| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Izdelava programske opreme za optimizacijo prodaje preko prodajnih avtomatov
Jernej Kukovič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje razvoj programske rešitve za upravljavce prodajnih avtomatov. Predstavili bomo nekaj nalog, težav in izzivov pri prodaji preko prodajnih avtomatov. Raziskali bomo teoretično ozadje problema trgovskega potnika in problema usmerjanja vozil ter predstavili najbolj znane metode za njihovo reševanje. Implementirali bomo programsko opremo, ki bo služila kot osnovno orodje za vodenje in optimizacijo prodaje. Z uporabo hevristike bo reševala problem trgovskega potnika na konkretnem primeru iskanja poti polnjenja prodajnih avtomatov.
Keywords: prodajni avtomat, problem trgovskega potnika, problem usmerjanja vozil, optimizacija, portal
Published in DKUM: 13.09.2016; Views: 1101; Downloads: 84
.pdf Full text (4,46 MB)

2.
Optimalno planiranje poti v gradbeništvu z reševanjem problema trgovskega potnika
Uroš Klanšek, Mirko Pšunder, Marko Soršak, 2011, professional article

Abstract: Problem trgovskega potnika (PTP) predstavlja enega najbolj znanih problemov kombinatorične optimizacije. Reševanje PTP izkazuje pomemben aplikativni potencial za gradbeništvo. Zato je namen pričujočega članka približati reševanje PTP širši gradbeniški skupnosti. V članku so predstavljeni formulacija PTP, uporabnost optimizacijskega modela PTP ter nekateri komercialno dostopni programski paketi, ki se lahko uporabijo za modeliranje in reševanje PTP. Na koncu članka je predstavljen primer optimalnega planiranja poti z reševanjem PTP.
Keywords: problem trgovskega potnika, kombinatorična optimizacija, optimizacijski problemi, optimizacija poti, gradbeništvo
Published in DKUM: 21.12.2015; Views: 1629; Downloads: 63
URL Link to full text

3.
Reševanje problema trgovskega potnika s paralelnim simuliranim ohlajanjem
Matej Strašek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu skušamo s paralelizacijo algoritma simuliranega ohlajanja izboljšati čas reševanja problema trgovskega potnika. S pomočjo vmesnika OpenMP implementiramo paralelizacije algoritmov sosednosti k-opt, simulirano ohlajanje in izboljšavo le-tega – sprejemljivo simulirano ohlajanje. Predstavimo algoritme in zberemo njihove rezultate za paralelizacijo zanke, paralelizacijo particij, paralelizacijo z različnim razponom in prilagodljivo paralelizacijo simuliranega ohlajanja. Prvi del predstavlja opis problema trgovskega potnika, vmesnika OpenMP, opis implementiranih algoritmov in njihovih paralelizacij. V zadnjem delu so predstavljeni rezultati na problemih trgovskega potnika iz knjižnice TSPLIB, njihova medsebojna primerjava ter možnosti za nadaljnje raziskave.
Keywords: problem trgovskega potnika, simulirano ohlajanje, paralelizacija simuliranega ohlajanja
Published in DKUM: 06.11.2015; Views: 2323; Downloads: 120
.pdf Full text (886,78 KB)

4.
Optimizacija s pomočjo kolonije mravelj
Ivan Pešl, Viljem Žumer, Janez Brest, 2006, original scientific article

Abstract: V naravi so mravlje sposobne najti najkrajšo pot od vira hrane do gnezda brez uporabe vizualnih informacij. Poleg tega so se zmožne prilagoditi spremembam v okolju. na primer najti novo naj krajšo pot. ko trenutno pot preseka ovira. Pri tem nastane zamisel, da bi lahko bilo posnemanje takšnega obnašanja mravelj učinkovito tudi v diskretnem svetu. V članku bomo prikazali reševanje problema trgovskega potnika s pomočjo optimizacije mravelj.
Keywords: kolonija mravelj, umetna inteligenca, inteligenca roja, problem trgovskega potnika
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1993; Downloads: 65
URL Link to full text

5.
6.
ALGORITMI INTELIGENCE ROJEV PRI REŠEVANJU PROBLEMA TRGOVSKEGA POTNIKA
Tadej Klakočer, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu opišemo algoritme inteligence rojev, in sicer optimizacijo z roji delcev in kolonijami mravelj. Pojasnimo izvor algoritmov in njihov osnovni namen, prav tako pa predstavimo izboljšane oziroma prilagojene različice algoritmov. Analizo delovanja algoritmov izvedemo na testnih primerih problema trgovskega potnika, pri čemer kot kriterije primerjave uporabimo kakovost rešitve, porabljen čas in relativno napako.
Keywords: inteligenca rojev, problem trgovskega potnika, konvergenca, C#
Published in DKUM: 19.09.2013; Views: 2073; Downloads: 159
.pdf Full text (2,11 MB)

7.
8.
Reševanje problema nesimetričnega trgovskega potnika z diferencialno evolucijo in hevrističnimi algoritmi
Štefan Brest, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu podamo zgodovino in razvoj evolucijskih algoritmov ter diferencialne evolucije. Opišemo tudi hevristične algoritme, ki bodo osnova za reševanje problema nesimetričnega trgovskega potnika. Osrednji del diplomskega dela predstavlja načrtovanje in implementacija algoritmov DEATSP, kjer poiskušamo rešiti problem nesimetričnega trgovskega potnika z diferencialno evolucijo. Ti vključujejo različne kombinacije hevrističnih algoritmov, kjer skušamo ugotoviti, katera od teh
Keywords: problem trgovskega potnika, diferencialna evolucija, hevristični algoritmi, optimizacija, iskanje globalnega optimuma
Published in DKUM: 02.02.2012; Views: 3062; Downloads: 190
.pdf Full text (2,77 MB)

9.
OPTIMIZACIJA NOTRANJIH POTI POBIRANJA BIOLOŠKEGA MATERIALA V SPLOŠNI BOLNIŠNICI CELJE
Marko Intihar, 2011, master's thesis

Abstract: Odločitveni mehanizem procesa transporta biološkega materiala pri oblikovanju poti pobiranja bioloških vzorcev temelji na dveh temeljnih korakih. Prvi korak določa, katere oddelke obiskati na poti, drugi korak pa, v kakšnem zaporedju jih obiskati, da bodo izpolnjeni pogoji učinkovitega izvajanja procesa transporta. Z ozirom da je prvi korak izveden na podlagi odločitvenega sistema predstavljenega v raziskavi [23], je temeljni cilj te raziskave razvoj orodja za določitev optimalne sekvence obiskanih oddelkov na poti in za optimizacijo poti (drugi korak). Obravnavani problem je soroden problemu trgovskega potnika, zato se optimizacijski mehanizem posluţuje metod reševanja sorodnega problema. Na podlagi izbire ustreznega splošnega problema, izgradnje optimizacijskega modela in uporabi primernega optimizacijskega postopka lahko sestavimo odločitveni mehanizem za izvedbo drugega koraka, ko pa ga poveţemo z raziskavami prvega koraka, pa dobimo zdruţeni odločitveni model. Kot pomoč za izvedbo drugega koraka je bilo uporabljeno orodje geografski informacijski sistem in aplikacija ArcLogistics. S pridobljenim dvokoračnim optimizacijskim orodjem je mogoče občutno izboljšati proces transporta bioloških vzorcev z optimalnim vključevanjem oddelkov na redne obhode in optimizacijo poti na rednih obhodih.
Keywords: transport v bolnišnicah, optimizacija poti, problem trgovskega potnika, geografski informacijski sistem (GIS)
Published in DKUM: 16.10.2011; Views: 2499; Downloads: 337
.pdf Full text (7,27 MB)

10.
IMPLEMENTACIJA GENETSKEGA ALGORITMA NA GRAFIČNEM PROCESORJU
Tomaž Hauzer, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo poskusili ugotoviti, kakšne pohitritve lahko dosežemo v izvajanju genetskega algoritma, če ga izvajamo na grafičnem procesorju računalnika. V obeh implementacijah, na CPU in GPU, uporabimo turnirsko selekcijo, križanje z delno preslikavo in vstavitveno mutacijo. Težimo seveda k čim večji pohitritvi na grafičnem procesorju. Najprej predstavimo genetski algoritem. Opišemo njegovo definicijo, zgodovino genetskih algoritmov in njihovo trenutno uporabo ter potek izvajanja genetskega algoritma. Sledi opis problema trgovskega potnika, nad katerim smo izvajali genetski algoritem. V nadaljevanju še opišemo grafični procesor in arhitekturo CUDA. Sledi razlaga implementacije genetskega algoritma. Implementirani genetski algoritem na grafičnem procesorju smo primerjali z implementacijo na centralnem procesorju in predstavimo rezultate.
Keywords: genetski algoritem, grafični procesor, CUDA, kromosom, gen, paralelno računanje, problem trgovskega potnika
Published in DKUM: 14.02.2011; Views: 2629; Downloads: 202
.pdf Full text (9,46 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica