| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
PROCES IZDELAVE TEKMOVALNEGA DRESA ZA SMUČARJA SKAKALCA
Tjaša Lukač, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Odlični rezultati športnikov niso odvisni le od fizične pripravljenosti vsakega posameznika, vendar tudi od njihove uniformiranosti, ki jo zahteva športna disciplina. Ker je dres smučarja skakalca iz konstrukcijskega vidika zahteven proces, smo se v diplomski nalogi z naslovom Proces izdelave tekmovalnega dresa za smučarja skakalca osredotočili na izdelavo prototipa tekmovalnega dresa smučarja skakalca. V nalogi sta prikazana dva načina konstruiranja, in sicer po konstrukcijskem sistemu Műller & Sohn ter na podlagi dekonstrukcije vzorčnega modela dresa. Pri tem so bila upoštevana vsa predpisana pravila Mednarodne smučarske zveze FIS. Na podlagi konstrukcijske skice modela, tehnološkega opisa in konstruiranih ter modeliranih krojnih delov smo sešili prototip dresa smučarja skakalca in ga primerjali z dejanskim dresom, ki ga je uporabljal eden od slovenskih smučarjev skakalcev.
Keywords: skakalec, smučarski skoki, dres za smučarja skakalca, konstrukcija in modeliranje dresa, proces izdelave
Published: 28.04.2009; Views: 2295; Downloads: 269
.pdf Full text (5,03 MB)

5.
Načrtovanje proizvodnje žaluzij v podjetju ALU-REFLEX d.o.o.
Davorin Pišotek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljeno načrtovanje proizvodnje zunanje žaluzije za senčenje steklenih površin raznih objektov. Prvi del diplomskega dela zajema načrtovanje in postavitev delovnih mest. Za vsako delovno mesto je preračunan potreben delovni prostor ter število delavcev, ki so potrebni za opravljanje del na posameznih delovnih mestih. Podrobno je predstavljena tudi izdelava žaluzije po posameznih sklopih v skupno celoto. Izračunani so tudi normativni časi izdelave žaluzije in na kratko predstavljen potek dimenzioniranja žaluzije na obstoječe okno. V zadnjem delu diplomske naloge je izvedena še kalkulacija stroškov in lastna cena žaluzije ter dobiček, ki bi ga podjetje ustvarilo. Predvidene so tudi ekonomske zaloge oziroma potrebe materiala za izdelavo žaluzije. S pomočjo diplomskega dela ima sedaj podjetje realno sliko o postavitvi proizvodnje in cene izdelka v sklopu njihove proizvodnje.
Keywords: Načrtovanje proizvodnje, stroški, delovna mesta, proces izdelave, žaluzija
Published: 17.10.2013; Views: 947; Downloads: 147
.pdf Full text (3,13 MB)

6.
Od ideje do izdelka v procesu oblikovanja in izdelave oblačil
Katarina Barbara Kavčič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: To diplomsko delo obravnava in raziskuje pojme kot so inspiracija, ideja in kreativnost ter jih praktično razlaga skozi proces oblikovanja in izdelave oblačil treh mladih mariborskih oblikovalk Nine Logar, Maše Gračanič in Nene Florjančič. Na podlagi opazovanja poteka dela in intervjujev z njimi smo ugotovili, da oblikovalke prihajajo od ideje do končnega izdelka vsaka po svoji poti, saj so njihovi oblikovalski izdelki namenjeni vsak svoji ciljni skupini, ki se med seboj razlikujejo.
Keywords: inspiracija, ideja, kreativnost, oblačila, proces oblikovanja in izdelave oblačil
Published: 14.04.2015; Views: 1462; Downloads: 209
.pdf Full text (9,85 MB)

7.
TATU KOT ORNAMENT
Tina Krnjič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Ne glede na stopnjo civiliziranosti je malo takih ljudstev, pri katerih bi bila želja po ustvarjanju ornamentike povsem odsotna. »Ustvarjanje« je torej človekovo prvinsko hotenje. K tovrstnim prizadevanjem lahko najbrž pripišemo tudi tetoviranje obraza in telesa, k čemur so se kot prva zatekala barbarska ljudstva. Tetovatorstvo je fenomen, ki ga zasledimo v skorajda vseh državah sveta, in ki zaseda različne funkcije: terapevtsko, zaščitno (pred zlimi silami), družbeno razločevalno, estetsko (povečevanje privlačnosti), kazensko, vojaško, dekorativno, religijsko ter funkcijo obeleženja pomembnega dogodka in/ali osebe. Pri odkrivanju zgodovine tetovatorstva sem jemala v obzir evropski prostor, afriško in azijsko celino, Oceanijo ter Severno, Srednjo in Južno Ameriko. Osredotočala sem se na zgodovinski razvoj tetovatorstva kot obrti ter antropološke vidike le-tega. V skladu s cilji diplomske naloge sem iskala vzporednice med ornamentom določenega obdobja in takratnimi tetovatorskimi smernicami ter jih skušala predstaviti v čim bolj reprezentativnih primerih. Preko osebnih razgovorov z naročniki tetovaž (tetoviranci) in njihovimi izdelovalci (tetovatorji) sem dobila boljši vpogled v odnose med stranko in tetovatorjem ter na percepcijo končnega izdelka. Hkrati sem želela tetoviranje prikazati kot področje, ki je za umetnostno zgodovino še kako zanimivo. S spoznavanjem tetoviranja z zgodovinskega, antropološkega in praktičnega vidika sem prišla do zaključka, da se vloga in pomen tetovaž od kulture do kulture razlikujeta ter da značilnosti ornamentike določenega obdobja likovne umetnosti sovpadajo s smernicami tetoverske obrti istega obdobja. Obenem sem potrdila domnevo, da zahodna kultura tetoviranja danes ne obsoja kot zločinsko in nezaželeno početje v tolikšni meri kot v preteklih zgodovinskih obdobjih. Menim, da sem uspela orisati raziskovalni potencial, ki ga ima tetoverstvo znotraj umetnostnozgodovinske stroke – sploh v sodobnem kontekstu, ki je v smislu razgibane motivike in razvoja individualnih tetoverskih stilov zanimiv tako za oko laika kot akademika.
Keywords: tatu, tetovatorska obrt, tetovatorske tehnike in metode, tetovatorski motivi, ornament, proces izdelave tetovaže, zgodovina tatuja.
Published: 13.10.2015; Views: 1466; Downloads: 153
.pdf Full text (4,02 MB)

8.
Računalniško podprto gospodarjenje s časom v proizvodnem podjetju
Marko Popič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Gospodarjenje s časom je eden bistvenih elementov produktivnosti proizvodnega podjetja. Današnje razmere na trgu ne dopuščajo, da bi resna proizvodnja delovala brez sprotnih podatkov. Pravočasne informacije iz proizvodnje so eden od temeljev za ohranjanje konkurenčnosti, ustvarjanje zaupanja vrednega poslovnega partnerstva med dobaviteljem in kupcem ter za samo upravljanje proizvodnje. Podjetje Kopa d.d. je za podporo interaktivnemu spremljanju in vodenju proizvodnje izdelalo prilagodljiv sistem UTRIP.PRO, ki po uvedbi nudi boljši nadzor nad dogajanjem v proizvodnih procesih. Program omogoča, da se lahko v proizvodnih procesih beležijo časi prisotnosti delavcev na delovnem centru in operaciji. Evidentirajo se izdelane količine, izmet, napake in zastoji. Analitični modul programa pa omogoča dobro analizo zajetih podatkov.
Keywords: spremljanje proizvodnje, proizvodni proces, čas izdelave, računalniška podpora, delovna dokumentacija
Published: 06.10.2016; Views: 449; Downloads: 24
.pdf Full text (2,52 MB)

9.
Španska stena - okras ali uporaben element
Nina Šabeder, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Španska stena je okras, ki ima hkrati uporabno vrednost, zato se ga ljudje radi poslužujejo, saj nudi bivalnim prostorom harmonično razdelitev prostora. Diplomsko delo temelji na raziskavi zgodovinskega produkta - španske stene, ter njegovi umeščenosti v današnji prostorski okvir. Teoretični del diplomske naloge je namenjen pregledu nad razvojem španske stene in njeni uporabi skozi stoletja. Iz tega izhaja praktični del diplomske naloge, kjer je predstavljen izdelan prototip španske stene, faze njegove izdelave in je namenjen manjšemu bivalnemu prostoru, ki je hkrati spalnica in kuhinja. S tem smo enemu prostoru zagotovili zasebnost, kuhinja pa je pridobila predvsem na funkcionalnosti. Rezultat tega je dokaz, da nam lahko tovrstni zgodovinski medij služi kot multifunkcionalen element sodobnega interierja.
Keywords: španska stena, pregradna stena, zgodovina, konstrukcijski načrt, proces izdelave
Published: 04.10.2016; Views: 1070; Downloads: 38
.pdf Full text (2,52 MB)

Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica