| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 31
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Analiza zaznavanja varnosti turistov v münchnu
András Tóth, 2021, master's thesis

Abstract: Varnost je na vrhu hierarhičnega sistema vrednot vseh ljudi, saj varnost svojega življenja in zdravja doživljamo kot osnovno življenjsko vrednoto. Pomen varnosti narašča zaradi kriminala, terorističnih napadov, družbenih nemirov, naravnih katastrof, nalezljivih bolezni in drugih dogodkov. Terorizem predstavlja v Evropi in po svetu enega izmed temeljnih varnostnih problemov ter največjo grožnjo človekovim pravicam in svoboščinam ter nacionalni in mednarodni varnosti. Terorizem je dejanje, ki s seboj prinaša strah, uničenje, žrtve, nasilje med ljudmi, politične spremembe in tudi ekonomske posledice. 11. septembra 2001 se je začela doba, ki jo v sodobni sociologiji imenujemo tudi »nova normalnost« (angl. »new normality«). To pomeni, da nas v današnjem času nesreča zaradi terorizma lahko zaloti kjer koli in kadar koli.
Keywords: hotelska varnost, terorizem, okrevanje turističnih destinacij, Pariz, Nica, München, varnostni priročnik.
Published: 29.06.2021; Views: 43; Downloads: 3
.pdf Full text (2,46 MB)

2.
Uporabne rastline od Krasa do Kvarnerja
Branko Bakan, Ivana Vitasović Kosić, Gregor Fištravec, Mitja Kaligarič, 2021

Abstract: Knjiga obravnava nekaj čez 150 različnih vrst uporabnih rastlin iz Območja Krasa, Istre in obrobja Kvarnerja (Slovenija in Hrvaška). V uvodu je pojasnjeno kako smo povezali botaniko in prazgodovino gradišč (kaštelirjev) na tem območju: v prazgodovini je bil človek lovec in nabiralec, in je to vse do današnjih časov tudi ostal. Jedilne, zdravilne, začimbne, dišavne, in druge uporabne rastline (kot material, obredni namen) so človeka spremljale iz generacije v generacijo. To znanje smo v projektu »kaštelir« raziskovali, ga povzeli in strnili v dvostranske botanične opise rastlin, način nabiranja, priprave in njihovo uporabo. Tako smo prikazali 154 divje rastočih vrst, vsako tudi s tremi do štirimi originalno posnetimi fotografijami. V knjigi je tudi krajša predstavitev rastlinske morfologije, floristični in predvsem vegetacijski opis celotnega območja in kodeks nabiranja divjih rastlin. Knjiga – vodič po uporabnih divjih rastlonah – je namenjena širšemu krogu bralcev, ki jih zanima narava in življenje z njo.
Keywords: Kras, Istra, etnobotanika, uporabne rastline, priročnik
Published: 31.03.2021; Views: 146; Downloads: 19
URL Link to file

3.
Proces uvajanja novo zaposlenih na Mestni občini Ljubljana
Ivana Popov Jovanović, 2020, master's thesis

Abstract: Delo zaposlenih na Mestni občina Ljubljana je v veliki meri odvisno od uporabe določenih računalniških programov, kot so Lotus Notes, Kadris, Mferac, Pobude meščanov ipd. Za usposabljanje zaposlenih, ki uporabljajo te programe, se izvajajo obdobni tečaji, vendar le enkrat do dvakrat na leto. To je predvsem težava za novo zaposlene, ki se tako lahko zanesejo le na dobro voljo in pomoč sodelavcev. Ti programi so tudi podvrženi obdobnim posodobitvam, kar predstavlja dodatno težavo za zaposlene. Zato smo se odločili, da to kompleksno področje poskušamo rešiti s pripravo digitalnega priročnika, ki bi predvsem novo zaposlenim omogočil čimprejšnje obvladovanje teh računalniških programov in vključitev v delovni proces. Istočasno bi se spremljale vse novosti pri programih in se samodejno dodajale v priročnik. Poleg tega je bila načrtovana in izvedena anonimna spletna anketa, ki je imela za cilj ugotoviti izkušnje zaposlenih pri uvajanju ter tudi pridobiti določene splošne podatke o strukturi zaposlenih na MOL. Ugotovljeno je, da ima Mestna občina Ljubljana nadpovprečno izobražene zaposlene, da je starostna struktura v povprečju aktivnega prebivalstva v Sloveniji, da je razmerje med zaposlenim 3:1 v korist žensk. Ugotovljeno je tudi, da 35 % novozaposlenih ni imelo pomoči pri uvajanju in da je za 34 % zaposlenih to bila prva zaposlitev. Pripravljeni Priročnik bo posredovan kadrovski službi za distribucijo zaposlenim in uporabo. Na temelju raziskav bodo kadrovski službi podani predlogi o uvedbi onboardinga za novo zaposlene namesto dosedanjega načina uvajanja.
Keywords: uvajanje, onboarding, novo zaposleni, priročnik
Published: 27.10.2020; Views: 165; Downloads: 38
.pdf Full text (4,73 MB)

4.
Tematska učna pot »Od kamna do železa« z inovativnimi pedagoškimi prijemi
Luka Ajlec, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je predstavljena novonastala tematska učna pot »Od kamna do železa«, ki smo jo zasnovali v sklopu projekta Interreg Slovenija-Hrvaška »Prehistory adventure« na Občini Radenci. Učna pot je sestavljena iz štirih točk, ki povezujejo prazgodovinska obdobja z dediščino novejšega časa turističnega kraja. Pot je speljana v zavarovano območje naselbinske, vrtnoarhitekturne dediščine in Nature 2000. Izdelano je bilo besedilo in materialno gradivo za štiri informacijske točke na učni poti. Učno pot smo utemeljili na geografskih in pedagoških vsebinah, ki so predstavljene v didaktičnem priročniku. Učna pot je opremljena z QR kodami, s pomočjo katerih lahko uporabniki dostopajo do nalog, predstavljenih v didaktičnem priročniku. Didaktični priročnik vsebuje podlago za posamezno točko, ki je sestavljena iz navedbe imena, lokacije, ciljev, pripomočkov, ciljne populacije, navodil za izvedbo in sinteze. Na vsaki točki je predstavljenih več nalog, tako da si obiskovalec lahko sam izbere, katere aktivnosti bo izvedel. Didaktični priročnik omogoča celovito doživljanje učne poti v izobraževalnem in turističnem namenu.
Keywords: Občina Radenci, učna pot, didaktični priročnik, IKT, geografija
Published: 23.07.2020; Views: 327; Downloads: 78
.pdf Full text (9,22 MB)

5.
Celostna grafična podoba podjetja IDEA KREATIVNI STUDIO
Sara Himelrajh, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Celostna grafična podoba je poglaviten gradnik delovanja vsakega podjetja. Pomembno pa je, da je zasnovana celostno ter da izvira iz poslanstva in vizije podjetja. Prav tako mora izražati njegov slog, prepričanja, vrednote, ideale in filozofijo. Biti mora privlačna in zanimiva, saj le tako spodbudi pozornost. Celostne grafične podobe pa se med podjetji zelo razlikujejo. V teoretičnem delu diplomske naloge smo zato opredelili celostno grafično podobo, njen pomen in sestavo, hkrati pa smo predstavili njene temeljne elemente. Opredelili smo tudi pomen priročnika celostne grafične podobe, ki smo ga nato na realnem primeru predstavili v praktičnem delu. Ustvarjanje CGP namreč zahteva raziskave in pozornost do detajlov, vse z namenom razvijanja unikatnega sloga, ki bo uspešno predstavljal podjetje ter izražal ustrezno sporočilo. Zato smo v praktičnem delu zasnovali prenovo celostne grafične podobe podjetja IDEA KREATIVNI STUDIO, naše ugotovitve na koncu diplomske naloge pa so pokazale, da je bila prenova nujno potrebna za konkurenčnost podjetja na trgu ter za definiranje novih storitev in ponudbe podjetja.
Keywords: celostna grafična podoba, priročnik CGP, grafično oblikovanje, IDEA kreativni studio
Published: 08.11.2019; Views: 429; Downloads: 134
.pdf Full text (1,83 MB)

6.
Pravorečna problematika s splošnoslovaropisnega vidika
Tanja Mirtič, 2018, review article

Abstract: Namen prispevka je v glavnih obrisih prikazati pravorečne podatke v splošnem razlagalnem slovarju, obenem pa na podlagi analize izsledkov anketne raziskave ugotoviti potrebo po pravorečnem priročniku med zaposlenimi v medijih, gledališčih in filmski produkciji ter osvetliti najpomembnejše problemske sklope slovenskega pravorečja s stališča respondentov. V zadnjem delu prispevka je opozorjeno na primanjkljaj temeljnih raziskav govorjene knjižne slovenščine in pomembnost rednega spremljanja in zbiranja pravorečnih težav splošnih jezikovnih uporabnikov in strokovnjakov, ki se poklicno ukvarjajo z govorjenim knjižnim jezikom, izpostavljena pa je tudi potreba po premišljeno izdelanem korpusu, ki bi omogočal zanesljive pravorečne analize.
Keywords: slovenščina, knjižni jezik, fonetika, slovarji, splošni razlagalni slovar, pravorečje, govorjeni knjižni jezik, metoda anketiranja, pravorečni priročnik
Published: 11.10.2018; Views: 2783; Downloads: 66
.pdf Full text (534,39 KB)
This document has many files! More...

7.
Jezik (govor) v slovenskih gledališčih in jezikovna politika
Nina Žavbi Milojević, 2018, original scientific article

Abstract: V prispevku se osredotočam na govorno izražanje v gledališču, predvsem na potrebe jezikovnih uporabnikov (igralcev, lektorjev idr.) in njihovo jezikovno opremljenost. Po pregledu zakonodajnih in drugih pravno veljavnih dokumentov (Zakon o javni rabi slovenščine , Zakon o medijih , Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo in Resolucija o nacionalnem programu za kulturo 2014-2017) ter po izvedbi in interpretaciji rezultatov empirične raziskave ugotavljam, da je veljavna zakonodaja s področja jezika (govora) v gledališču primerna, profesionalni uporabniki pa bi potrebovali nekatere jezikovne priročnike (pravorečni priročnik, terminološki slovarji) in zbir smernic o neknjižnih zvrsteh jezika.
Keywords: jezikovna politika, jezik, govor, gledališče, empirična raziskava, pravorečni priročnik
Published: 11.10.2018; Views: 432; Downloads: 63
.pdf Full text (446,82 KB)
This document has many files! More...

8.
Kontejnerske ladje in globalizacija
Mihael Gornik, 2017, bachelor thesis/paper

Abstract: Trgovina je v 20. in 21. stoletju dosegla nepredstavljiv napredek. Z razvojen tehnologije in globalizacijo gospodarstva je danes v svetu vse dosegljivo v zelo kratkem času. Od informacij, trgovskega blaga, storitev in podobno. Kljub vsesplošnemu napredku pa še vedno 90 % celotne svetovne trgovine in tovora prepeljejo kontejnerske ladje. Veliko ljudi misli, da so luke in kontejnerski prevoz zastarel in tudi finančno najbolj ugoden način prevoza blaga, a se zelo motijo. Luke in podjetja, ki se ukvarjajo z ladijskim prevozom, so morale vložiti veliko sredstev za modernizacijo, saj so le tako lahko konkurenčni v globalni ponudbi tovrstnih storitev. Tudi Slovenija ima zelo pomembno luko v Kopru, obenem pa se nahaja na zelo pomembnem strateškem položaju v evropskem trgovanju. Zaradi tega je nastala ideja o tem, da naredimo kratko analizo razvoja in napredka na področju kontejnerskih prevozov in povzamemo vse aspekte kontejnerskega transporta in njegovih podrejenih vej potrebnih za dostavo tovora. Predstaviti in prikazati želimo različne poteke, oblike in delovanje kontejnerskega transporta. Primerjali bomo tudi razvoj in trenutno infrastrukturo v Luki Koper z razvitejšimi državami in primerjali, kako so posamezne države v tem segmentu uvidele priložnosti in jih izkoristile.
Keywords: Kontejnerizacija, ladje, transport, priročnik, svetovna trgovina, globalizacija
Published: 23.07.2018; Views: 316; Downloads: 46
.pdf Full text (4,94 MB)

9.
Načrtovanje in razvoj vizualne identitete na primeru podjetja GOSTIŠČE ALEKSANDER s.p.
Patrik Rac, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali razvoj vizualne identitete. Podrobneje smo se posvetili razvoju celostne grafične podobe. V teoretičnem delu smo predstavili pojme, kot so vizualna identiteta, celostna grafična podoba in elemente, ki so del razvoja CGP. Poudarek smo naredili na elementih, ki imajo po našem mnenju poseben pomen − v procesu razvoja CGP. Ti elementi so: ime podjetja, logotip, slogan, barve in tipografija. V nadaljevanju smo se posvetili predstavitvi in analizi podjetja GOSTIŠČE ALEKSANDER, S. P. Opravili smo tudi analizo konkurenčnih podjetij v ožji okolici. V praktičnem delu smo se osredotočili na razvoj celostne grafične podobe podjetja GOSTIŠČE ALEKSANDER, S. P. Razvoj je zajemal oblikovanje logotipa, simbola in slogana. Glede na gostinsko dejavnost podjetja, smo dodatno razvili potrebna komunikacijska sredstva. V zadnji fazi smo oblikovali priročnik celostne grafične podobe, s pomočjo katerega bo podjetje v prihodnosti ustrezno uporabljalo elemente CGP.
Keywords: vizualna podoba, celostna grafična podoba, grafično oblikovanje, logotip, priročnik celostne grafične podobe, vizualna komunikacija
Published: 30.11.2017; Views: 1505; Downloads: 236
.pdf Full text (3,36 MB)
This document has many files! More...

10.
NASTAJANJE CELOSTNE GRAFIČNE PODOBE NA PRIMERU ZASEBNEGA ZAVODA SOSPITA
Jani Škrlec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje nastajanje celostne grafične podobe skozi oči oblikovalca. Namen dela je proučevanje postopkov nastajanja celostne grafične podobe. Cilj diplomske naloge je izdelati priročnik celostne grafične podobe, v katerem so zajeti primarni in sekundarni elementi celostne grafične podobe. V ta namen smo povezani z resničnim podjetjem, ki mu ustvarjamo novo celostno grafično podobo, da se lahko čim bolje približamo dejanskemu oblikovanju na trgu.
Keywords: celostna grafična podoba, logotip, spletna stran, priročnik celostne grafične podobe
Published: 20.10.2016; Views: 728; Downloads: 81
.pdf Full text (2,40 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica