| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
Razširitev ogrodja RUP za razvoj storitvenih aplikacij
Branislav Tošić, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali in opisali značilnosti storitvenih arhitektur in procesno ogrodje RUP. Prav tako smo raziskali in analizirali potrebne nadgradnje ogrodja RUP za razvoj storitvenih sistemov in aplikacij. V praktičnem delu smo razširjeno ogrodje uporabili pri razvoju pilotne aplikacije za izmenjavo študentov, kjer študentje ne bi potrebovali »ročno« pregledovati spletnih strani in dokumentov/katalogov posameznih univerz. Storitvena rešitev vsebuje model poslovnih procesov, model načr
Keywords: informacijski sistemi, storitvene aplikacije, proces razvoja, ogrodje RUP
Published: 16.02.2009; Views: 1537; Downloads: 116
.pdf Full text (1,70 MB)

3.
UPRAVLJANJE ZANESLJIVOSTI HLADILNIH APARATOV
Dejan Dren, 2010, master's thesis

Abstract: Zanesljivost izdelkov je v veliki meri določena z njihovo konstrukcijo, ki se definira v procesu razvoja izdelkov. Za doseganje visokega nivoja zanesljivosti kompleksnih izdelkov ni dovolj le uporaba specialističnih znanj s področja kakovosti in zanesljivosti, temveč je potrebno vključiti tudi ostalo inženirsko znanje in izkušnje, ki sodeluje v fazah razvoja, proizvodnje in servisiranja izdelkov, da lahko res dobro razumemo in napovedujemo možne vzroke odpovedi in učinkovito preprečujemo njihovo pojavljanje. Za doseganje tega rabimo dobro upravljanje zanesljivosti izdelkov, ki se ukvarja z načrtovanjem, vgrajevanjem in preverjanjem zanesljivosti. Jedro upravljanja zanesljivosti predstavlja program zanesljivosti, ki predpisuje izvajanje aktivnosti in uporabe različnih metod pri razvoju, proizvodnji in uporabi izdelkov z namenom doseganja zahtevanega nivoja zanesljivosti izdelkov. Večina izbranih metod je sicer splošno znanih, vendar gre pri tem tudi za njihovo medsebojno dopolnjevanje in lahko prinašajo pričakovane rezultate le kot celota. Delo je osredotočeno na program zanesljivosti hladilnih aparatov, namenjenih za uporabo v gospodinjstvih.
Keywords: Zanesljivost, trajnost, načrtovanje življenjske dobe, hladilni aparati, proces razvoja novih izdelkov, projekt, program zanesljivosti, pospešeno preizkušanje, FRACAS, FMEA.
Published: 06.12.2010; Views: 1733; Downloads: 111
.pdf Full text (2,79 MB)

4.
RAZVOJ NOVE GENERACIJE PRALNIH STROJEV PS10 V GORENJU D.D.
Aleš Pučnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem predstavil razvoj nove generacije pralnih strojev, ki smo jo poimenovali generacija PS10. Preveril in analiziral sem situacijo na tržišču ter predstavil izboljšave glede na obstoječo generacijo pralnih strojev. Produkt v osvajanju smo popeljali skozi fazo razvijanja dizajna, razvoja in razvoja tehnoloških procesov.
Keywords: o Gorenje, d. d., o razvoj izdelka, o proces razvoja novega izdelka, o design, o pralni stroj PS10, o prototip
Published: 05.01.2012; Views: 1462; Downloads: 217
.pdf Full text (8,77 MB)

5.
MODEL INTELIGENTNEGA SISTEMA ZA PODPORO ODLOČANJU PRI IZBIRI POLIMERNIH MATERIALOV V PROCESU RAZVOJA IZDELKOV
Urška Sancin, 2012, doctoral dissertation

Abstract: Proces razvoja izdelka je kompleksen proces, znotraj katerega mora inženir sprejemati mnogo pomembnih odločitev, ki se ne nanašajo le na konstrukcijo, ampak na vse faze dobe trajanja izdelka. Izbira materiala je v sklopu procesa konstruiranja izrednega pomena, saj izbrani material v začetnih fazah razvoja izdelka znatno vpliva na vse prihodnje aktivnosti v procesu, ter na posledice, ki jih ima izdelek na okolico v njegovi celotni dobi trajanja. Pri svojem delu konstrukterji mnogokrat naletijo na dileme v procesu odločanja, pri čemer so mladi, neizkušeni inženirji na začetku kariere, kot tudi mala in srednje velika podjetja, v zapostavljenem položaju, saj pomanjkanje izkušenj posledično pomeni slabši izdelek ali najem strokovnjaka. Vpliv izdelka na okolje je definiran z različnimi parametri ekološkega spektra, ki jih lahko nadzorujemo v procesu izbire materiala. Eden takih je recikliranje, ki je pereča problematika polimernih materialov, saj je delež reciklirane plastike bistveno manjši od deleža drugih materialov. Kvarni vpliv človeka na okolje in izkoriščanje neobnovljivih virov tako kažeta na pomembnost težnje k trajnostnemu razvoju. Z razvojem modela sistema za podporo odločanju pri izbiri polimernih materialov z upoštevanjem okoljskega vidika smo v sklopu doktorske disertacije skušali doprinesti k znanosti tega področja ter predvsem razviti računalniško podporo pri konstruiranju okolju prijaznih izdelkov iz polimernih materialov v inženirski praksi.
Keywords: proces razvoja izdelka, konstruiranje za okolje, izbira materiala, sistem za podporo odločanju, polimerni material, človeško znanje
Published: 06.07.2012; Views: 1777; Downloads: 217
.pdf Full text (2,14 MB)

6.
7.
RAZVOJ PROGRAMSKE REŠITVE ZA VODENJE OSNOVNIH SREDSTEV
Primož Prevodnik, 2015, master's thesis/paper

Abstract: V magistrski nalogi smo s pristopom študija literature predstavili nekatere metodologije razvoja programske opreme, ki smo jih izbrali glede na njihovo popularnost pri uporabi. Predstavili smo tako tradicionalne kot novejše agilne metode. Izpostavili smo njihovo uporabnost pri projektih ter njihove prednosti in slabosti. Podrobno smo jih analizirali ter v nadaljevanju izbrali, glede na zahteve, ki so bile podane, najprimernejšo za razvoj programske rešitve, potrebne za vodenje osnovnih sredstev v podjetju.
Keywords: metodologije razvoja programske opreme, vodenje osnovnih sredstev, razvoj programske rešitve, prototipni pristop, poslovni proces
Published: 23.06.2015; Views: 631; Downloads: 183
.pdf Full text (2,00 MB)

8.
PROCES RAZVOJA IN UVAJANJA NOVEGA IZDELKA NA PRIMERU POGREVALNEGA PREDALA V PODJETJU GORENJE, d. d.
David Janota, 2015, master's thesis

Abstract: Za obstoj organizacije oziroma podjetja na globalnem trgu je danes potrebno konstantno spremljanje in hitro reagiranje na nove izzive na trgu. Podjetja morajo biti pripravljena na stalno prilagajanje, ukrepanje in izbiro najustreznejših oblik aktivnosti, s katerimi bodo ohranila ali izboljšala pozicijo na trgu. Na priložnosti, katere jim ponuja trg, je potrebno reagirati hitreje in učinkoviteje kot konkurenca. V Gorenju, d.d., se zavedajo pomena stalnega razvoja in inovacij na nivoju izdelkov, ki morajo biti v skladu z vizijo in strategijo samega podjetja. Zato posebno vrednost v podjetju dajejo produktnemu menedžmentu, kjer se pojavlja potreba po integraciji tako strokovnih kot tudi ekonomskih znanj, v smislu osvajanja novih izdelkov od spremljanja trga, definiranja aparatov in stroškov, do samega razvoja in integracije izdelka na trg. Nujnost po neposredni vpetosti produktnega menedžmenta v celovito organizacijsko strukturo ohranja konkurenčnost izdelkov in ustvarja potrebno vrednost podjetja za ohranjanje krepitev tržnega deleža. Ključnega pomena pri osvajanju izdelkov so natančno definirani, sistematizirani in kontrolirani procesi, ki pa morajo biti v skladu s produktno strategijo podjetja, in so zaradi same kompleksnosti ter globalizacije podjetja potrebni prenove. Posebna pozornost v novo zastavljenem procesu se posveča konceptualni fazi, saj je sama priprava na proces enako pomembna kot faza izvedbe in je tudi pogoj za uspešno izvedbo projekta.
Keywords: nov izdelek, proces razvoja izdelka, pogrevalni predal, produktni menedžment
Published: 05.11.2015; Views: 1001; Downloads: 36
.pdf Full text (2,99 MB)

9.
Povezanost procesov razvoja orodja in procesa proizvodnje v malih in srednjih podjetjih
Mateja Karničar Šenk, 2016, master's thesis/paper

Abstract: V magistrskem delu smo se osredotočali na potrjevanje domneve o povezanosti procesa razvoja in orodja ter procesa proizvodnje v MSP (malih in srednje velikih podjetjih). Povezanost obeh procesov smo ugotavljali s pomočjo izbranih kazalnikov. V delu je predstavljena tudi analiza obeh procesov in predlogi za izboljšanje stanja. Na področju zagotavljanja kakovosti glede na izkušnje pri delu opažamo, da izhodi iz procesa razvoja in orodja v veliko primerih ne generirajo zadovoljivih rezultatov v procesu proizvodnje. Ta pojav se najprej opazi v procesu proizvodnje in kasnje pri kupcu. Posledice nedoseganja zadovoljivih rezultatov pa podjetje lahko nenazadnje stanejo izgubo kupca oz. dohodka. Tekom raziskave smo ugotovili tudi, da se vlaganje naporov in znanja v proces razvoja in orodja pomembno povrne. Povezanost obeh procesov smo ugotavljali s pomočjo statističnih metod. Rezultat magistrskega dela je podana potrditev domneve o močni povezanosti obeh procesov. Podan je tudi seznam predlogov izboljšav, ki posredno ali neposredno vplivajo na izbrane kazalnike.
Keywords: proces proces proizvodnje proces razvoja in orodja povezanost (soodvisnost) procesov mala in srednje velika podjetja (MSP)
Published: 05.07.2016; Views: 488; Downloads: 58
.pdf Full text (1,13 MB)

10.
Razvoj novega izdelka v Mlinotestu Ajdovščina d.d.
Kristina Furlan, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi smo na kratko prikazali proces razvoja novega izdelka v osmih fazah tako s teoretičnega kot s praktičnega vidika. V praktičnem delu je predstavljen realen potek razvoja novega izdelka v podjetju Mlinotest d.d. Zajeli smo vse razvojne faze, ki jih je potrebno oceniti, analizirati, pravilno organizirati in realizirati, da pride podjetje do tržno uspešnega in dobičkonosnega izdelka. Pri posameznih fazah naletimo na probleme, ki smo jih v nalogi analizirali in zanje predlagali izboljšave. Naš cilj je namreč znižati stroške na vseh ravneh dela, kar pomeni zmanjšati vpliv največjih problemov v prehrambeni industiji, ki jih predstavljajo: odpadne surovine pri izdelavi izdelkov, kratki roki trajanja, vračilo določenih izdelkov, draga embalaža in posledično slabo ocenjeni stroški materiala ter dela. Rešitev vidimo v dobri organizaciji dela, ki zajema vse faze razvoja izdelka, in služb znotraj podjetja, ki pri tem sodelujejo.
Keywords: izdelek, proizvodni program, politika izdelka, življenjski ciklus in kvaliteta izdelka, proces razvoja novega izdelka
Published: 06.10.2016; Views: 448; Downloads: 54
.pdf Full text (2,52 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica