| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 64
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
Dediščinski turizem v občini Beltinci ter pomen pristnosti tradicionalnih dogodkov v turizmu za lokalno okolje
Dominik Jona, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Naraščajoč trend v turizmu je iskanje pristnih doživetij in spoznavanje pristne lokalne kulture, dediščine, kulinarike ter šeg in navad na obiskanih destinacijah. To so prvine, ki dajo destinaciji njeno edinstveno identiteto in konkurenčno prednost na turističnem trgu. Turistovo hrepenenje po pristnem doživetju lahko med drugim zadovoljimo s tematskimi prireditvami, ki nam omogočajo, da turistu v enem zaokroženem produktu predstavimo in izpostavimo ključne zanimivosti. Korektno prikazovanje dediščine na prireditvah je pri tem ključnega pomena, če pri gostih želimo ustvariti vtis pristnosti oziroma pristno izkušnjo. Prikazovanje nesnovne dediščine smo v tem delu preverjali na območju Občine Beltinci, kjer že več kot 50 let deluje kulturno-umetniško društvo, več kot 80 let pa neprekinjeno deluje folklorna dejavnost. Kot primer nesnovne dediščine smo obravnavali folklorno dejavnost, in sicer na primeru Mednarodnega folklornega festivala Beltinci (v nadaljevanju Festival). V raziskavi smo v sodelovanju z organizatorji festivala in delavci iz stroke izvedli polstrukturirane intervjuje ter ocenjevanje prikazovanja nesnovne dediščine na prireditvi. Ugotovili smo, da v Beltincih pri organizaciji kulturnih dogodkov skrbijo, da se ob prikazovanju čim bolj približajo pristni obliki nesnovne dediščine z upoštevanjem strokovnih priporočil. S takim ravnanjem organizatorji zagotavljajo, da obiskovalci destinacije dobijo pristno doživetje lokalne kulture. Na podlagi izvedene raziskave smo v zadnjem delu naloge pripravili še priporočila za nadaljnje delo na področju vključevanja nesnovne dediščine v turistične produkte (prireditve).
Keywords: Kultura, dediščina, dediščinski turizem, pristnost, tradicionalne prireditve
Published: 16.07.2021; Views: 91; Downloads: 7
.pdf Full text (1,52 MB)

2.
OTROŠKA GLASBA V NAKUPOVALNIH CENTRIH
Simona Žvikart, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V odnos otroka do glasbe je potrebno vložiti veliko truda in motivacije, tako otroku privzgajamo kultivirano poslušanje. Otroka skušamo naučiti poslušati glasbo v skoncentriranih urah dneva. Tudi v nakupovalnih centrih vse več slišimo otroško glasbo in smo priča otroškim glasbenim prireditvam. V teoretičnem delu diplomskega dela je predstavljenih nekaj znanih glasbenih pevk, ki izvajajo pesmi za otroke ter moja glasbena pot, ki jo ustvarjam skupaj z možem Markom Repnikom. Hkrati je na kratko predstavljena tudi ponudba glasbenih prireditev za otroke v nakupovalnih centrih in cilji glasbe. V empiričnem delu predstavljamo raziskavo, ki smo jo izvedli z anketnim vprašalnikom na vzorcu stotih odraslih. Želeli smo ugotoviti, ali otroške prireditve pripeljejo v nakupovalni center več ljudi oz. ali se ti znova vračajo. Rezultati so pokazali, da odrasli največ prihajajo v center na prireditev z otroki starimi med 5 in 8 let. Ugotovili smo, da se odrasli z deklicami večkrat odločajo za obisk centrov, med odstotkom sodelovanja dečkov in deklic na prireditvi pa ni razlike. Vzroke za to lahko iščemo v našem vzorcu, ki je premalo številčen, saj je znano, da se deklice v večjem številu vključujejo v glasbene dejavnosti, denimo tudi v šoli v pevske zbore, plesne skupine …
Keywords: otroška glasba, nakupovalni center, otroške prireditve, otroški glasbeni ustvarjalci, glasba.
Published: 02.12.2020; Views: 147; Downloads: 16
.pdf Full text (8,14 MB)

3.
Policisti in parada ponosa v Sloveniji
Izidor Nemec, Iztok Podbregar, 2017, original scientific article

Abstract: Namen prispevka: Namen prispevka je predstaviti varovanje parade ponosa v Sloveniji, ugotoviti, ali policisti zagotavljajo varnost prireditve na ustrezen način, in ali so seznanjeni z zgodovinskim pomenom ter družbeno pomembnostjo parade ponosa. Metode: Raziskavo o odnosu policistov do parade ponosa smo izvedli na vzorcu 108 policistov treh policijskih postaj v Ljubljani. Na temo raziskave smo izvedli tudi nekaj polstrukturiranih intervjujev z udeleženci parade ponosa. Ugotovitve: Rezultati raziskave med policisti kažejo, da je bolj izkušenim policistom parada ponosa bolj družbeno pomembna kot manj izkušenim. Na podlagi intervjujev z udeleženci parade ponosa je bilo ugotovljeno, da so ti pozitivno ocenili vlogo policistov pri zagotavljanju varnosti. Omejitve/uporabnost raziskave Omejitev raziskave izhaja iz majhnega števila anketiranih policistov in manjšega števila intervjujev udeležencev parade ponosa./p> Praktična uporabnost: Policijsko delo v skupnosti se odraža v sodelovanju policistov z lokalnim okoljem, zato bodo rezultati raziskave in intervjujev policijskim vodjem in policistom vodilo pri sodelovanju z LGBT skupnostjo in ostalimi udeleženci na paradi ponosa. Izvirnost/pomembnost prispevka: Prispevek je izviren, saj predstavlja korak k poglobljenemu raziskovanju varnosti na paradi ponosa pri nas. Prispevek je zaradi še boljšega sodelovanja na paradi ponosa pomemben tako za slovensko policijo kot tudi za udeležence.
Keywords: policija, javne prireditve, varnost, zagotavljanje varnosti, parade ponosa, Slovenija
Published: 15.04.2020; Views: 343; Downloads: 36
.pdf Full text (346,95 KB)
This document has many files! More...

4.
Vloga in pomen prireditev pri oblikovanju ugleda podjetja
Tjaša Markovinovič, 2020, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava pomen ugleda za podjetje ter njegovo oblikovanje. Ugled je predstava ali slika o podjetju, ki ima pomemben ekonomski vpliv, saj velja za eno izmed ključnih konkurenčnih prednosti. Poleg tega v delu govorimo o pomenu in vlogi prireditev v marketingu. Prireditev kot del marketinškega komuniciranja ima številne prednosti pred ostalimi (standardnimi) marketinškimi pristopi. Poleg teoretičnih osnov o ugledu podjetja in prireditvah je predstavljena tudi empirična raziskava, kjer analiziramo povezavo med športno prireditvijo in ugledom slovenskega podjetja.
Keywords: ugled, oblikovanje ugleda, prireditev, športna prireditev, organizacija prireditve
Published: 06.04.2020; Views: 502; Downloads: 91
.pdf Full text (1,84 MB)

5.
Mobilna domorodna aplikacija android za prikaz zemljevida turističnih prireditev
Katja Pivec, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomske naloge smo predstavili razvoj mobilne aplikacije za operacijski sistem Android. Namen naše aplikacije je prikaz turističnih prireditev na zemljevidu in v seznamu. Aplikacija je namenjena širokemu krogu uporabnikov (ne samo turistom), ki radi obiskujejo različne prireditve in nimajo o teh dovolj informacij. Aplikacija iskanje in pridobivanje informacij o prireditvah zelo olajša, saj lahko uporabnik najde vse prireditve na zemljevidu in v seznamu, pri čemer lahko določi tudi razne nastavitve, kot so način razvrščanja, kraj in časovno obdobje prireditve, s katerimi si olajša iskanje.
Keywords: android, mobilna aplikacija, zemljevid, turistične prireditve
Published: 22.11.2019; Views: 363; Downloads: 53
.pdf Full text (1,35 MB)

6.
Zadovoljstvo tujih turistov s kulturnimi prireditvami v Posavju
Elizabeta Prosenik, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Sodobnim turistom se za aktivno preživljanje dopusta prileže udeležba na raznih kulturnih dogodkih, koncertih ali prireditvah. Prireditve so tiste, ki bogatijo prepoznavnost destinacije in s tem posledično vplivajo na njeno obiskanost in na zadovoljstvo turistov. Diplomska naloga je razdeljena na dva dela. V teoretičnem delu je podrobneje predstavljen management prireditev. V njem je pojasnjena tematika o tipologiji prireditev, življenjskem ciklu destinacije, obveščanju javnosti o prireditvah in pristopi k promociji med različnimi komunikacijskimi orodji, subjektih prireditev in njihovih nalogah ter poglobljen prikaz nabora ponudb prireditev v Posavju. Posavje je regija, ki vključuje šest občin. Ima pestro danost prireditev, v katero so zajete tako športne, kulturne kot tudi zabavne prireditve. V drugem delu diplomske naloge smo izvedli raziskavo s pomočjo anketnih vprašalnikov na terenu. Proučevali smo, kako dobro so tuji turisti obveščeni o kulturnih in zabavnih prireditvah. Z raziskavo smo želeli izvedeti, kakšna je stopnja zadovoljstva tujih turistov s prireditvami v Posavju, kar je tudi osrednja tema diplomskega dela. V zaključnem delu so podani tudi predlogi za izboljšanje promocije prireditev.
Keywords: management prireditev, Posavje, kulturne in zabavne prireditve, zadovoljstvo tujih turistov, anketa
Published: 26.09.2019; Views: 445; Downloads: 120
.pdf Full text (2,31 MB)

7.
Vzroki za tragedijo na stadionu Hillsborough: študija primera
Denis Rejc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Predmeta proučevanja diplomskega dela sta dogajanje na stadionu Hillsborough, z vsemi vzroki in dejavniki, ki so vodili v tragedijo, ter zakonodajno in praktično področje varovanja športnih prireditev v Sloveniji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji ter na ravni Evropske unije. Prakse na področju varovanja športnih prireditev v teh državah se močno razlikujejo.
Keywords: diplomske naloge, Hillsborough, nasilje, športne prireditve, Liverpool FC, varovanje športnih prireditev
Published: 09.07.2019; Views: 269; Downloads: 35
.pdf Full text (412,59 KB)

8.
Varovanje prireditev v gostinskih lokalih
Blaž Šolinc, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se ukvarja s temeljnimi pojmi in zakonodajo, ki ureja področje zasebnega varovanja, posebej pa se osredotoča na varovanje prireditev v gostinskih lokalih. Teoretično se naloga v osnovi opira na aktualno zakonodajo s področja varovanja, predvsem Zakon o zasebnem varovanju, Zakon o javnih zbiranjih in Uredbo o obveznem organiziranju službe varovanja na javnih prireditvah, pri tem pa predstavi ukrepe varnostnikov pri varovanju ter sam način varovanja na prireditvah v gostinskih lokalih. Diplomsko delo daje posebej velik pomen varnostnemu načrtu kot temeljnemu dokumentu in osnovi za izvedbo varovanja, ki vsebuje oceno stopnje tveganja, program varovanja ter načrt fizičnega varovanja, in ga skozi elemente, zapisane v zakonodaji, tudi natančno opiše. Vsebuje tudi predstavitev in analizo konkretnega načrta za varovanje v gostinskem lokalu, ki ga varuje zasebno varnostna družba, ter intervju z direktorjem te družbe in tremi zaposlenimi – varnostniki. Namen intervjujev je ugotoviti, kako pomemben je za uspešno opravljanje varovanja načrt varovanja. V sklepnem delu naloga potrdi predpostavko, da je varnostni načrt temeljni dokument in – pripravljen strokovno, skrbno in temeljito – osnova vsakega dobro izvedenega varovanja. S tem se strinjajo tudi sogovorniki v empiričnem delu naloge, ki zakonska in strokovna izhodišča, na katerih temelji koncept varovanja prireditev (v gostinskih lokalih), ocenjujejo kot dobra in ustrezna, pri tem pa na podlagi izkušenj kot eno od pomembnih predpostavk za kakovostno opravljeno storitev varovanja posebej izpostavljajo timsko delo in možnost prenosa izkušenj z bolj izkušenih varnostnikov na tiste, ki so šele začeli opravljati to fizično in psihično zahtevno delo.
Keywords: zasebno varovanje, gostinski lokali, javne prireditve, varnostni ukrepi, načrt varovanja, varnostniki, diplomske naloge
Published: 12.04.2019; Views: 825; Downloads: 156
.pdf Full text (939,43 KB)

9.
Izboljšanje varnosti na športnih prireditvah pred navijaškimi izgredi
Alen Čustić, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Navijaški izgredi na športnih prireditvah so velik problem, potrebno je čim večje število varnostne službe ter policije.
Keywords: diplomske naloge, navijaški izgredi, varnostne službe, policija, športne prireditve
Published: 07.03.2019; Views: 497; Downloads: 69
.pdf Full text (906,47 KB)

10.
Varnost na športnih prireditvah - občutki varnosti obiskovalcev
Karmen Šubic, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Športne prireditve privabljajo veliko število ljudi, naloga organizatorjev in drugih oseb odgovornih za varnost pa je, da poskrbijo za varnost te množice. V nevarni situaciji pride do panike, ljudje se začnejo prerivati in mečkati med sabo, vse to lahko pripelje do poškodb in celo smrti. Največjo nevarnost poleg množice ljudi predstavlja nasilje na športni prireditvi, možnost terorističnega napada, nevarnost požara v zaprtem prostoru in neprimerna infrastruktura objekta. V zaprtem prostoru največjo nevarnost predstavljajo dimni plini, zaradi katerih se zmanjša vidljivost in zmožnost orientacije, poveča pa se negotovost. Ljudje postanejo omotični in panični. Pomemben je občutek varnosti posameznika, ki ni vedno enak dejanskemu stanju varnosti v okolju, v katerem živi. Za lastno varnost moramo poskrbeti tudi sami in se ne samo zanašati na varnostno osebje, da bo to storilo namesto nas. Na prireditvi moramo biti pozorni na okolico, se držati skupaj v paru in ne sami tavati naokoli, o morebitnih kršitvah pa moramo obvestiti varnostno osebje. Za zagotavljanje varnosti so izrednega pomena preventivni ukrepi, kot so razne pregrade in kontrolni pregledi na vhodu. V Sloveniji so športne prireditve načeloma varne, s čimer se strinjajo tudi sami obiskovalci. Menijo, da so športni objekti varno zgrajeni. Neprimerna se jim zdi uporaba pirotehničnih sredstev, katerih uporaba je nezakonita. Največje dileme povzroča točenje alkohola na športnih prireditvah, kjer je mnenje ljudi popolnoma deljeno. Čeprav so mnenja, da so športne prireditve načeloma varne bi si vseeno želeli še večje varnosti. Za izboljšanje varnosti bi uvedli strožje kazni za kršitelje in temeljitejše varnostne preglede. Najpogosteje si ogledajo: nogomet, košarko, rokomet, hokej in zimske športe.
Keywords: diplomske naloge, varnost, športne prireditve, obiskovalci
Published: 12.10.2018; Views: 634; Downloads: 151
.pdf Full text (1,30 MB)

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica