| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 434
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Razlogi za nesodelovanje v preventivnih presejalnih programih za zgodnje odkrivanje raka na materničnem vratu
Nastja Hecl, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Rak materničnega vratu je eden najpogostejših rakov ženske populacije, ki ga je moč pravočasno odkriti s preventivnimi presejalnimi programi. Ti programi so namenjeni navidezno zdravi populaciji. Ključni dejavnik za uspešno delovanje teh programov je udeležba žensk. Metode: Uporabljen je bil sistematični pregled znanstvene in strokovne literature z metodo pregleda, analize in sinteze literature ter metodo kompilacije. Pri iskanju literature smo uporabili iskalno strategijo, ki je bila oblikovana na podlagi raziskovalnega vprašanja po PIO-korakih. Iskanje je potekalo v naslednjih podatkovnih bazah: CINAHL, PubMed, SAGE, ScienceDirect in Wiley Online Library. Zbrano literaturo smo nato pregledali, analizirali in sintetizirali. Sinteza rezultatov je potekala na podlagi vsebinske analize. Rezultati: V raziskavo smo vključili 15 znanstvenih člankov. Oblikovali smo glavno temo: Razlogi za nesodelovanje v preventivnem presejalnem programu za raka materničnega vratu. Eksogeni in osebni razlogi pa so predstavljali teme sekundarnega nivoja. Osebne razloge smo razdelili še na teme primarnega nivoja. Proste kode so bile oblikovane na podlagi razlogov za nesodelovanje v presejalnih programih. Razprava in sklep: Največkrat izsledljiv razlog za nesodelovanje je bil pomanjkanje časa za opravljanje presejalnega testiranja. Naslednja pogostejša ovira je bila neustrezni časovni termini za izvajanje testiranja. Velikokrat so bili navedeni tudi čustveni vidiki kot razlog nesodelovanja. Tako je bistvenega pomena odpravljanje razlogov nesodelovanja in ozaveščanje žensk o pomenu sodelovanja v preventivnih presejalnih programih za zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu.
Keywords: reproduktivno zdravje žensk, preventiva, državni program ZORA
Published: 29.11.2021; Views: 56; Downloads: 10
.pdf Full text (739,27 KB)

2.
Študija primera uporabe programa Finale Notepad pri poučevanju na daljavo
Nuša Ornik, 2021, master's thesis

Abstract: V okviru magistrskega dela smo z uporabo programa Finale Notepad, izvedli glasbene delavnice na daljavo. Pri delu na daljavo smo uporabili aplikacijo Microsoft Teams. V študijo primera je bila vključena glasbeno talentirana petošolka, ki obiskuje glasbeno šolo in igra flavto. S študijo smo želeli proučiti napredek učenke tekom delavnic z vidika usvajanja programa Finale Notepad, način dela in vsebino aktivnosti petošolke, ter podrobneje preučiti učenkine izdelke z vidika ustvarjalnosti. Izvedli smo šest delavnic na daljavo, izdelke pa je učenka samostojno zapisala doma. Slednje smo podrobneje analizirali s pomočjo ocenjevalnega lista. Uporabili smo vsebinsko analizo videoposnetkov, vmesnih in končnih izdelkov ter sprotnih zapisov z delavnic. Učenka je preko delavnic na daljavo spoznala aplikacijo MS Teams in program za zapisovanje notnih zapisov Finale Notepad, pisala je skladbe po navodilih in na zadnji delavnici ustvarila dve lastni skladbi. Ugotovili smo, da je bila vsebina glasbenih delavnic ustrezno zastavljena za delo s glasbeno talentirano petošolko. Učenka je hitro usvojila program Finale Notepad in ustvarila ustvarjalne izdelke. Tekom delavnic je ustvarjala s programom in pripravila skladbe z melodijo in ritmom, različnimi glasbenimi motivi, ki jih je spreminjala in preoblikovala ter ponavljala. Na osnovi ugotovljenega menimo, da sta uporaba programa Finale Notepad in vsebina delavnic ustrezna za delo z glasbeno talentiranimi učenci na daljavo.
Keywords: glasbena ustvarjalnost, glasbeni izdelki, program Finale Notepad, glasbene delavnice, učenje na daljavo
Published: 24.11.2021; Views: 61; Downloads: 2
.pdf Full text (5,43 MB)

3.
Načrtovanje in izvajanje kondicijskega načrta treninga za pripravo na tekmovanje v kickboxingu
Žiga Pečnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Kondicijska priprava športnika je ključnega pomena pri pripravi na tekmovanje, tudi pri kickboxingu. Prvotni namen diplomske naloge je bil ustvariti učinkovit trimesečni program vadbe, ki bi športnika kondicijsko optimalno pripravil na tekmovanje, pri tem nam je beleženje vadbenih enot in njegovih rezultatov omogočilo podroben vpogled v stanje pripravljenosti. Glavne smernice za našo uspešnost pa so bila testiranja, ki jih je športnik opravil trikrat. Prva testiranja je športnik opravil pred pričetkom priprav, druga sredi programa vadbe in zadnja po izvedenem programu vadbe. Testiranja so vsebovala test za eksplozivnost (skok v daljino), maksimalno moč (1RM pri osnovnih vajah) in vzdržljivost (Cooperjev test). Pridobljene rezultate smo obdelali s programom Excel. Rezultati so pokazali športnikov napredek pri testiranju maksimalne moči in vzdržljivosti pri primerjavi rezultatov drugega in zadnjega testiranja glede na rezultate prvega, niso pa pokazali napredka pri testiranju eksplozivne moči.
Keywords: šport, program vadbe, kondicijska vadba, kickboxing
Published: 24.11.2021; Views: 40; Downloads: 2
.pdf Full text (3,58 MB)

4.
Zahtevek in protokol za posredovanje podatkov državnega programa in registra zora
Tina Firanović, 2021, master's thesis

Abstract: Tehnološki napredek in razvoj v zdravstvu se odražata na različne načine, tudi na področju zbirk, ki vsebujejo osebne podatke. Podatki posameznikov niso dostopni samo za potrebe zdravljenja, temveč tudi preventive. V Sloveniji so pomemben del preventive na področju rakavih bolezni presejalni programi za raka, poznani kot ZORA, DORA in SVIT. Za nemoteno delo Državnega programa ZORA (Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu) je ključnega pomena Register ZORA, v katerem so osebni podatki žensk, vključenih v program. Zaposleni pri Državnem programu ZORA se pri svojem delu srečujejo s prošnjami za podatke, katerih posredovanje je zakonsko opredeljeno. Da bi omogočili čim večjo, varno uporabo podatkov Registra ZORA za upravičen namen ter, da bi ob tem čim manj dodatno obremenili zaposlene na programu ZORA, je bil namen magistrske naloge pripraviti protokol za posredovanje podatkov in zahtevek, ki bo omogočal hitrejše in učinkovitejše posredovanje podatkov, hkrati pa bo zagotavljal varstvo osebnih podatkov žensk, vključenih v program. Pregledu literature s področja varstva osebnih podatkov, relevantne zakonodaje, sorodnih protokolov v tujini ter s področja ocenjevanja tveganja pri posredovanju podatkov je sledila izvedba polstrukturiranih intervjujev z zaposlenimi v programih ZORA, DORA in SVIT ter z zaposlenimi pri Registru raka Republike Slovenije. Sintezi pridobljenih informacij je sledila testna izdelava zahtevka in protokola ter njuna fazna evalvacija s pravnega vidika, z vidika tistih, ki podatke posredujejo, ter z vidika tistih, ki za podatke prosijo. Trajalo bo nekaj časa, da bodo uporabniki popolnoma sprejeli zahtevek. Pri tem bodo v pomoč zaposleni pri Registru ZORA, ki bodo nudili podporo in pomoč pri njegovem izpolnjevanju.
Keywords: Državni program ZORA, Register ZORA, zahtevek za dostop do podatkov, varstvo osebnih podatkov
Published: 23.11.2021; Views: 52; Downloads: 3
.pdf Full text (1,42 MB)

5.
Program održivog razvoja Gorskog kotara
2021

Abstract: Monografija „Program održivog razvoja Gorskog kotara“ predstavlja zbirku rezultata projekta s kojim smo željeli promovirati održivo poslovanje i strateški razvoj hrvatskog pograničnog područja Gorskog kotara od Prezida do Gerova. Područje je daleko od glavnih hrvatskih cesta, ali istodobno smješteno između tri države (Hrvatska, Slovenija i Italija), koje su mještanima uvijek bile izvor zaposlenja, informiranja i društvenog života. Ispreplitanje različitih tradicija omogućilo je stvaranje autohtone kulture koja kombinira zanimljive priče, običaje, zanate, jela i upotrebu prirodnih resursa iz netaknute prirode u kojoj leži odredište. Sve je to izvrsna osnova za razvoj turizma, koji kao nova industrija može omogućiti razvoj gospodarstva, preokrenuti demografsku sliku i potaknuti cjelokupni razvoj područja. Tijekom dvije godine mentori i studenti magistarskog programa Turizam na Fakultetu za turizam Sveučilišta u Mariboru razgovarali su o strateškom izazovu razvoja turizma uz participativno sudjelovanje lokalnog stanovništva. Nakon analize stanja pripremili su viziju razvoja i utvrdili prioritetna područja rada, definirali mjere i utvrdili pokazatelje i način njihovog praćenja. Sam akcijski plan temelji se na teoriji procjene nosivosti okoliša.
Keywords: turizam, održivi razvoj, procjena nosivosti okoliša, program razvoja, Gorski kotar
Published: 27.10.2021; Views: 120; Downloads: 11
.pdf Full text (103,90 MB)
This document has many files! More...

6.
Ergonomsko oblikovanje delovnega mesta na cnc stroju
Aleš Razboršek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem analiziral delovno mesto delavca na CNC stroju. V začetku diplomskega dela je predstavljeno podjetje Tesnila Bogadi d.o.o. Podal sem teoretične osnove ergonomije. V osrednjem delu diplomskega dela je opisano delovno mesto ter predstavljena analiza. Analiziral sem obremenitve delovnega okolja, ki obsegajo slušne, vidne in toplotne obremenitve, določil sem metabolizem delavca, opravil sem analizo telesnih položajev OWAS, opravil sem tudi analizo s pomočjo programskega okolja Jack (OWAS, RULA in LBA) ter določil normativni čas. V zaključnem delu je predstavljeno novo delovno mesto s predlogi za izboljšave.
Keywords: Ergonomija, analiza in oblikovanje delovnega mesta, delavec na CNC stroju, program Jack
Published: 21.10.2021; Views: 106; Downloads: 22
.pdf Full text (1,66 MB)

7.
Mursko-Soboška občina kot gonilna sila razvoja v pomurski regiji
Mitja Ferencek, 2021, master's thesis

Abstract: V teh časih so pomembna čvrsta regionalna gospodarstva, saj so taka bolj odporna na razne šoke in krize, ki so jim izpostavljena. Čvrsta regionalna gospodarstva so ključen dejavnik razvitosti regije, življenjskega standarda in blagostanja ljudi v neki regiji. Tema magistrskega dela je razvoj regionalnega gospodarstva in vpliv osrednje občine pri tem. Strateški regionalni razvoj bomo obravnavali na primeru Mestne občine Murska Sobota in pomurske regije. Mestna občina ima osrednjo vlogo v svoji regiji, zato lahko pomembno vpliva na regionalni razvoj celotne regije. Največja moč ji daje odgovornost, da sooblikuje razvoj Pomurja. Gospodarsko stanje v pomurskem regionalnem gospodarstvu se izboljšuje. Prikazali bomo, kako se pomurska regija sooča z regionalnim razvojem in vlogo Mestne občine Murska Sobota pri tem. Proučili bomo, kako poteka gospodarski razvoj na območju Mestne občine Murska Sobota in kako se razvija celotno pomursko gospodarstvo. Osredotočili se bomo na strategijo razvoja regije in regionalnega gospodarstva v prihodnje ter opredelili, katere so razvojno-gospodarske priložnosti za Pomurje.
Keywords: regionalno gospodarstvo, regionalni razvoj, regionalni razvojni program, regionalizacija, Murska Sobota, pomurska regija
Published: 21.10.2021; Views: 61; Downloads: 6
.pdf Full text (1,56 MB)

8.
Marketinško komuniciranje na primeru podjetja Mik celje
Manuel Šibila, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Marketinško komuniciranje je del marketinga in je bistvenega pomena za organizacije. Pravzaprav je način, s katerim se organizacije oblikujejo v očeh odjemalcev, informirajo, in jih nagovarjajo. Opišemo ga lahko tudi kot način, s katerim organizacije prihajajo v stik z zunanjo javnostjo. Brez marketinškega komuniciranja organizacija preprosto ne bo preživela in njen uspeh je močno odvisen od kakovosti ukrepov marketinškega komuniciranja. Zaradi globalizacije, zelo velikega konkuriranja in nasičenosti večine trgov je marketinško komuniciranje način za razlikovanje od konkurence. To počnejo vse organizacije in zato danes ni dovolj le izvajati marketinško komuniciranje, ampak je to treba tudi dobro načrtovati, usklajevati ter izvajati na metodičen in inovativen način. V ospredju morajo biti odjemalci in zadovoljevanje njihov potreb, ker to omogoča dolgoročni uspeh. V diplomskem delu sem v prvi fazi opredelil teoretična izhodišča, v drugi pa podal praktični primer na primeru podjetja MIK Celje. V teoretičnih izhodiščih sem najprej opisal vse, kar je potrebno, da bomo lažje razumeli marketinško komuniciranje in nato še samo področje. V praktičnem delu sem predstavil podjetje MIK Celje ter na podlagi teoretičnih izhodišč pripravil program marketinškega komuniciranja.
Keywords: marketing, marketinško komuniciranje, program marketinškega komuniciranja, instrumenti marketinškega komuniciranja.
Published: 18.10.2021; Views: 63; Downloads: 12
.pdf Full text (1,13 MB)

9.
Razvoj večplatformne aplikacije za urejanje šahovskih iger
David Murko, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo izdelali namizno aplikacijo, namenjeno urejanju in iskanju šahovskih iger. Uporabniški vmesnik smo izdelali s pomočjo knjižnic, ki so nam omogočile, da aplikacija deluje na različnih operacijskih sistemih. V našo aplikacijo lahko preko standardnega vmesnika vključimo umetno inteligenco, ki ocenjuje šahovsko pozicijo. Končni program podpira operacijske sisteme Windows, MacOS in Linux.
Keywords: šahovski program, predstavitev šahovske igre, grafični uporabniški vmesnik, večplatformna aplikacija
Published: 18.10.2021; Views: 75; Downloads: 8
.pdf Full text (2,14 MB)

10.
Dimenzioniranje jeklene hale 8 x 12 m
Ognjen Vuković, 2021, other works

Abstract: V projektni nalogi je izvedeno dimenzioniranje jeklene hale tlorisnih dimenzij 12 x 8 m. Na podlagi lokacije objekta izračunani so vsi vplivi ter obtežbe skladno s predpisi in standardi ki podaja Evrokod, izračunane so notranje statične količine ter izvedeno dimenzioniranje posameznih elementov jeklene konstrukcije. Statični izračun je izveden s pomočjo programskega orodja TOWER 8.
Keywords: dimenzioniranje, jeklena hala, program Tower, gradbeništvo.
Published: 31.08.2021; Views: 154; Downloads: 26
.pdf Full text (1,27 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica