| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Varjenje bagerske roke
Žan Varga, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni postopki varjenja, ki se uporabljajo pri varjenju bagerske roke. Predstavljene so tudi vse napake, ki se pojavljajo pri varjenju ter razlogi za nastanek le-teh. V nadaljevanju sem preučil neporušne preiskave, ki jih uporabljamo za ugotavljanje kakovosti in skladnosti zvarnih spojev s podanimi zahtevami. Po preučitvi postopkov sem nadaljeval s konstruiranjem priprave za varjenje bagerske roke. Priprava je zasnovana v programskem paketu SolidWorks in zajema načrtovanje, konstruiranje ter izdelavo tehnične dokumentacije.
Keywords: varjenje, varilni postopki, napake pri varjenju, neporušne preiskave, konstruiranje, priprava za varjenje.
Published: 05.10.2021; Views: 127; Downloads: 35
.pdf Full text (3,27 MB)

2.
Konstruiranje priprave za varjenje šasij trosilcev gnoja
Kristjan Šmelc, 2021, master's thesis

Abstract: Ob razvoju nove generacije trosilcev družine Superfex, podjetja Farmtech d. o. o., je bil potreben tudi razvoj novih varilnih priprav, med katerimi je tudi varilna priprava za varjenje spodnjega ogrodja oziroma šasije. Delo predstavlja razvoj varilne priprave skozi vse korake procesa do uporabe. Po analizi procesa izdelave prototipov se je začel postopek razvoja varilne priprave. Ta je temeljil na osnovi sistemskega projektiranja in konstruiranja. Rezultat sistemiziranega procesa je varilna priprava, ki omogoča popolno varjenje šasije trosilcev družine Superfex. Po končanem dimenzioniranju priprave je bil izveden numerični preračun konstrukcije po metodi MKE, s katerim smo potrdili ustreznost izdelka. Delo se zaključi z opisom in izsledki prve uporabe priprave.
Keywords: Konstruiranje, varilna priprava, varjenje
Published: 28.05.2021; Views: 210; Downloads: 57
.pdf Full text (8,04 MB)

3.
Robotsko varjenje rezervoarja
Alfonz Muhič, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja in opisuje projekt, ki je zahteval izdelavo varilske robotske celice. Delo vsebuje predstavitev podjetja Daihen Varstroj iz Lendave, ter njihove inovacije v industrializaciji. V ospredju diplomskega dela je robotsko varjenje, ki je tudi podrobneje predstavljeno v jedru diplome. Poleg varjenja so podrobneje opisane še vse potrebne komponente za izdelavo varilske robotske celice. Za lažje upravljanje in razumevanje sem s pomočjo programskega okolja FD-ST pripravil 3D vizualizacijo, ki prikazuje potek varjenja. Robot, ki je uporabljen v celici je produkt svetovne korporacije OTC Daihen, s katero je povezano tudi lendavsko podjetje. Cilj diplomskega dela je bil predstaviti in prikazati kaj vse zahteva izdelava enega projekta. To mi bo omogočilo globlji vpogled v konstruiranje in v izdelavo celice na splošno. Ob pisanju in preučevanju projekta bom poskusil raziskati še kakšno izboljšavo in jo bom na koncu tudi podal.
Keywords: robotsko varjenje, Daihen Varstroj, konstruiranje, robotska varilska celica, vpenjalna priprava, varjenje, robotski manipulator, welbe P500L
Published: 24.09.2020; Views: 233; Downloads: 6
.pdf Full text (2,86 MB)

4.
Konstruiranje priprave za segmentno varjenje
Kevin Sreš, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega celoten razvoj priprave za segmentno varjenje, od načrtovanja pa vse do razdelave, ki je bila izvedena v sklopu praktičnega usposabljanja v podjetju Farmtech d. o. o. Glavni vzrok za konstruiranje take priprave je bila potreba po optimizaciji trenutne priprave, s pomočjo katere bi dosegli natančnejše navarjanje segmentov na valje, ki služijo obdelavi biomase. Začne se z uvodom, v katerem je na kratko opisana problematika, s katero smo se pri delu srečevali, in nato še opis podjetja ter njegovih produktov. Temu sledi opis dosedanje naprave in njenih težav ter na koncu še snovanje priprave, ki pa zajema načrtovanje, koncipiranje, konstruiranje in razdelavo. Prav tako pa je v prilogi prikazana tudi tehniška dokumentacija same priprave.
Keywords: Varilna priprava, segmentno varjenje, konstruiranje, crambo valj
Published: 30.08.2019; Views: 524; Downloads: 68
.pdf Full text (5,34 MB)

5.
Konstruiranje vpenjalne priprave za obdelavo elementov drobilnega stroja
Jernej Trstenjak, 2018, master's thesis

Abstract: Tema magistrskega dela izhaja iz podjetja Farmtech d.o.o. in sicer iz okoljskega programa. V njej je predstavljen razvoj vpenjalne priprave za obdelavo elementov drobilnega stroja. Razlog za izdelavo nove vpenjalne priprave je potreba po zamenjavi dosedanje priprave ter hitrejše obdelave obdelovancev. Prav tako mora omogočati obdelavo več obdelovancev hkrati ter dobro vpetje obdelovancev. Ker se bo uporabljala na CNC stroju, je bilo potrebno pri konstruiranju upoštevati dimenzije, ki jih stroj dopušča. V magistrskem delu je predstavljen dosedanji problem ter rešitev tega problema. Prikazano je modeliranje z vsemi upoštevanimi zadanimi točkami, ki so vplivale na končno obliko priprave. Poleg tega je upoštevan tudi maksimalni varnostni faktor. Opisana je tudi vsa potrebna tehniška dokumentacija ter izdelava v proizvodnji vpenjalne priprave. V zaključku dela so prikazani še stroški, ki so se pojavili pri izdelavi priprave ter navodila za uporabo.
Keywords: Konstruiranje, vpenjalna priprava, modeliranje, varjenje, strojna obdelava
Published: 29.10.2018; Views: 867; Downloads: 240
.pdf Full text (3,40 MB)

6.
Konstruiranje priprave za prevoz polizdelkov v proizvodnji
Kristjan Šmelc, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen razvoj univerzalne transportne priprave za prevoz polizdelkov valjastih oblik. Obsega celoten postopek razvoja od faze načrtovanja, do koncipiranja in snovanja. Temu sledi razdelava in preračun nekaterih bolj občutljivih elementov konstrukcije, kot so profili in sorniki. Celotna transportna priprava je zmodelirana v programskem paketu Creo CocCreate Modeling 20.0. Transportna priprava je zasnovana tako, da zraven transporta omogoča tudi montažo zob in gonil na nekaterih valjih. S tem optimiziramo proces transporta in montaže. Priprava omogoča tako transport z viličarjem, kot proizvodnim vlakom. Hkrati je zasnovana z mislijo na prevoz z priklopnikom med proizvodnimi obrati in ob potrebi tudi za dostavo rezervnih delov. Diplomsko delo je bilo opravljeno v sklopu praktičnega usposabljanja v podjetju Farmtech d.o.o.
Keywords: Transportna priprava, varjenje, konstruiranje, dimenzioniranje
Published: 28.08.2018; Views: 604; Downloads: 155
.pdf Full text (5,91 MB)

7.
Konstruiranje priprave za varjenje ogrodja stroja
Peter Klobasa, 2017, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljen razvoj varilne priprave za varjenje ogrodje stroja »Topturn«. Varilna priprava je potrebna zato, ker se je zaradi posodobitev in novih trendov konstrukcija stroja bistveno spremenila. Omogočila bo varjenje vseh velikosti ogrodja stroja v celici varilnega robota. Priprava je zasnovana tako, da lahko ogrodje stroja vpnemo v predpisano tolerančno področje. Če pri varjenju pride do kakršnegakoli premikanja varjencev, lahko ogrodje stroja prestavimo v nadmero ali obratno. V nadaljevanju je opisan postopek konstruiranja in izdelave tehniške dokumentacije ter navodil za uporabo varilne priprave. V zaključku je opisan povzetek končne izvedbe konstrukcije priprave
Keywords: Varilna priprava, ogrodje stroja, konstruiranje, varjenje
Published: 27.09.2017; Views: 615; Downloads: 170
.pdf Full text (4,74 MB)

8.
Konstruiranje vpenjalne priprave za varjenje v robotski celici
Aleš Sinreih, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje razvoj procesa varjenja v vpenjalni varilni pripravi. V uvodnih točkah je predstavljen splošen opis. V kasnejših poglavjih sledijo zahteve naročnika in podjetja Oprema Ravne d.o.o. Glavna tematika diplomskega dela se navezuje na področje varjena in konstruiranja varilne priprave. Bistveni del diplomskega dela je konstruiranje varilne priprave in izdelava tehnične dokumentacije potrebne za izvedbo iz virtualnega prostora v resničnost. S pomočjo virtualnega prostora lahko oblikujemo napravo, jo modificiramo in optimiziramo, da je cenejša, njena funkcija vpenjanja pa optimalna.
Keywords: vpenjalna priprava, varjenje, robotska celica, konstruiranje
Published: 14.07.2016; Views: 1166; Downloads: 212
.pdf Full text (2,79 MB)

9.
Konstruiranje vrtljive vpenjalne priprave za varjenje valja drobilnega stroja
Jernej Trstenjak, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Tema diplomskega dela izhaja iz praktičnega usposabljanja v podjetju Farmtech d.o.o. V samem delu je predstavljeno konstruiranje vrtljive vpenjalne priprave za varjenje valja drobilnega stroja. Razlog za izdelavo vrtljive vpenjalne priprave je potreba po skrajšanju delovnega časa, izboljšanju kvalitete končnega varjenja ter odpravljanje varjenja delavca v prisilni legi. V uvodnem delu je opisano podjetje in njegovi produkti. V nadaljevanju je opisan dosedanji problem ter ideja o rešitvi tega problema. Na podlagi novih rešitev je sledilo 3D modeliranje priprave ter preverjanje napetosti in upogiba. Upoštevana je tudi varnost, da med uporabo priprave ne bi prišlo do porušitve materiala. Za izbiro rotiranja priprave je predstavljenih več rešitev. Z ustrezno metodologijo pridemo do najboljše. Predstavljena je tudi izdelava elementov in njihova končna montaža. Na koncu diplomskega dela so prikazani rezultati končnega izdelka in možnosti izboljšave.
Keywords: konstruiranje, varjenje, priprava, montaža, preračun
Published: 27.10.2015; Views: 1021; Downloads: 250
.pdf Full text (2,52 MB)

10.
Konstruiranje vpenjalne priprave za robotsko varjenje
Matej Ulčnik, 2015, master's thesis

Abstract: Robotsko varjenje se v sodobni industriji širi in zamenjuje človeško delovno silo. Ima veliko prednosti pred ročnim varjenjem, zato je sledenje tehnološkim spremembam v podjetjih nujno. Robotske roke je potrebno sprogramirati in jim pripraviti priprave, da so zvarjenci vedno na istem mestu. V podjetju Metalna Senovo, kjer sem tudi štipendist, so kupili varilno robotsko celico. Pobuda je bila, da bi namesto na starih avtomatskih varilnih strojih varili z robotsko roko. Prednosti tega so izboljšana kvaliteta samega vara, krajši manipulacijski časi zaradi avtomatskega obračanja, večja zanesljivost in manj odpadnih zvarjencev. Moja naloga je bila skonstruirati in pripraviti tehnično dokumentacijo za izdelavo pnevmatske priprave za robotsko celico. Pri delu sem uporabljal programski paket Catia, kjer sem uporabljal module za modeliranje, izris načrtov, varjenje ter modul za statične analize. Preračunal sem pomike in primerjalne napetosti po Von Misesu, pri čemer je bilo potrebno upoštevati, da zaradi delovanja sil pnevmatskih cilindrov pomiki na sredini ogrodja varilne priprave ne smejo biti večji od 0,5 mm na strani cilindrov in 0,3 mm na nasprotni strani. Varilna priprava pa mora kljub veliki togosti ostati majhnih dimenzij in lahka.
Keywords: Konstruiranje, vpenjalna priprava, robotsko varjenje
Published: 07.05.2015; Views: 1781; Downloads: 286
.pdf Full text (43,81 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica