| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
IZDELAVA PROGRAMA V OBLAČKU
Peter Zagoranski, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V predstavitvi so opisani koncepti računalništva v oblaku. Najprej smo predstavili klasifikacijo po nivojih, na katerih lahko uporabljamo storitve v oblaku, in si pri tem ogledali ponudbe trenutno najpomembnejših ponudnikov posameznih nivojev. V nadaljevanju smo se osredotočili na ponudbo plaftorme Windows Azure, saj smo z njeno pomočjo razvili aplikacijo, ki se izvaja v oblaku. Pri tem smo preučili storitve, katere nam trenutno ponuja platforma Windows Azure, in si zraven tega ogledali še, kakšne so vizije zaračunavanja za posamezne storitve. Končni produkt diplomske naloge je bila spletna aplikacija, ki se izvaja v oblaku in za svoje delovanje uporablja množico storitev omenjene platforme.
Keywords: računalništvo v oblaku, oblak, Windows Azure, spletni dnevnik, oxite, infrastruktura kot storitev, platforma kot storitev, programska oprema kot storitev
Published: 20.11.2009; Views: 2238; Downloads: 351
.pdf Full text (1,65 MB)

3.
POSLOVNE REŠITVE KOT STORITEV ZA MALA IN SREDNJE VELIKA PODJETJA
Gregor Dobrajc, 2010, final seminar paper

Abstract: Podjetja se odločajo za koncept poslovne rešitve v obliki programske opreme kot storitve zaradi ugodnosti, ki jih nudi aplikacija. Pomembnost aplikacije za majhna in srednje velika podjetja se kaže pri opravljanju poslovnih opravil, kjer podjetja pridobijo točen pregled nad podatki in ohranijo dragocene finančne vire katere lahko investirajo v druge donosnejše projekte. Uvedba programske opreme poteka v primerjavi s celovitimi informacijskimi rešitvami precej hitreje, kar je po volji mnogih podjetij. Ključnega pomena je nadgradnja programske opreme za katero skrbi ponudnik, hkrati pa največjo nevarnost za uporabnike predstavlja podatkovna varnost poslovnih informacij. MiniMAX omogoča domačim uporabnikov celovito poslovanje, ki je namenjeno računovodskim servisom ter majhnim in srednje velikim podjetjem.
Keywords: Programska oprema kot storitev (SaaS), pomembnost aplikacije, implementacija programske opreme, nadgradnja in varnost podatkov, poslovna rešitev MiniMAX
Published: 27.01.2011; Views: 1822; Downloads: 147
.pdf Full text (627,32 KB)

4.
PROGRAMSKE STORITVE RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU NA PRIMERU LIVE@EDU
Jana Medved, 2011, final seminar paper

Abstract: V diplomskem seminarju je predstavljeno računalništvo v oblaku, v povezavi z zunanjim izvajanjem kot najpogostejšim načinom izvajanja programskih storitev v oblaku. Obravnavali smo značilnosti, prednosti in slabosti, vrste in plasti oblaka, podrobneje predstavili programsko opremo kot storitev ter prikazali primer programske storitve na Univerzi v Mariboru – Live@edu, ki je največji projekt vzpostavitve storitev v računalniškem oblaku v Sloveniji. Pereč problem računalništva v oblaku je varnost in zasebnost podatkov, vendar bo zaupanje z razvojem tehnologije zagotovo postalo večje. Strokovnjaki za prihodnost napovedujejo prehod večine organizacij v »oblak«, ter povečanje števila ponudnikov oblaka.
Keywords: Računalništvo v oblaku, programska oprema kot storitev, zunanje izvajanje, varnost, Live@edu
Published: 18.11.2011; Views: 1996; Downloads: 208
.pdf Full text (676,38 KB)

5.
VARNOST RAČUNALNIŠTVA V OBLAKU
Karmen Zver, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Delo diplomskega seminarja prikazuje glavne značilnosti računalništva v oblaku in nekatere varnostne vidike, ki se tičejo računalništva v oblaku. V uvodnem delu smo definirali in opisali nekatere osnovne pojme, ki so potrebni za nadaljnje razumevanje vsebine. V nadaljevanju smo predstavili različne definicije in pojmovanja računalništva v oblaku, ki jih uporabljajo različni avtorji. Dotaknili smo se tudi pojma distribuiran sistem, ki je pomemben del računalništva v oblaku. V diplomskem seminarju nato sledijo posamezne značilnosti računalništva v oblaku, prednosti in slabosti oblaka ter varnost računalništva v oblaku, kjer smo opredelili varnostni okvir, varnostne zahteve ter tudi nekatere možnosti in probleme zagotavljanja varnosti oblaka.
Keywords: Distribuiran sistem, virtualizacija, računalništvo v oblaku, PaaS – platforma kot storitev, SaaS – programska oprema kot storitev, IaaS – infrastruktura kot storitev, splet, varnost
Published: 11.12.2012; Views: 2474; Downloads: 802
.pdf Full text (865,09 KB)

6.
DOBRE PRAKSE RAZVOJA PROGRAMSKE OPREME ZA MODEL SaaS
Ivan Popović, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je obravnavan razvoj programske opreme za model SaaS. Predstavljeni so razlogi, zaradi katerih se je za model Saas smotrno odločiti, ter prednosti, ki jih ta prinaša lastnikom programske opreme, uporabnikom in samim razvijalcem. Ob razlogih za izbiro modela SaaS so podani tudi dejavniki tveganja, ki jih pri razvoju programske opreme ta model prinaša. Predstavljen je izziv pretvorbe obstoječe programske opreme v model SaaS. Proces pretvorbe je prikazan skozi odločitveni model, ki izhajajoč iz začetnega stanje aplikacije s pomočjo kriterijev in opcij modela SaaS poda oceno procesa transformacije. Obravnavane pa niso le lastnosti modela SaaS, ampak tudi dobre prakse, ki jih je treba upoštevati pri razvoju programske opreme. V nalogo je zajet tudi večnajemniški model Saas, ki optimizira izkoristek zmogljivosti aplikacije in v primeru modela IaaS strežniške infrastrukture.
Keywords: SaaS, programska oprema kot storitev, večnajemniški modeli, programiranje v oblaku
Published: 13.09.2011; Views: 1390; Downloads: 128
.pdf Full text (1,51 MB)

7.
POSLOVNE REŠITVE ZA MALA PODJETJA V OBLAKU NA PRIMERU SIMOBILOVE POPOLNE E-PISARNE
Ingrid Kreitner, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Vsako podjetje želi imeti visok tržni delež, stalne stranke, ki prinašajo podjetju dobiček, po drugi strani se »bojijo« novih tehnologij, v smislu nezaupanja vanje. V diplomskem seminarju smo želeli predstaviti eno izmed teh – računalništvo v oblaku in prepričati oz. približati ta način poslovanja širšemu krogu. Osredotočili smo se predvsem na mala podjetja in koristi, ki jih oblačno računalništvo prinaša le-tem. Kot ključno korist bi navedli nižanje stroškov, ki je posledica izboljšanja poslovanja, povečanja učinkovitosti ter osredotočenosti na osrednjo aktivnost v podjetju. Po pregledu teorije smo pozornost posvetili dejanskemu stanju računalništva v oblaku v svetu in v Sloveniji. Predstavili smo vodilnega ponudnika poslovne rešitve v oblaku za mala podjetja v Sloveniji, ki daje priložnost vsem nastajajočim in malim podjetjem, da se dokažejo in pokažejo vse svoje potenciale in ideje doma in v svetu. Najbolj uspešna so podjetja, ki zavestno sprejemajo in uporabljajo inovacije poslovnih modelov in drugih ICT tehnologij. Odrežite si svoj kos prihodnosti, ki temelji na računalništvu v oblaku.
Keywords: zunanje izvajanje, računalništvo v oblaku, poslovne rešitve v oblaku, programska oprema kot storitev, e-pisarna.
Published: 03.12.2014; Views: 733; Downloads: 155
.pdf Full text (1,28 MB)

8.
INFORMACIJSKA INFRASTRUKTURA V OBLAKU ZA SEGMENT MAJHNIH PODJETIJ
Katja Brun, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Z razpoložljivostjo in nizko cenovno dostopnostjo širokopasovnih internetnih povezav se je razmahnila tudi ponudba informacijskih storitev v oblaku za podjetja. Hkrati z razmahom računalništva v oblaku so se pojavile tudi dileme in potencialne nevarnosti, ki bi lahko bile resna grožnja za poslovanje v podjetjih. V diplomski nalogi so raziskane običajna informacijska infrastruktura v majhnih podjetjih in možnosti, ki jih imajo majhna podjetja za prenos njihove infrastrukture v oblak, ter potencialne nevarnosti uporabe računalništva v oblaku v podjetjih. Raziskava obravnava tudi vprašanje, katero od področij v informatiki je za majhno podjetje smiselno seliti v oblak, ob kakšnih pogojih in katerega izmed ponudnikov oblačnih storitev bi bilo smiselno izbrati. V nalogi so raziskani tudi stroški prehoda poslovanja v oblak in delnega prehoda v oblak. Delni prehod v oblak, se v tem trenutku za majhno podjetje zdi najbolj smiseln.
Keywords: — računalništvo v oblaku — infrastruktura kot storitev — platforma kot storitev — programska oprema kot storitev
Published: 27.05.2015; Views: 1038; Downloads: 100
.pdf Full text (1,22 MB)

9.
10.
ZAVEDANJE UPORABNIKOV O ZASEBNOSTI IN VARNOSTI OBLAČNIH STORITEV
Dejan Tojnko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Varnost in zasebnost podatkov, je v današnjem času zelo pomembna, saj se informacije o ljudeh zbirajo na vsakem koraku na vsakem koraku. Naloga skrbnikov podatkov je, da podatke zaščitijo in tako varujejo zasebnost, naloga ljudi pa je, da z svojimi podatki ravnajo odgovorno in so seznanjeni komu jih predajajo. V prvem delu diplomskega dela smo teoretično opisali, kaj pomeni varnost in zasebnost podatkov in kako se zagotavlja. V drugem delu, pa smo izvedli raziskavo z pomočjo eksperimenta, ki je vključeval napravo za sledenje očem in anketni vprašalnik. V tretjem delu naloge smo predstavili rezultate raziskave in podali nekaj predlogov. Rezultati raziskave so pokazali, da uporabniki ne zaupajo v oblačne storitve, kar je lahko posledica tega, da so zelo slabo seznanjeni z varnostjo in varovanjem zasebnosti v tovrstnih storitvah. Uporabnik prav tako ne pozna svojih pravic in se ne seznani z pogoji uporabe, čeprav jih ponudniki jasno predstavijo. Na splošno je zavedanje o varnosti in zasebnosti zelo nizko. Ugotovili smo, da raziskava pri kateri potrebujemo več kandidatov in posebno opreme še zdaleč ni preprosta za izvedbo in zahteva veliko priprav in načrtovanja.
Keywords: Saas - Software as a service – programska oprema kot storitev, IaaS - Infrastructure as a Service – infrastruktura kot storitev, PaaS - Platform as a Service – platforma kot storitev, CRM – customer relation management - upravljanje odnosov s strankami, AES - advanced encryption standard – napredni šifrirni standard, EU – European Union – Evropska unija, DoS – Denial of Service – zavrnitev storitve
Published: 26.09.2016; Views: 577; Downloads: 60
.pdf Full text (1,57 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica