| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 605
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Prenova transportnih procesov v podjetju Megales : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Tim Učakar, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje Megales se ukvarja s sečnjo, prevozi, nakupom in prodajo hlodovine in lesnih sekancev. Raznovrstnost voznega parka in drugih delovnih strojev jim omogoča kar se da optimalno izvajanje dejavnosti. Področje transportne logistike zajema dnevno usklajevanje potreb po tovornih vozilih z odkupovalci lesa na terenu in razporejanje priklopnikov v skladu s pogodbami o nakupu in prodaji lesa. Pri načrtovanju transportnih logističnih procesov smo zaznali preveč praznih kilometrov, ki nastanejo, ko se tovorna vozila prazna vračajo nazaj na mesto natovarjanja, zato bomo podali ideje za povečanje števila polnih povratnih voženj. Ker so gozdarske prikolice specifične, je zagotavljanje povratnih voženj marsikdaj oteženo. Opisali bomo tudi rešitve, kako s poenotenjem voznega parka zmanjšati stroške vzdrževanja. Predlagali bomo sistem menjave prikolic in posledično zmanjšanje nepotrebnega prelaganja hlodovine. Na ta način bi privarčevali pri porabi goriva in številu ur, ki jih opravijo vozniki tovornih vozil v podjetju. Preučili bomo prednosti zaposlitve mehanika in izračunali prihranek pri stroških za vzdrževanje voznega parka.
Keywords: transportni procesi, prazne vožnje, prelaganje hlodovine, poenotenje voznega parka, zmanjšanje stroškov za vzdrževanje voznega parka
Published in DKUM: 15.02.2024; Views: 35; Downloads: 0
.pdf Full text (2,44 MB)

2.
Prenova oskrbovanja proizvodnje : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Tajda Pirih, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno področje notranje logistike, podrobneje oskrbovanja proizvodnje z materialom iz visoko regalnega skladišča v izbranem podjetju. V uvodnem delu smo opisali izbrano podjetje, v katerem smo opravili raziskovalno delo. Za lažje razumevanje vsebine diplomskega dela smo v teoretičnem delu predstavili pomembne ključne podatke o logistiki na splošno, notranji logistiki, notranjih transportnih poteh ter vitki logistiki. Teoretičnemu delu sledi praktični del, kjer smo podrobneje predstavili proces oskrbovanja proizvodnje z materialom iz visoko regalnega skladišča. Predstavili in slikovno prikazali smo vse notranje transportne poti, ki se opravljajo v podjetju ter naredili analizo obstoječega stanja. S pomočjo vzročno posledičnega diagrama smo prikazali vzroke za izgubo časa. Glede na vzroke smo podrobno predstavili rešitve, ki pa smo jih v podjetju že implementirali ter so se izkazale za pozitivne, saj so delno ali celo v celoti odpravile izgubo časa ter neizkoriščenosti. V zaključnem delu diplomskega dela smo analizirali predlagane in implementirane rešitve in ocenili učinke rešitev ter predstavili možnost nadaljnjega razvoja rešitve.
Keywords: notranja logistika, notranje transportne poti, oskrbovanje proizvodnje, skladiščni procesi, logistika
Published in DKUM: 14.02.2024; Views: 36; Downloads: 5
.pdf Full text (1,97 MB)

3.
Raziskovalni trendi in trajnostne rešitve v inženiringu poslovnih sistemov
2024

Abstract: V želji po oblikovanju trajnostno učinkovitega, uspešnega in stabilnega poslovnega okolja, so managerji v organizacijah v veliki meri odvisni od poznavanja ustreznih pristopov, metod in tehnik, ki jih bodo vodila k izbiri ustreznih ukrepov za dosego želenih rezultatov. V ta namen avtorji v tej monografiji predstavljamo raziskovalne trende in trajnostne rešitve v inženiringu poslovnih sistemov, ki organizacijam omogočajo dodatno podporo pri doseganju zastavljenih ciljev. Obvladovanje inoviranja, optimiranje vzdrževanja, vključevanje proaktivne ergonomije, obvladovanje učinkovitosti in uspešnosti poslovnih procesov in organizacijskih sprememb in obvladovanje trajnostnih oskrbovalnih verig so le nekateri izzivi, ki jim bodo managerji v organizacijah morali v prihodnje posvetiti več pozornosti v želji po ustvarjanju bolj trajnostne prihodnosti. Poleg teoretičnih predstavitev trendov uporabe posameznih pristopov, so predstavljeni tudi posamezni primeri njihove uporabe v praksi.
Keywords: organizacija, poslovni procesi, trajnostni razvoj, pristopi izboljševanja, model, dejavniki, inoviranje, vzdrževanje, kazalniki
Published in DKUM: 30.01.2024; Views: 62; Downloads: 14
.pdf Full text (7,46 MB)
This document has many files! More...

4.
»KO JAKOBOVA POT POKLIČE« – Sodobna romanja skozi motive in identifikacijske procese: primer slovenskih romarjev poti El Camino : primer slovenskih romarjev poti El Camino
Eva Novak Svetič, 2023, master's thesis

Abstract: Zaključno delo se ukvarja z romarskim turizmom. Dosedanje študije, ki so se ukvarjale z izkušnjo romanja, so se ločeno in partikularno ukvarjale bodisi z motivi za odhod na romanja na eni strani ali s spoznanji in transformacijami po prehojeni poti na drugi. V nasprotju s tem in na primeru slovenskih romarjev poti El Camino poskušamo zaobjeti kompleksno realnost romanj ter osvetliti različne vidike romanja kot procesa skupaj z njegovo reprezentacijo v javnih diskurzih. Zaključno delo skozi kombinacijo dveh analiz – kritične diskurzivne analize medijskih reprezentacij romanj v avtobiografskih knjigah in analizo intervjujev s slovenskimi romarji – ponuja vpogled v diskurze, ki osmišljajo romanje, in subjektivne procese romarjev samih pred, med in po romanju. Ugotavljamo, da se romanje v analiziranih tekstih upodablja skozi številne diskurze: diskurz poklicanosti na pot, diskurz odpovedi drugim identitetam in spojitev s potjo, diskurz umika in refleksije, diskurz razmejevanja med pravimi in nepravimi romarji, diskurz osebne transformacije in diskurz poti kot nekaj nedokončanega. Prav tako med ugotovitvami izpostavljamo ključne elemente procesa separacije (fizično dokazovanje, soočanje s spremembami, iskanje odgovorov, prekinitev rutine), izkušnje poti (fizični napor, čustva, terapevtska hoja in odnos s soromarji) in transformacije ob vrnitvi domov (ojačano samozavedanje, sprememba prioritet in opolnomočenje), kot jih prepoznavajo slovenski romarji El Camina.
Keywords: romanje, romarski turizem, identifikacijski procesi, motivacija, Jakobova pot, El Camino
Published in DKUM: 08.01.2024; Views: 149; Downloads: 16
.pdf Full text (1,35 MB)

5.
Optimizacija logističnih procesov : visokošolski učbenik
Dejan Dragan, 2010, reviewed university, higher education or higher vocational education textbook

Keywords: logistika, logistični procesi
Published in DKUM: 12.12.2023; Views: 258; Downloads: 15
.pdf Full text (9,17 MB)
This document has many files! More...

6.
Analiza avtomatizacije poslovnih procesov z microsoft power platform
Žan Korpar, 2023, master's thesis

Abstract: Microsoft Power Platform je platforma, ki omogoča digitalizacijo in avtomatizacijo poslovnih procesov. Digitalizacija med drugimi poveča učinkovitost podjetja in izboljša interakcijo s strankami, avtomatizacija pa zmanjša možnost človeških napak in stroške. Ključne komponente platforme so Power BI, Power Automate in Dynamics 365. V sklopu magistrskega dela smo analizirali vzpostavljen sistem v izbranem podjetju. S pomočjo KPI-jev smo primerjali poslovanje pred in po uvedbi le-tega. Uvedba Power Platform je v podjetju izboljšala nadzor nad uporabniki, povečala število aktivnosti in avtomatsko obnovljenih pogodb, ter izboljšala odzivni čas podpore strankam. Power Platform lahko torej izboljša učinkovitost podjetja in s tem konkurenčnost na trgu.
Keywords: Microsoft Power Platform, poslovni procesi, avtomatizacija, BPMN, življenjski cikel procesov
Published in DKUM: 03.11.2023; Views: 182; Downloads: 21
.pdf Full text (3,98 MB)

7.
E-obvladovanje procesov v podjetju X
Kristjan Bercko, 2023, undergraduate thesis

Abstract: E-obvladovanje procesov je temelj za povečanje učinkovitosti organizacije. Omogoča učinkovitejšo komunikacijo, poročanje in nadzor. Prav tako zagotavlja optimalno podporo procesom in obstoječi organizacijski strukturi. V diplomskem delu bomo prikazali rešitev problema v podjetju X s pomočjo e-platforme, ki bo namenjena vzpostavitvi portalov za skupinsko delo. Z njeno uvedbo bodo pridobili izjemno učinkovito orodje za razvoj prilagojenih programskih rešitev, ki bodo izpolnile zahteve uporabnika. Podjetje X ima v svoji strategiji zapisano, da želi biti vodilno hitro rastoče podjetje. S tem, ko se je podjetje X razvijalo, so se pokazale potrebe po uvedbi naprednejšega in učinkovitejšega sistema, in sicer v obliki e-platforme, s katero bo mogoče procese službe učinkoviteje obvladovati. Vpeljava e-obvladovanja bo na področjih proizvodnje, obratovanja in vzdrževanja omogočala učinkovitejše in lažje obvladovanje procesov, večji nadzor ter ustrezno dokumentiranje izvajanja del. Zaradi specifike dela in potreb po dostopu do vseh potrebnih podatkov je podjetje X izbralo platformo SharePoint. Ta omogoča delo na dokumentih iz različnih lokacij in zagotavlja nemoten potek dela. Platforma Microsoft SharePoint je namenjena vzpostavitvi portalov za skupinsko delo. Predstavlja izjemno učinkovito orodje za razvoj prilagojenih programskih rešitev na podlagi specifičnih zahtev uporabnika. Z avtomatizacijo prenosa informacij omogoča produktivnejše in učinkovitejše delo. Posledici uvedbe sta racionalizacija in optimizacija delovnih procesov.
Keywords: delovni procesi, poslovni procesi, informatizacija poslovanja, programske rešitve
Published in DKUM: 02.11.2023; Views: 153; Downloads: 18
.pdf Full text (1,65 MB)

8.
Prenova poslovnih procesov
Marija Ratkovac, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Prenova poslovnih procesov je ključni korak k izboljšanju organizacije in njenega konkurenčnega položaja na trgu. Ta naloga se bo osredotočila na pomen prenove poslovnih procesov, koristi, ki jih prinaša, in ključne korake pri njegovi implementaciji. Prenova poslovnih procesov predstavlja sistematičen pristop k redefiniranju, optimiziranju in izboljšanju obstoječih procesov v organizaciji z namenom doseganja boljših rezultatov, povečanja učinkovitosti, znižanja stroškov in izboljšanja kakovosti izdelkov ali storitev. V današnjem dinamičnem poslovnem okolju se organizacije soočajo z nenehnimi spremembami in izzivi, zato je prenova poslovnih procesov nujna za prilagajanje novim zahtevam trga. Z odpravo nepotrebnih korakov, uvedbo avtomatizacije in optimizacijo virov lahko organizacija doseže boljše rezultate z manj truda. Prav tako lahko to privede do skrajšanega časa izvajanja storitev, kar izboljša zadovoljstvo strank. Z bolje definiranimi procesi se lahko organizacija hitreje odziva na spremembe v okolju, pa tudi na nove priložnosti in izzive. To je ključnega pomena za dolgoročni uspeh in vzdržnost na trgu. Diplomsko delo najprej obsega teorijo, kjer razložimo od osnov, natančneje kaj so poslovni procesi, načine prenove in morebitne izboljšave le-teh. Poslovni procesi so kompleksen del, ki zahteva natančno razlago tako v teoriji kot v praksi. Teorija in praksa ne gresta ena brez druge, saj lahko podjetje tako najbolje deluje brez večjih izpadov, ki ga lahko stanejo dobrega in uspešnega dela. Prav tako je pomembno upoštevati želje, možnosti in trud zaposlenih, brez katerih podjetje ne more delovati. Predstavili bomo primere izboljšave in rešitve problemov. Ti primeri ilustrirajo različne načine, kako lahko prenova poslovnih procesov prinese pozitivne spremembe, optimizira delovanje podjetja ter prispeva k večji uspešnosti in konkurenčnosti. Ugotovimo lahko, da prenova poslovnih procesov pomembno vpliva na organizacijo dela in samo počutje v gostilni. Poleg organizacije dela je zelo pomembna perspektiva strank in kako stranke dojemajo prenovo poslovnih procesov. Dosedanje izkušnje so pokazale pozitivne odzive na prenovo poslovnih procesov in njihovo zadovoljstvo. Zadovoljstvo se je odražalo v vseh delih, ki so prenovljeni in opaženi, kot so hitrost naročanja, izboljšana ponudba, izgled in sama kvaliteta hrane.
Keywords: prenova, poslovni procesi, gostinska panoga.
Published in DKUM: 27.10.2023; Views: 185; Downloads: 26
.pdf Full text (1,82 MB)

9.
Optimizacija logističnih procesov v podjetju Elrad Electronics d.o.o.
Sašo Kopunović, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu se ukvarjamo s področjem optimizacije logističnih procesov. Za sodelovanje smo se dogovorili z uspešnim mednarodnim pomurskim podjetjem Elrad Electronics d.o.o. Omenjeno podjetje se ukvarja s proizvodnjo elektronskih sklopov, njihovi izdelki tako končajo v gotovih izdelkih v največjih evropskih in svetovnih podjetjih na področju električnega in vrtnega orodja, avtomobilske industrije, bele tehnike, malih gospodinjskih aparatov in drugih. Tako podjetje predstavlja pomemben člen v mednarodnih dobavnih verigah. Podjetje se zaveda pomena logistike in se tako vseskozi izpopolnjuje na področju optimizacije logističnih procesov. Kljub temu v podjetju še nimajo vzpostavljenega samostojnega logističnega oddelka. V teoretičnem delu smo preučevali poslovno logistiko, njene naloge, cilje in vlogo ter razvoj skozi zgodovino. Prav tako smo preučili logistične podsisteme v proizvodnem podjetju. Nato smo se posvetili upravljanju dobavnih verig. V tem sklopu smo se posvetili razvoju ter globalizaciji dobavnih verig, preučili, kdaj se je začel pojem dobavnih verig uporabljati ter kako strokovnjaki obravnavajo pojem dobavnih verig v primerjavi z logistiko. V praktičnem delu smo najprej predstavili podjetje Elrad Electronics d.o.o. ter analizirali njegove trenutne logistične procese. Obravnavali smo logistične podsisteme v podjetju ter ključne poslovne funkcije v sklopu poslovne logistike podjetja. Ključne poslovne funkcije smo predstavili, opredelili njihovo medsebojno povezanost ter izpostavili konflikte, ki nastajajo med njimi. Dodali smo predloge za optimizacijo logističnih procesov v podjetju in predlog za vzpostavitev samostojnega logističnega oddelka v podjetju.
Keywords: logistika, dobavne verige, optimizacija, logistični procesi, logistični podsistemi, Elrad Electronics
Published in DKUM: 26.10.2023; Views: 200; Downloads: 16
.pdf Full text (1,64 MB)

10.
Stohastični procesi v logistiki : visokošolski učbenik
Dejan Dragan, 2013, reviewed university, higher education or higher vocational education textbook

Keywords: stohastični procesi, logistika, visokošolski učbeniki
Published in DKUM: 24.10.2023; Views: 357; Downloads: 13
.pdf Full text (6,84 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica