| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 167
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Avtomatizacija v projektiranju mostnih konstrukcij z uporabo parametričnega modeliranja znotraj BIM delotoka : magistrsko delo
Angel Machevski, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je obravnavana izdelava parametričnega algoritma za modeliranje mostne konstrukcije s pomočjo vizualnega programiranja (VP). V Rhino-Grasshopperju je razvit parametrični algoritem, kjer je celotna geometrija mostu, popolnoma parametrično definirana, za avtomatsko generiranje 2D- risbe. Parametrični algoritem je povezan z BIM programsko opremo, v tem primeru z BricsCADom, kjer se 3D BIM-model samodejno generira. Prav tako model je nadgrajen z analitičnimi lastnosti za izvedbo računske analize v SOFiSTiKu. Raziskovali smo uporabnost in zmogljivost vizualnega programiranja pri projektiranju geometrijsko zahtevnejših mostnih konstrukcij. Pri tem smo vzpostavili povezavo in preizkusili interoperabilnost med zgoraj omenjenimi programov na praktičnem primeru.
Keywords: projektiranje mostov, parametrično modeliranje, vizualno programiranje, Grasshopper, digitalni delovni tok
Published in DKUM: 19.12.2023; Views: 364; Downloads: 0
.pdf Full text (5,92 MB)

2.
Osnove projektiranja konstrukcij : zbirka vaj
Erika Kozem Šilih, Mateja Držečnik, 2023, higher education textbook

Abstract: Zbirka vaj "Osnove projektiranja konstrukcij – zbirka vaj" je namenjena dodiplomskim študentom Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo ter arhitekturo pri študiju gradbeništva. Prav tako je uporabna za univerzitetne programe gradbeništva, gospodarskega inženirstva ter arhitekture. Celotna zbirka vaj temelji na evropskih standardih in se osredotoča na ključne vidike projektiranja konstrukcij. Publikacija vključuje razlage in rešene primere v skladu s standardi, kot so SIST EN 1990:2004, SIST EN 1991-1-1:2004, SIST-EN 1991-1-3:2004, SIST-EN 1991-1-4:2004 in SIST-EN 1998-1 2005. Te vaje so zasnovane za razumevanje osnovnih konceptov projektiranja konstrukcij, analize obtežb ter potresnega inženirstva, kar je bistveno za razumevanje obnašanja gradbenih konstrukcij. Za dodatna pojasnila in teoretično razlago rešenih primerov se avtorici sklicujeta na učbenik "Osnove projektiranja konstrukcij". Avtorici upata, da bo ta zbirka vaj koristna študentom pri izobraževanju, poglobitvi znanja s področja projektiranja gradbenih konstrukcij in jim bo služila kot vodnik za uspešen študij in prihodnje delo v gradbenem sektorju.
Keywords: projektiranje, konstrukcija, analiza obtežb, mejno stanje nosilnosti, mejno stanje uporabnosti
Published in DKUM: 24.10.2023; Views: 423; Downloads: 84
.pdf Full text (5,21 MB)
This document has many files! More...

3.
Konstruiranje valjčne matrice za preoblikovanje ekstrudirane gume : magistrsko delo
Marko Cimerman, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava razvoj valjčne matrice za preoblikovanje ekstrudirane gume v vročem nevulkaniziranem stanju. Na začetku dela je predstavljena teorija obdelave gume in izdelave pnevmatik. Nato je na kratko predstavljeno postrojenje, v katerega se vključuje napravo in način delovanja le-te. V nadaljevanju sledi preračun procesa valjanja in glavnih komponent naprave. Naloga se zaključi s predstavitvijo izdelanega modela naprave in z diskusijo.
Keywords: valjčna matrica, eksplicitna dinamična analiza, projektiranje, metoda končnih elementov, trdnostna analiza
Published in DKUM: 27.09.2023; Views: 363; Downloads: 29
.pdf Full text (4,09 MB)

4.
Analiza uporabnosti in razširjenosti BIM projektiranja : diplomsko delo
Aljaž Kovačič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni teoretično ozadje informacijskega modeliranja gradenj, standardizacija ter prednosti in izzivi, ki jih to prinaša na področje projektiranja. Predstavljeni sta implementacija BIM v sisteme električnih inštalacij ter souporaba BIM- in GIS-informacijskih modelov. V praktičnem delu je na primeru realnega objekta prikazana uporabnost BIM-modelirnega orodja za načrtovanje notranje razsvetljave. S pomočjo anketnega vprašalnika, v katerem so sodelovali slovenski strokovnjaki, je podana analiza uporabnosti in razširjenosti BIM-projektiranja v Sloveniji.
Keywords: BIM, projektiranje, razsvetljava, električne inštalacije
Published in DKUM: 20.09.2023; Views: 380; Downloads: 42  (1 vote)
.pdf Full text (1,73 MB)

5.
Umestitev kolesarske poti na primeru gradnje podhoda Pavlovci : diplomsko delo
Uroš Križaj, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu sta prikazana pravilno umešanje kolesarske poti v skladu z zakonodajo in predstavitev projekta, v okviru katerega se gradi objekt, ki bo namenjen izključno kolesarjem in pešcem. V konkretnem primeru projekt predstavlja pomembnost razvoja kolesarskih poti v Sloveniji. Ob projektiranju kolesarske poti smo se srečevali z raznimi prostorskimi in zakonodajnimi omejitvami, ki so vplivale na potek umestitve kolesarske poti. Prostorske omejitve so v tem primeru predstavljale zelo kratka razdalja od ceste, iz katere se pripeljejo kolesarji, do železnice in lokacija prečkanja, ki je morala biti med podporniki nadvoza regionalne ceste. Zakonodajne omejitve so narekovale minimalne horizontalne elemente, ki so lahko uporabljeni, vertikalne zaokrožitve, maksimalni vzdolžni nagib in njegovo dolžino.
Keywords: kolesarska površina, projektiranje, podhod, gradbeništvo
Published in DKUM: 07.09.2023; Views: 407; Downloads: 45
.pdf Full text (29,17 MB)

6.
Projektiranje nizkonapetostnega sestava močnostnega laboratorija : magistrsko delo
Jani Korez, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava načrtovanje nizkonapetostnega sestava energetskega laboratorija. Namen dela je, da se na primeru sestava pokaže postopek načrtovanja, predstavitev uporabljenih standardov in smernic, sama izvedba stikalne omare. Uvodoma je predstavljena vloga laboratorija, njegova oprema ter namen samega nizkonapetostnega sestava. V nadaljevanju je podano obstoječe stanje in prikaz meritev na dovodu v objektu G1. Sledi pregled podobnih laboratorijev in inštitutov. Osrednji del se osredotoča na projektno dokumentacijo od vsebine projektne dokumentacije, tehnične zakonodaje in standardizacije do karakteristike električnih inštalacij in sestavov. Zadnji del predstavlja tehnično poročilo projekta, v katerem so prikazi dobljeni rezultati in končni izdelek.
Keywords: projektiranje, nizkonapetostni sestav, močnostni simulator električnega omrežja, baterijski hranilnik energije, digitalni simulator elektroenergetskih sistemov v realnem času in v zaprti zanki
Published in DKUM: 13.01.2023; Views: 677; Downloads: 61
.pdf Full text (8,83 MB)

7.
Razvoj večnamenskega goseničarja za uporabo v vinogradništvu : diplomsko delo
Žan Sotošek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Danes živimo v časih, kjer tehnologija iz dneva v dan izboljšuje pogoje dela, predvsem kjer so težki delovni pogoji. Takšni pogoji lahko na ljudeh skozi čas pustijo določene vrste posledic, zato je še toliko bolj pomembno, da z implementacijo tehnologije odstranimo nevarnost za človeško življenje in olajšamo posamezniku delo. Prav takšne podobne pogoje pogosto srečamo v kmetijski panogi, kjer je še veliko dela narejenega ročno, kar pa zna biti včasih fizično naporno in tudi nevarno. Zato sem mnenja, da je treba razvoj novih strojev usmeriti v to smer na način, da se stvari nekoliko robotizirajo. Delo v vinogradu je lahko dokaj enostavno, če nam to dopušča sama lega vinograda, kar pomeni, da lahko vso delo opravimo strojno s pomočjo traktorske mehanizacije. V primeru, da pa je lega vinograda nekoliko bolj strma, pa se pojavi problem, saj je veliko dela še potrebno postoriti na roke. Sicer se na tržišču čedalje bolj pojavljajo tudi goseničarji, ki lahko odlično nadomestijo težko delo ljudi, vendar so še zaenkrat kar cenovno neugodna rešitev. Prav zato je glavni problem tega diplomskega dela v tem, da je potrebno razviti goseničarja, ki bo cenovno primeren slovenskemu kupcu, hkrati pa bo zadostoval vsem potrebnim standardom in bo zagotavljal visok nivo varnosti.
Keywords: goseničar, hidravlika, projektiranje
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 475; Downloads: 51
.pdf Full text (2,25 MB)

8.
Analiza možnosti vključevanja BIM v projektiranje elektroinštalacij : diplomsko delo
Simon Janžekovič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen postopek projektiranja elektroinštalacij v industriji, v konkretnem primeru projektiranje montažne hale. Na začetku so predstavljeni projektna dokumentacija ter osnovne zahteve za projektiranje, ki jih projektant mora upoštevati. V nadaljevanju so opisani BIM model ter njegove prednosti in slabosti. Opisani so tudi pojmi, ki so pomembni pri projektiranju. Na konkretnem primeru e prikazana primerjava klasičnega in BIM projektiranja z opisanimi postopki izdelave. Podana je tudi analiza o možnosti vključevanja BIM v projektiranje elektroinštalacij ter ocena trenutnega stanja na področju informacijskih modelov za gradnje.
Keywords: projektiranje elektroinštalacij, BIM, montažna hala.
Published in DKUM: 20.10.2021; Views: 875; Downloads: 50
.pdf Full text (1,61 MB)

9.
Delovna postaja mitsubishi electric - krmiljenje asinhronskega motorja : diplomsko delo
Matic Zelenik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje projektiranje in izdelavo delovne postaje Mitsubishi Electric. Delo prav tako opisuje vso uporabljeno programsko opremo in izvedbo krmiljenja asinhronskega elektromotorja. Delovna postajo sem najprej računalniško sprojektiral, nato pa fizično izdelal. Da sem lahko krmilil asinhronski motor, sem preučil programsko opremo. Na »HMI« sem prikazal animacijo delovanja. Prav tako sem izvedel signalizacijo s semaforjem. Pri diplomskem delu sem preučil vso Mitsubishijevo opremo, popisal manjkajoče elemente, izdelal 2D in 3D prikaz delovne postaje, izdelal električne sheme, sestavil postajo in vzpostavil napajalni in komunikacijski tokokrog, preučil programsko opremo, izdelal program in nosilec za motor, testiral delovanje in izvedel simulacije.
Keywords: Mitsubishi Electric, delovna postaja, krmiljenje asinhronskega motorja, projektiranje, HMI, programiranje
Published in DKUM: 13.10.2021; Views: 890; Downloads: 71
.pdf Full text (2,49 MB)

10.
Razvoj stroja za ponovno navijanje traku : diplomsko delo
Urška Steiner, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Obravnavana problematika diplomskega dela je ekscentrično navitje traku polizdelka na valjček. Cilj dela je razvoj nove vmesne enote, oziroma stroja, ki bo trak centrirano navil na nov valjček. Razvoj je opisan po korakih konstruiranja nove variante oziroma projektiranja. S pomočjo metode 3D modeliranja v programskem okolju Siemens NX, je rezultat dela konfekcijski stroj za ponovno previjanje traku.
Keywords: razvoj, projektiranje, konfekcijski stroj, 3D model
Published in DKUM: 23.09.2021; Views: 807; Downloads: 0

Search done in 2.84 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica