| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 29
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Nadgradnja stiskalnice za zastirke : magistrsko delo
David Lorenci, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisana obnova industrijske stiskalnice. Gre za obstoječi sistem, ki je potreben celotne nadgradnje. Izdelan je bil nov elektro načrt z ustreznimi komponentami, ki je ob enem zagotavljal ustrezno varnost. Stiskalnica je namreč po standardih objekt, kateremu se nameni najvišjo stopnjo varnosti in je potrebno preprečiti nenamerni stik stroja v obratovanju. Sledila je izdelava elektro omare s krmiljem, katero se je montiralo na samo stiskalnico. Za avtomatizirano vodenje se je izdelalo nov program za krmilnik. Prav tako je vključen nadzorni sistem in tehnično poročilo za celostni pregled obratovanja stroja.
Keywords: stiskalnica, SKADA, HMI, hidravlika, programirljivi logični krmilnik
Published in DKUM: 13.04.2023; Views: 534; Downloads: 53
.pdf Full text (4,84 MB)

2.
Analiza in spremljanje porabe energije pri obratovanju strojev izdelanih po meri : diplomsko delo
Erik Oder, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen sistem, ki omogoča analizo in spremljanje porabe energije pri obratovanju strojev, izdelanih po meri. Sistem je sestavljen iz omenjenih komponent, s katerimi so izvedene meritve in zapis podatkov. Rezultate meritev smo preko krmilnika zapisali v podatkovne bloke, kjer smo podatke obdelali in jih kasneje prikazali na prikazovalniku. Prikazali smo 4 različne podatke, in sicer dejansko, dnevno, tedensko in mesečno porabo, dejansko porabo smo prikazali tudi grafično. Do vseh podatkov smo na prikazovalniku lahko dostopali s pomočjo prehodnih gumbov.
Keywords: Stroji izdelani po meri, programirljivi logični krmilnik, prikazovalnik, TIA Portal, analiza in spremljanje porabe energije.
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 473; Downloads: 94
.pdf Full text (3,59 MB)

3.
Načrtovanje, izdelava in vodenje sistema za regulacijo ravnovesja krogle na letvi : diplomsko delo
Matej Stojnšek, 2022, master's thesis

Abstract: V okviru magistrske naloge smo zasnovali sistem krogle na letvi z uporabo industrijske opreme Mitsubishi. Sistem smo realizirali tako mehansko kot programsko. Za nagib letve smo uporabili industrijski servomotor s servoojačevalnikom. Za vodenje sistema smo uporabili PLK, za uporabniški vmesnik pa HMI-ekran. Izpeljali smo dinamični model. Model smo v simulacijah uporabili za oblikovanje ustreznih algoritmov krmiljenja. Znotraj okolja Matlab/Simulink smo izvedli simulacije načrtanih algoritmov. Te smo nato implementirali znotraj PLK-ja. Izvedli smo konfiguracijo strojne opreme in ustvarili uporabniški vmesnik na HMI-ekranu. Izvedli smo meritve uspešnosti regulacije na realnem sistemu in te primerjali s simulacijami. Naprava, ki smo jo izdelali, omogoča vodenje položaja krogle po nagibajoči se letvi. Želeni položaj krogle lahko določimo s potenciometrom ali z uporabniškim vmesnikom. Izbiramo lahko med različnimi regulacijskimi algoritmi, katerih parametre lahko spreminjamo preko vmesnika. Izdelani sistem lahko uporabimo kot alternativo komercialnim sistemom za učenje teorije regulacije in hkrati za učenje o industrijski strojni in programski opremi.
Keywords: programirljivi logični krmilnik, servomotor, regulacija, HMI, krogla na letvi
Published in DKUM: 14.06.2022; Views: 575; Downloads: 42
.pdf Full text (6,37 MB)

4.
Meritve karakteristik asinhronega motorja s frekvenčnim pretvornikom : diplomsko delo
Matic Robič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno delovanje frekvenčnega pretvornika z asinhronskim motorjem in delovanje servo pogona skupaj s programirljivim logičnim krmilnikom. Iz omenjenih komponent je zgrajen merilni sistem, na katerem so izvedene meritve karakteristik asinhronskega motorja. Upravljanje sistema je izvedeno preko enote HMI. Izmerjene in grafično predstavljene so karakteristike uporabljenega trifaznega asinhronskega motorja pri različnih frekvencah napajanja ter podane ugotovitve, kako izbran način vodenja frekvenčnega pretvornika in sprememba frekvence vpliva na delovanje motorja.
Keywords: frekvenčni pretvornik, asinhronski motor, servo pogon, programirljivi logični krmilnik, momentna karakteristika
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 1119; Downloads: 153
.pdf Full text (2,52 MB)

5.
Izdelava projekta za napajanje, vodenje in zaščito PLKvodenega mostnega dvigala : diplomsko delo
Isa Kadrić, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem se osredotočil na izdelavo projekta za napajanje, vodenje in zaščito PLK vodenega mostnega dvigala. V nalogi sem navedel splošen opis nekaterih mostnih dvigal in manjše razlike med njimi. Predstavil in opisal sem osnovne elemente za vodenje in zaščito mostnih dvigal. Izdelal sem delovno shematsko vezavo in glavne segmente projekta tudi predstavil in opisal. Izdelal sem program za programirljivi logični krmilnik, ki izvaja vodenje in zaščito celotnega postrojenja za zahteve varnega in zanesljivega obratovanja mostnega dvigala.
Keywords: mostno dvigalo, dvonosilčno mostno dvigalo, napajanje, vodenje, zaščita, programirljivi logični krmilnik
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 709; Downloads: 149
.pdf Full text (3,10 MB)

6.
Krmilje za sistem dveh cirkulacijskih črpalk duplex : diplomsko delo
Den Vrhovnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Pri tej nalogi smo izvedli krmilje dveh cirkulacijskih črpalk za črpanje vode. Z uporabo krmilnika smo preklapljali delovanje med črpalkama ob vnaprej določenem času ali ob izpadu ene črpalke. Krmilnik je tudi sprejemal signala o napaki iz frekvenčnih pretvornikov in intervalno preklapljal med aktivno in rezervno črpalko. Krmilje smo naredili tako, da je razumljivo za uporabo in da se lahko parametri spreminjajo brez povezave z računalnikom.
Keywords: krmilje, frekvenčni pretvornik, programirljivi logični krmilnik, cirkulacijska črpalka duplex
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 700; Downloads: 39
.pdf Full text (2,24 MB)

7.
Uporaba temperaturnega regulatorja z vgrajeno umetno inteligenco v industrijskih aplikacijah : diplomsko delo
Žiga Videmšek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava delovanje temperaturnega regulatorja z vgrajeno umetno inteligenco NX-TC2405 podjetja OMRON na laboratorijskem vetrovniku. Spoznavanja temperaturnega regulatorja smo se lotili tako, da smo si zamislili laboratorijski vetrovnik z dvema segmentoma, v vsakem ima temperaturno tipalo povezano na temperaturni regulator. Delo opisuje postopek merjenja različnih načinov regulacije s temperaturnim regulatorjem na laboratorijskem vetrovniku in zaprtozančno vodenje procesov, in sicer z dvopoložajno regulacijo, PID-regulacijo, regulacijo 2-PID in prilagodljivim nadzorom ter samodejnim uglaševanjem, ki ju ponuja podjetje OMRON. Izdelavo diplomskega dela je omogočilo podjetje MIEL Elektronika, d. o. o., ki je nudilo vso podporo pri izdelavi sistema.
Keywords: temperaturni regulator, programirljivi logični krmilnik – PLK, umetna inteligenca, samonastavljivi regulatorji
Published in DKUM: 26.03.2021; Views: 1140; Downloads: 72
.pdf Full text (3,88 MB)

8.
Daljinski nadzor in avtonomno vodenje zaporničnega objekta na razbremenilnem kanalu ledava 1. : diplomsko delo
Grega Cigut, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava daljinski nadzor in avtonomno vodenje zaporničnega objekta na razbremenilnem kanalu Ledava 1. Pomemben faktor odločitve za zagotovitev popolnoma avtonomnega delovanja objekta in vključitev le-tega v nadzorni sistem in zagotovitev oddaljenega upravljanja in vodenja so vremenske ujme. Zapornični objekt opravlja svojo funkcijo takrat, kadar nastopijo skoraj nemogoči pogoji za delo. Zato je bistveno zagotoviti več nivojski način delovanja. Zapornični objekt je načrtovan v programskem okolju SoMachine. Algoritem se izvaja na PLC Schneider Electric TM241CE24R, SCADA pa je izvedena v okolju Proficy iFIX ++podjetja GE Digital.
Keywords: Zapornični objekt, programirljivi logični krmilnik – PLC, SCADA sistem, centralno nadzorni sistem, avtonomno vodenje, daljinsko vodenje.
Published in DKUM: 21.01.2021; Views: 1107; Downloads: 96
.pdf Full text (5,52 MB)

9.
Avtomatizacija in vizualizacija komisionirne delovne postaje : diplomsko delo
Aljaž Dobnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja izgradnjo programa in vizualizacijo delovne postaje v proizvodnji in avtomatiziranem skladišču (komisionirna postaja), ki na podlagi algoritmov uporabniku vizualno pokaže, katere izdelke naj naloži v zaboj. Za transport in identifikacijo določenih zabojev, ki so na delovnem prostoru, so uporabljeni motorizirani transportni valji, senzorji in čitalnik črtnih kod. Komisionirna postaja je načrtovana v programskem okolju TIA portal V15, vse informacije pa se vizualizirajo na SIEMENS HMI zaslonu.
Keywords: komisioniranje, HMI – uporabniški vmesnik človek-stroj, PLK – programirljivi logični krmilnik, avtomatizirano skladišče
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 1226; Downloads: 71
.pdf Full text (5,00 MB)

10.
Avtomatizacija tehtanja mrežic za akumulatorje : diplomsko delo
David Lorenci, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisana izdelava projekta avtomatizacije tehtanja mrežic za akumulatorje z uporabo tehtalnega terminala in industrijskega krmilnika. Delo vključuje opis posameznih uporabljenih komponent in izvedbo programa z uporabo TIA Portal programskega paketa. Program omogoča izpis delavca, tipa plošče na HMI zaslonu ter samodejno zaznavanje spremembe teže na tehtnici. V kolikor je teža znotraj dovoljenih meja za določen tip plošče, se shrani v podatkovno bazo.
Keywords: avtomatizacija, SCADA, HMI, industrijska tehtnica, serijska komunikacija, programirljivi logični krmilnik
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 716; Downloads: 95
.pdf Full text (3,84 MB)

Search done in 0.62 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica