| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
AVTOMATIZACIJA ČRPALIŠČA K. +120 V PREMOGOVNIKU VELENJE D.D.
Jože Tevž, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je izdelana predvidena avtomatizacija črpališča k.+120 v Premogovniku Velenje, ki vključuje trenutno delovanje črpališča, napajanje črpališča, Ex-zaščito naprav, vso potrebno programsko in strojno opremo, simulacijo v InTouch programu ter stroške avtomatizacije. Predvidena avtomatizacija je izdelana za pet črpalk, od katerih sta dve namenjeni črpanju umazane vode, tri pa črpanju čiste vode. V diplomskem delu je razvidno, da bi avtomatizacija omogočila velike prednosti v primerjavi s sedanjim ročnim vklopom. Le-te so: oddaljen nadzor in upravljanje črpališča, samostojno delovanje, natančnejše delovanje, časovni nadzor nad napravami ter nadzor zgodovine procesa.
Keywords: avtomatizacija, vizualizacija, črpališče, programabilni logični krmilnik
Published: 08.10.2009; Views: 1646; Downloads: 201
.pdf Full text (4,39 MB)

4.
IZBOLJŠAVA PROIZVODNEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA Z VPELJAVO ELEKTRONSKEGA POROČILA V PODJETJU LEK
Igor Koselj, 2010, master's thesis

Abstract: Zaključno delo opisuje poslovni reinženiring procesa v podjetju Lek. Reinženiring procesa je zasnovan od izbire primernega profila za reinženiring procesa do predloga končne implementacije. Pri prenosu podatkov je uporabljena zadnja tehnologija prenosa podatkov med poslovnim informacijskim sistemom in pakirnim strojem. Opisan primer v podjetju ni realiziran in je vodilnemu kadru podjetja neznan. Primeri prenosa podatkov niso izbrani naključno, ampak so rezultat raziskave in opravljene analize. Opisan primer pripoveduje, kako bi z reinženiringom poslovnega procesa zagotovili hiter in kakovosten prenos podatkov med informacijskim sistemom in strojem in imeli v poročilu le tiste podatke, kateri nam prinašajo dodano vrednost pri sami pohitritvi procesa. Ideja za prenos podatkov, ki je implementirana na pakirnih linijah bi lahko prenesli na ostale linije, a le v primeru, da so sodobnejše in imajo serijsko vgrajen programabilni logični krmilnik.
Keywords: Poslovni reinženiring procesa Proizvodni informacijski sistem Elektronsko proizvodno poročilo Programabilni logični krmilnik Rizična analiza sistema
Published: 08.04.2010; Views: 2355; Downloads: 179
.pdf Full text (865,34 KB)

5.
RAČUNALNIŠKO VODENJE IN NADZOR ENERGETSKE CENTRALE V PIVOVARNI UNION D.D.
Aleksander Kredar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo izvedli analizo celovitega vodenja in nadzora energetske centrale v Pivovarni Union d.d., ki nenehno izboljšuje in posodablja svojo proizvodnjo. Do sedaj smo imeli dokumentirane posamezne sklope proizvodnje, ugotavljamo pa, da nam manjka predstavitev in dokumentacija celovite rešitve, na področju avtomatizacije in računalniškega vodenja energetske centrale v Pivovarni Union d.d.. Ta predstavlja srce Pivovarne Union, zato bi njeno zanemarjanje, oziroma slabo vzdrževanje, prej ali slej pomenilo zaustavitev proizvodnje. Sama dokumentacija posameznih sklopov je zelo pomemben dejavnik z vidika vzdrževanja in razumevanja delovanja določenih delov proizvodnje. Na podlagi obstoječega stanja smo izvedli SWOT analize in podali predloge za izboljšave.
Keywords: Avtomatizacija, programabilni logični krmilnik, regulacija, Siemens WinCC
Published: 08.03.2011; Views: 2304; Downloads: 201
.pdf Full text (2,41 MB)

6.
NADGRADNJA KRMILNIKOV PORAZDELJENEGA VODENJA HIDRAVLIČNEGA SISTEMA
Jure Štefl, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega opis in predstavitev laboratorijskega hidravličnega sistema. Delo je osredotočeno zgolj na programabilna logična krmilnika. Podrobno je opisano njihovo ožičenje, naslavljanje ter komponente krmilnikov. Narejeno je tudi prenaslavljanje nekaterih vhodov in izhodov zaradi napačne programske kode na krmilnikih. Na koncu sledi tudi opis spominske kartice, ki služi za varnost pred izgubo podatkov iz samega krmilnika.
Keywords: krmilnik, programabilni logični krmilnik - PLK, hidravlični sistem, porazdeljen sistem vodenja
Published: 16.09.2011; Views: 1404; Downloads: 158
.pdf Full text (2,10 MB)

7.
Robotizacija oddelka lakirnice v programu za pralno pomivalne aparate
Matej Klemenčič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V začetnem delu diplomskega dela smo na kratko predstavili podjetje Gorenje d.d., njihovo dejavnost in poslovna področja. Nato je opisano, kakšen je pomen oblikovanja delovnih mest za same pogoje dela ter razlaga sistemizacije in ergonomije, ki imata tudi zelo pomembno vlogo pri urejanju delovnih mest. V nadaljevanju je predstavljena metoda 20 ključev, ki pomaga podjetjem, da se čim hitreje prilagajajo globalnemu trgu. Zaradi varnostnih in ekonomskih razlogov se je podjetje odločilo, da izvede robotizacijo oddelka lakirnice v programu za pralno pomivalne aparate, pri čemer se je odločilo za aplikacijo dveh robotov. Pri tem je opisano, kako se je podjetje odločilo za najboljšega ponudnika strojne opreme in na osnovi katerih kriterijev. Sledi opis posameznih proizvodnih procesov podsektorjev v oddelku lakirnice in opis fizične namestitve robotov. Opis posameznih podprocesov je obravnavan tudi s tehnološko kemijskega vidika, prav tako so opisani postopki montaže robota v delovni prostor. V nadaljevanju so v grobem opisani tudi algoritmi, ki preko programabilno logičnih krmilnikov usmerjajo delovanje obeh robotov. V sklepnem delu diplomskega dela so obravnavani tehnoekonomski učinki uvedbe obeh robotov. Prikazano je, da se poleg izboljšanja varnostnega vidika povrne investicija že v slabem letu, poleg tega pa tudi, da so v šestih letih od začetka uvedbe robotov doseženi občutni prihranki.
Keywords: robotizacija, programabilni logični krmilnik, podjetje, poslovna področja, oddelek lakirnice, informacijska tehnologija, ergonomija, izdelki.
Published: 01.11.2012; Views: 1132; Downloads: 87
.pdf Full text (4,49 MB)

8.
KRMILJENJE SISTEMA ZA VARJENJE S PAMETNO KAMERO
Primož Petrovič, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo predstavili razvoj krmiljenja sistema za varjenje s pomočjo pametne kamere. Opisali smo sisteme strojnega vida, industrijskih krmilj in avtomatizacijo proizvodnje varilnih sistemov. S pomočjo pametne kamere smo naredili program, ki nam omogoča zaznavanje in merjenje utora na varilni površini. Podatke o utoru smo preko povezave TCP/IP prenesli na programabilni logični krmilnik, s katerim smo krmilili koračne motorje. Koračni motorji usmerjajo varilno pištolo tako, da ta precizno sledi utoru, ki ga zajema pametna kamera. V nalogi so predstavljene tudi omejitve in možnosti nadaljnjega razvoja sistema.
Keywords: sistem za varjenje, robotsko varjenje, pametna kamera, strojni vid, avtomatizacija, programabilni logični krmilnik, krmilje, koračni motor
Published: 30.11.2015; Views: 1339; Downloads: 163
.pdf Full text (2,80 MB)

9.
10.
AVTOMATIZACIJA STROJA ZA ODREZOVANJE BATERIJSKIH IZVODOV
Uroš Sajko, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V obdobju opravljanja praktičnega usposabljanja v podjetju Roboteh d.o.o. sem spoznaval potek avtomatizacije procesov v industriji, kar me je navdihnilo za pisanje diplomske naloge pri njih. V času, ko sem nabiral izkušnje na terenu in v proizvodni hali, smo se dogovorili, da mi zaupajo avtomatizacijo stroja za odrezovanje baterijskih izvodov. V diplomski nalogi je opisan postopek avtomatizacije stroja, predstavljeno je krmilje proizvajalca Siemens ter pogonski sklopi naprave. Opisana je izbira električnih in strojnih komponent, težave ki so se pojavile pri izvajanju projekta, zahteve in pogoji naročnika, ter delovanje celotnega stroja. Predstavljeni so električni in pnevmatski načrti ter program, ki smo jih izdelali s pomočjo programov Eplan P8 in TIA portal V13.
Keywords: avtomatizacija, programabilni logični krmilnik, operaterski panel, stroj za odrezavanje
Published: 28.09.2015; Views: 1323; Downloads: 169
.pdf Full text (8,36 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica