| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Primerjava orodij za zaznavanje pomankljive programske kode
Anja Horvat, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V sodobni dobi digitalizacije in razvoja programske opreme je kakovost kode ključnega pomena za zagotavljanje stabilnosti, učinkovitosti in varnosti informacijskih sistemov. Diplomsko delo je namenjeno analizi in primerjavi orodij za zaznavanje pomanjkljive programske kode. V njem je predstavljeno, kaj sploh pomanjkljiva programska koda je in kakšne tipe poznamo. Predstavimo tudi orodja za zaznavanje pomanjkljive programske kode in jih analiziramo.Med analizo različnih orodij smo opazili, da ima vsako orodje svoje prednosti in omejitve. Čeprav večina omogoča zaznavanje različnih vrst pomanjkljivosti in prilagajanje pravil, smo opazili razlike v učinkovitosti in uporabniški izkušnji. Izbira pravega orodja je ključnega pomena za izboljšanje kakovosti in vzdržljivosti programske opreme.
Keywords: Kakovost kode, pomanjkljiva programska koda, tipi pomanjkljive programske kode, orodja, učinkovitost, uporabniška izkušnja
Published in DKUM: 03.06.2024; Views: 62; Downloads: 14
.pdf Full text (2,64 MB)

2.
Identifikacija in analiza pomanjkljive kode v spletnih rešitvah : magistrsko delo
Tjaša Heričko, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo raziskali področje pomanjkljive kode v spletnih rešitvah, ki temeljijo na programskem jeziku JavaScript. Izvedli smo sistematični pregled literature, s katerim smo raziskali programske metrike in orodja, ki se uporabljajo za identifikacijo pomanjkljive kode. Analizirali in izbrali smo primerna orodja za pridobivanje vrednosti programskih metrik. Za petindvajset odprtokodnih spletnih rešitev, razvitih v programskem jeziku JavaScript, smo z izbranimi orodji ESLint, JSHint in SonarJS pridobili metrične vrednosti in jih medsebojno primerjali. Empirični podatki, pridobljeni z analizo izbranih spletnih rešitev, nakazujejo na precejšnja odstopanja in razlike v rezultatih ob uporabi različnih orodij.
Keywords: programska oprema, spletne rešitve, pomanjkljiva koda, programske metrike, JavaScript
Published in DKUM: 13.11.2019; Views: 1272; Downloads: 362
.pdf Full text (2,27 MB)

3.
Privabljanje razvijalcev k prostim in odprtokodnim skupnostim
Dejan Svetec, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena prosta in odprtokodna programska oprema, kako poteka njen razvoj, licenciranje in njena vloga v poslovnem svetu. V raziskavi preverjamo dejavnike, ki bi lahko vplivali na popularnost projektov, gostujočih na GitHubu. Rezultati so pokazali, da večjo popularnost dosegajo projekti, ki več časa posvečajo dokumentaciji. Projekti lahko tudi posredno povečajo svojo popularnost s pomočjo popularnih razvijalcev. Ti vplivajo na svoje sledilce in jih pritegnejo k novim projektom, vendar v povprečju vplivajo na manj kot 2 % svojih sledilcev. Tip licence, starost projekta in tip avtorja nimajo vpliva na popularnost projektov.
Keywords: prosta programska oprema, odprta koda, GitHub
Published in DKUM: 09.05.2018; Views: 1423; Downloads: 113
.pdf Full text (2,84 MB)

4.
SOLARNI SLEDILNIK
Samo Vrečič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Fotovoltaika postaja iz leta v leto bolj konkurenčna konvencionalnim virom energije, še posebej na področju malih porabnikov. S tem bo bistveno vplivala na strukturo proizvodnje energije in na zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. Diplomsko delo obsega praktični realizacijo dvoosnega solarnega sledilnika. V teoretičnem delu so zajete osnove solarne geometrije, predstavitev različnih tipov sledilnikov. Sledi podrobno predstavljen odprtokodni mikrokrmilnik ArduinoUno ter MotoShield. Za premikanje sledilnika sem uporabil 2 DC motorja in sicer linearni aktuator za naklon sledilnika in servo motor za premikanje sledilnika po azimutu. Motorja krmilim z pomočjo dvojnim H mostičem in PWM metode. Na koncu je še opisana programska koda.
Keywords: Dvoosoni solarni sledilnik, ArduinoUno, sledenje soncu, fotocelica, programska koda, fotovoltaika
Published in DKUM: 21.10.2016; Views: 1908; Downloads: 169
.pdf Full text (4,17 MB)

5.
Izdelava spletne aplikacije za nadzor radijskega omrežja
Marko Mitrović, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomska naloga predstavlja proces izdelave spletnega portala za pomoč pri delu znotraj oddelka NSMC (Network and Service Monitoring Center) in celotnega ATN sektorja (Access & Transport Network). Delo opisuje stanje pred implementacijo portala in razloži postopek analize, planiranja, namestitve virtualnih sistemov in razvoja portala s pomočjo odprtokodnih spletnih tehnologij (HTML, JavaScript, PHP, Google API) ter uporabo odprtokodnih strežniških in virtualizacijskih rešitev (Linux, Apache Web Server, Vmware). Programska rešitev, ki se uporablja v nadzornem centru in tudi v drugih tehničnih in netehničnih oddelkih družbe Si.mobil d.d. je namenjena pregledu informacij o baznih postajah in izvajanju najbolj pogostih operacij na baznih postajah in baznih kontrolerjih.
Keywords: programska rešitev, informacijski sistem, mobilno omrežje, odprta koda, telekomunikacije
Published in DKUM: 11.10.2016; Views: 1866; Downloads: 98
.pdf Full text (5,02 MB)

6.
STATIČNA ANALIZA PROGRAMSKE KODE ZA ISKANJE VARNOSTNIH LUKENJ
Rok Napotnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo preučili pristop statične analize programske kode za iskanje varnostnih lukenj. Obravnavali smo nekatere postopke za iskanje varnostnih lukenj, enega izmed njih pa tudi implementirali v orodju StarkC. S tem orodjem smo analizirali netrivialen primer programske kode, napisane v jeziku C. Dobljene rezultate smo analizirali ter jih primerjali z rezultati sorodnih orodij za statično analizo. Na podlagi teh rezultatov smo v zaključku strnili ugotovitve, pomanjkljivosti ter možne izboljšave.
Keywords: varnostne ranljivosti, statična analiza, programska koda, preverjanje z modeli
Published in DKUM: 31.01.2012; Views: 2087; Downloads: 186
.pdf Full text (2,84 MB)

7.
VODENJE VERZIJ PROGRAMSKE KODE V RAZVOJNEM CIKLU
Matej Vodopivc, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V procesu razvoja programske opreme lahko sodeluje več razvijalcev. Izvajajo spremembe in dopolnjujejo že obstoječo kodo. Vsaka taka sprememba mora biti zabeležena, z osnovnimi informacijami, da lahko uspešno sledimo vsem spremembam in izvajamo vse aktivnosti v razvojnem ciklu programske opreme. Preučili smo tipe sistemov za vodenje verzij in razlike med njimi. Osredotočili smo se na predstavnika porazdeljenih sistemov za vodenje verzij programske kode – Git. Predstavljene so bistvene prednosti pred ostalimi sistemi in praktična uporaba.
Keywords: vodenje verzij, programska koda, git, ssh avtorizacija
Published in DKUM: 26.09.2011; Views: 2134; Downloads: 116
.pdf Full text (2,43 MB)

8.
TOKOVNA REGULACIJA ENOSTOPENJSKEGA DC-AC PRETVORNIKA
Lucijan Korošec, 30, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni razsmerniški sistemi, njihova zgradba in pomen. Podrobneje smo predstavili enostopenjski enofazni DC-AC pretvornik. Opisana je tokovna regulacija takšnega razsmerniškega sistema, s katero je mogoče pretvornik priklopiti na elektroenergetsko omrežje, pri tem pa energijo enosmernega vira na vhodu prenašati v omrežje. Pretvornik in tokovno regulacijo smo najprej načrtovali v simulacijskem programskem orodju,rezultati simulacij so podani. Izvedli smo tudi preizkuse na prototipu pretvornika, za katere so prav tako predstavljeni rezultati. Za vodenje pretvornika smo uporabili digitalni signalni procesor, za katerega smo napisali programsko kodo.
Keywords: enostopenjski razsmernik, DC-DC pretvornik, DC-AC pretvornik, tokovni vir, tokovna regulacija, napetostna regulacija, kaskadna regulacija, P-regulator, PI-regulator, PD-regulator, elektroenergetsko omrežje, digitalni signalni procesor, programska koda
Published in DKUM: 19.09.2011; Views: 2659; Downloads: 335
.pdf Full text (1,85 MB)

9.
IZBOLJŠANJE POVEZAVE PROCESA LOGISTIKE IN PROIZVODNJE S CELOVITO PROGRAMSKO REŠITVIJO SAP
Tanja Kastelic, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Povezava logistike in proizvodnje je v proizvodno usmerjenem podjetju Iskra Mehanizmi, d. d., Lipnica zelo pomembna. Podjetje ima celovito programsko rešitev SAP, ki jo uporabljajo že več kot 8 let. Želja podjetja je, da proces med logistiko in proizvodnjo, ki sedaj poteka ročno, maksimalno računalniško podprejo. Želijo se rešiti ročnih vnosov in s tem človeških napak, ki povzročijo zelo velike stroške. Računajo na manjše stroške in na velik prihranek pri času. V določenih procesih je elektronsko poslovaje že vzpostavljeno. V podjetju so se odločili, da bodo čimveč procesov računalniško podprli, saj je to nujno zaradi konkurence na trgu in potreb po hitrih informacijah in reakcijah pri poslovanju. S tem želijo pohitriti celoten proces. Pojavila se je zahteva po vzpostaviti avtomatskega razknjiževanja materiala na delovni nalog in avtomatskega razknjiževanje končnih izdelkov iz proizvodnje na skladišče končnih izdelkov. Zavedamo se, da bo uvajanje za zaposlene precej stresno, zato bomo stvari uvajali postopoma. V ta namen smo preučili možnosti rešitve in povezave od začetka procesa do konca. V podjetju jih zanimajo učinki računalniške rešitve, zato smo naredili prototipno rešitev. Glavna zahteva je bila, da uporabimo programsko opremo, ki v podjetju obstaja. Stroškov z novo programsko opremo ne želijo, razen če to res ne bi bilo nujno potrebno. Rezultat naloge je vzpostavljeno razpisovanje materiala na vozičke, »avtomatsko« razknjiževanje materiala iz skladišča na delovni nalog s pomočjo črtne kode in »avtomatsko« razknjiževanje gotovih izdelkov iz proizvodnje na skladišče gotovih izdelkov.
Keywords: - celovita programska rešitev SAP - elektronsko poslovanje - logistika - proizvodnja - prototipna rešitev - črtna koda
Published in DKUM: 06.05.2010; Views: 3173; Downloads: 306
.pdf Full text (978,83 KB)

10.
PROGRAMSKA REŠITEV ZA OBRAČUN PREVOZOV IN PREHRANE ZAPOSLENIH
Marko Valant, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja razvoj programske rešitve za obračun prevoza na delo in prehrane zaposlenih. V prvem delu so opisani cilji in okolje programske rešitve ter uporabniške zahteve in zahteve za razvoj programske rešitve. Na kratko je predstavljeno .NET okolje z nekaterimi komponentami. Sledi razvoj in opis entitet ter modela relacijske podatkovne baze. Ključni del zajema tudi predstavitev grafičnega uporabniškega vmesnika in izsekov programske kode obravnavane programske rešitve.
Keywords: Programska rešitev, relacijska podatkovna baza, programska koda
Published in DKUM: 20.10.2009; Views: 1810; Downloads: 129
.pdf Full text (1,89 MB)

Search done in 2.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica