| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 22
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Primerjava mlečnosti prvesnic črnobele pasme glede na izvor
Maja Vocovnik, 2021, master's thesis

Abstract: Prireja mleka ima v Sloveniji dolgo tradicijo. Govedoreja se je od sredine devetdesetih let 20. stoletja koncentrirala in specializirala, kar se izraža v zmanjševanju števila rejcev, povečevanju povprečne velikosti črede na gospodarstvo, rasti mlečnosti krav in v večji kakovosti mleka. V Sloveniji se soočamo z neurejenim trgom plemenske živine, kar predstavlja za rejce, ki želijo kupiti večje število plemenskih živali, velik problem. V izogib temu vse več rejcev izvaja nakup plemenskih živali v tujini v upanju, da bodo kupili genetsko boljše živali kot v Sloveniji. V naši raziskavi smo poskušali ugotoviti, ali obstajajo razlike v proizvodnih parametrih prvesnic, ki so bile pripeljane iz Danske kot breje telice v primerjavi s slovenskimi vrstnicami. Kmetija A in kmetija B sta iz Danske v letu 2019 uvozili vsaka po 17 brejih telic črnobele pasme z namenom, da bi povečali število živali in izboljšanji genetski potencial. Ugotovili smo, da so danske telice statistično značilno (P < 0,01) telile mlajše, namolzle več ECM, priredile več beljakovin (kg) in maščob (kg) ter dosegle višji delež beljakovin v mleku. S tem ugotavljamo, da so uvožene prvesnice v ključnih proizvodnih parametrih boljše od slovenskih vrstnic.
Keywords: krave molznice, črnobela pasma, prireja mleka, proizvodne lastnosti
Published: 28.09.2021; Views: 119; Downloads: 17
.pdf Full text (1,40 MB)

2.
Ocena prireje mleka in analiza investicije na obravnavanih kmetijah
Tomaž Žnidarič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta bili izvedeni ekonomska analiza na dveh izbranih kmetijah ter analiza smiselnosti finančne investicije na domači kmetiji. Na eni od analiziranih kmetij so za gradnjo hleva pridobili nekaj nepovratnih sredstev s strani ARSKTRP, druga kmetija pa je gradnjo hleva pokrila z lastnimi sredstvi. Glavni cilj diplomske naloge je bil razvoj kalkulacije skupnih stroškov za prirejo mleka ob trenutni povprečni odkupni ceni mleka v Sloveniji. Za vsako analizirano kmetijo je bila izvedena tudi SWOT analiza. Analiza je pokazala, da na kmetiji A lastna cena mleka znaša 0,30 €/kg, koeficient ekonomičnosti pa 1,31, kar kaže na pozitivno prirejo mleka. Na kmetiji B pa je lastna cena mleka 0,24 €/kg in koeficient ekonomičnosti 1,33, kar iz ekonomskega vidika kaže še smotrnejšo prirejo mleka. Lastno ceno mleka smo ocenili tudi na domači kmetiji, ki ob predpostavljenih parametrih analize znaša 0,27 €/kg mleka, koeficient ekonomičnosti pa znaša 1,46. S finančno analizo smo ugotovili, da se ob povprečni ceni mleka v višini 0,32 €/kg mleka ter upoštevanju konstantnega letnega denarnega toka in obrestne mere investiciji povrneta v času 20. let.
Keywords: Kalkulacija skupnih stroškov, ekonomska in finančna analiza, prireja mleka, povprečna odkupna cena
Published: 30.09.2020; Views: 308; Downloads: 73
.pdf Full text (2,57 MB)

3.
Učinkovitost rabe genetskega potenciala tujih plemenskih bikov v sloveniji
Janez Belšak, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi smo primerjali mlečnost potomk po plemenskih bikih lisaste pasme iz Avstrije in Nemčije, s katerimi se je osemenjevalo plemenice v slovenski populaciji, z rezultati mlečnosti v matičnih državah teh bikov. Primerjali smo potomke po 15 plemenskih bikih. Pri primerjavi prireje smo se osredotočili na količino mleka v standardni laktaciji. V primerjavi smo zajeli 1., 2. in 3. laktacijo. Da bi upoštevali tudi različne intenzivnosti reje teh živali, smo uporabili hlevska povprečja. Iz rezultatov smo lahko potrdili hipotezo, da se prireja potomk po istih očetih v povprečju značilno razlikuje med slovenskimi in avstrijskimi ter nemškimi rejami. Potrdili smo lahko tudi, da imajo slovenske potomke po istih plemenskih bikih manjšo prirejo kot njihove sorodnice v avstrijskih in nemških rejah.
Keywords: prireja mleka, lisasta pasma, plemenski biki, prireja potomk
Published: 24.09.2020; Views: 239; Downloads: 37
.pdf Full text (1,03 MB)

4.
Preusmeritveni načrt kmetije Svetec iz konvencionalne v ekološko – študija primera
Mateja Korošec, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V Sloveniji in Evropi je vedno večje povpraševanje po ekoloških živilih. V diplomskem delu smo razvili preusmeritveni načrt za mlečno proizvodno kmetijo Svetec. Predstavljena so bila vsa tri obdobja: pred, med in po preusmeritvi v ekološko pridelavo. V načrtu smo upoštevali želje kmetije in aktualno slovensko in evropsko zakonodajo s področja ekološkega kmetijstva. Razvili smo SWOT-analizo ter tehnološko-simulacijski model skupnih stroškov s kalkulacijami za vsa obdobja preusmerjanja. S kalkulacijami skupnih stroškov smo prišli do zaključka, da je ekološka pridelava bolj ekonomsko upravičena od konvencionalne. Finančni rezultat v konvencionalni pridelavi je bil 12.485,42 €, po preusmeritvi v ekološko pa 19.334,76 €. Koeficient ekonomičnosti se je iz 1,12 zvišal na 1,38. Tudi prireja mleka je ekonomsko uspešnejša v ekološki pridelavi.
Keywords: ekološko kmetijstvo, mlečna kmetija, preusmeritveni načrt, ekonomika, prireja mleka
Published: 27.08.2019; Views: 670; Downloads: 135
.pdf Full text (846,58 KB)

5.
Upravljanje tveganj v hladni oskrbovalni verigi
Tatjana Živič, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: Zaradi pogosto spregledanih in nepravočasno upravljanih tveganj ter posledično velikih količin izgub živil v hladni oskrbovalni verigi smo se v diplomski nalogi osredotočili na identifikacijo in vzročno opredelitev potencialnih tveganj na konkretnem primeru hladne oskrbovalne verige pri prireji mleka in mlečnih izdelkov. Omenjeno verigo smo s pomočjo analize HACCP segmentirali in izvedli vzročni grafični prikaz ključnih tveganj oskrbovalne verige, jih analizirali in zanj poiskali možne rešitve. Ključna tveganja smo dopolnili v Katalog tveganj, ki je uporaben pripomoček za upravljanje tveganj v vsaki dani organizaciji, saj njegova uporaba omogoča določati smernice za prepoznavanje tveganj.
Keywords: tveganje, upravljanje tveganj, ISO standardi, Katalog tveganj, HACCP sistem, hladna oskrbovalna veriga, prireja mleka in mlečnih izdelkov
Published: 04.04.2019; Views: 585; Downloads: 79
.pdf Full text (1,83 MB)

6.
Topinambur v prehrani krav molznic
Aleksandra Dervarič, 2017, master's thesis/paper

Abstract: Spomladi leta 2015 so na kmetiji Andrečevih iz Sodišincev posadili gomolje topinamburja. Zanimala nas je možnost zamenjave topinamburjeve in koruzne silaže v prehrani krav molznic. Naredili smo kemične analize rastline topinamburja in topinamburjeve silaže. Krmili smo dve skupini krav v vezani reji. Ker smo imeli na razpolago manjšo količino topinamburjeve silaže (saj je za poskus bila namenjena manjša površina, in sicer 20 arov), je posledično v raziskavo bilo vključenih manj živali. Kontrolna skupina je vključevala štiri krave, testna pa tri. Kontrolna skupina je dobivala isti obrok kot pred poskusom, testno skupino pa smo najprej navajali na topinamburjevo silažo. Nato smo jim dva tedna pokladali 30 % topinamburjeve silaže in 70 % koruzne silaže. Potem pa smo jim še dva tedna pokladali 50 % topinamburjeve in 50 % koruzne silaže. Pred začetkom poskusa in po končanem krmljenju 30 % in 50 % topinamburjeve silaže v obroku smo izmerili količine mleka in dali analizirati mleko vsake krave. Proučili smo konzumacijo topinamburjeve silaže in vpliv na količino prirejenega mleka ter na vsebnost hranilnih snovi v mleku. Analizirali smo še hranilno vrednost pridelka in proizvodne stroške topinamburjeve silaže v primerjavi s koruzno silažo. Rezultati iz tega poskusa bodo podlaga za nadaljnje krmne poskuse
Keywords: topinambur, silaža, prehrana krav, prireja mleka
Published: 27.10.2017; Views: 745; Downloads: 76
.pdf Full text (1,95 MB)

7.
Vpliv dodatka melase na zauživanje krme in prirejo mleka pri kravah molznicah
Denis Vasle, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Za poizkus smo se odločili, ker večina že opravljenih poizkusov z dodatkom melase temelji na obrokih, kjer primanjkuje energije. V poskusu smo želeli ugotoviti vpliv dodajanja različnih koncentracij melase na zauživanje krme in prirejo mleka pri kravah molznicah. Živali v poizkusu so bile ločene v dve skupini, glede na mlečnost in dolžino laktacije. Prva skupina, v kateri je bilo 13 krav črno-bele pasme, je imela krmni obrok izračunan za 25 litrov mleka na dan. V drugi skupini je bilo 22 krav, od katerih sta bili dve rjave pasme, ostalih 20 pa črno-bele pasme. Te krave so imele obrok izračunan za 35 litrov mleka na dan. Poskus je bil razdeljen v tri obdobja in v vsakem obdobju smo spremljali količino namolzenega mleka, količino pokladanega krmnega obroka, ostanka krmnega obroka, porabo vode in temperaturo okolja. Izračunali smo zauživanje krme in ga primerjali z normativnimi vrednosti. Prvo obdobje je potekalo brez dodatka melase. V drugem obdobju smo v optimiziran obrok dodali 1,2 % melase (500 g/kravo/dan) ter v tretjem obdobju dodali 2,4 % melase (1000 g/kravo/dan). V poizkusu smo ugotovili, da je dodatek melase povečal konzumacijo krme in zmanjšal prebiranje, kar je posledično doprineslo višjo vsebnost mlečnih maščob in beljakovin. Na tako izvedenem poizkusu nismo ugotovili, da bi dodatek melase izboljšal prirejo mleka.
Keywords: krave molznice, prireja mleka, konzumacija, melasa
Published: 29.09.2015; Views: 2111; Downloads: 202
.pdf Full text (1,07 MB)

8.
Analiza poslovanja na kmetiji s prirejo mleka
Mihela Polh, 2012, undergraduate thesis

Keywords: prireja mleka, ekonomika, simulacijsko modeliranje
Published: 10.07.2015; Views: 483; Downloads: 42
URL Link to full text

9.
Prireja mleka bikovskih mater na konvencionalni kmetiji
Katja Koler, 2011, undergraduate thesis

Keywords: prireja mleka, bikovske matere, selekcija
Published: 10.07.2015; Views: 447; Downloads: 33
URL Link to full text

10.
Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica