| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Vodenje linearnega pogona s Siemens PLK
Marko Zadravec, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek Linearni pogoni so v montažni industriji zelo pomemben člen avtomatizacije procesov. Uporabljamo jih za prestavljanje elementov, ki so sestavni deli izdelka, premikanje orodij ipd. V diplomskem delu je bil izdelan demonstracijski sistem z linearnim pogonom, s katerim je možno izvajati vaje, raziskave ter različne projektne naloge. Omenjeni sistem je sestavljen iz linearnega pogona z jermenskim prenosom, gnanim s servomotorjem. Ta servomotor krmili namenski krmilnik, ki je preko vhodov in izhodov ter komunikacijskega protokola PROFIBUS povezan na programirljivi logični krmilnik (PLK). Krmilniška konfiguracija je sestavljena iz Siemensove serije krmilnikov S7-1500, linearni pogon in vso pripadajočo strojno opremo pa proizvaja FESTO.
Keywords: PLK, linearni pogon, servo motor, vodenje, PROFIBUS
Published in DKUM: 24.10.2017; Views: 1783; Downloads: 239
.pdf Full text (7,52 MB)

2.
Rekonstrukcija krmiljenja servomotorjev na induktivnem kalilnem stroju
Rok Šertel, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Tematika diplomske naloge se nanaša na celovito rekonstrukcijo krmiljenja induktivnega kalilnega stroja. Zaradi dotrajane opreme starega stroja smo prišli do sklepa, da je edina smotrna odločitev popolna zamenjava krmilja. Celotno avtomatizacijo stroja smo izvedli s krmilnikom S7-300, ki je v nadaljevanju dodatno opisan. V prvem delu je opisan postopek kaljenja. Temu sledi opis in zahteve stroja, ter celotni servo sistem. Zatem je opisano krmiljenje in osnove PLK. Temu sledi opis avtomatizacije stroja. Ker je bilo potrebno stroj tudi zagnati, sem dodal tudi rezultate dejanskega delovanja in opisal določene težave, s katerimi smo se srečevali pri izgradnji in zagonu induktivnega kalilnega stroja.
Keywords: induktivni kalilni stroj, PLK, inkrementalni dajalnik, Profibus, Siemens, SIMATIC
Published in DKUM: 07.07.2017; Views: 1650; Downloads: 158
.pdf Full text (3,04 MB)

3.
KRMILJENJE MODELA PROIZVODNEGA TRANSPORTNEGA SISTEMA
Jani Kresnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Model krmiljenja transportnega proizvodnega sistema, lahko ročno ali avtomatsko, vodimo od začetne do končne točke. Za izdelavo takšnega sistema je nujno praktično in teoretično poznavanje elektronike, mehanike in programiranja. Moja diplomska naloga je skupek vseh treh stvari, ki pripomorejo k izdelavi, delovanju in razumevanju modela krmiljenja transportnega proizvodnega sistema. V nalogi je predstavljen potek izdelave ter programiranja krmiljenja transportnega sistema.
Keywords: ročno in avtomatsko vodenje transportnega sistema, model, Siemens S7-300, PROFIBUS, STEP 7.
Published in DKUM: 15.09.2016; Views: 1142; Downloads: 89
.pdf Full text (2,54 MB)

4.
INFORMATIZACIJA LINIJE 2 V OBRATU HZA DRUŽBE GORENJE D.D.
Boštjan Jurčič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje težave v proizvodnji zaradi napačno prevzetih, opremljenih, napolnjenih in preveč narejenih aparatov na montažni liniji 2 v obratu hladilno-zamrzovalnih aparatov (HZA). Zato sem v diplomski nalogi kot nadgradnjo montažne linije izdelal nadzorni sistem za sprotno odkrivanje napak in celovit pregled nad delovnimi operacijami, ki temeljijo na laserskih čitalcih črtne kode. Najprej se je bilo potrebno posvetiti izbiri opreme. Pri čemer sem moral upoštevati medsebojno združljivost opreme, vsaki napravi sem ustrezno nastavil parametre in protokole. Sledilo je programiranje Siemensovih krmilnikov s programskim orodjem Step 7. Po končanem programiranju sem pričel s testiranjem. Za lažjo odkrivanje napak je sistem opremljen s semaforji, ki s svojim načinom utripanja opozarjajo na tip napake in z monitorji, na katerih se izpisujejo podatki o aparatih. Kot rezultat sem dobil sistem, ki s svojo fleksibilnostjo omogoča popolno optimizacijo proizvodnje, zmanjšanje stroškov in učinkovito odpravljanje napak.
Keywords: proizvodni procesi, industrijska omrežja, Asi, Profibus, Ethernet, Siemens, PIS, MES, Step 7, Datalogic, laserski čitalci, PLC.
Published in DKUM: 04.12.2015; Views: 1973; Downloads: 137
.pdf Full text (5,57 MB)

5.
Krmiljenje in programiranje z uporabo programskega okolja GraphFruit v tehniškem izobraževanju
Krištof Debeljak, 2014, master's thesis

Abstract: Raziskan je bil problem uporabe in programiranja mini PLC krmilnikov v primeru, ko le-te uporabljajo uporabniki, ki nimajo dovolj znanja o programiranju oz. ko ga uporabljamo v šoli kot učni pripomoček. Krmilnike v osnovi razdelimo na tri različne nivoje: enostavne mini PLC-je, srednje zmogljive in razširljive krmilnike ter profesionalne krmilnike. Raziskava je obravnavala samo krmilnike prve in druge skupine, ker zahtevajo krmilniki tretje skupine bistveno višji nivo znanja in razumevanja kot krmilniki prvih dveh in se v osnovni ter srednjih šolah skoraj nikoli ne uporabljajo.
Keywords: uporabniški vmesnik med človekom in strojem, PLK: programabilni logični krmilniki, industrijska komunikacija: način povezave med industrijskimi PLK, ProfiBus: ena od možnosti industrijske komunikacije, temelječa na ethernetu, združeni/vgrajeni, lastna izvorna koda, lasten naslov.
Published in DKUM: 24.02.2014; Views: 2773; Downloads: 268
.pdf Full text (10,49 MB)

6.
UVAJANJE AVTOMATIZIRANEGA SKLADIŠČNEGA SISTEMA V INDUSTRIJSKEM OBRATU
Mario Petras Arelich, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema opis uvajanja avtomatiziranega skladiščnega sistema v industrijskem obratu. Predstavlja, kako je sistem vključen v proizvodnjo in zakaj je potreben. V današnjem hitro rastočem gospodarskem okolju so skladiščenje in z njim povezani procesi veliki izzivi za podjetje. To še posebej velja za tista podjetja, katerih cilj je prihraniti čim več časa in nepotrebnih stroškov.
Keywords: industrijska omrežja, industrijski ethernet, PROFIBUS, močnostni tirni ojačevalnik, PROFINET, industrijska brezžična komunikacija
Published in DKUM: 04.02.2014; Views: 1713; Downloads: 219
.pdf Full text (1,81 MB)

7.
PROJEKTNI RAZVOJ PROGRAMSKE OPREME ZA PROGRAMABILNE LOGIČNE KRMILNIKE
Matjaž Medved, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen razvoj programske opreme programabilnih logičnih krmilnikov (PLK) na primeru tipičnega projekta s področja avtomatizacije procesov. PLK se lahko uporabljajo na različnih uporabnih tehničnih sistemih v industriji kot tudi pri nadzoru stavb. Razvoj programske opreme je potrebno obravnavati kot projekt. Za uspešno izvajanje projekta je pomembno interdisciplinarno znanje in uspešno projektno vodenje.
Keywords: PLK, SCADA, Profibus, CAN, IEC 61131-3, Stroški razvoja programske opreme
Published in DKUM: 20.12.2010; Views: 2093; Downloads: 336
.pdf Full text (9,38 MB)

8.
POSODOBITEV LINIJE ZA RAZVRŠČANJE IZDELKOV V NOVEM CENTRALNEM SKLADIŠČU ''HZA'' V DRUŽBI GORENJE D.D.
Marko Krivec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema opis posodobitve naprave za komunikacijo vozičkov v novem centralnem skladišču NAVIS v družbi Gorenje d.d. V prvem delu diplomske naloge sem predstavil odvoz gotovih izdelkov iz proizvodnih linij preko razvrščanja, navedel razloge za njeno posodobitev, hkrati pa predstavil komponente, ki so uporabljene za komuniciranje vozičkov, kot je močnostni tirni ojačevalnik (PWB) in opisal zakaj ga potrebujemo. V drugem delu sem predstavil novo stanje naprave in programske rešitve krmilnika ter rešitve za izvedbo Profineta.
Keywords: industrijska omrežja, industrijski Ethernet, Profibus, power rail booster, Profinet, industrijska brezžična komunikacija
Published in DKUM: 30.07.2010; Views: 3223; Downloads: 333
.pdf Full text (2,41 MB)

9.
TRANSPORTNA LINIJA SKOZI KONTINUIRANO PEČ ZA ŽARJENJE ALUMINJASTIH RONDIC
Darjan Gorenak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu bomo podrobno preučili transport materiala od vstopne valjčne proge do razkladalne rampe. Upoštevati bomo morali različna stanja peči, njen želeni takt zalaganja za pravilno doseganje temperatur materiala. Posebno pozornost bo potrebno posvetiti pozicioniraju košar v peči, kajti v peči bo naenkrat 23 košar, med katerimi mora biti enaka razdalja.
Keywords: transportna linija, žarilna peč, kontinuirana peč, krmilnik SIEMENS, WinCC Flexible, frekvenčni regulator, regulacija temperature, Profibus
Published in DKUM: 23.06.2009; Views: 2998; Downloads: 342
.pdf Full text (2,85 MB)

10.
PROGRAMIRANJE KRMILNIKA SIEMENS ZA ROBOTSKO CELICO FANUC
Primož Titovšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga predstavlja programiranje robotske celice za izdelavo plastificiranih lističev. Celica je bila v celoti zgrajena v podjetju SAR avtomatizacija, d.o.o. V prvem delu diplomske naloge je opisano delovanje robotske celice in uporabljena strojna oprema. V drugem delu naloge je opisana potrebna programska oprema in izdelava uporabniških programov za krmiljenje robotske celice.
Keywords: avtomatizacija, pomnilniško programirljivi krmilnik, Siemens strojna in programska oprema, Profibus
Published in DKUM: 05.06.2009; Views: 6678; Downloads: 857
.pdf Full text (3,58 MB)

Search done in 3.72 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica