| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 15
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Izolacija in biološki učinki potencialnih protektivnih oziroma probiotičnih bakterij v kozjem mleku in intestinalnem traktu
Martin Trapečar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Iz vzorcev kozjega mleka in fecesa smo uspešno izolirali 16 bakterijskih vzorcev in jih karakterizirali s pomočjo klasičnih in sodobnih mikrobioloških metod. Izmed izoliranih in karakteriziranih 16 bakterij jih 14 pripada rodu Lactobacillus ter 2 rodu Lactococcus. Dokazali smo pozitiven vpliv bakterij v in vitro celičnem modelu intestinalnega trakta. Rezultati so pokazali dobro stopnjo vezave na intestinalni epitelij, sorazmerno nizko citotoksičnost ter spodbujanje nespecifičnega imunskega odziva. S tem smo dokazali tudi zadostnost naših sevov za selekcijske kriterije. So funkcionalni, predvsem pa ne patogeni. Zanimivi za nadaljnje raziskave so predvsem vzorci M5K1 (Lactobacillus Brevis), F1K1K2 (Lactobacillus Plantarum) ter F1K1K1 (Lactococcus Rafinolactis), ki so najbolj izstopali po učinkovitosti. Navkljub dejstvu, da so vsi izolirani sevi pripadniki mlečnokislinskih bakterij je opazna vrstna specifičnost posameznih izoliranih sevov, ki se med seboj močno razlikujejo glede biološke aktivnosti. Prav tako prihaja do razhajanj znotraj posamezne vrste. Naše delo predstavlja v svetu edinstven eksperimentalni model za tovrstne analize.
Keywords: koze / probiotiki / celični model / vezava / imunski odziv
Published: 20.10.2009; Views: 1952; Downloads: 195
.pdf Full text (1,49 MB)

2.
PRIPRAVA PODATKOVNE BAZE PROBIOTIČNIH IN PROTEKTURNIH KULTUR
Vanja Žiher, 2012, master's thesis

Abstract: Probiotične bakterije se med seboj razlikujejo. Ene so uspešnejše pri borbi proti škodljivim bakterijam, druge pri spodbujanju delovanja prebavil, tretje zopet pri spodbujanju imunskega sistema. Vse boljše poznavanje mehanizmov njihovega delovanja in vse več kliničnih raziskav, opravljenih v zadnjih letih, nakazuje možnost uspešne uporabe probiotičnih bakterij tako v preventivi, kot tudi podpori pri zdravljenju različnih bolezni. V magistrski nalogi, smo uporabili anketni vprašalnik in na podlagi pridobljenih rezultatov, smo opisovali lastnosti in klinično uporabo določenih probiotičnih sevov. Zbrani podatki, bodo predstavljeni na spletni strani Fakultete za Kmetijstvo in biosistemske vede Maribor.
Keywords: probiotiki, imunski sistem, Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterococcus
Published: 25.05.2012; Views: 1558; Downloads: 223
.pdf Full text (1,97 MB)

3.
4.
Priprava podatkovne baze probiotičnih in protekturnih kultur
Vanja Žiher, 2012, master's thesis

Keywords: probiotiki, imunski sistem
Published: 10.07.2015; Views: 582; Downloads: 28
URL Link to full text

5.
Vpliv probiotikov na preprečevanje okužb in bakterijske sepse ter rast nedonošenčkov zelo male porodne teže (pod 1500 g)
Zlatka Kanič, 2015, doctoral dissertation

Abstract: Bolnišnične okužbe, zlasti pa kasne, bolnišnične sepse pri novorojenčkih zelo male porodne teže predstavljajo pomemben delež obolevnosti in tudi umrljivosti. Namen raziskave iz naključno zbranega vzorca otrok je bil ugotoviti ali vpliva dajanje probiotikov Lactobacillus acidophylus, Enterococcus faecium in Bifidobacterium infantum v razmerju 1,5:1:1,5, ki so jih nednošenčki dobivali v odmerku 0,6x 107 števila enot, ki tvorijo kolonije (CFU) dvakrat dnevno z mlekom, na zmanjšanje števila bolnišničnih okužb in bolnišničnih seps ter na rast. V raziskavi smo polovici od 80 naključno zbranih otrok s porodno težo pod 1500 g z mlekom dajali probiotike Lactobacillus acidophylus, Enterococcus faecium in Bifidobacterium infantum v razmerju 1,5:1:1,5 v odmerku 0,6x 107 števila enot, ki tvorijo kolonije (CFU) dvakrat dnevno z mlekom, druga polovica probiotikov ni dobila. Primarni cilj opazovanja je bilo ševilo kasnih seps in drugih okužb, rast otrok in korigirana gestacijska starost ob odpustu. Kasne sepse smo definirali z upoštevanjem kombinacije anamnestičnih in kliničnih dejavnikov, kliničnih meril za sistemski vnetni odgovor značilen za sepso in pozitivne parne hemokulture ter izdelali merila za uvrstitev sepse v različne skupine (sepso s pozitivno hemokulturo in klinično sliko sistemskega vnetnega odgovora, klinično sepso in sumljivo sepso/okužbo). Rast telesne teže otrok smo spremljali s sledenjem dinamike na 1, 4, 8 in 12 tednov po sprejemu ter ob odpustu, oziroma, kar je bilo prej. Rast obsega glavice in telesne dolžine smo spremljali enkrat mesečno in ob odpustu. S primerjavo skupine otrok, ki je dobila probiotike in otrok, ki jih niso dobili, smo ugotovili statistično pomembno manj obolelih otrok s kasno sepso (sepsa s pozitivno hemokulturo in klinično sliko sistemskega vnetnega odgovora ter klinična sepsa). V skupini s probiotiki je obolelo 16 otrok (40%), v skupini brez njih pa 29 otrok (72,5%); p= 0,006. Število vseh kasnih septičnih epizod je bilo v skupini s probiotiki 30, kar je bilo statistično pomembno manj, kot v skupini brez njih, kjer jih je bilo 69; p = 0,003. Statistično pomembno manj otrok je prebolelo najmanj eno od bolnišničnih okužb, v skupini s probiotiki je obolelo 20 otrok (50%), v skupini brez njih pa 32 otrok (80%); p= 0,009. V skupini s probiotiki je bilo pomembno manjše število epizod vseh kasnih okužb (35 epizod), kot v skupini brez probiotikov (79 epizod); p = 0,002 Primerjava odpustne teže, dolžine in obsega glavice med skupinama ni pokazala statistično značilne razlike v rasti, s statistično značilno manjšo gestacijsko starostjo pa so bili odpuščeni otroci, ki so dobivali probiotike. V nobeni hemokulturi in v nobeni drugi kužnini ni bil osamljeni noben od dodajanih probiotikov. Otroci, ki so profilaktično dobivali probiotike Lactobacillus acidophylus, Enterococcus faecium in Bifidobacterium infantum v razmerju 1,5:1:1,5 v odmerku 1,2x 107 CFU od prvih obrokov mleka do odpusta so imeli manj bolnišničnih seps in ostalih okužb. Vpliva na rast pri uporabi probiotikov ni bilo, otroci s probiotiki so bili odpuščeni z manjšo gestacijsko starostjo. Neželenih učinkov zaradi uporabi probiotikov ni bilo.
Keywords: nedonšenček zelo male porodne teže, probiotiki, kasna sepsa, kasne okužbe
Published: 10.02.2016; Views: 1010; Downloads: 179
.pdf Full text (4,03 MB)

6.
UGOTAVLJANJE VPLIVA PROBIOTIČNIH MIKROORGANIZMOV V KEFIRJU, NA POTENCIALNO PATOGENO BAKTERIJO KLEBSIELLA PNEUMONIAE
Sabina Novak, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Kefir je z encimi bogato živilo polno telesu koristnih mikroorganizmov, ki ob rednem uživanju obnavljajo našo črevesno floro in povečujejo odpornost. V diplomskem delu smo preučevali probiotike ter kefir, in njegov zaviralni učinek na rast in razmnoževanje bakterije Klebsiella pneumoniae. Opisali smo tudi bakterijo Klebsiella pneumoniae in bakterijsko pljučnico. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov; teoretičnega in raziskovalnega. V teoretičnem delu smo opisali probiotike, kefir in njegovo sestavo, kamor sodijo kefirna zrna in kefiran. Predstavljena je bakterija Klebsiella pneumoniae in bolezni ki jih povzroča. V raziskovalnem delu smo preučevali, kako se potencialno patogena bakterija Klebsiella pneumoniae razmnožuje in raste v svežem mleku in ob dodani kulturi kefirnih zrn. Različne koncentracije bakterije Klebsiella pneumoniae smo dodali v sveže mleko ali sveže mleko s kefirnimi zrni in opazovali vpliv probiotičnih mikroorganizmov v kefirju. Na podlagi raziskovalnega dela smo potrdili hipotezo, da prisotnost kefirnih zrn v mleku vpliva na zmanjšanje preživetja bakterije K. pneumoniae. Iz tega lahko sklepamo, da ima kefir antibakterijski učinek.
Keywords: probiotiki, kefir, kefirna zrna, mikrobiota kefirnih zrn, bakterija, Klebsiella pneumoniae
Published: 16.02.2016; Views: 919; Downloads: 117
.pdf Full text (1,35 MB)

7.
CITOTOKSIČNOST PROBIOTIKOV IN NJIHOVIH METABOLITOV NA ČREVESNE EPITELNE CELICE
Sonja Mikša Dragovan, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki ob zaužitju v zadostnih količinah ugodno vplivajo na zdravje gostitelja. Mehanistično gledano izboljšajo ravnovesje črevesne mikrobiote in funkcijo črevesja, okrepijo imunski odziv, branijo črevesje pred patogenimi bakterijami, imeli naj bi tudi protitumorske učinke. V naši raziskavi smo skušali določiti protitumorski vpliv izbranih probiotičnih mikroorganizmov in njihovih metabolitov na viabilnost tumorskih črevesnih epitelnih celičnih linij AGS in CaCo-2, za kontrolo pa smo imeli normalne črevesne epitelne celice linije HIEC. V ta namen smo uporabili probiotične kulture Lactobacillus plantarum PCS20 in PCS22, Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), Lactobacillus paracasei (Shirota) in Lactobacterium spp PCK9. Za negativno kontrolo smo uporabili nepatogeno Escherichio coli (E. coli). Bakterije in njihove supernatante smo nanašali v različnih koncentracijah na celice v vodnjake na ploščici P-96 in inkubirali 24 ur. Po pretečenem inkubacijskem času smo rezultate viabilnosti celic pridobili z označevanjem celic s kristal vijoličnim barvilom. Rezultate viabilnosti celic smo vnesli v Excel, jih ovrednotili in grafično prikazali. Protitumorsko delovanje probiotikov smo uspeli dokazati le delno, saj smo ugotovili, da je vpliv bakterij in njihovih metabolitov odvisen od vrste probiotičnih bakterij in njihovih supernatantov, njihovih koncentracij in od uporabljene humane celične linije.
Keywords: probiotiki, črevesne epitelne celice, supernatanti, citotoksičnost
Published: 30.06.2016; Views: 472; Downloads: 68
.pdf Full text (448,58 KB)

8.
SEZNANJENOST DIJAKOV S PROBIOTIČNIMI MIKROORGANIZMI V PREHRANSKIH IZDELKIH IN PREHRANSKIH DOPOLNILIH
Lucija Tkavc, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Med ljudmi v zadnjih desetletjih se je trdno uveljavilo zavedanje o tem, da mikroorganizmi niso samo sovražniki, ki človeku škodujejo in povzročajo nalezljive bolezni, temveč so tudi zdravju koristni. V diplomskem delu smo predstavili probiotične mikroorganizme in ugotavljali seznanjenost populacije srednješolcev s probiotičnimi mikroorganizmi v prehranskih izdelkih in prehranskih dopolnilih ter vključevanje le teh v vsakodnevno prehrano. Metode: V empiričnem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika izvedli raziskavo o seznanjenosti dijakov s probiotičnimi mikroorganizmi v prehranskih izdelkih in prehranskih dopolnilih. Sodelovalo je 30 dijakov drugih in tretjih letnikov Srednje zdravstvene šole Celje v mesecu aprilu 2015. Anketni vprašalnik je vseboval 17 vprašanj. Rezultati: Ugotovili smo, da dijaki, ki v učnem procesu še niso obravnavali snovi mikrobiologije dobro poznajo pomen in naloge probiotičnih mikroorganizmov v prehranskih izdelkih in prehranskih dopolnilih, saj poznavanje probiotičnih izdelkov vodi iz družinskih prehranjevalnih navad. Dijaki, ki so omenjeno snov že obravnavali, pa so še bolje seznanjeni in teoretično podkovani. Diskusija in zaključki: Današnji način življenja predstavlja za človeški organizem obremenitev in stres. Dokazano je, da zaužitje dobrih mikroorganizmov pozitivno vpliva na počutje in zdravje ljudi, če le te zaužijemo v zadostnih količinah. Raziskava dokazuje potrebo po večjem in učinkovitejšem seznanjanju in vključevanju učne snovi o zdravju koristnih mikroorganizmih, ki v današnjem svetu predstavljajo vir naravnega ravnovesja za človeški organizem.
Keywords: probiotiki, mikroorganizmi, mikrobiota, prebavni trakt, prehranska dopolnila
Published: 08.11.2016; Views: 601; Downloads: 85
.pdf Full text (1,27 MB)

9.
PROBIOTIKI V PREHRANI STAROSTNIKOV
Melanie Mitrović, 2016, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Teoretična izhodišča: Diplomsko delo govori o probiotikih in koristi probiotikov v prehrani starostnikov. Probiotiki so koristni mikroorganizmi, ki v zadostnih količinah pozitivno vplivajo na gostitelja. Ugodno vplivajo na krepitev imunskega sistema, črevesne mikrobiote, delujejo protivnetno. Namen diplomskega dela je ugotoviti ali starostniki poznajo probiotike in jih uporabljajo. Metodologija raziskovanja: Uporabljena je bila deskriptivna in kvantitativna metodologija. Podatke smo pridobili z pomočjo anonimnega strukturiranega vprašalnika, ki je vseboval 14 vprašanj. Razdeljenih je bilo 70 vprašalnikov vsi so bili vrnjeni in pravilno izpolnjeni. Rezultati raziskave: Na podlagi analize pridobljenih rezultatov smo ugotovili, da starostniki slabo poznajo probiotike oz. jih enačijo z vlakninami. Večina starostnikov uživa probiotike kot prehranska živila, kljub mnogim probiotičnim prehranskih dopolnilom. Sklep: Probiotiki so med starostniki slabo poznani. Starostniki probiotikov z namenskim izbiranjem živil ne uživajo.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: probiotiki, črevesna mikrobiota, starostnik, zdrava prehrana
Published: 07.02.2017; Views: 884; Downloads: 153
.pdf Full text (1,43 MB)

10.
Seznanjenost mladostnikov z mlečnokislinskimi bakterijami
Tina Kaučevič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Vedno več ljudi predvsem mladostnikov se zaveda, da so mlečnokislinske bakterije koristni za zdravje in dobro počutje, saj predstavljajo sestavni del koristne mikrobiote in sodelujejo pri tvorbi pomembnih hranil. Namen diplomskega dela je predstaviti mlečnokislinske bakterije, ter raziskati kako so mladostniki seznanjeni z mlečnokislinskimi bakterijami. Raziskovalne metode: V diplomskem delu je uporabljena deskriptivna in kvantitativna metoda dela. Kot raziskovalni inštrument je uporabljen spletni anketni vprašalnik, ki smo ga izvedli v mesecu juliju 2017. Anketni vprašalnik je vseboval 15 vprašanj. Anketiranih je bilo 100 mladostnikov. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali, da so anketirani mladostniki seznanjeni z glavnimi rodovi (Lactobacillus, Leuconostoc, Pediococcus, Lactococcus in Streptococcus) mlečnokislinskih bakterij. Poznajo tudi v katerih mlečnih produktih, zelenjavi ter napitkih jih najdemo. Diskusija in zaključek: Današnji način življenja predstavlja za človeški organizem obremenitev in stres. Mlečnokislinske bakterije že stoletja predstavljajo normalno sestavino človeške prehrane in so zraven kvasovk industrijsko najpomembnejši mikroorganizmi.
Keywords: Mlečnokislinske bakterije, probiotiki, mikroorganizmi, fermentirani izdelki, mladostniki.
Published: 28.02.2018; Views: 408; Downloads: 88
.pdf Full text (772,67 KB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica