| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 16
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Elementi procesnih naprav : zbirka nalog za seminarske vaje
Danijela Urbancl, 2023, other educational material

Keywords: procesne naprave, prenosniki toplote, seminarske vaje
Published in DKUM: 07.02.2023; Views: 1067; Downloads: 76
.pdf Full text (2,50 MB)

2.
Procesne naprave : navodila za vaje
Danijela Urbancl, 2023, other educational material

Keywords: prenosniki toplote, procesne naprave, vaje
Published in DKUM: 07.02.2023; Views: 649; Downloads: 32
.pdf Full text (2,17 MB)

3.
Pomen CIP sistemov čiščenja naprav za delovanje procesnih naprav
Jure Žilič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen CIP postopek čiščenja cevovodnih sistemov. Hkrati je predstavljena tudi problematika čiščenja in vzdrževanja higiene zaprtih cevovodnih sistemov. S pomočjo primerov je opisana uporaba CIP sistema v farmacevtske in biofarmacevtske namene, predstavljena pa je tudi uporaba različnih komponent, ki združujejo celoten sklop sistema. Delo vključuje tudi opis pomena CIP sistema ter opis priprave čistilnih sredstev in procesne opreme. Navedene so ugotovitve pomena CIP sistema za delovni proces in za sam produkt izdelave.
Keywords: CIP sistem, čiščenje cevovodnih sistemov, procesna oprema, procesne naprave
Published in DKUM: 13.05.2013; Views: 2726; Downloads: 354
.pdf Full text (2,40 MB)

4.
VPLIV SPREMEMBE TEHNOLOGIJE HLAJENJA NA EKONOMIKO PROIZVODNJE FF SMOL
Jurica Glavina, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje Nafta Petrochem d.o.o. zaradi potreb povečanja proizvodnje FF smol preučuje možnosti povečanja proizvodnje s pomočjo alternativnega hlajenja smole izven reaktorja. Predlagan je bil ploščni toplotni prenosnik zaradi najbolj ugodnih karakteristik. Diplomska naloga obravnava teoretične osnove proizvodnje FF smol in preračun hlajenja s pomočjo cevne kače v reaktorju v primerjavi s hlajenjem skozi ploščni toplotni prenosnik. Predlagane so tudi možnosti uporabe izračunov v ostalih reaktorjih podjetja Nafta Petrochem.
Keywords: procesne naprave, hlajenje, fenolformaldehidne smole, ploščni toplotni prenosnik, ekonomska analiza
Published in DKUM: 12.07.2012; Views: 2035; Downloads: 135
.pdf Full text (2,99 MB)

5.
SIMULACIJA PROIZVODNJE METANA IZ SINTEZNEGA PLINA S PROGRAMSKIM PAKETOM ASPEN PLUS
Andreja Čas, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V svetu se uporablja tehnologija uplinjanja premoga za pridobivanje sinteznega plina, ki je osnovna surovina za proizvodnjo kemikalij, energentov in električne energije. Zaradi visokih cen nafte in zemeljskega plina postaja ekonomsko upravičena proizvodnja metana z uplinjanjem premoga kot alternativno gorivo zemeljskemu plinu. Pri uplinjanju premoga nastaja sintezni plin, ki je v glavnem sestavljen iz ogljikovega monoksida in vodika. Ker sestava sinteznega plina ni primerna za direktno sintezo metana je pred tem potrebno še izvesti reakcijo sinteznega plina z vodo (water gas shift reaction), kjer se ogljikov monoksid z uporabo vodne pare in prisotnosti katalizatorja pretvori v vodik in ogljikov dioksid. Po čiščenju se plinska mešanica vodi v reaktor za metanizacijo v prisotnosti katalizatorja, kjer se proizvaja metan, ki se v nadaljni rabi imenuje sintetični zemeljski plin (SNG) Diplomska naloga vključuje simulacijo vodno-plinske pretvorbe sinteznega plina, izbiro absorbenta metanola za odstranitev CO2 iz sinteznega plina ter simulacijo metanizacije, za pridobivanje sintetičnega zemeljskega plina s programom Aspen Plus® 2006.5.
Keywords: procesne naprave, načrtovanje procesov, uplinjanje, sintezni plin, absorpcija CO2, vodno-plinska reakcija (WGS), metanizacija, simulacija – program Aspen
Published in DKUM: 22.03.2012; Views: 4432; Downloads: 461
.pdf Full text (2,64 MB)

6.
SIMULACIJA ODSTRANJEVANJA H 2 S IZ SINTEZNEGA PLINA S PROGRAMSKIM PAKETOM ASPEN PLUS
Karmen Veber, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Čista in alternativna energija postajata vedno bolj pomembni v nadaljnem gospodarskem razvoju. Različne tehnologije in raziskave na področju proizvodnje in čiščenja sinteznega plina imajo velik potencial v koriščenju več čistih goriv, povečanju izkoristka uporabljene energije ter zmanjšanju onesnaževanja okolja. Raziskava, ki je predmet diplomske naloge vključuje teoretične osnove različnih načinov odstranjevanja H2S iz sinteznega plina, simulacijo odstranjevanja H2S iz sinteznega plina, ter nakazuje možnosti nadaljne uporabe H2S za proizvodnjo elementarnega žvepla ali žveplove kisline. Z izbranim tehnološkim procesom čiščenja sinteznega plina, je dosežena 0,04 ppm vsebnost H2S.
Keywords: Procesne naprave, načrtovanje procesov, uplinjanje, sintezni plin, žveplova kislina
Published in DKUM: 05.10.2011; Views: 2983; Downloads: 252
.pdf Full text (3,20 MB)

7.
ANALIZA MOŽNOSTI IZRABE IN PREDELAVE MULJA KOMUNALNIH ČISTILNIH NAPRAV
Nina Urek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava čiščenje komunalne odpadne vode z vzorčnim primerom komunalne čistilne naprave Slovenska Bistrica. Temelj čiščenja odpadne vode predstavlja zakonodaja s predpisi, kot ključno orodje pri doseganju ustreznih učinkov zmanjševanja onesnaževanja okolja. Poznamo več vrst čistilnih naprav, ločimo jih glede na velikost ter vrsto odpadne vode, katera se čisti v napravi. Komunalna odpadna voda se v procesu čiščenja obdela v primarni, sekundarni in terciarni fazi, kjer kot stranski produkt nastaja odpadni mulj. Ravnanje z muljem predstavlja precejšen del obratovalnih stroškov čistilne naprave. Za doseganje optimalnih rezultatov čiščenja odpadne vode je pomembna premišljena osnovna zasnova čistilne naprave, izbira ustreznega sistema čiščenja in dodelan način odstranjevanja mulja. V Sloveniji je leta 2008 delovalo 226 komunalnih čistilnih naprav, ki so imele vsaj 50 PE. Problem predstavlja odpadni mulj; zakonsko je prepovedano odlaganje mulja na kmetijska zemljišča, sežigalnice za mulj v Sloveniji pa nimamo. Komunalna čistilna naprava Slovenska Bistrica izvaja primarno, sekundarno in terciarno fazo čiščenja v štirih sekvenčnih bazenih. Mulj s 33% vsebnostjo suhe snovi se odlaga na odlagališču nenevarnih odpadkov na Pragerskem, vendar je to začasna rešitev. Dolgoročno naj bi se mulj uporabljal kot gorivo pri sosežigu ali kot gnojilo po procesu anaerobne razgradnje.
Keywords: procesne naprave, komunalna čistilna naprava, čiščenje odpadne vode, obdelava odpadnega mulja
Published in DKUM: 18.05.2011; Views: 5037; Downloads: 747
.pdf Full text (2,37 MB)

8.
RACIONALNA RABA ENERGIJE NA ČISTILNI NAPRAVI V PODJETJU PALOMA d.d.
Zvezdana Cegner, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen naloge je bil dolociti racionalno rabo vseh energentov na cistilni napravi Paloma d.d. Ob nakupu bolj kvalitetnih surovinah imamo manj odpada (rejektov) na finih grabljah. Varcevalni ukrepi s svežo tehnološko vodo v proizvodnji papirja (zapiranje krogotokov voda in krogotokov vlaken) pozitivno vplivajo tudi na varcevanje z energenti na celotni cistilni napravi. Z zmanjšanimi dotoki tehnološke odpadne vode se je obcutno znižala poraba kemikalij, ker v vodi ni prisotnih veliko papirnih vlaken se je zmanjšala kolicina flotata in s tem posledicno tudi odvozi dehidriranega tehnološkega mulja. Zaradi manjših obremenitev biološkega dela cistilne naprave imamo tudi manj odvoza biološkega mulja. V okviru projekta racionalne rabe elektricne energije, se je pokazala možnost za zamenjavo dveh puhal z enim zmogljivejšim puhalom. Meritve so pokazale, da je ekonomsko upravicena menjava puhala, saj bi se stroški nabave povrnili v 20,4 mesecih.
Keywords: racionalna raba energije, procesne naprave, tehnološka odpadna voda, flokulacija, koagulacija, biomasa, puhalo.
Published in DKUM: 18.05.2011; Views: 2864; Downloads: 314
.pdf Full text (8,58 MB)

9.
ČIŠČENJE PRAHU IZ ELEKTRO OBLOČNE IN PONOVČNE PEČI Z AKSIALNIM CIKLONOM
Boštjan Špan, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema čiščenje prahu iz elektro obločne in ponovčne peči z aksialnim ciklonom, njegovo učinkovitost, opis in umestitev v celotni sistem zajemanja prahu v jeklarni podjetja ŠTORE STEEL d.o.o.. Uvod zajema opis tehnološkega procesa izdelave jekla in umestitev elektro obločne in ponovčne peči v ta proces. Opredelitev oziroma opis problema, ki zajema predmet raziskovanja, je izdelava jekla in s tem nastajanje nezaželenih produktov kot je prah. Predmet raziskovanja se navezuje na učinkovitost čiščenja z aksialnim ciklonom. Cilj diplomskega dela je pomembnost primarnega sistema čiščenja prahu z aksialnim ciklonom ter njegova umestitev v celoten sistem zajemanja in čiščenja prahu. Prav tako je cilj tudi razložitev in primerjava tega sistema z ostalimi sistemi zajemanja prahu. Najpomembnejša zadeva pa je zajetje in analiza izločenih prašnih delcev iz aksialnega ciklona. Predpostavke in omejitve raziskave se nanašajo na izračun učinkovitosti aksialnega ciklona s pomočjo inženirskega postopka. Izračun je omejen in se nanaša zgolj na trdne delce. Ciklon se analizira kot samostojna enota. Povedati je treba, da posedanje delcev v dimovodu ni mogoče zajeti. Predvidene metode raziskovanja so bile analiza velikosti prašnih delcev, opis vzorca, meritve s slikovnimi prilogami ter izračun aksialnega ciklona na integralnem nivoju. Nato sledi še sklep, viri, literatura ter lasten življenjepis.
Keywords: aksialni ciklon, ciklon, čiščenje prahu, elektro obločna peč, procesne naprave
Published in DKUM: 01.06.2009; Views: 5750; Downloads: 811
.pdf Full text (1,65 MB)

10.
Search done in 11.87 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica