| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vpliv spremembe spola starša na očetovstvo in materinstvo - primerjava med Slovenijo in Veliko Britanijo
Nejc Novak, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Kljub vse večji raznolikosti družbe ljudje še vedno težko sprejemamo tiste, ki so drugačni od nas. Večina nas pozna samo biološki in družbeni spol. Vse, kar ni v skladu s splošnim prepričanjem, enostavno zavračamo. V diplomskem delu je podrobneje predstavljena problematika spremembe spola starša v Sloveniji in Veliki Britaniji s poudarkom na pravicah in dolžnostih pravnega priznanja očetovstva in materinstva s strani oseb, ki so spremenile spol. Slovenija ima za razliko od Velike Britanije zakonsko zelo pomanjkljivo ureditev, saj se na spremembo spola navezuje zgolj 37. člen Zakona o matičnem registru. Velika Britanija pa je konkretno zakonsko uredila področje spremembe spola leta 2004 s sprejetjem Zakona o priznavanju spola – Gender Recognition Act, ki določa merila in postopek za pravno priznanje spola. Pot do sprejetja GRA je trajala več desetletij, kar med drugim kažejo pomembnejše odločitve ESČP, predstavljene v diplomskem delu. V diplomskem delu je s primerjalnopravnega vidika Slovenije in Velike Britanije predstavljena zakonska ureditev Malte, ki sodi med vodilne države v varovanju in spoštovanju pravic transseksualcev, in sicer takoj za Argentino, zaenkrat vodilno državo na tem področju. V zadnjem poglavju je podrobneje predstavljena Konvencija o otrokovih pravicah in kako se otrok sooča s spremembo spola starša, predstavljeni pa so tudi dejavniki, povezani z odraščanjem ob takšnih starših.
Keywords: transseksualnost, sprememba spola, pravno priznanje očetovstva, starševstvo, diskriminacija
Published: 21.09.2018; Views: 585; Downloads: 67
.pdf Full text (507,64 KB)

2.
SODNO UGOTAVLJANJE OČETOVSTVA - PRIMERJAVA MED SLOVENIJO IN HRVAŠKO
Verena Horvat, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga v osnovi predstavlja institut sodnega ugotavljanja očetovstva, zraven pa tudi dva njemu sorodna instituta, saj so med seboj vsi posredno povezani in se navezujejo eden na drugega. To sta izpodbijanje in priznanje očetovstva. Raziskava in preučevanje tematike se razteza tako na slovensko kot hrvaško zakonodajo in predstavlja primerjalno pravni vidik posamezne ureditve med državama. Zanimive so ugotovitve, da med državama, ki sta nekoč spadali pod skupno državo in katerih zakonska ureditev izhaja iz enakih temeljev, prihaja danes do določenih razlik, kar predstavlja drugačno miselnost pri posameznih zakonodajalcih. Nekaj besed namenjamo tudi metodam s pomočjo katerih se očetovstvo dandanes ugotavlja. Predvsem gre za metode medicinske in biološke znanosti, ki vsaka po sebi z večjo ali manjšo verjetnostjo pripomorejo k ugotavljanju biološke resnice. Ugotovitev, kako oziroma če sploh in v kolikšni meri se sodnega ugotavljanja očetovstva ljudje v praksi sploh poslužujejo, je predstavljena na podlagi pridobljenih podatkov z Urada Okrožnega sodišča v Murski Soboti. Prikazani so podatki vloženih in rešenih zadev za obdobje 1995 – 2014.
Keywords: ugotavljanje očetovstva, izpodbijanje očetovstva, priznanje očetovstva, otrok, mati, oče.
Published: 16.05.2016; Views: 948; Downloads: 156
.pdf Full text (335,29 KB)

3.
UREJANJE DRUŽINSKOPRAVNIH RAZMERIJ PO SMRTI
Saša Zagomilšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je problematika družinskopravnih razmerij po smrti obravnavana v sedmih poglavjih. V zakonskem pravu se problemi pojavljajo v zvezi z razveljavitvijo oziroma razvezo zakonske zveze po smrti enega zakonca, posledice pa so vidne na področju dedovanja, tako zakonitega kot oporočnega. Tudi otroško pravo je soočeno s številnimi dilemami v zvezi z družinskopravnimi instituti priznanja očetovstva, ugotovitve očetovstva in izpodbijanja očetovstva po smrti ali očeta ali otroka. Vse te težave se pojavljajo že vrsto desetletij in večinoma jih ureja Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Nekaj povsem novega pa so vprašanja glede oploditve z biomedicinsko pomočjo. Z razvojem reprodukcijske tehnike je možna zunajtelesna oploditev, celo zamrznitev jajčnih oziroma semenskih celic ali zarodkov. Vprašanje, ki je zame bistvenega pomena je, ali je tudi pravno dovoljeno vse, kar zmore medicina. Zadnje izmed sedmih poglavij bo namenjeno posthumnim postopkom oploditve z biomedicinsko pomočjo. Vso problematiko bom obravnavala v luči sodnih odločb slovenskih in tujih sodišč ter Sodišča Evropskih skupnosti.
Keywords: družinsko pravo, smrt, razveljavitev zakonske zveze, razveza zakonske zveze, dedovanje, priznanje očetovstva, ugotovitev očetovstva, izpodbijanje očetovstva, postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo
Published: 13.01.2010; Views: 2781; Downloads: 460
.pdf Full text (397,24 KB)

4.
Priznanje očetovstva : diplomsko delo
Anja Golčer, 2009, undergraduate thesis

Keywords: priznanje očetovstva, diplomska dela
Published: 24.07.2009; Views: 3086; Downloads: 564
.pdf Full text (603,17 KB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica