| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 45
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
SISTEM RAZVOJA KADROV V SKUPINI JAVOR PIVKA
Danila Gliha, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Želja vsakega podjetja je imeti kvaliteten in učinkovit kader, zato smo v diplomskem delu predstavili sistem razvoja kadrov v Skupini Javor Pivka. Diplomsko delo je sestavljeno iz treh delov. V prvem delu je predstavljena idealna teorija delovanja in razvoja kadrov v podjetju. Prikazan je proces razvoja kadrov od planiranja, pridobivanja in selekcije kadrov do uvajanja, nagrajevanja in razvoja kadrov vse do prenehanja delovnega razmerja v podjetju. Opredeljena je kadrovska dejavnost, njena funkcija in pomembnost izobraževanja ter kadrovsko informacijski sistem za podjetje. V drugem delu diplomske naloge smo predstavili Skupino Javor Pivka in njegov razvoj od leta 1884 do danes in zajeli splošne podatke o podjetju, kot so število zaposlenih, izobrazbena in starostna struktura ter drugo. Predstavljena je kadrovska, in izobraževalna dejavnost, kadrovski informacijski sistem in celoten proces razvoja kadrov skupaj z obstoječimi instrumenti razvoja kadrov. V tretjem delu je zajeta raziskava, izvedena v podjetju Skupini Javor Pivka, kjer so zbrana stališča in mnenja zaposlenih glede nekaterih elementov sistema razvoja kadrov. Rezultati so prikazani s pomočjo grafov. Podane so ugotovitve in predlogi.
Keywords: • Pridobivanje kadrov • Razvoj kadrov • Izobraževanje • Napredovanje • Motivacija
Published: 07.01.2010; Views: 2203; Downloads: 305
.pdf Full text (1,68 MB)

8.
UPORABA METOD ZA IZBIRO NOVEGA SODELAVCA NA PRIMERU PODJETJA UNIOR D.D.
Nina Lukavečki, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo želeli poudariti pomen pridobivanja in selekcije kadrov ter seznaniti bralca s široko paleto različnih metod in tehnik izbire novih sodelavcev. Teoretičen del diplomske naloge je razdeljen v tri poglavja. V prvem poglavju smo opredelili problem, namen, cilje, trditve, predpostavke, omejitve diplomske naloge ter metode dela, ki smo jih uporabili. V drugem poglavju smo predstavili tri temeljne aktivnosti, povezane z zagotavljanjem ustreznih kadrov: analiza dela, pridobivanje in selekcija kadrov. Osrednje, tretje poglavje, je osredotočeno na opis različnih metod selekcije. Predstavili smo tako konvencionalne kot nekonvencionalne metode ter navedli prednosti in slabosti vsake izmed obravnavanih metod. Teoretični del smo zaključili s pregledom metod selekcije, ki jih uporabljajo organizacije v Sloveniji in nekaterih drugih državah članicah Evropske unije. V praktičnem delu diplomske naloge (poglavje štiri in pet) smo opisali podjetje Unior d. d. Navedli smo osnovne informacije podjetja, njihovo dejavnost, poslanstvo, vizijo in cilje ter predstavili organizacijsko strukturo podjetja. Peto poglavje je posvečeno procesu pridobivanja in selekcije v izbranem podjetju. Osredotočeni smo bili na metode in tehnike, ki jih organizacija uporablja pri izbiri novih sodelavcev, prav tako pa smo, na podlagi proučene literature, podali nekaj predlogov za izboljšavo, ki jih lahko podjetje aplicira v prakso. Pridobivanje in selekcija kadrov je časovno zahteven postopek, ki zahteva veliko dragocenega časa in sredstev. Nanj se je potrebno dobro pripraviti in mu nameniti ustrezno pozornost, če želimo, da se nam bo obrestovalo. Samo »pravi ljudje, na pravih mestih, ob pravem času«, lahko prispevajo k uspehu organizacije, zato mora organizacija izbrati kreativne in visoko motivirane delavce, z dobrimi osebnimi lastnostmi, ki se bodo dobro ujeli z delovnim mestom, timom in organizacijo. Napačne odločitve vodijo do različnih težav, za majhne organizacija pa so takšne napake lahko celo usodne. Boljše strategije pridobivanja in selekcije kadrov, vodijo do boljših poslovnih rezultatov. Bolj uspešne kot so organizacije pri pridobivanju in selekciji kandidatov, večja je verjetnost, da zaposlijo in zadržijo zadovoljne kadre. Uspešnost selekcijskega sistema vpliva na produktivnost in finančni uspeh organizacije, zato se organizaciji investicija v razvoj obširnega in veljavnega sistema selekcije močno obrestuje.
Keywords: analiza dela, opis dela, pridobivanje kadrov, izbira kadrov, metode pridobivanja kadrov, metode in tehnike izbire kadrov.
Published: 06.08.2010; Views: 2429; Downloads: 424
.pdf Full text (4,06 MB)

9.
PRIDOBIVANJE IN IZBIRANJE KADROV V PODJETJU KD ŽIVLJENJE, ZAVAROVALNICA, D.D.
Barbara Skukan, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času je želja vsakega gospodarskega subjekta, da pridobi in izbere čim kvalitetnejši kader, ki bi podjetju prinesel tisto dodano vrednost, s katero bi se podjetje uvrstilo v boljši konkurenčni položaj napram drugim podjetjem, ki se ukvarjajo z isto oziroma podobno dejavnostjo. Pri tem se podjetje sooča z bistvenimi vprašanji kot so: kakšen profil zaposlenega je najboljši za podjetje, katere lastnosti naj zaposleni poseduje, da bo z njimi lahko pripomogel k razvoju podjetja, katere so tiste metode s katerimi bi podjetje oziroma zaposlovalec ugotovil lastnosti, ki jih želi od bodočega zaposlenega in navsezadnje na kakšen način zaposlenega izobraziti za tiste lastnosti, ki jih mogoče v začetni fazi dela še ne poseduje. V trenutnih zaostrenih gospodarskih razmerah je naloga podjetja, da zaposlene ustrezno motivira, da le-ti podjetju prinesejo tisto dodano vrednost, ki loči manj uspešna podjetja od bolj uspešnih. Diplomsko delo "Pridobivanje in izbiranje kadrov v podjetju KD Življenje, zavarovalnica, d.d." zajema teoretični in empirični del. V teoretičnem delu diplomskega dela smo na splošno predstavili proces kadrovanja, predvsem pa smo se osredotočili na pridobivanje in izbiranje kadrov. V empiričnem delu diplomske naloge smo najprej predstavili podjetje KD Življenje, zavarovalnica, d.d. S pomočjo intervjuja s kadrovsko službo smo analizirali potek postopka pridobivanja in izbiranja kadrov. Mnenja zaposlenih o problematiki pri pridobivanju in izbiranju kadrov pa smo pridobili z anketiranjem. Ugotovili smo, da se podjetje pri iskanju kandidatov poslužuje tako internega kot eksternega pridobivanja kadrov. Pogosto uporabljajo neformalno obliko zaposlovanja in sicer metodo priporočil preko že zaposlenih delavcev, ki priporočijo svojega prijatelja, znanca, sorodnika. V podjetju tudi zaposlujejo študente, ki so opravljali delo v podjetju. V zaključnem delu diplomskega dela smo podali predloge za rešitev in izboljšanje obstoječega stanja.
Keywords: kadrovanje, pridobivanje kadrov, izbiranje kadrov
Published: 28.06.2010; Views: 2420; Downloads: 640
.pdf Full text (1,87 MB)

10.
PLANIRANJE KADROV V PODJETJU JANTAR, ELEKTRONSKI SISTEMI D.O.O.
David Lovrečić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V današnjih razmerah, ko je na trgu prisotna močna konkurenca prihaja vse bolj v ospredje povečana vloga in pomembnost ljudi, ki s svojimi zmožnostmi, sposobnostmi, znanjem in ustvarjalnostjo bistveno prispevajo k uspehu podjetja. Da bi bilo podjetje uspešno, je potrebno dobro planirati kadre in skrbeti za stalen razvoj le teh. Ustrezne ljudi ne moremo najti takoj ko jih potrebujemo, zato jih moramo predvideti že s planiranjem. Tako kot planiramo v drugih dejavnostih podjetja, moramo planirati tudi kadre v podjetju. Pri tem se srečujemo z raznimi nalogami in možnostmi znotraj in zunaj podjetja. Eden od temeljev uspešnega poslovanja in razvoja podjetja so usposobljeni in motivirani zaposleni, ravno zato motiviranje predstavlja eno od najbolj kompleksnih nalog managementa. Sistem motiviranja in nagrajevanja je strateško pomembna naloga, obenem pa zelo občutljiva tema za vsako podjetje. Podjetja uporabljajo različne nagrade za zaposlene, da bi z njimi privabila dober kader, ter ga tudi zadržala v podjetju. Nagrade naj bi motivirale zaposlene k večji zavzetosti za delo, k povečanju zadovoljstva na delovnem mestu, posledično pa tudi k večji storilnosti zaposlenih. V teoretičnem delu smo se podrobneje seznanili s kadrovsko politiko in funkcijo, s procesi planiranja, pridobivanja, uvajanja, izobraževanja in usposabljanja, nagrajevanja, napredovanja in delovne uspešnosti kadrov. V empiričnem delu diplomske naloge smo podrobneje predstavili podjetje Jantar, elektronski sistemi d.o.o. V prvem delu smo analizirali kadrovsko strukturo podjetja po starosti, spolu in stopnji izobrazbe, poleg tega smo predstavili potek planiranja kadrov v Jantar d.o.o. V drugem delu pa smo interpretirali anketni vprašalnik, katerega so izpolnili zaposleni v podjetju Jantar d.o.o. Z anketnim vprašalnikom smo želeli ugotoviti kako zadovoljni so zaposleni s svojim delom v podjetju, kakšne so njihove možnosti glede dodatnega izobraževanja in usposabljanja, kaj jih motivira, da se odločijo za dodatno izobraževanje in katere oblike izobraževanja so prisotne v podjetju. Poleg tega smo se dotaknili sistema nagrajevanja in napredovanja, sistema uvajanja novih kadrov in ocenjevanja delovne uspešnosti v podjetju.
Keywords: Kadrovska dejavnost, planiranje kadrov, pridobivanje karov, izobraževanje kadrov, napredovanje kadrov
Published: 17.06.2010; Views: 1998; Downloads: 140
.pdf Full text (1012,17 KB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica