| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 429
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Zasnova kolaborativne robotske aplikacije za proces montaže v industriji
Urban Kolman, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava zasnovo kolaborativne robotske aplikacije za montažo sklopa iz avtomobilske industrije. Razlog za vpeljavo kolaborativnih robotov v industrijsko okolje se skriva predvsem v optimizaciji proizvodnje iz ekonomskega vidika, kot same humanizacije dela. V diplomski nalogi je naprej predstavljen kolaborativni robot UR5 in njegovo programiranje. V nadaljevanju sledi prikaz ročnega procesa montaže in delna avtomatizacija obstoječega procesa, podkrepljena s časovno analizo posameznih korakov. S smiselno in utemeljeno porazdelitvijo nalog med robotom in človekom dosežemo učinkovito sodelovanje, obenem pa zmanjšamo možnost za človeške napake in izboljšamo produktivnost same aplikacije.
Keywords: kolaborativni robot UR5, robotska montaža, programiranje robota, RoboDK, virtualna robotska celica
Published in DKUM: 13.03.2023; Views: 98; Downloads: 29
.pdf Full text (6,53 MB)

2.
Osnove programiranja z jezikom JavaScript : učno gradivo
Marko Hölbl, Lili Nemec Zlatolas, 2023, other educational material

Keywords: programiranje, programski jeziki, operatorji, e-gradiva
Published in DKUM: 28.02.2023; Views: 107; Downloads: 24
.pdf Full text (1,16 MB)

3.
Programiranje za splet na strani odjemalca : učno gradivo
Marko Hölbl, Lili Nemec Zlatolas, 2023, other educational material

Keywords: programiranje, odjemalci, upravljanje z dogodki, e-gradiva
Published in DKUM: 28.02.2023; Views: 92; Downloads: 15
.pdf Full text (1,17 MB)

4.
Optični osciloskop : diplomsko delo
Jan Bezgovšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega načrtovanje optičnega osciloskopa, ki temelji na analogno-digitalnem pretvorniku ADC08B200, hitri transimpedančni stopnji in mikrokrmilniku z vgrajenimi funkcijami digitalnega signalnega procesiranja. Analogno digitalni pretvornik vsebuje pomnilnik, v katerega lahko shranjuje tipan signal, nato pa te podatke posreduje mikrokrmilniku. S tem smo dosegli visoke frekvence vzorčenja analogno-digitalnega pretvornika, hkrati pa ohranili sistem, ki je združljiv z mikrokrmilnikom. Celoten sistem je zaradi tega cenovno učinkovit, hkrati pa omogoča različne tehnike signalnega procesiranja zajetih signalov. Zajeti in obdelani optični signali so prikazani v uporabniškem vmesniku, ki je narejen v programskem okolju LabVIEW.
Keywords: krmilnik, programiranje, analogno digitalni pretvornik
Published in DKUM: 16.01.2023; Views: 309; Downloads: 45
.pdf Full text (4,02 MB)
This document has many files! More...

5.
Izdelava spletne trgovine na osnovi JavaScript in MongoDB
Danijel Gruden, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko nalogo sestavljajo opredelitev problema, zastavljanje ciljev in želenih rezultatov. V sklop naloge spada tudi proučitev orodij, s pomočjo katerih smo izdelali prototip. Za obličje spletne rešitve smo uporabili ogrodje Angular, ki je eno vodilnih za izdelavo spletnih aplikacij. Ker smo za spletno trgovino potrebovali še druge sestavne dele, kot na primer podatkovno bazo in strežnik, smo se odločili za priljubljeno kombinacijo tehnologiji Node.js, ExpressJS in MongoDB. V diplomski nalogi so opisane glavne funkcionalnosti in kako je potekala njihova implementacija v kodi. Pri izdelanem prototipu smo nato analizirali še možne nadgraditve za produkcijsko in razvojno okolje, ki bodo uporabne, ko se bo ta programska oprema začela uporabljati v prodaji.
Keywords: programiranje, spletna stran, oblačne storitve
Published in DKUM: 11.11.2022; Views: 120; Downloads: 20
.pdf Full text (1,30 MB)

6.
Razvoj pametnega prezračevalnega sistema : diplomsko delo
Matic Smogavec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Zaključno delo govori o razvoju prezračevalnega sistema z možnostjo upravljanja le-tega s pomočjo telefona, tablice ali računalnika. Delo zajema metode kot so 3D modeliranje, načrtovanje vezja, Programiranje v C jeziku, programiranje v HTML in Javascript jezikih, sestava vezja oz. spajkanje ter montažo sistema. V začetku smo podrobneje analizirali podobne sisteme, ki so ponujeni na trgu in glede na to opredelili zahteve za naš sistem z namenom, da bi bil le-ta boljši. Sledila je izbira ustreznih komponent, ki so na voljo na trgu, nato pa načrtovanje in izdelava strojnih in elektronskih delov ter montažo teh v smiselno zaključeno celoto. Na koncu sledi analiza našega oz. lastnega sistema v kateri ugotavljamo ali sistem v celoti izpolnjuje v začetku postavljene zahteve in glede na to podamo rezultate. Sledi še opis in rešitev večjih težav, ki jih je pomembno izpostaviti in pa zaključni komentar z nekaj idejami za nadgradnjo.
Keywords: razvoj, prezračevalni sistem, rekuperacija toplote, Wi-Fi, upravljanje na daljavo, 3D modeliranje, 3D tiskanje, načrtovanje, vezja, mikrokrmilnik, programiranje, C, C++, HTML, Javascript, CSS, spletna stran, Websocket
Published in DKUM: 08.11.2022; Views: 393; Downloads: 98
.pdf Full text (2,28 MB)
This document has many files! More...

7.
Sodoben razvoj domorodnih aplikacij za iOS : diplomsko delo
Ivan Jovanović, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Za potrebe diplomskega dela smo razvili aplikacijo Philitas (slovenski slovar), ki trenutno uporablja lokalni strežnik napisan v NodeJS ter domorodno iOS aplikacijo z uporabo najnovejšega SDK z različico iOS 15, pri čemer smo izbrali SwiftUI za razvoj samega uporabniškega vmesnika. V diplomskem delu sta opisana programska jezika Objective-C in Swift, kjer smo se bolj osredotočili na Swift, saj le-ta predstavlja sedanjost in prihodnost razvoja aplikacij za iOS. Opisana sta imperativen način ustvarjanja pogledov v ogrodju UIKit ter deklerativen način ustvarjanja pogledov v ogrodju SwiftUI ter njuna integracija z življenjskim ciklom iOS aplikacije. Izbrali smo tudi primerne arhitekturne vzorce za obe ogrodji.
Keywords: ios domorodna aplikacija, deklarativno programiranje, swift, swiftui, uikit, arhitekturni vzorci
Published in DKUM: 28.10.2022; Views: 189; Downloads: 45
.pdf Full text (2,53 MB)
This document has many files! More...

8.
Razvoj sistema za preverjanje pravilnosti stavkov SQL : diplomsko delo
Luka Lukarič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema razvoj sistema za preverjanje pravilnosti stavkov SQL. Namen sistema je testiranje znanja iz SQL programskega jezika in učenje jezika SQL. Uporabnik dobi naključno vprašanje izbranega tipa, na katerega ima možnosti odgovoriti s pomočjo jezika SQL. Uporabnikov vneseni stavek se primerja s pravilno rešitvijo za to vprašanje, nato pa se izpiše njegova rešitev in pravilna rešitev. Delo vsebuje podroben opis razvoja sistema in implementacijo vseh delov sistema.
Keywords: SQL, programiranje, razvoj
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 97; Downloads: 18
.pdf Full text (1,98 MB)

9.
Razvoj spletne učilnice z uporabo PHP in ogrodja Laravel : diplomsko delo
Maja Štrucl, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Živimo v času, ko prenos znanja na daljavo postaja vse pomembnejši, spletne učilnice pa so tiste, ki ta prenos znanja olajšujejo. Ob tem ne smemo zanemariti dejstva, da mora biti spletna učilnica fleksibilna in enostavna za uporabo tako nosilcu znanja kot tudi prejemniku. V diplomskem delu smo zato razvili novo spletno učilnico, ki je uporabniško prijazna, varna in funkcionalna za uporabnike in za nosilca znanja. Spletna učilnica je bila razvita z uporabo programskega jezika PHP in ogrodja Laravel ter testirana glede na različne zmogljivostne kriterije.
Keywords: razvoj spletne učilnice, PHP, programiranje, ogrodje Laravel
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 102; Downloads: 16
.pdf Full text (3,26 MB)

10.
Dobre prakse pri implementaciji računalniške igre v igralnem pogonu Godot : diplomsko delo
Jaka Mesarec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu Dobre prakse pri implementaciji računalniške igre v igralnem pogonu Godot je predstavljen igralni pogon Godot, v katerem je bila izdelana naša računalniška igra. Najprej so na kratko opisani osnovni koncepti igralnega pogona in programa za grafično oblikovanje. Nato so predstavljeni postopki ustvarjanja naših grafičnih elementov v slogu umetnosti pikslov. Sledi preučitev načrtovalskih vzorcev objektno usmerjenega programiranja in pomembnih konceptov igralnega pogona Godot. V zadnjem delu je predstavljena izdelana računalniška igra, ki temelji na prej opisanih konceptih.
Keywords: Godot, računalniška igra, objektno usmerjeno programiranje, umetnost pikslov
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 100; Downloads: 19
.pdf Full text (1,02 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica