| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 369
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Analiza in razvoj beležnika tipkanja : diplomsko delo
Lars Kolar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavimo vrsto in delovanje beležnikov tipkanja. Razložimo, kaj so beležniki tipkanja, opišemo njihov namen in delovanje. V nadaljevanju diplomskega dela izdelamo prototip beležnika tipkanja, zmožnega zbiranja vnesenih pritiskov na tipkovnico. V zaključku povzamemo naše ugotovitve in podamo napotke za nadaljnje delo.
Keywords: zlonamerna programska oprema, vohunska programska oprema, beležnik tipkanja, kibernetska varnost
Published in DKUM: 04.12.2023; Views: 417; Downloads: 43
.pdf Full text (1,22 MB)

2.
Načrtovanje in energetsko učinkovito vodenje večjih hladilniških sistemov
Andrej Rebernak, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je bil raziskan in opisan osnovni ter napredni hladilniški sistem za specifičen primer. Osnovni hladilniški sistem je bil predstavljen kot referenčno izhodišče, nato pa je bila pozornost na razvoju naprednejše rešitve. V delu je bilo podrobno analizirano in primerjano delovanje obeh sistemov. Napredni hladilniški sistem je vključeval inovativne komponente in pristop k doseganju boljšega izkoristka energije ter večjo učinkovitost sistema kot celote. Posebna pozornost je bila namenjena senzorju debeline ledu, ki je bil vgrajen v napredni sistem. Ta senzor je omogočil natančno spremljanje debeline ledu na površinah uparjalnika. S tem je bil sistem prilagojen glede na dejansko debelino ledu, kar je pripomoglo k boljšemu delovanju sistema in manjši porabi energije. Z izvedbo primerjalnih izračunov je bilo dokazano, da napredni hladilniški sistemi omogočajo znatne prihranke pri porabi električne energije v primerjavi z osnovnim sistemom. Ti prihranki so bili rezultat boljše regulacije, optimizirane uporabe komponent in prilagajanja delovanja hladilniškega sistema glede na dejanske razmere.
Keywords: industrijske hladilnice, uparjalnik, plinski hladilnik, senzor debeline ledu HBDF-MK2, strojna in programska oprema Siemens
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 717; Downloads: 39
.pdf Full text (2,24 MB)

3.
Implementacija elementov industrije 4.0 v podjetje Dorninger Hytronics d.o.o. in izračun koeficienta OEE : magistrsko delo
Mitja Medved, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo povzema koncept industrije 4.0, predvsem interneta stvari, ter njuno vpeljavo v podjetje Dorninger Hytronics d.o.o. Podrobneje je predstavljena programska oprema DMG Mori Messenger, ki omogoča enostaven pregled nad delom strojev ter samodejni izračun koeficienta izkoriščenosti proizvodne opreme. Na podlagi podatkov, pridobljenih iz proizvodnje, je narejen tudi ročni preračun koeficienta OEE, na podlagi analize trenutnega stanja pa so podani predlogi za izboljšave.
Keywords: Industrija 4.0, internet stvari, programska oprema, izkoriščenost proizvodne opreme, predlogi izboljšav
Published in DKUM: 22.09.2023; Views: 290; Downloads: 39
.pdf Full text (2,56 MB)

4.
Razvoj digitalnega dvojčka za planiranje proizvodnje v podjetju Marovt d.o.o. : magistrsko delo
Žan Štern, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen razvoj digitalnega dvojčka za planiranje proizvodnje v podjetju Marovt d.o.o. Podjetje Marovt velja za najnaprednejšo proizvodnjo kovanja v Sloveniji in eno izmed najnaprednejših v Evropi. Zaradi ohranitve svojega poslovnega uspeha podjetje neprestano išče načine, kako izboljšati svoj proizvodni proces in posledično položaj na trgu. To je predstavljalo glavno vodilo za zagon projekta digitalni dvojček. Cilj projekta je bila izdelava in vzpostavitev digitalnega dvojčka s pomočjo lastnega znanja podjetja, kar bi v prihodnosti omogočilo nadgradnjo sistema in razširitev modela na celotno podjetje. Digitalni dvojček je bil razvit s pomočjo programske opreme Simio. Dostop do vseh potrebnih informacij je bil omogočen preko programa ccLEAP, ki ga podjetje uporablja za svoje poslovanje in vodenje. Z integracijo sistema ccLEAP v program Simio je bilo omogočeno tudi simuliranje s časovno realnimi podatki. V okviru projekta smo tako uspešno razvili in implementirali rešitev, ki zagotavlja izvedljiv in enostaven terminski plan. Trenutno stanje omogoča, da samodejno ustvarimo terminski plan delovnih nalogov in ga pošljemo končnim uporabnikom. S tem projektom smo tako naredili pomemben korak na poti digitalizacije podjetja.
Keywords: digitalizacija, podjetje Marovt, planiranje proizvodnje, digitalni dvojček, programska oprema Simio, sistem ccLEAP
Published in DKUM: 20.09.2023; Views: 210; Downloads: 28
.pdf Full text (3,36 MB)

5.
Primerjalna analiza funkcionalnosti orodij za management idej
Jaša Leskovar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Za pridobivanje idej je dostopnih veliko različnih programskih orodij, ki ponujajo različne funkcije. Za podjetja je pomembno, da imajo urejen pregled nad idejami strank in zaposlenih v podjetju za nadaljnji razvoj. Namen diplomskega dela je ugotoviti, katero programsko orodje je najbolj primerno za management idej. Poleg tega je namen ugotoviti tudi, katero programsko orodje za svojo ceno prinaša največ funkcij. V diplomskem delu je uporabljena metoda pregledovanja različnih znanstvenih člankov in metoda primerjalne analize programskih orodij. Rezultat primerjalne analize je izbira programskega orodja, ki je za podjetja najbolj primeren za uporabo v kombinaciji z managementom idej. V diplomskem delu je predstavljeno, katero programsko orodje je najbolj primerno za upravljanje idej in zakaj ravno to programsko orodje. Predstavljen je tudi proces implementacije tega programskega orodja v podjetje.
Keywords: odprtokodna programska oprema, management idej, ustvarjalnost, inovacije
Published in DKUM: 15.09.2023; Views: 203; Downloads: 16
.pdf Full text (1,62 MB)

6.
Identifikacija in analiza orodij za merjenje in izračun programskih metrik
Saša Dokić, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Merjenje je zelo pomemben del programskega inženirstva, saj nam pomaga pri ocenjevanju in razumevanju kakovosti programske opreme ter izboljšanju procesov in produktov, povezanih z njo. V diplomskem delu smo raziskali pomen merjenja programske opreme, metrike programske opreme ter podrobneje opisali nekatere programske metrike in orodja, ki se uporabljajo za njihov izračun. Izbrali smo odprtokoden projekt, na katerem smo preizkusili tri orodja. Rezultate izračunanih metrik smo analizirali in jih med seboj tudi primerjali.
Keywords: programska oprema, metrike programske opreme, katalog orodij, kakovost programske opreme
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 500; Downloads: 26
.pdf Full text (1,32 MB)

7.
Dobre prakse uporabe diagramov zaporedja : diplomsko delo
Lundrim Racaj, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je bil spoznati dobre prakse uporabe diagramov zaporedja in preveriti kako so le-ti podprti v izbranih modelirnih orodjih. Predstavljeni so osnovni gradniki diagramov zaporedja in smernice za izdelavo le-teh. V praktičnem delu smo primerjali namizno orodje »Visual Paradigm« in orodje »StarUML«. S pomočjo pregleda sorodnih del smo oblikovali seznam kriterijev za primerjavo in nato ovrednotili izbrani orodji. Obe orodji zagotavljata ključne funkcionalnosti, kot so: preverjanje sintakse, generiranje kode, povratno inženirstvo ter uvoze in izvoze v različne formate. Na osnovi rezultatov primerjave pa ugotavljamo, da orodje »Visual Paradigm« nudi boljšo in celovitejšo podporo pri oblikovanju in uporabi diagramov zaporedja.
Keywords: programska oprema, modeliranje, UML, diagrami zaporedja, modelirna orodja, primerjava.
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 518; Downloads: 43
.pdf Full text (2,33 MB)

8.
Uporaba načrtovalskih vzorcev v programskem jeziku Python : diplomsko delo
Ivana Lavrič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Načrtovalski vzorci pomagajo pri hitrem, kvalitetnem in stabilnem razvoju informacijskih rešitev. Nanašajo se na princip ponovne uporabe, kjer namesto konkretne programske kode ponovno uporabimo ideje. V diplomskem delu smo analizirali katalog načrtovalskih vzorcev GoF z vidika programskega jezika Python. Za prikaz dinamičnosti in uporabnosti jezika, smo pri implementaciji izbranih vzorcev uporabili objektno usmerjeno programiranje, metaprogramiranje in knjižnico PyPattyrn. Ugotovili smo, da lahko, tudi s pomočjo modula ABC, na standardni način implementiramo katerikoli vzorec, hkrati pa zaradi narave jezika Python takšna implementacija ni vedno smiselna. Preverili smo združljivost vzorcev z jezikom Python in ugotovili, da uporaba nekaterih načrtovalskih vzorcev ni smiselna, če pri tem žrtvujemo naravo programskega jezika.
Keywords: programska oprema, načrtovanje, ponovna uporaba, načrtovalski vzorci, GoF, Python
Published in DKUM: 20.10.2022; Views: 588; Downloads: 28
.pdf Full text (5,19 MB)

9.
Razvoj namizne aplikacije za izračun potnih stroškov
Karin Planinšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Pridobivanje podatkov o prevoženi kilometrini zaposlenih in pretvorba le-teh v potne stroške lahko vzame podjetju veliko dragocenega časa, sploh v primerih večjih organizacij z večjim številom zaposlenih. Pri reševanju tovrstnega problema nam lahko najbolje pomaga programska oprema, ki lahko komunicira s specifičnim API-jem oziroma neko javno dostopno hrambo točno določenih informacij, ki je namenjena vračanju geolokacijskih podatkov. V diplomskem delu predstavljamo proces razvoja in nadgradnje namizne aplikacije za izračun razdalj med lokacijami za končnega naročnika s pomočjo tehnologije API. Aplikacija je razvita v programskem jeziku C# in ogrodju .NET ter uporablja Google Maps Directions API. Osnovno verzijo programske rešitve smo na željo naročnika nadgradili z dodatnimi funkcionalnostmi. Z uporabo aplikacije se proces izračuna potnih stroškov skrajša in poenostavi, v prihodnosti pa načrtujemo tudi nadgradnjo v spletno aplikacijo.
Keywords: potni stroški, programska oprema, API, aplikacija
Published in DKUM: 14.10.2022; Views: 594; Downloads: 83
.pdf Full text (1,71 MB)

10.
Spletna prodaja personaliziranih čokolad
Žan Smrkolj, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Z željo po izdelavi in prodaji personaliziranih čokolad preko spletne trgovine na bolj atraktiven način, kot je vizualno urejanje, smo se odločili izdelati spletno trgovino. Naša želja je predvsem ta, da si lahko kupec preko vizualnega urejevalnika ustvari čokolado, ki mu je pisana na kožo. Potem, ko si kupec sam uredi čokolado pa mu jo izdelamo točno takšno s pomočjo rezkarja. Izdelek nato shranimo v ustrezno embalažo in jo pošljemo kupcu. Cilj diplomskega dela je vzpostaviti spletno trgovino s funkcionalnim vtičnikom za vizualno urejanje čokolad. Za izdelavo diplomske naloge smo uporabili deskriptivno metodo dela, s katero smo opredelili osnovne značilnosti, procese in pojme naše teme. V teoretičnem delu smo opisali okolje WordPress ter zakaj smo se zanj odločili. Nato smo opredelili zakaj smo izbrali določeno temo in vtičnik za vizualno urejanje izdelkov ter to naredili še za ostale vtičnike, ki smo jih uporabili pri izdelavi spletne strani. V praktičnem delu smo predstavili postopek izdelave spletne strani z uporabljenimi vtičniki. V zaključnem delu pa smo naredili analizo uspešnosti spletne strani s spletnim orodjem Google Lighthouse.
Keywords: spletna prodaja, personalizirane čokolade, programska oprema WordPress
Published in DKUM: 01.12.2021; Views: 840; Downloads: 102
.pdf Full text (2,46 MB)

Search done in 8.39 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica