| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 14
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
OPTIMIZACIJA VROČEVODNEGA OMREŽJA IN VPLIV VODNEGA KAMNA NA PRENOS TOPLOTE GRELNIH POVRŠIN
Danijela Urbancl, 2009, dissertation

Abstract: Doktorska disertacija zajema tri sklope v katerih so predstavljene rešitve, ki lahko v znatni meri prispevajo k smotrni rabi energije, zmanjšanju škodljivih vplivov na okolje in posledično k ciljem, ki so prioriteta svetovne energetske in okoljske politike. Predstavljeni so statistični podatki o emisijah toplogrednih plinov in predlagani ukrepi za njihovo zmanjšanje. Raziskane so pretočno - tlačne zakonitosti sistema daljinskega ogrevanja ter z variacijo vplivnih parametrov v optimizacijskem modelu analiziran vpliv na potek optimalnih drevesnih poti v zankastem omrežju. Podrobneje je predstavljena morfologija vodnega kamna, katerega glavna sestavina je kalcijev karbonat v kalcitni ali aragonitni strukturi. V sklopu eksperimentalnega dela so izvedeni preizkusi izločanja vodnega kamna na grelcih bojlerjev za toplo vodo in na grelcih pralnih strojev. Analiziran je vpliv dvovalentnih ionov na kristalno obliko vodnega kamna in podana ocena zmanjšanega prenosa toplote zaradi oblog na grelcih iz različnih materialov. Predlagana je optimalna namestitev grelcev in oblika kadi, ki zagotavlja dobro turbulenco toka vode in manjšo tvorbo vodnega kamna.
Keywords: energetika, smotrna raba energije, prenos toplote, vročevodna omrežja, optimizacija, nelinearno programiranje, pralni stroji, grelci pralnih strojev, vodni kamen
Published: 06.05.2009; Views: 3999; Downloads: 300
.pdf Full text (4,82 MB)

8.
RAČUNALNIŠKO PROGRAMIRANJE NC IZDELAVE PLOČEVINASTIH IZDELKOV
Fredi Gregorn, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen potek izdelave pločevinastih izdelkov s pomočjo CNC tehnologije. Naloga je razdeljena na štiri glavne opisovalne dele. Za lažje razumevanje naloge so v prvem delu predstavljeni numerično krmiljeni obdelovalni stroji. Drugi del opisuje rezanje pločevine s CNC laserjem. V tretjem delu je opisana izdelava pločevinastega izdelka s pomočjo modelirnega programa Autodesk Inventor, medtem ko četrti del obsega izdelavo CNC programa. Končni rezultat diplomske naloge je prikaz obdelave modela pločevinastega izdelka v proizvodnji.
Keywords: Tehnologija proizvodnje, modeliranje, programiranje CNC strojev
Published: 09.06.2009; Views: 2103; Downloads: 298
.pdf Full text (9,09 MB)

9.
RAČUNALNIŠKO PROGRAMIRANJE IN MODELIRANJE DELOVNEGA STROJA
Klemen Gajšek, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Za diplomsko nalogo sem si izbral temo na področju računalniškega modeliranja in programiranja. Kot praktični primer sem uporabil delovni stroj-cepilec polen, ki služi za cepljenje polen in uporabniku omogoča lažje delo z manj fizičnega napora. V nalogi sem se opredelil predvsem na konstruiranje samega stroja in na posamezne komponente, kako jih izdelati ter preračune, ki jih zajema takšen delovni stroj. V diplomski nalogi bom natančneje prikazal in opisal, s katerimi računalniškimi programi sem si pomagal pri modeliranju celotnega stroja in NC programiranju določene komponente stroja. Naredil sem tudi simulacijo delovanja stroja ter simulacijo poti orodja.
Keywords: Computer Aided Design, Constuctive Solid Geometry (CSG), volumetrično modeliranje, NC (numerical control), programiranje numerično krmiljenih strojev.
Published: 11.10.2010; Views: 1634; Downloads: 231
.pdf Full text (2,96 MB)

10.
UVAJANJE VISOKOHITROSTNIH OBDELAV ZA IZDELKE VEČJIH DIMENZIJ
David Senjor, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja obdelavo z velikimi rezalnimi hitrostmi in pomiki pri postopku rezkanja. Osnovno načelo visokohitrostne obdelave je odstraniti čim več materiala v časovni enoti z majhnimi globinami reza in posledično manjšimi obremenitvami orodja. Ta postopek zahteva temu namenjena orodja in stroje. V nalogi so predstavljeni oprema in načini pristopa k izvajanju visokohitrostne obdelave. Osrednja tema je njena uporaba v maloserijski proizvodnji z raznolikimi obdelovanci, kjer je potrebna hitra prilagodljivost za izvajanje trenutnega proizvodnega programa. Prikazana je izdelava programa za numerično krmiljene obdelovalne stroje. Programiranje poteka s sodobnimi programskimi orodji, ki omogočajo izbiro pravilne strategije za obdelavo.
Keywords: visokohitrostna obdelava, strategije rezkanja, obdelovalni stroji, programiranje obdelovalnih strojev
Published: 02.11.2010; Views: 1719; Downloads: 266
.pdf Full text (13,62 MB)

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica