu smo uporabili inštrument Topcon GTL-1000. Inštrument je kombinacija 3D laserskega skenerja in totalne postaje. V programu Plateia smo s podatki o izmerjenem območju izdelali digitalni model terena oziroma podlago za projektiranje, na kateri smo projektirali novo cesto.
Keywords: gradbeništvo, računalniški programiza projektiranje cest, elementi ceste, Plateia, geodetska podlaga za projektiranje ceste
Published in DKUM: 05.07.2021; Views: 572; Downloads: 61
.pdf Full text (4,72 MB)

7.
Primerjava ogrevalne moči stanovanjskega objekta pri izvedbi z in brez rekuperacije zraka ter ekonomska upravičenost : diplomsko delo
Leon Dragošič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema projektiranje prezračevalnega sistema z rekuperacijo toplote v stanovanjskem objektu. V diplomski nalogi je tudi zajeta primerjava med ogrevalno močjo in stroški investicije ter obratovanja pri izvedbi z in brez rekuperacije zraka. Na začetku so najprej na kratko predstavljeni tipi stanovanjskih objektov in smernice za projektiranje prezračevanja v stanovanjskem objektu. Sledi določitev potrebnih podatkov za izračun potrebne ogrevalne moči v primeru z in brez rekuperacijskega sistema in izračun ogrevalne moči. Na osnovi velikosti objekta in potrebne izmenjave zraka v prostorih se izdela projekt prisilnega prezračevanja s prezračevalno napravo z rekuperacijo zraka. Na koncu diplomske naloge je še izvedena primerjava investicijskih in obratovalnih stroškov ter določitev vračilne dobe oz. ekonomske upravičenosti sistema. Iz pridobljenih podatkov smo ugotovili, da je izvedba z rekuperacijo zraka upravičena.
Keywords: ogrevalna moč, projektiranje, rekuperacija zraka, ekonomska upravičenost
Published in DKUM: 04.02.2021; Views: 511; Downloads: 34
.pdf Full text (1,97 MB)

8.
Projektiranje gladkih naknadno prednapetih armiranobetonskih plošč : magistrsko delo
Nejc Hanžel, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo prikazuje postopke in način projektiranja gladkih naknadno prednapetih armiranobetonskih plošč. Za postopke modeliranja, analize in dimenzioniranja smo uporabili sodobno programsko opremo za analizo konstrukcij z metodo končnih elementov. Predstavljeno je osnovno delovanje prednapetega betona, zgodovina njegovega razvoja in mehanske lastnosti vsakega od vgrajenih materialov. Podrobneje je razložena tehnologija naknadnega prednapenjanja armiranobetonskih plošč in vplivi prednapetih kablov na betonski element. Postopki projektiranja s pomočjo programske opreme so prikazani na reprezentativnem primeru naknadno prednapete plošče iz literature. Podrobneje so razloženi postopki modeliranja in analize prednapenjanja ter dimenzioniranja plošče. Izvedena je tudi primerjava med enako armiranobetonsko (AB) in gladko naknadno prednapeto (PT) ploščo na realnem primeru plošče hotela Atower. Namen primerjave je prikazati konstrukcijske in ekonomske prednosti PT plošč napram AB ploščam pri srednje velikih razponih.
Keywords: analiza konstrukcij, Atower, gladka plošča, naknadno prednapeti beton, Sofistik, prednapenjanje, prednapeti kabli, projektiranje
Published in DKUM: 16.11.2020; Views: 742; Downloads: 154
.pdf Full text (26,41 MB)

9.
Zasnova mehanizma za pretvorbo krožnega v premo gibanje : diplomsko delo
Marko Cimerman, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava razvoj mehanizma za pretvorbo krožnega gibanja v recipročno premo gibanje. Na začetku dela so predstavljeni trenutna rešitev in težave, ki se z njo pojavijo. Zraven tega je predstavljenih nekaj ostalih možnih rešitev in izboljšav za problem. V nadaljevanju je predstavljena izbira in razvoj krivulje, ki bo določala gibanje novega mehanizma. Nato sledi določitev dimenzij glavnih komponent in analiza dinamike mehanizma. Naloga se zaključi z diskusijo rezultatov.
Keywords: mehanizmi, projektiranje, razvoj krivulj, dinamika mehanizmov
Published in DKUM: 24.09.2020; Views: 457; Downloads: 70
.pdf Full text (1,86 MB)

10.
Sanacija zahtevnega plazu s sidrano pilotno steno : projektna naloga
Mitja Madjar, 2020, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi bomo proučili zemeljski plaz »Solčavsko« na cesti R2-428/1252 Sestre Logar - Pavličevo sedlo med km 3,811 in km 4,130. Predstavili bomo preventivne ukrepe ter možnosti sanacije. Opisali bomo tudi tender za geološke in geotehnične raziskave ter geotehnično projektiranje sanacije plazu. V projektnem delu naloge pa bomo na osnovi rezultatov terenskih preiskav izvedli stabilnostne analize, dimenzionirali pilotno steno ter podali predlog sanacije zemeljskega plazu v Solčavi.
Keywords: mehanika tal, zemeljski plaz, sanacija plazov, pilotna stena, geotehnično projektiranje
Published in DKUM: 15.09.2020; Views: 757; Downloads: 123
.pdf Full text (5,26 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica