| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 170
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Pretirano visoke cene v farmacevtskem sektorju kot oblika zlorabe prevladujočega položaja
Tamara Dugar, 2019, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava vprašanje zlorabe prevladujočega položaja v farmacevtskem sektorju, in sicer z zaračunavanjem pretirano visokih cen za zdravila. Avtorica najprej predstavi člen 102 Pogodbe o delovanju EU, ki prevladujočim podjetjem prepoveduje zlorabiti svoj položaj, nato pa značilnosti te oblike omejevalnega ravnanja, njeno presojanje in posebnosti samega farmacevtskega sektorja, ki vplivajo na visoke cene zdravil. Temu sledi predstavitev pojma pretirano visokih cen, kot oblike zlorabe prevladujočega položaja, opisane pa so tudi različne metode presojanja pretirano visokih cen. Nadaljnje so analizirani (sicer redki) primeri, v katerih so konkurenčni organi odločili, da so farmacevtska podjetja zaračunavala pretirano visoke cene za zdravila in tako zlorabila svoj prevladujoč položaj, nato pa so predstavljeni še ukrepi, ki lahko poleg konkurenčnopravnega nadzora vplivajo na nižje cene zdravil. Avtorica ugotavlja, da je moč zaznati naraščajoče zanimanje konkurenčnih organov za preganjanje izkoriščevalskih oblik zlorab farmacevtskih podjetij, kamor spada zaračunavanje pretirano visokih cen za zdravila. Pri presojanju, ali so cene pretirano visoke, so konkurenčni organi v obravnavanih odločbah sledili dvostopenjskemu testu, ki ga je Sodišče EU predstavilo v zadevi United Brands, zato se je ta metoda izkazala kot primerna za presojanje neupravičeno visokih cen farmacevtskih proizvodov. Za samo preprečevanje zaračunavanja previsokih cen za zdravila pa je smiselno konkurenčnopravni nadzor kombinirati še z drugimi ukrepi, kot so povečanje izravnalne kupne moči, ustrezna regulacija cen zdravil in povečanje transparentnosti glede stroškov farmacevtskih podjetij.
Keywords: konkurenčno pravo EU, zloraba prevladujočega položaja, pretirano visoke cene, farmacevtski sektor, farmacevtski proizvodi, zdravstvo
Published: 20.12.2019; Views: 662; Downloads: 142
.pdf Full text (1,06 MB)

2.
Sladkovodno ribištvo in prodajne poti ribogojnic v Dravski dolini
Tjaša Grobelnik, 2018, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika raziskali osnovne značilnosti ribogojnic v Dravski dolini ter analizirali njihove prodajne poti. V diplomsko delo je bilo vključenih 9 registriranih ribogojnic od Občine Muta do Občine Videm. Podatke smo pridobili z anketiranjem ter terenskim ogledom. Ugotovili smo, da v Dravski dolini prevladujejo manjše ribogojnice z manjšim obsegom proizvodnje, izjema je Ribogojnica Peruš. Ribogojnice vzrejajo postrvje vrste, izjema je Ribogojnica Požeg, ki goji toplovodne vrste rib. Ribogojnice prodajo svoje ribje proizvode največ neposredno v ribogojnici. Pomanjkljivost ribogojnic v Dravski dolini je v manjši velikosti ribogojnic in manjšem obsegu proizvodnje ter v nediferenciranem trženju. Ribogojnic bi lahko bilo več glede na naravne danosti Dravske doline.
Keywords: sladkovodno ribogojstvo, ribogojnica, ribji proizvodi, prodajna pot
Published: 08.10.2018; Views: 645; Downloads: 53
.pdf Full text (2,19 MB)

3.
ANALIZA POSLOVNEGA OKOLJA IN TVEGANJ ITALIJANSKEGA TRGA
Anuška Brglez, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Če podjetje želi osvojiti trg tuje države, mora najprej izdelati analizo poslovnega okolja izbrane države. V diplomskem seminarju smo analizirali poslovno okolje Italije. Preučili smo dimenzije negospodarskega, gospodarskega in tržnega okolja, prednosti in nevarnosti, ki jih lahko pričakujemo, ter poslovna tveganja. Analizirali smo tudi panogo gumarske industrije v Italiji. Italija se sooča s problemom korupcije, počasnimi sodnimi postopki in z neporavnanimi terjatvami, ki za podjetja predstavljajo velika tveganja. Hkrati je Italija zelo privlačen trg za proizvajalce tehničnih izdelkov iz gume, saj je vodilni izvoznik strojne mehanizacije. Analitiki napovedujejo tudi rast proizvodnje avtomobilske industrije, ki je eden izmed ključnih kupcev izdelkov iz gume.
Keywords: analiza tujega poslovnega okolja, poslovno okolje, poslovno tveganje, dimenzije poslovnega okolja, proizvodi iz gume
Published: 07.02.2017; Views: 1103; Downloads: 122 
(1 vote)
.pdf Full text (834,12 KB)

4.
5.
Modifikacije izotaktičnega polipropilena s stirenskimi blok-kopolimeri
Matjaž Denac, Vojko Musil, Matjaž Makarovič, 2001, original scientific article

Abstract: Z modifikacijo pogosto izboljšamo obstoječe lastnosti polimernega materiala, lahko pa dosežemo tudi takšne, ki jih polimerna matrica nima. Uspešnost polimernih modifikatorjev je predvsem odvisna od jakosti interakcij na fazni meji polimer/modifikator. Preučevali smo vpliv polimernih modifikatorjev na polipropilensko matrico. Uporabili smo več vrst in tipov stirenskih blokkopolimerov v koncetracijah do 20 vol.%. Vzorce smo pripravili iz taline v Brabenderjevem gnetilniku in s stiskanjem v plošče na laboratorijski stiskalnici. V delu so komentirani rezultati meritev predelovalnih lastnosti (torzijski moment mešanja), mehanskih lastnosti (natezne lastnosti, zarezna udarna žilavost) in študija morfologije v odvisnosti od sestave mešanic polimerov.
Keywords: polimeri, kopolimeri, modifikacija, polipropilen, stiren, materiali, polimerizacijski proizvodi, morfologija
Published: 10.07.2015; Views: 1053; Downloads: 112
.pdf Full text (203,28 KB)
This document has many files! More...

6.
Slovenske predelovalne dejavnosti in faktorska intenzivnost v proizvodnji
Stanislav Černoša, 2008, professional article

Abstract: V tem prispevku so predstavljeni rezultati merjenja horizontalne in vertikalne znotrajpanožne trgovine za slovenske predelovalne dejavnosti na ravni dveh in treh števil ISIC. Vertikalna znotrajpanožna trgovina je ločena na VERT1, ki predstavlja proizvode višje kakovosti, in VERT2, ki predstavlja proizvode nižje kakovosti. Ta razdelitev je pokazala, da delež vertikalne znotrajpanožne trgovine VERT1 predstavlja približno eno tretjino, medtem ko delež VERT2 predstavlja približno dve tretjini vertikalne znotrajpanožne trgovine. Predstavljeni so le rezultati analize za tiste dejavnosti, ki kažejo pretežno usmerjenost v proizvodnjo vertikalno diferenciranih proizvodov višje kakovosti. Rezultati prav tako kažejo, da predstavljene predelovalne dejavnosti intenzivno vključujejo delovno silo v proizvodnjo.
Keywords: trgovina, prednost, Slovenija, analiza, proizvodi
Published: 10.07.2015; Views: 417; Downloads: 26
URL Link to full text

7.
Milk for health and wealth
Jørgen Henriksen, 2009

Abstract: Smallholder dairying offers high returns to land and labor, a source of regular income, gives women an opportunity to become economically active, encourages cooperation between smallholders and transfers capital from urban centers to rural areas through the trade of milk: a low risk and low cost activity that has the potential to reduce poverty and improve livelihoods. The target audience for is people and organizations that provide advisory, business and technical support to small-scale farmers and local communities in low and middle-income countries, as well as policy makers and program managers.--Publisher's description.
Keywords: mleko, mlečni proizvodi, agrarna ekonomika, zdravje, države v razvoju
Published: 10.07.2015; Views: 487; Downloads: 32
URL Link to full text

8.
Higher value addition through hides and skins
Ian Leach, R. T. Wilson, 2009

Abstract: Hides and skins from domestic livestock are potentially valuable agricultural products, especially suited for export. Their processing can provide employment and extra income for rural dwellers. This booklet outlines the opportunities for generating income by producing and trading hides and skins, and identifies additional sources of information, technical support and websites.--Publisher's description
Keywords: proizvodi živali, krzno, kože, ekonomika
Published: 10.07.2015; Views: 352; Downloads: 25
URL Link to full text

9.
10.
Odločitveni model za izbiro sistema orodij za upravljanje s konfiguracijo izdelkov
Uroš Prelovšek, 2003, master's thesis

Abstract: Odločitveni model za izbiro sistema orodij za upravljanje s konfiguracijo izdelkov
Keywords: Slovenija, elektroindustrija, industrijsko podjetje, Iskratel, poslovanje podjetja, proizvodi, upravljanje, odločanje, modeli, tehnologija, informacijski sistemi, metode
Published: 10.07.2015; Views: 550; Downloads: 69
URL Link to full text
This document has many files! More...

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica