| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Načrtovanje procesa za proizvodno linijo gredi
Florijan Gačnikar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena postavitev in načrtovanje nove proizvodne linije gredi v podjetju GKN Driveline Slovenija. Poudarek je na tehnološki dokumentaciji, saj jo je treba prilagoditi procesu izdelave gredi. Zaradi visokih zahtev kupcev in konkurenčnosti na trgu je bilo treba pripraviti dokumentacijo v skladu z različnimi standardi podjetja in metodo za analizo možnih napak in njihovih posledic (FMEA). Moja naloga pri projektu je bila predvsem izdelava slikovnih planov za vse operacije, skupinska izdelava planov nadzora ter izdelava analize možnih napak in njihovih posledic za proces (PFMEA) na proizvodni liniji gredi. Poleg tega sem skonstruiral in pripravil nekaj procesnih komponent, pomagal pa sem tudi pri pisanju krmilnih programov in nadzoru delavcev pri procesu izdelave gredi. S svojim delom sem pripomogel k hitrejši pripravi procesa za serijsko proizvodnjo in hkrati potrdil zastavljeno tezo, saj smo z osvojitvijo procesa novega proizvoda dosegli konkurenčnost na trgu in s tem pridobili nova delovna mesta.
Keywords: gred, proizvodna linija, tehnološka dokumentacija, metoda FMEA
Published: 16.03.2021; Views: 92; Downloads: 0

2.
Razvoj, projektiranje in proizvodnja stroja za izdelavo novega modela amortizerja
Iztok Reherman, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je raziskana in opisana proizvodna linija, ki omogoča sestavo amortizerja. Opisane so vse zahteve, ki jih je potrebno upoštevati za izdelavo stroja. V nadaljevanju sledi strojno konstruiranje, inštalacija pnevmatike ter preračun inštalirane moči elektro omare ter opis celotnega krmilja stroja. Proti koncu naloge je definirana še varnost stroja, način upravljanja z njim ter končna proizvodnja stroja.
Keywords: avtomatizacija, proizvodna linija, sestava amortizerja
Published: 09.04.2019; Views: 520; Downloads: 60
.pdf Full text (3,20 MB)

3.
Prenova procesa oskrbe proizvodne linije brusnega papirja v podjetju Grieshaber
Saša Pacek, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo je zasnovano na spoznavanju in kritičnem ovrednotenju oskrbe proizvodne linije v podjetju Grieshaber. Predstavljena je glavna težava v podjetju, ki je vezana na samostojno nabiranje materialov za oskrbo končnega pakiranja in fizičen prenos naročila v skladišče. Diplomsko delo je razdeljeno na del, kjer so predstavljene teoretične osnove in del, kjer je predstavljeno obstoječe stanje s kritično analizo ter predlogom prenove. Znotraj teoretičnih osnov so predstavljene osnovne informacije o delovanju proizvodnje in procesov znotraj nje, tako da bralca lažje vpeljemo v obravnavano okolje. V poglavju o obstoječem stanju je predstavljena proizvodna linija, oskrba le te in kritično ovrednotenje ter analiza procesa oskrbe. Pri kritični analizi sta uporabljeni »procesna karta« in »analiza 5-krat zakaj«, s pomočjo katere smo iskali vzrok za nastanek problema, vezanega na oskrbo. Skozi celotno diplomsko delo je v ospredju modeliranje s tridimenzionalno tehniko (3D) v programu SketchUp, s pomočjo katere želimo omenjeno tehniko modeliranja približati tudi k reševanju težav v logistiki. V času priprave diplomske naloge smo ugotovili, kako pomemben dejavnik je dejansko oskrba linije v podjetju. Na koncu smo podali predlog rešitve s pomočjo vpeljave oskrbne linije s točno določenim prostorom in pomožnih tabel, s katerimi bi ob pomoči magnetnih kartic ter sistemom pomika kartic z osnovnimi informacijami o potrebnih komponentah spremljali proces oskrbe.
Keywords: proizvodna linija, prenova procesa, oskrba, vitka logistika, brusni papir
Published: 19.01.2017; Views: 1704; Downloads: 502
.pdf Full text (2,69 MB)

4.
OPTIMIZACIJA DELA NA DELOVNEM MESTU LANSERJA V PODJETJU ODELO PREBOLD
Andrej Priteržnik, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: POVZETEK Podjetja morajo stalno izboljševati svoje procese, če želijo ostati konkurenčna na globalnem trgu. To je proces, ki se nikoli ne konča. V nalogi smo se lotili izboljševanja na konkretnem primeru, in sicer smo raziskali možnosti za optimizacijo dela lanserjev v podjetju Odelo Slovenija. Predstavili smo okolje, v katerem lanser deluje, in naloge, ki jih izvaja. Razvili smo metodo, ki lanserje ovrednoti, in tako določili obremenjenost posameznega lanserja. Na podlagi teh rezultatov smo ugotovili, kateri lanserji so preveč in kateri premalo obremenjeni. Predlagali smo drugačno razporeditev lanserjev, ki bi delo med lanserje razporedila glede na njihovo obremenjenost in ne glede na to, kateremu timu pripadajo. S tem bi bilo delo optimalneje razporejeno in tako ne bi bili eni lanserji preveč in drugi premalo obremenjeni.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: ̶ notranji transport – logistika; ̶ celica – proizvodna linija; ̶ lanser; ̶ obremenjenost; ̶ kanban; ̶ oskrbovanje.
Published: 11.11.2016; Views: 1104; Downloads: 138
.pdf Full text (911,04 KB)

5.
Prenova proizvodne linije v podjetju Palfinger d.o.o.
Sergej Novoselec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljene pomanjkljivosti oz. obravnavane kritične točke procesa izdelave stebra žerjava. Reševanje transportne problematike nas je pripeljalo, da je najbolje in smotrno vrsto transporta načrtovati v začetni fazi načrtovanja proizvodnih prostorov. Izbrali smo najracionalnejšo rešitev v trenutnem stanju prostora. Osrednja tema je izbira novega obdelovalnega centra strmeli smo k skupnemu cilju, da smo z izbiro tega čim bolj fleksibilni na nepredvidljivem trgu. V nadaljevanju so podrobneje prikazane mnoge analize in primerjave. Pozornost smo namenili inovacijam in načrtovanju optimalne postavitve na liniji stebra žerjava. Na koncu smo predstavljene in opisane probleme podkrepili še iz ekonomskega vidika.
Keywords: Organizacija proizvodnje, prenova, obdelovalni center, proizvodna linija
Published: 03.10.2016; Views: 935; Downloads: 115
.pdf Full text (7,10 MB)

6.
Opis proizvodne linije letališkega avtobusa v podjetju TAM Europe d.o.o.
Blaž Terlevič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Velik vpliv na konkurenčnost podjetja ima razdelitev dela na operacije in povezano s tem, optimiranje in izboljšanje celotnega procesa. Tako je tudi v avtomobilski industriji, kjer smo na podlagi značilnosti linijske proizvodnje opisali celotni potek proizvodnje letaliških avtobusov. Opis je bil izveden s pomočjo obiskov podjetja in ogledi procesa v živo, ter s posnetjem stanja. Rezultati kažejo na dobro organiziranost in ustrezno delitev operacij, kar privede do ugodnih rešitev in lahkega nadzora vodilnih v podjetju. Navedene so tudi lastnosti nekaterih sodobnih metod optimizacije, ki bi jih podjetje lahko v prihodnosti uvedlo.
Keywords: Proizvodna linija, proizvodnja avtobusa, sodobne metode optimizacije, taktni proces proizvajanja produktov
Published: 06.09.2016; Views: 1546; Downloads: 99
.pdf Full text (2,69 MB)

7.
IMPLEMENTACIJA KAMER SICK INSPECTOR VISION PRI VODENJU PRODUKCIJSKE NAPRAVE ZA KOKILNI NANOS SPAJKE
Slobodan Stjepanović, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja proces avtomatizacije produkcijske naprave za kokilni nanos spajke, ki je bila zgrajena v podjetju SMM, d. o. o. Diplomsko delo zajema opis sestavnih delov ter spoznavanje funkcionalnosti. Sledi pregled in opis uporabljene strojne opreme s poudarkom na kamerah odločanja in programirljivem logičnem krmilniku (PLC). Prakticni del naloge zajema izdelavo programov kamer z opremo SOPAS Engineering tool ter generiranje blokov z rezultati. Izdelava programov PLC in uporabniških strani HMI panela je v programskem paketu TIA Portal. Na koncu so predstavljeni rezultati testiranj ter podana sklepna misel.
Keywords: industrijska avtomatizacija, proizvodna linija, strojni vid, programirljivi logični krmilnik
Published: 30.10.2015; Views: 919; Downloads: 99
.pdf Full text (13,21 MB)

8.
UVEDBA SISTEMA POKA-YOKE NA PROIZVODNO UNIJO KAVNEGA APARATA EQ5
Erik Dobrovc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Glavni namen diplomske naloge je bila uvedba sistema Poka-Yoke na proizvodno linijo kavnega aparata EQ5 v podjetju BSH Nazarje. Z uvedbo sistema smo želeli razbremeniti delavca pri sestavi aparata, povečati hitrost proizvodnje in hkrati zmanjšati napake ter posledično znižati garancijske stroške. Naš cilj je v proces izdelave vključiti aktivnosti za izboljšanje kakovosti aparata ter zagotoviti enostavnejši način proizvodnje. Poleg tega je potrebno določene sestavne dele aparata konstruirati tako, da je možnost pojava napake izključena oziroma čim manjša. Tako smo na proizvodno linijo uvedli svetlobne zavese, kamere ter tehtnico in hkrati tudi preuredili mesta posameznih sestavnih delov, da so delavcu čim bolje dostopna in da zavzamejo čim manj prostora. Potrošniku lahko, zaradi izboljšane proizvodne linije, ponudimo na trgu končni izdelek, ki je brezhiben oziroma brez napak. Primerjali smo rezultate pred in po uvedbi sistema Poka-Yoke glede na število najdenih napak v končni kontroli, ki zadnja pregleda aparat in ga potrdi, da je primeren za končnega potrošnika. Glede na rezultate lahko zagotovimo, da se je uvedba sistema obrestovala, saj se napaka zaradi manjkajočega sestavnega dela oziroma manjkajoče dodatne opreme po prilagoditvi procesa ne ponavlja.
Keywords: zmanjšanje napak sistem Poka-Yoke proizvodna linija kavnega aparata EQ5
Published: 03.07.2014; Views: 1251; Downloads: 260
.pdf Full text (2,57 MB)

9.
POSODOBITEV KRMILJA PALETIRNEGA STROJA PAKETOV NA PROIZVODNI LINIJI SIDEL-2 V RADENSKI D.D.
Matej Trstenjak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo posodobitev paletirnega stroja avtomatizirane proizvodne linije Sidel-2, ki zlaga pakete plastenk in jih nalaga na paleto. Najprej smo opisali stroj in prikazali njegov proces delovanja, nato pa se posvetili zamenjavi krmilnika, komandnega pulta, posodobitvi programskega dela in izboljšanju zlaganja paketov. Dodali smo krmilnik družine Simatic S7-300, komandni pult pa Siemens OP177B z zaslonom na dotik. Programiranje je izvedeno s programskima orodjema Simatic Step7 in Simatic WinnCC. Način zlaganja paketov smo spremenili na dajalnik impulzov. Posodobljen stroj smo testirali in zapisali rezultate delovanja.
Keywords: proizvodna linija, paletirni stroj, Siemens krmilnik, Simatic Step7, avtomatizacija
Published: 08.10.2013; Views: 1149; Downloads: 162
.pdf Full text (5,24 MB)

10.
Nadgradnja in rekonstrukcija linije ohišij Miramondi
Denis Bartlmä, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil zmanjšati čas menjave na rezilnem delu linije in zamenjati zastarelo podajalno enoto z novejšo in bolj zanesljivo. Trenutno se za transport pločevine uporabljajo štirje vlečni valji. Slabost je ta, da imajo valji različne izhodne smeri in tako posledično prihaja do zamika pločevine in krivega vhoda v profilirno postajo. Med menjavo tipov je potrebno pozicije vlečnih valjev spreminjati, kar direktno vpliva na čas menjave. Vse štiri vlečne valje smo zamenjali s tremi jermenskimi trakovi, ki so gnani preko elektromotorja. Po celotni dolžini jermenov sem vgradil magnete, in tako zagotovil dober oprijem pločevine z jermenom. Za pravilen vstop pločevine v profilirno postajo, pa smo uporabili fiksno in dinamično vodilo. Vse nadgradnje smo priključili na obstoječe elektroinštalacije in jih integrirali v obstoječ proizvodnji program. Pri delu sem uporabljal program za 3D modeliranje Pro Engineer.
Keywords: rekonstrukcija, nadgradnja, proizvodna linija
Published: 21.11.2012; Views: 1122; Downloads: 87
.pdf Full text (3,17 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica