| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 61
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
Avtomatizacija mikroklime v proizvodnji
Gregor Oset, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Delovne pogoje na delovnem mestu imenujemo z eno besedo mikroklima. Z njo povzamemo skupaj temperaturo, prezračevanje, osvetlitev in druge parametre delovnega okolja, katerih vrednosti se morajo nahajati v določenih mejah, predpisanih z zakoni, za kar je zadolžen delodajalec. V zaključnem delu se bomo posvetili avtomatizaciji regulacije mikroklime v proizvodnji podjetja Emo orodjarna. Osredotočili se bomo na avtomatizacijo sistema naravnega prezračevanja in regulacije temperature ter osvetlitve delovnih prostorov. V delu je predstavljen način s katerim reguliramo parametre mikroklime, star sistem nadzora in načrtovanje ter izvedba novega krmilja.
Keywords: avtomatizacija, mikroklima, PLK, prezračevanje, osvetlitev
Published: 11.11.2019; Views: 303; Downloads: 47
.pdf Full text (3,12 MB)

2.
Energetska prenova srednje šole Jesenice
Boštjan Krošelj, 2019, master's thesis

Abstract: Energetske prenove dotrajanih objektov so nujne, če želimo zmanjšati porabo energije. V magistrskem delu bomo predstavili primer energetske prenove Srednje šole Jesenice, katera je v slabem stanju. Najprej bomo ovrednotili trenutno stanje objekta in slednje prikazali na podlagi energetskih kazalcev. Nato bomo izvedli celostno prenovo in rezultate ponovno prikazali z energetskimi kazalci. Na koncu bomo rezultate pred in po prenovi medsebojno primerjali ter prenovo ovrednotili. Pomemben del bo tudi vključitev in raba obnovljivih virov energije.
Keywords: energetska prenova, toplotni most, toplotni ovoj, ogrevanje, prezračevanje
Published: 26.08.2019; Views: 621; Downloads: 92
.pdf Full text (6,18 MB)

3.
Izvedba prezračevalnega sistema za obstoječo stavbo
Tadej Mlakar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je izbira, dimenzioniranje in izvedba prezračevalnega sistema v obstoječi hiši. V nalogi je najprej prikazano obstoječe energetsko stanje hiše z izbranimi obstoječimi materiali konstrukcije. Na podlagi tega so bili predlagani ukrepi za rekonstrukcijo le te v energetsko varčen objekt. V nadaljevanju so bili predstavljeni različni načini prezračevanja izmed katerih je bil izbran in dimenzioniran najbolj primeren za obstoječ objekt. S pomočjo energetske izkaznice je bilo ugotovljeno, kakšen vpliv ima pravilno izbran prezračevalni sistem na porabo energije, ki je potrebna za ogrevanje. Ugotovljeno je bilo tudi ali je možno učinkovito ohlajati hišo z prezračevanjem v poletnem času.
Keywords: centralno prezračevanje, lokalno prezračevanje, energetska izkaznica, rekuperacija toplote, ohlajevanje hiše
Published: 06.10.2017; Views: 1188; Downloads: 165
.pdf Full text (5,00 MB)

4.
Vzpostavitev sistema za zagotavljanje kakovosti zraka v bolnišnici s prisilnim prezračevanjem in klimatizacijo
Tomaž Tušek, 2017, master's thesis

Abstract: Kakovost zraka, ki ga dihamo, je bistven za naše zdravje in dobro počutje. V bolnišnici, kjer so pacienti imunsko oslabljeni in je velika nevarnost prenosa okužb in povzročitve drugih bolezni zaradi slabega zraka, je bistveno, da kakovosti zraka posvečamo posebno pozornost. Ustrezno zračno maso v prostoru zagotovimo z vzpostavitvijo sistema nenehnega izboljševanja kakovosti in prepoznavanjem možnih tveganj. Za vzpostavitev in vzdrževanje takšnega sistema so nam na voljo številne metode zagotavljanja kakovosti. V tem magistrskem delu so prikazane le tiste, ki so za namen obvladovanja kakovosti zraka prepoznane kot najprimernejše. S pomočjo teh metod sem izdelal predlog celovitega sistema za zagotavljanje kakovosti zraka v izbrani bolnišnici.
Keywords: zagotavljanje kakovosti zraka, sistem vodenja kakovosti, bolnišnica, prezračevanje, klimatizacija
Published: 07.02.2017; Views: 987; Downloads: 120
.pdf Full text (1,46 MB)

5.
BIVALNO UGODJE IN ENERGETSKA UČINKOVITOST PRI UPORABI PREZRAČEVALNIH SISTEMOV
Leon Bevc, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo izpeljali simulacijo gretja in prezračevanja ter izračun energetske bilance z uporabo lastne kode v jezikih Python in Scilab. Upoštevali smo dejanske termodinamične lastnosti vlažnega zraka z uporabo knjižnice CoolProp. Vsi izračuni temeljijo na urnih postavkah testnega referenčnega leta. Obravnavamo rešitve z naravnim prezračevanjem, uporabo zemeljskega prenosnika toplote in prenosnika toplote odpadnega zraka. Končna bilanca celotnega sistema in posameznih virov je analizirana v enotah primarne energije.
Keywords: prezračevanje, bivalno ugodje, prenosnik toplote, zemeljska sonda, sončni obsev
Published: 24.11.2016; Views: 1772; Downloads: 100
.pdf Full text (2,35 MB)

6.
Konvektorsko ogrevanje in hlajenje poslovnega objekta
Marko Gradišnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Za dejanski poslovni objekt v okolici Celja je bil izdelan natančen prostorski model, ki z vsemi sestavami gradbenih elementov in fizikalnimi lastnostmi odgovarja svojemu realnemu dvojniku. S programom AX3000 so bili na tem modelu izračunani toplotni primanjkljaji v vseh prostorih, ki so kasneje služili za dimenzioniranje centralnega ogrevanja z ventilatorskimi konvektorji in virom toplote, toplotne črpalke. V modelu so bile sočasno prostorsko izdelane in dimenzionirane vse inštalacije ogrevanja, vodovoda in prezračevanja s ciljem izdelati načrte in kosovnice za izvedbo.
Keywords: konvektor, topotna črpalka, inštalacije, prezračevanje
Published: 27.09.2016; Views: 739; Downloads: 92
.pdf Full text (10,34 MB)

7.
NAČRTOVANJE SISTEMA PREZRAČEVANJA IN KLIMATIZACIJE V POSLOVNI STAVBI
Franc Rihl, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi se bomo najprej skoncentrirali na opis in predstavitev poslovne stavbe v Termoelektrarni Brestanica. Nato bomo opisali obstoječi sistem ogrevanja in hlajenja stavbe. Sistem si bomo ogledali z vidika samega delovanja in investicijskega vložka. V drugem delu bomo načrtovali sistem prezračevanja in klimatizacije. Najprej bomo izračunali potrebne podatke za izbiro ustreznega klimata in pozneje še načrtovali sistem prezračevalnih kanalov. Celotni sistem bomo ovrednotili z investicijsko vrednostjo. Za zaključek bomo primerjali oba sistema, obstoječi in načrtovani, z vidika toplotnega udobja in investicije.
Keywords: prezračevanje in klimatizacija, hlajenje, ogrevanje, prezračevalni kanali, Termoelektrarna Brestanica - TEB
Published: 11.12.2015; Views: 1543; Downloads: 307
.pdf Full text (8,61 MB)

8.
OGREVANJE IN KLIMATIZACIJA MONTAŽNE HIŠE
Simon Erban, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obsega izbiro ogrevalnega in klimatizacijskega oz. prezračevalnega sistema v montažni hiši. Preračunane so vse toplotne izgube ob ustrezno izbrani gradbeni in izolacijski opremi montažne hiše. Na tej osnovi so premišljeno izbrana potrebna sredstva za ogrevanje in prezračevanje. V zadnjem delu pa so zbrani podatki o stroških investicije po posameznih segmentih opreme za ogrevanje in klimatizacijo. Na koncu pa je narejenih nekaj preračunov stroškov ogrevanja glede na vrsto vključenih elementov v sistem ogrevanja.
Keywords: ogrevanje, klimatizacija, montažna hiša, preračun toplotnih izgub, izbira izolacije, toplotna črpalka, prezračevanje
Published: 22.06.2015; Views: 1509; Downloads: 184
.pdf Full text (1,77 MB)

9.
Projekt strojnih instalacij za Galerijo
Leon Markl, 2014, master's thesis

Abstract: Tema magistrskega dela je izvedba projekta strojnih instalacij za večnamenski prostor - galerijo. V objekt smo umestili inštalacije ogrevanja, vodovoda, hlajenje in prezračevanja. Ogrevanje prostorov je izvedeno s talnim ogrevanjem in s prezračevalno napravo, katera bo zrak pozimi dogrevala in poleti hladila. Izvor toplote je reverzibilna toplotna črpalka zrak/voda v kombinaciji s plinskim kotlom, ki bo deloval po potrebi. Izvedeni so bili tehnični izračuni in v načrtih prikazane tehnične rešitve. Upoštevani so bili tehnični predpisi in smernice za učinkovito rabo energije. Pri izdelavi projekta sem prišel do spoznanja, da je za uspešno izvedbo, potrebno sodelovanje med arhitektom in projektantom.
Keywords: vodovod, ogrevanje, hlajenje, prezračevanje, talno ogrevanje, konvektorji, toplotna črpalka.
Published: 31.03.2014; Views: 1228; Downloads: 353
.pdf Full text (2,45 MB)

10.
OGREVANJE NIZKOENERGETSKE POČITNIŠKE HIŠICE S TOPLOZRAČNIMI KOLEKTORJI
Anton Mavsar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili eno izmed tehnologij, ki pretvarja obnovljive vire energije v nam koristno toplotno energijo. Ogrevali smo manjši bivalni objekt (počitniško hišico) s toplozračnimi sprejemniki sončne energije. V uvodnem delo smo predstavili sončno energijo, tu smo izpostavili osnovne pojme, ki so potrebni za razumevanje pretvarjanja sončne energije v toplotno energijo. V nadaljevanju so predstavljeni osnovni tipi sončnih kolektorjev, naprave in oprema za prezračevanje in ogrevanje. Za določitev moči ogrevalne naprave je bilo potrebno izračunati toplotne izgube bivalnega objekta. Ko smo dobili vse potrebne podatke, smo jih obdelali s programsko opremo RETScreen. Toplozračni sprejemniki sončne energije so upravičili investicijo v alternativne vire energije. V diplomski nalogi smo ugotovili, da se začetna investicija relativno hitro povrne. Investitorju pa predstavlja 20 do 50 % prihranka pri ogrevanju bivalnih prostorov, kar pa je odvisno od lege in kraja postavitve sprejemnikov.
Keywords: Obnovljivi viri energije, sončna energija, sprejemniki sončne energije, prezračevanje, ogrevanje
Published: 25.10.2013; Views: 1616; Downloads: 145
.pdf Full text (3,24 MB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica