| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Športne aktivnosti in njihov vpliv na poslovno uspešnost podjetja oziroma organizacije
Katja Kovše, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V uvodnem delu so predstavljeni osnovni pojmi managementa, človeških virov in managementa človeških virov. Eno izmed ključnih področij managementa človeških virov je zagotavljanje varnosti in zdravja na delovnem mestu in predstavlja osrednjo temo diplomskega projekta. Redno izvajanje telesnih aktivnosti pomembno in pozitivno vpliva na zmanjšanje nenalezljivih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, kapi, rakava obolenja in sladkorne bolezni. Prispeva pa tudi k krepitvi mišic, boljšemu počutju in uravnavanju telesne teže. Telesno aktivni in zdravi zaposleni prinašajo veliko pozitivnih učinkov tudi podjetju. Rezultati raziskav so pokazali, da so zdravi ljudje produktivnejši, bolj zadovoljni na delovnem mestu in zato bolj naklonjeni podjetju, manj je tudi izostajanj z dela, ki vplivajo na nižje stroške. Gledano z vidika družbe, zdrav način življenja pripomore k sposobnostim in daljšemu življenju ljudi, to pa vpliva na večjo izkoriščenost človekovih zmogljivosti in manj bolezni. Kljub vsem tem učinkom in spoznanju, da telesne aktivnosti vplivajo na uspešnost podjetja, je še vedno premalo podjetij in ljudi, ki bi skrbeli za zdravje in vlagali v promocijo. Vsak program promocije zdravja ni uspešen, vendar je s pravilnim pristopom in pridobljenim znanjem možno doseči dober program, ki prinaša poslovne uspehe in niža stroške. S pridobljenim znanjem in rezultati raziskav je bil izdelan lasten program zdravja, predviden za podjetje X. Določili so se cilji in predvideni učinki programa.
Keywords: management, človeški viri, telesna aktivnost, zdravje, program promocije zdravja na delovnem mestu
Published in DKUM: 17.11.2016; Views: 1380; Downloads: 164
.pdf Full text (1,03 MB)

2.
PRIMERJAVA BOLNIŠKE ODSOTNOSTI MED PROIZVODNIMI DELAVCI IN REŽIJSKIMI DELAVCI V SREDNJE VELIKIH PODJETJIH
Helena Tisnikar, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: POVZETEK Vsakemu izmed nas delo predstavlja velik ter pomemben del življenja. Omogoča nam predvsem preživetje, za marsikoga pa je tudi vir veselja in zadovoljstva, pogostokrat tudi smisla življenja. Delavec je lahko pri svojem delu uspešen le, če je izpolnjena večina pogojev za dobro, uspešno in varno delo. Podjetja, ki se zavedajo pomena zaposlenih za uspeh celotne organizacije in se zanje zavzemajo, poskrbijo, da ustvarijo varno in zdravju prijazno delovno okolje. V vseh podjetjih pa žal ni tako. Delodajalci želijo, da je čim več dela opravljenega v čim krajšem času. Ena od posledic je povečana bolniška odsotnost. Bolniška odsotnost ne predstavlja težave samo za delodajalce, temveč tudi za državo, ki ima zaradi odsotnosti z dela dodatne stroške v obliki nadomestil. V teoretičnem delu smo s pomočjo strokovne literature osvetlili pojme proizvodni delavec, režijski delavec in bolniška odsotnost. Podrobneje smo opredelili vrste bolniške odsotnosti, vzroke za nastanek bolniške odsotnosti, vpliv fizične in psihične obremenjenosti na delavca, najpogostejše poklicne bolezni in poškodbe pri delu, dejavnike, ki vplivajo na zdravje, pravico do nadomestila v času bolniške odsotnosti, ukrepe za zmanjšanje bolniške odsotnosti, načine preverjanja bolniške odsotnosti, zlorabe bolniške odsotnosti in promocijo zdravja pri delu. V empiričnem delu pa smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli na vzorcu 20 srednje velikih proizvodnih podjetjih v Sloveniji. Rezultati raziskave so pokazali, da se bolniška odsotnost med proizvodnimi in režijskimi delavci razlikuje v več točkah.
Keywords: bolniška odsotnost, proizvodni delavci, režijski delavci, program promocije zdravja, kazalniki bolniškega staleža
Published in DKUM: 06.10.2016; Views: 1586; Downloads: 162
.pdf Full text (1,44 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica