| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 30
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
USKLAJEVANJE POKLICNEGA IN DRUŽINSKEGA ŽIVLJENJA
Marija Rjavec, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu želim obravnavati možnosti usklajevanja družinskega in poklicnega življenja. Opisala bom teoretične podlage, ki v sodobnem poslovnem svetu narekujejo ukrepanje v smislu izboljšanja počutja zaposlenih. Predstavila bom tudi postopek pridobitve certifikata »Družini prijazno podjetje«, gumarsko podjetje Poslovne skupine Sava, ki je certifikat pridobilo in akcijske ukrepe, ki so bili izvedeni na podlagi pridobitve certifikata. Predstavila bom tudi učinke, ki jih je uvedeni projekt prinesel. Z nalogo želim dokazati, da uvedba certifikata Družini prijazno podjetje v organizacijo prinaša veliko pozitivnih učinkov, ki imajo vpliv predvsem na zadovoljstvo zaposlenih. Pri izdelavi diplomske naloge bom uporabila deskriptivno metodo dela – študija literature in primer dobre prakse ter praktičnih izkušenj iz podjetja, kjer sem zaposlena. Spoznanja raziskovalnega dela bom uprla na kvalitativno metodo in sicer z izvedenimi intervjuji zaposlenih.
Keywords: organizacijska klima, motivacija, zadovoljstvo, pripadnost, certifikat, družini prijazno podjetje, akcijski načrt, uvedeni ukrepi, aktivnosti, priporočila, mnenje, intervju
Published: 03.06.2009; Views: 4495; Downloads: 847
.pdf Full text (4,41 MB)

3.
OBLIKOVALSKI IN ERGONOMSKI VIDIKI RAZVOJA FOTOAPARATA
Gregor Harih, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Fotoaparat je naprava za zajemanje svetlobe. Od njenega izuma, do danes se je na osnovi stalnega razvoja, nove tehnike in tehnologije precej spremenila. Zraven zagotavljanja glavne funkcije je potrebno, da razvojni inženir oblikuje fotoaparat po principih industrijskega oblikovanja in ergonomije. Z upoštevanjem teoretičnih in praktičnih priporočil ter na osnovi antropometričnih tabel je mogoče doseči obliko, ki bo uporabnikom vizualno všeč ter bo omogočala enostavno in preprosto uporabo z malo utrujanja in brez poškodb uporabnika. V kolikor so principi industrijskega oblikovaja in ergonomije ustrezno zajeti v razvojni fazi, se ustvari dodatna vrednost fotoaparata, ki izboljša konkurenčnost izdelka na tržišču.
Keywords: delovno okolje, razdelitev fotoaparatov, zrcalno-refleksni fotoaparat, camera obscura, ergonomija, inženirsko oblikovanje, konstrukcijska priporočila, izbira materiala, antropometrija, računalniška orodja
Published: 04.01.2010; Views: 2178; Downloads: 175
.pdf Full text (18,38 MB)

4.
Nekateri vidiki odklanjanja mesa pri otrocih
Simona Sedmak, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Nekateri vidiki odklanjanja mesa pri otrocih. Namen diplomskega dela je bilo ugotoviti, da je odklanjanje mesa pri otrocih resen problem, ki ima korenine že v otroštvu, nanj pa vpliva tudi družina, vrtec in seveda tudi oglaševalci. Analizirali smo vzroke za odklanjanje mesa pri otrocih, ugotavljali pojavnost v populaciji osnovnošolcev devetletke OŠ Sveti Jurij ob Ščavnici, ugotavljali zakaj do tega problema sploh in če prihaja, ter kako bi se ga dalo zmanjšati oz. preprečiti. Odločili smo se za deskriptivno metodo raziskovanja. V ta namen smo pripravili anonimno anketo z 24 vprašanji, od tega je bilo 19 vprašanj zaprtega tipa in 5 vprašanj odprtega tipa. V vzorec so bili zajeti učenci Osnovne šole Sveti Jurij ob Ščavnici, 4. razred in 8. razred. Za obdelavo podatkov smo uporabili deskriptivna metoda dela s frekvenčno distribucijo, ki je bila grafično prikazana s pomočjo računalniškega programa Exel of Windows. Rezultati ankete so pokazali, da starost ne vpliva na odklanjanje ali uživanje mesa, prav tako ni razlik med spoloma. Nihče se tudi ni opredelil za vegetarijanca.
Keywords: prehrana, prehranjevalne navade, prehranska priporočila, prehrana šolskega otroka, sestava jedilnika, priporočena živila
Published: 28.06.2010; Views: 1733; Downloads: 103
.pdf Full text (1,04 MB)

5.
Primerjava prehrambnih navad pomurskih in primorskih starostnikov
Zoran Kranjec, 2010, master's thesis/paper

Abstract: Zdrava prehrana je osnovni pogoj za ohranjanje zdravja, boljše počutje in kvalitetno življenje v obdobju starostnika. Z uravnoteženo prehrano in zdravim življenjskim slogom zmanjšamo tveganje nastanka s prehrano pogojenih bolezni ter vplivamo na dolžino in kvaliteto življenja. Na prehranjevanje in zdravstveno stanje starostnika imajo pomemben vpliv fiziološki, psihološki, ekonomski in socialni dejavniki. Z raziskavo v magistrski nalogi smo želeli ugotoviti, če obstaja povezava med načinom prehranjevanja, družbenim slojem, izobrazbo in zdravstvenim stanjem starostnikov. Prav tako smo želeli ugotoviti, katere so glavne razlike v prehranjevalnih navadah med starostniki iz Pomurske in Obalno-Kraške regije. Raziskovalna metodologija. V raziskavi je bila uporabljena kvantitativna metodologija. Za kvantitativne podatke je bil uporabljen program SPSS, s pomočjo katerega je bila izvedena statistična analiza podatkov (deskriptivna analiza, χ2 test, t-test). Raziskava je zajemala 50 starostnikov iz Pomurske regije in 50 starostnikov iz Obalno-Kraške regije, ki so člani društva upokojencev. Za tehniko zbiranja podatkov smo uporabili standardiziran anketni vprašalnik o prehranjevalnih navadah starostnikov. Rezultati. Glede na regijo obstajajo med starostniki razlike v prehranjevalnih navadah, predvsem z vidika uživanja vrst mesa in maščob. Raziskava je pokazala, da 64 % pomurskih starostnikov boleha za srčno-žilnimi boleznimi, med primorskimi starostniki pa prevladujejo bolezni gibalnega sistema (58 %). Med pomurskimi starostniki je prisotna debelost v kar 40 %, medtem ko je primorskih starostnikov debelih zgolj 20 %. Ugotovili smo tesno povezavo med srčno-žilnimi obolenji, indeksom telesne mase, družbenim slojem in izobrazbo. Sklep. Število starostnikov se z leti povečuje, zato bi bilo potrebno pripraviti in promovirati enotna priporočila za zdrav življenjski slog v tretjem življenjskem obdobju. Pri tem zavzemajo pomembno vlogo medicinska sestra in drugo zdravstveno osebje z zdravstveno-vzgojnim delom.
Keywords: prehrana, starostnik, hranilne snovi, prehrambna priporočila, medicinska sestra in drugo zdravstveno osebje, zdravstvena vzgoja
Published: 10.03.2011; Views: 2644; Downloads: 475
.pdf Full text (1,42 MB)

6.
LOJALNOST ODJEMALCEV MARCHE RESTAVRACIJ V SLOVENIJI
Polonca Cugmas, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času se podjetja vse bolj zavedajo, da je njihov uspeh na trgu odvisen od spoštovanja in lojalnosti odjemalcev, ki si jo zagotavljajo z vrhunskimi izdelki in storitvami. Le odjemalec, ki je nad zaznano kakovostjo izdelka ali storitve navdušen, saj preseže njegova pričakovanja, je zadovoljen odjemalec. Zadovoljen odjemalce se tako odloči za ponovni nakup in priporoča podjetje, saj je manj občutljiv na ponudbo konkurence. Že 5% rast stopnje lojalnosti lahko podvoji dobičkonosnost podjetja, zato so lojalni odjemalci neprecenljiva vrednost za vsako podjetje, sploh na trgu zaostrene konkurence. Lojalnost prinaša številne prednosti in koristi (dobiček iz prodaje, dobiček iz zmanjšanja operativnih stroškov in dobiček iz dajanja priporočil) za njeno doseganje pa se je potrebno ves čas truditi. Treba jo je spremljati z meritvami, redno opravljati podrobne raziskave, ki odkrijejo pomanjkljivosti in vzroke nelojalnosti, skratka podjetje se mora poglobiti v odnose z odjemalci na vseh ravneh vodstva, saj bodo takšni odnosi izgrajeni na zaupanju in bodo vodili k dolgoročnemu odnosu in posledično k večjemu uspehu podjetja. V diplomski nalogi smo na podlagi teoretičnih izhodišč opredelili zadovoljstvo, lojalnost in storitve. Preučili različne komponente lojalnosti (zadovoljstvo, zadržanje in priporočila) ter njihovo medsebojno vplivanje na lojalnost odjemalcev. V empiričnem delu, smo s pomočjo pridobljenih podatkov ankete, ki smo jo izvedli med odjemalci podjetja Marche v Sloveniji, preverjali trenutno stanje pomembnosti in zadovoljstvo odjemalcev s posameznimi elementi ponudbe ter na osnovi tako pridobljenih podatkov izračunali lojalnost s pomočjo indeksa lojalnosti odjemalcev. Ugotovili smo, da ima podjetje Marche v Sloveniji večino zelo zadovoljnih in zadovoljnih odjemalcev, ki se redno vračajo v restavracijo in jo priporočajo svojim prijateljem, sorodnikom in znancem, kar vodi do visoke lojalnosti njihovih odjemalcev. Na lojalnost odjemalcev najbolj vplivajo naslednji elementi ponudbe: svežina izdelkov, preglednost ponudbe ter notranja urejenost objekta. Najmanjši vpliv na lojalnost odjemalcev pa imajo cene, število parkirnih prostorov ter informacije o objektu na poti do njega.
Keywords: Zadovoljstvo, pričakovanja, zaznave, nezadovoljstvo, zadržanje odjemalcev, priporočila odjemalcev, lojalnost odjemalcev, indeks lojalnosti odjemalcev, zadovoljstvo in lojalnost, dobičkonosnost, storitve, Marche restavracije.
Published: 09.05.2011; Views: 1971; Downloads: 125
.pdf Full text (4,61 MB)

7.
Prehrana bolnikov s karcinomom prebavil
Jožica Krevh, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Rak prebavil je skupina tumorjev, ki nastajajo na požiralniku, želodcu, debelem črevesu, danki, trebušni slinavki, v jetrih in žolčniku. Prognoze zdravljenja so spremenljive in so odvisne od specifičnosti vrste raka. Na razvoj in potek bolezni vplivata tudi prehrana in življenjski slog. Pri bolnikih z rakom prebavil sta pogosti podhranjenost in kaheksija, posebej v času zdravljenja z agresivnimi oblikami (kemoterapija, obsevanje). Individualna prehranska obravnava bolnika z rakom in prehranska intervencija sta pomembni za zmanjšanje in nadaljnje izgubljanje telesne celične mase. Predstaviti pomen pravilnega prehranjevanja bolnikov s karcinomom prebavil in pokazati v kolikšni meri sta soodvisna uspešnost okrevanja in način prehranjevanja med in po bolezni. Hkrati je namen tudi z raziskavo ugotoviti seznanjenost in informiranost bolnikov o uživanju zdrave prehrane in kaloričnih napitkov po operaciji in vlogo zdravstvenega osebja pri tem. V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo. Teoretična izhodišča smo predstavili s pomočjo analize literature. Za zbiranje, analizo ter interpretacijo podatkov v raziskovalnem procesu smo uporabili anketni vprašalnik, ki zajema vprašanja zaprtega tipa. V raziskavo je bilo vključenih 40 bolnikov. Podatki raziskave kažejo, da so bolniki dobro informirani o pomenu in načinu zdravega prehranjevanja. Večina informacij je še vedno posredovana ustno. Pri osveščanju ima strokovno zdravstveno osebje v primerjavi z drugimi oblikami in možnostmi glavno in najpomembnejšo vlogo.
Keywords: kronične nenalezljive bolezni, dejavniki tveganja, zdrava prehrana, prehranska priporočila, promocija zdravega načina prehranjevanja.
Published: 27.09.2011; Views: 2428; Downloads: 323
.pdf Full text (1,23 MB)

8.
OPTIMIZACIJA LOGISTIČNIH STROŠKOV Z UVEDBO KONCEPTA
Maja Repas, 2011, master's thesis/paper

Abstract: Sistem dostave, zasnovan na konceptu “milk-run”, skrbi za uskladitev naročil različnih dobaviteljev podjetja in predpostavlja distribucijo, organizirano na enem samem prevozu po vnaprej začrtani poti, ter optimizacijo njegove povratne vožnje, zaključene s povračilom embalaže dobaviteljev. Izraz "milk-run" izhaja iz dolgoletne tradicije prodaje in distribucije mleka na zahodu Amerike, kjer so podjetja mlečnih proizvodov organizirala domicilno razpečavo mleka in nazajšnji prevzem praznih steklenic. Razlogi, ki govorijo v korist uveljavitve takšnega sistema, tičijo v nizkih transportnih stroških, učinkoviti izrabi prostora na kamionu, povečanju discipline dobaviteljev in prevoznikov ter v večji kontroli nad izvedbo prevozov. Za potrebe podjetja BSH Nazarje smo preučili možnost vpeljave modela “milk-run” prevozov in ga aplicirali na distribucijsko verigo tega podjetja, zasledujoč njegove optimizacijske implikacije. Pri operacijah kvantificiranja poti in tovorne zasedenosti prevozov smo uporabili dve uveljavljeni programski aplikaciji, Load Designer in Premium Solver. Pri tem smo minimalizirali dostavne in logistične stroške, jih opremili s finančnimi podatki, in predstavili prihranke, ki rezultirajo iz izbranih primerov kombinacij prevozov. Raziskavo smo zaključili z navedbo generalnih priporočil za optimizacijo prevozov znotraj distribucijske verige podjetja BSH Nazarje in ob tem predstavili idejo uvedbe spletnega portala “Sigma”, portala, ki bi ga bilo mogoče pridružiti že obstoječemu informacijskemu sistemu tega podjetja in na ta način prispevati k optimizaciji njegovega dostavnega sistema. Spričo velikega obsega nabavnih materialov, številnosti dobaviteljev podjetja BSH Nazarje in časovnih omejitev, smo v raziskavi upoštevali le dobavitelje s stalnim sedežem v Sloveniji.
Keywords: Ključne besede: milk-run, optimizacijske implikacije njegove logistične uvedbe, minimizacija dostavnih in logističnih stroškov, priporočila za optimizacijo prevozov znotraj distribucijske verige, spletni portal Sigma.
Published: 02.02.2012; Views: 1604; Downloads: 336
.pdf Full text (2,06 MB)

9.
10.
PRIMERJAVA POROČIL ZA VODENJE INFORMATIKE COBIT 4.1 IN COBIT 5
Darja Štagar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili področja upravljanja informatike, ki jih je za uspešno poslovanje potrebno upravljati organizirano. Priporočljiva je uporaba različnih standardov in priporočil, zato smo v delu predstavili nekatere standarde in priporočila, ki to omogočajo. Glavna tema te naloge so priporočila za vodenje informatike CobIT, ki smo jih tudi podrobneje predstavili. Obravnavali smo zadnji dve različici, CobIT 4.1 in CobIT 5. Ker sta si med seboj bistveno različni, smo ju primerjali in analizirali razlike. Pri primerjavi smo upoštevali tako razlike v osnovnih konceptih priporočil, kot tudi strukturne in vsebinske razlike.
Keywords: upravljanje IT, vodenje IT, priporočila, CobIT, ITIL
Published: 16.11.2012; Views: 1562; Downloads: 247
.pdf Full text (2,52 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica