| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Elementi varnostnega načrta prireditve »Poletna grajska dogodivščina 2016« v Posavskem muzeju Brežice
Kristijan Roškarič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Prireditve privabijo veliko število obiskovalcev tako domačinov kot turistov. Uspešnost prireditev na turističnih destinacijah je zelo odvisna od varnosti, saj vemo, da se grožnje varnosti vedno odražajo v turizmu. V zaključnem delu z naslovom »Elementi varnostnega načrta prireditve »Poletna grajska dogodivščina 2016« smo želeli proučiti organizacijo varovanja javne prireditve v Posavskem muzeju Brežice, kjer smo opravljali praktično usposabljanje v času študija. S proučitvijo elementov varnostnega načrta take prireditve pa dobiti odgovore na raziskovalna vprašanja, ki smo si jih zastavili. Diplomsko delo je razdeljeno na štiri dele. V prvem delu so prikazane splošne teoretične značilnosti turizma in varnosti v turizmu, kot jih pojmujejo različni avtorji. Drugi del obravnava varovanje javnih prireditev kot jih je normativno predpisala država. Predstavljeni so vsi zakonski in podzakonski akti, ki so podlaga za načrtovanje in izvedbo varovanja javnih prireditev. Zasebne družbe, prevzemajo od države vse več pooblastil in nalog varovanja. Varovanje v muzejih je zakonsko urejeno posebej z Zakonom o varovanju kulturne dediščine, ki pa prav tako kot velja za prireditve v muzejih. Z Uredbo o obveznem organiziranju varovanja, pa določil elemente varnostnega načrta. Muzeji načrtujejo varovanje zgradbe in razstavljene kulturne dediščine. Vsi vidiki varnosti, tudi varovanje prireditev v muzeju, so zajeti v krovnem načrtu varovanja. Da bi spoznali kompleksnost organiziranja in izvedbe varovanja prireditve v muzeju, je v naslednjem poglavju predstavljena javna prireditev »Poletna grajska dogodivščina 2016« v Posavskem muzeju Brežice. Z analitičnim pristopom do varovanja prireditve v muzeju, smo določili elemente varovanja in elemente varnostnega načrta po naši zamisli, seveda ob upoštevanju zakonskih predpisov, programa prireditve in ugotovitev drugih avtorjev. Za potrditev raziskovalnih vprašanj v nalogi smo opravili raziskavo v obliki usmerjenega intervjuja, kjer smo na podlagi enakih vprašanj od direktorice muzeja in naključnega obiskovalca pridobili njihova mnenja o elementih varnostnega načrta in dobili odgovore na raziskovalna vprašanja, ki smo si jih zastavili.
Keywords: Turizem, varnost, javna zbiranja, javna prireditev, služba varovanja, dokumenti varovanja, ocena stopnje tveganja, program varovanja, fizični načrt varovanja, elementi varnosti, varovanje v muzeju varnost
Published: 18.09.2017; Views: 672; Downloads: 125
.pdf Full text (1,14 MB)

2.
Zagotavljanje varnosti v lokalnem okolju
Gašper Pečar, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjem desetletju je prišlo v Sloveniji do korenitih družbenih sprememb: gospodarske krize s številnimi negativnimi posledicami, nazadovanja v gospodarstvu, naraščanjem brezposelnosti ter revščine, v zadnjem času iščemo rešitve tudi za migracijske tokove. Vse negativne posledice povečujejo možnosti za kriminaliteto na nekaterih področjih preprečevanja in zatiranja kriminalitete, zato zahtevajo učinkovite ukrepe zagotavljanja varnosti. V diplomski nalogi nas je zanimalo, kako se zagotavlja varnost v lokalnem okolju. Naloga je razdeljena na dva dela. V teoretičnem delu smo opredelili lokalno skupnost, pojasnili organizacijo Slovenske policije, predstavili občino Oplotnica, povzeli rezultate predhodnih raziskav s področja zagotavljanja varnosti v lokalnih skupnostih, osvetlili pomen delovanja policije v lokalni skupnosti, predstavili pomen drugih organov (varnostnega sosveta, občinskih redarjev idr.), povzeli varnostni načrt Občine Oplotnica, predstavili trende varnostnih pojavov v obdobju 20132015 in predstavili vlogo lokalne policije, opredeljeno v Resoluciji o preprečevanju in zatiranju kriminalitete. V empiričnem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika ugotavljali, kako varno se počutijo občani, kakšna so njihova pričakovanja od varnostnih organov, subjektov in institucij, kakšno mnenje imajo o policiji idr. Uporabne informacije smo preko razgovora pridobili tudi od vodje policijskega okoliša. Čeprav so navedeni družbeni premiki državnega in celo mednarodnega pomena, je kakovostno zagotavljanje varnosti na lokalni ravni pomembno in smiselno zaradi nešteto možnosti sodelovanja med prebivalci in varnostnimi organi, možnosti neformalnega opazovanja, nadzora in hitrega odziva, tesnejše vpetosti policije ter drugih organov v življenja občanov ter s tem hitrejšega pretoka informacij ter ukrepanja. Predhodne raziskave in tudi naša potrjujejo, da je zagotavljanje varnosti zelo učinkovito tudi na področju preprečevanja kriminalitete.
Keywords: varnost, zagotavljanje varnosti, lokalna skupnost, občine, program varnosti, preprečevanje kriminalitete, policijsko delo v skupnosti, občinsko redarstvo, varnostni sosveti, diplomske naloge
Published: 11.01.2017; Views: 1214; Downloads: 163
.pdf Full text (1,32 MB)

3.
Analiza občinskega programa varnosti
Robert Kralj, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi želimo na primeru Občinskega programa varnosti Občine Sežana prikazati pregled vsebine in primerjavo s Smernicami za pripravo občinskega programa varnosti ter tako ugotoviti njegovo uporabno vrednost za učinkovito izvajanje nalog občinskega redarstva. Pred samo primerjavo in oceno vsebine želimo preveriti, ali je bil v zgodovinskem razvoju, na ozemlju nekdanje in sedanje Slovenije, že uveljavljen pravni akt, ki bi tako natančno opredeljeval naloge in cilje lokalnega varnostnega organa. V osrednjem delu diplomske naloge obravnavamo konkretno vsebino Občinskega programa varnosti Občine Sežana ter predstavljamo povzetke vsebine konkretnega naslova ali naloge. V nadaljevanju prikazujemo primerjalno tabelo naslovov vsebine Občinskega programa varnosti Občine Sežana in seznam naslovov, ki jih predlagajo Smernice za pripravo občinskih programov varnosti. Za smernice moramo poudariti, da niso povsem zavezujoč akt in dopuščajo pripravljavcem prilagajanje glede na potrebe posamezne občine. Nazadnje smo v osrednjem delu, na podlagi zahtev vsebine in lastnih izkušenj, analizirali in ocenili ustreznost vsebine Občinskega programa varnosti glede na njen namen in uporabnost. V zadnjem delu diplomske naloge smo predstavili pogled na uporabnost Občinskega programa varnosti, podali mnenje o možnostih za izboljšanje, predstavili potrebo po uskladitvi in spremembi vsebine oz izločitvi nekaterih delov, ki so preveč vezani na hitro se spreminjajoča dejstva. Podali smo tudi mnenje o uporabnosti Občinskega programa varnosti pri sodelovanju občinskih redarjev in policije.
Keywords: varnost, občine, občinski program varnosti, smernice, policija, redarji, diplomske naloge
Published: 09.09.2015; Views: 861; Downloads: 105
.pdf Full text (489,53 KB)

4.
5.
Varnost cestnega prometa- sistemski pristop
Karmen Vesenjak, 2012, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga obravnava vpliv dejavnikov na varnost cestnega prometa, ki se odraža s številom prometnih nesreč s smrtnim izidom. Eden izmed dejavnikov izveden s strani države so strategije in ukrepi, zapisani v Nacionalnem programu varnosti cestnega prometa. Namen naloge je ugotoviti vpliv dveh Nacionalnih programov varnosti cestnega prometa na zmanjšanje števila prometnih nesreč s smrtnim izidom v Sloveniji, za obdobje od leta 2001 do 2011. Predstavili smo tudi cilje in ukrepe na področju varnosti v cestnem prometu v Sloveniji, za obdobje od leta 2011 do 2021, ki ga določa Nacionalni program varnosti cestnega prometa.
Keywords: prometna varnost, prometne nesreče s smrtnim izidom, Nacionalni program varnosti cestnega prometa, ukrepi
Published: 26.09.2012; Views: 2212; Downloads: 198
.pdf Full text (1,13 MB)

6.
VARNOST PRIPADNIKOV SLOVENSKE VOJSKE PRI UPORABI MOTORNIH VOZIL
Nives Pesjak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili varnost v cestnem prometu. V praktičnem delu diplomskega dela, smo predstavili obstoječe stanje tečaja varne vožnje, ki so ga opravljali pripadniki Slovenske vojske na poligonu AMZS na Vranskem. Seznanili smo se s potekom teoretičnega in praktičnega dela treninga varne vožnje. Analizirali smo odgovore na anketna vprašanja. Za Slovensko vojsko predlagali Program varnosti cestnega prometa za obdobje 2011 – 2016.
Keywords: Slovenska vojska, varnost cestnega prometa, program varnosti cestnega prometa v Slovenski vojski, šola varne vožnje.
Published: 16.10.2011; Views: 1513; Downloads: 72
.pdf Full text (902,81 KB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica